Koolhydraatarme diner recepten waar je geen genoeg van krijgt

Een voedzaam koolhydraatarm diner is precies wat je lichaam nodig heeft om op te laden na een lange dag.

In dit artikel vind je heerlijke koolhydraatarm diner recepten en uitleg over waarom koolhydraatarm eten juist in de avond zo belangrijk is.

Deze tips en recepten kun je gebruiken als je wilt afvallen, meer energie wilt en je gezondheid wilt verbeteren met de juiste voeding.

Inhoud:

 • Voordelen koolhydraatarm diner
 • Koolhydraatarm diner recepten
 • Veel gestelde vragen:
  • Welke koolhydraten zijn goed?
  • Hoe bespaar ik tijd?
  • Hoe bespaar ik geld?

Voordelen van een koolhydraatarm diner

Koolhydraten lever energie. Ze zijn handig voor het sporten of als je een fysiek zware dag hebt. ’s Avonds zit de dag er voor veel mensen grotendeels op en daarom heb je minder koolhydraten nodig.

Een koolhydraatarm diner is zowel op korte termijn als op lange termijn gunstig voor jouw lichaam. Het levert je de volgende gezondheidsvoordelen op:

Korte termijn:

 • Meer energie
 • Geen drang naar een ongezond toetje
 • Geen last van een energiedip na de maaltijd
 • Geen (vr)eetbuien later op de avond

Lange termijn:

 • Betere vetverbranding [1]
 • Spierbehoud gedurende de nacht [2]
 • Minder kans op ziektes die een relatie hebben met voeding
 • Energieker, jonger en fitter voorkomen

De koolhydraatarme boodschappenlijst (pdf)

Op de gratis PuurFiguur boodschappenlijst vind je meer dan 120 gezonde ingrediënten. De boodschappenlijst is inmiddels al meer dan 50.000 keer gedownload en kan jou ook helpen aan een slank en gezond lichaam.

Alle onderstaande recepten zijn gemaakt op basis van deze boodschappenlijst.

De boodschappenlijst kun je hier downloaden.

Koolhydraatarme diner recepten

Veel gestelde vragen

Om je niet met onduidelijkheden te laten zitten, heb ik hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor je uitgeschreven.

Vraag: Wat zijn goede koolhydraten?

Het is belangrijk dat je je realiseert dat niet alle koolhydraten slecht zijn. Koolhydraatarm betekent niet koolhydraatloos.

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om normaal te functioneren. Zo werkt je brein voornamelijk op glucose (een koolhydraat) en werkt je immuunsysteem niet zonder koolhydraten om maar een paar voorbeelden te noemen.

In deze tabel zie je hoe je ongezonde koolhydraten bij het avondeten het beste kunt vervangen door gezonde koolhydraten.

Vermijden: Vervangen door:
Wit, bruin of meergranenbroodVolkorenbrood of koolhydraatarm brood
CouscousQuinoa
Witte rijstZilvervlies- of bloemkoolrijst (zie recept 1)
Witte pastaVolkoren- of speltpasta
Bijna alle soorten noodlesSobanoodles (gemaakt van boekweit)
Witte aardappelenZoete aardappel
Suikerrijk toetjeMagere yoghurt of kwark met kaneel en stevia

In dit artikel lees je alle verschillen tussen goede en slechte koolhydraten.

Vraag: Hoe bespaar je tijd?

Je kunt op een aantal slimme manieren veel tijd besparen. Bij sommige supermarkten (zoals de Albert Heijn en de Lidl) hebben ze voorgesneden groentes. Dit is nog steeds erg gezond en verkort de bereidingstijd.

Een ander idee is om ’s avonds een dubbele portie te maken voor de lunch van de dag erna. Het is helemaal oké om twee keer achter elkaar hetzelfde te eten. Veel van onze klanten doen dat ook en besparen de dag erna 15 tot 20 minuten bereidingstijd.

Vraag: Hoe bespaar je geld?

Diepvries groentes zijn ook ontzettend voedzaam. De verschillen met verse groentes zijn minder groot dan gedacht. Het belangrijkste is dat je voeding eet van de juiste bronnen: groentes, fruit, noten, pitten, zaden en onbewerkte vlees- en vissoorten.

Ook kun je ’s avonds een dubbele portie maken voor de lunch of het diner van de dag erna. Hierdoor kun je voordeelverpakkingen kopen en bespaar je energiekosten die je nodig hebt om te koken.

Vraag: Waarom heb ik na het eten soms nog honger?

Als je net begint met koolhydraatarm eten, dan kan het zijn dat je minder goed verzadigd. Zelfs met een volle maag heb je soms trek in iets lekkers zoets. Dit is een signaal dat je lichaam aan het overschakelen is van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van (lichaams)vet.

Een paar tips om hongergevoel weg te nemen:

 • Drink cafeïnevrije koffie na het avondeten
 • Neem een kopje kruidenthee
 • Eet een stuk fruit
 • Vergroot de portie van het diner

Probeer niet elke dag tegen een hongergevoel te vechten, maar een gezond eetpatroon aan te leren die je vol kunt houden. In mijn artikel over ongemakken in de eerste week lees je hier meer over.