Koolhydraatarme diner recepten waar je geen genoeg van krijgt

Een voedzaam koolhydraatarm diner is precies wat je lichaam nodig heeft om op te laden na een lange dag.

In dit artikel vind je 20 heerlijke koolhydraatarme recepten en uitleg over waarom koolhydraatarm eten juist in de avond zo belangrijk is.

De tips en recepten voor een koolhydraatarm diner kun je gebruiken als je wilt afvallen, meer energie wilt en je gezondheid wilt verbeteren met de juiste voeding.

Inhoud:

Voordelen van een koolhydraatarm diner

Koolhydraten leveren energie. Ze zijn handig voor als je gaat sporten of als je een fysiek zware dag hebt. ‘s Avonds zit de dag er voor veel mensen grotendeels op, en daarom heb je in de avond minder koolhydraten nodig.

Een koolhydraatarm diner is zowel op korte termijn als op lange termijn gunstig voor je lichaam. Het levert je de volgende gezondheidsvoordelen op:

Korte termijn:

 • Meer energie
 • Geen drang naar een ongezond toetje
 • Geen last van een energiedip na de maaltijd
 • Geen (vr)eetbuien later op de avond

Lange termijn:

 • Betere vetverbranding [1]
 • Spierbehoud gedurende de nacht [2]
 • Minder kans op ziekten die een relatie hebben met voeding
 • Energieker, jonger en fitter voorkomen

De koolhydraatarme boodschappenlijst (pdf)

Op de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst vind je meer dan 120 gezonde voedingsmiddelen waar je koolhydraatarme gerechten mee kunt maken. De boodschappenlijst is inmiddels al meer dan 50.000 keer gedownload en kan jou ook helpen aan een slank en gezond lichaam.

Alle onderstaande koolhydraatarme diner recepten zijn gemaakt op basis van deze boodschappenlijst.

ūüí°¬†Download hier de koolhydraatarme boodschappenlijst.

Koolhydraatarm diner recepten

Veelgestelde vragen

Om je niet met onduidelijkheden te laten zitten, heb ik hieronder de meestgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden rondom een koolhydraatarm diner voor je uitgeschreven.

Wat zijn goede koolhydraten?

Het is belangrijk dat je je realiseert dat niet alle koolhydraten slecht zijn. Koolhydraatarm betekent niet koolhydraatloos.

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om normaal te functioneren. Zo werkt je brein voornamelijk op glucose (een koolhydraat) en werkt je immuunsysteem niet zonder koolhydraten.

In de onderstaande tabel zie je hoe je ongezonde koolhydraten bij het avondeten kunt vervangen door gezonde koolhydraten.

Vermijden Vervangen door
Wit-, bruin- of meergranenbrood Volkorenbrood of koolhydraatarm brood
Couscous Quinoa of boekweit
Witte rijst Zilvervliesrijst of bloemkoolrijst
Witte pasta Volkorenpasta of courgetteslierten
Bijna alle soorten noedels Sobanoedels (gemaakt van boekweit)
Witte aardappelen Zoete aardappelen
Suikerrijk toetje Kwark met frambozen, kaneel en pure stevia

 

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de verschillen tussen goede en slechte koolhydraten.

Wat eet ik verder op een dag?

Naast het eten van een koolhydraatarm diner kun je ook voor de andere maaltijden van de dag gezonde koolhydraatarme recepten maken. We hebben de lekkerste en makkelijkste low carb recepten voor je gebundeld:

Hoe bespaar ik tijd?

Je kunt op een aantal slimme manieren veel tijd besparen. De meeste grote supermarkten verkopen voorgesneden groenten. Deze zijn nog steeds erg gezond en verkorten de bereidingstijd van koolhydraatarme recepten.

Een ander idee is om ‘s avonds een dubbele portie van de koolhydraatarme avondmaaltijd te maken. Zo heb je gelijk een koolhydraatarme lunch of koolhydraatarm diner voor de dag erna. Het is helemaal ok√© om twee keer achter elkaar hetzelfde te eten. Veel van onze klanten doen dat ook en besparen daardoor de dag erna 15 tot 30 minuten bereidingstijd.

Hoe bespaar ik geld?

Om geld te besparen kun je kiezen voor diepvriesfruit en diepvriesgroenten. Deze zijn ontzettend voedzaam. Het verschil in voedingswaarde tussen de diepgevroren en verse variant is minder groot dan gedacht. Het belangrijkste is dat je voeding eet van de juiste bronnen: groente, fruit, noten, pitten, zaden, eieren, zuivel en onbewerkte vlees- en vissoorten (of gezonde vleesvervangers).

Ook kun je ‘s avonds een dubbele portie maken van het koolhydraatarme diner, waarbij je de tweede portie de dag erna eet als lunch of avondmaaltijd. Hierdoor kun je voordeelverpakkingen kopen √©n bespaar je energiekosten.

Waarom heb ik na het eten soms nog honger?

Als je net begint met het maken van koolhydraatarm diner recepten, dan kan het zijn dat je je minder verzadigd voelt. Zelfs met een volle maag heb je soms nog trek in iets zoets. Dit is een signaal dat je lichaam aan het overschakelen is van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van lichaamsvet.

Een paar tips om hongergevoel weg te nemen:

 • Drink cafe√Įnevrije koffie na het avondeten
 • Neem een grote mok kruidenthee
 • Eet een stuk fruit of blokje pure chocolade (>85% cacao)
 • Vergroot de portie van het koolhydraatarm diner

Probeer niet elke dag tegen een hongergevoel te vechten, maar leer jezelf een gezond eetpatroon aan dat je kunt volhouden. In mijn artikel over ongemakken in de eerste week lees je hier meer over.

Begeleiding + meer koolhydraatarme recepten

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het afvallen en heb je behoefte aan meer koolhydraatarme recepten? Dan is ons afslankprogramma, de PuurFiguur Methode, wellicht wat voor je.

Bij dit plan zit:

 • Een fysiek hardcover boek (gratis verzonden)
 • 5 weekmenu’s met koolhydraatarme recepten (ook voor een koolhydraatarm diner)
 • Begeleiding door gediplomeerde coaches
 • Boodschappenlijsten, bonussen en nog veel meer

Ontdek de PuurFiguur Methode