Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je precies wat je kunt eten om succesvol af te vallen met het koolhydraatarm dieet.

Met het koolhydraatarm dieet plan uit dit artikel leer je hoeveel en welke koolhydraten je veilig kunt eten. Als je de tips en recepten uit dit artikel volgt, kun je tot wel 2 kilo per week verliezen zonder jezelf uit te hongeren of dure supplementen te slikken.

Een bekende fout die je bij een koolhydraatarm dieet kunt maken is dat je te weinig of per ongeluk te veel koolhydraten eet. Gevolg: je valt niet af of komt zelfs aan in gewicht.

Met het koolhydraatarm dieet plan uit dit artikel (incl. uitleg, recepten, weekmenu, tips en boodschappenlijst) ben je verzekerd van de juiste hoeveelheid koolhydraten, zodat je gegarandeerd afvalt en vet verliest.

In dit artikel lees je:

Laten we beginnen!

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet (Engels: low-carb) is een eetpatroon waarbij je tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag eet. Bij dit dieet eet je voornamelijk vetten en eiwitten, in combinatie met onbewerkte plantaardige producten zoals fruit, groente en peulvruchten.

Met een koolhydraatarm dieet eet je alleen nog koolhydraten uit verse, onbewerkte producten. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het helaas niet meer.

De Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch onderzocht de drie grootste supermarkten in Nederland. Uit het onderzoek bleek dat meer dan 70% van de voeding sterk bewerkt is [1]. En bewerkte voeding betekent zeer vaak: extra koolhydraten.

In meer dan 70% van de voeding in de supermarkt zitten onnodige suikers, snelle koolhydraten of schadelijke oliën. Dit zijn allemaal dikmakers, omdat ze de vetverbranding belemmeren. Sterker nog: ze stimuleren juist de aanmaak van nieuw vet. Deze producten passen dus niet binnen het koolhydraatarm dieet.

Schrik niet, want er is goed nieuws. Er zijn namelijk nog heel veel gezonde producten waar je van kunt genieten tijdens een koolhydraatarm dieet.

Tip: download de gratis boodschappenlijst hier. Hierin staan alle onbewerkte producten die binnen een koolhydraatarm dieet passen. Met de boodschappenlijst weet je zeker dat je geen verkeerde producten in huis haalt.

Eet niet minder, maar anders

Het menselijk lichaam kan op drie verschillende brandstoffen werken: koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze brandstoffen heten macronutriënten. Hieronder lees je in welke producten ze te vinden zijn.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn te vinden in brood, pasta, noedels, aardappelen, rijst, graanproducten, fruit, groente en alle suikerrijke producten zoals snoepgoed, gebak, koekjes en kant-en-klare sauzen. Er bestaat een verschil tussen langzame (goede) en snelle (slechte) koolhydraten. Daarover lees je verderop meer.

Vetten
Gezonde vetten vind je in noten, zaden, pitten, avocado, vette vis, extra vierge kokosolie en extra vierge olijfolie. Deze vetten helpen je om af te vallen, verbeteren je cholesterolwaarde en voorkomen dat je honger lijdt tijdens het afvallen.

Eiwitten
Eiwitten (proteïnen) zijn de bouwstenen van je lichaam en vind je met name in vlees, vis en ei. Noten, zaden, pitten, bonen, Griekse yoghurt en kwark bevatten ook relatief veel eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar voor de aanmaak van onder andere bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.

Bij een koolhydraatarm dieet haal je je calorieën voornamelijk uit gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast eet je een kleine hoeveelheid koolhydraten uit verse producten zoals fruit, groente, haver en peulvruchten. Deze verhouding zorgt ervoor dat je maximaal vet verbrandt.

Je hoeft de verhouding vetten-eiwitten-koolhydraten niet zelf uit te rekenen. In het gratis weekmenu onderaan dit artikel hebben wij dit al voor je uitgezocht. Je hoeft alleen nog maar de recepten te volgen. Met de recepten stimuleer je je vetverbranding en val je af.

Voel je je nog niet comfortabel bij het eten van meer vetten, omdat je bang bent dat je dik wordt van het eten van vet? Lees dan het volgende stukje even (of ga door naar hoeveel koolhydraten kun je per dag eten).

Maakt vet eten dik?

Je zou denken dat je lichaamsvet opslaat door het eten van vetten. Dat is deels waar, maar het zijn voornamelijk de koolhydraten die voor overtollig vet zorgen.

De Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins kwam 40 jaar geleden al op dit antwoord tijdens zijn onderzoeken. Jarenlang werd Dr. Atkins tegengesproken en genegeerd, totdat zijn werk ongeveer 10 jaar geleden wereldwijd werd geaccepteerd.

Voor jou betekent dit dat je een lange tijd bent misleid over de waarheid over koolhydraten en vetten. Gezonde vetten en eiwitten zorgen niet voor overgewicht. Te veel van de verkeerde koolhydraten daarentegen wel.

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Er is onomstotelijk bewijs dat het eten van te veel koolhydraten de hoofdoorzaak is van overtollig lichaamsvet en een dikke buik. Hieronder lees je kort hoe talloos veel wetenschappelijke onderzoeken tot deze conclusie zijn gekomen.

Wetenschappelijk onderzoek

In een onderzoek werden mensen opgedeeld in twee groepen:

 1. Een groep die koolhydraatarm at
 2. Een groep die vetarm at

Beide groepen mochten zoveel calorieën eten als ze zelf wilden. Na 12 weken was de koolhydraatarme groep 9,9 kilo afgevallen, terwijl de vetarme groep slechts 4,1 kilo kwijtraakte [2].

Conclusie: Het koolhydraatarme dieet was 2,3 keer effectiever dan het vetarme dieet.

Andere onafhankelijke onderzoeken bevestigen de effectiviteit van een koolhydraatarm dieet [3-6].

Naast het feit dat je van een koolhydraatarm dieet afvalt, levert deze manier van eten nog andere belangrijke voordelen op. Zo kan koolhydraatarm eten het jojo-effect voorkomen [7] en zelfs voor een vermindering van overtollig en gevaarlijk buikvet rondom de organen zorgen [8,9].

Na het lezen van deze informatie zou je bijna denken dat alle koolhydraten slecht zijn, maar let op: een koolhydraatarm dieet is geen koolhydraatloos dieet.

Het is namelijk niet gezond om een hele voedingsgroep te schrappen. Verderop in dit artikel staat precies beschreven hoeveel koolhydraten je per dag kunt eten (met voorbeeld dagmenu’s).

Meer onderbouwing lezen? Bekijk mijn artikel met wetenschappelijke onderbouwing voor de veiligheid en effectiviteit van het koolhydraatarm dieet.

 Samenvatting: Eet niet minder, maar anders. Eet meer gezonde vetten en eiwitten, en verminder je koolhydraatinname.

Dit gebeurt er als je veel koolhydraten eet

Maar hoe word je dan dik van koolhydraten? Ik leg het je in dit verhaal uit.

Stel je eens voor: je eet een koolhydraatrijke maaltijd, zoals een bord pasta of een aardappelschotel, gevolgd door een heerlijk toetje. Zo, dat was lekker!

Terwijl jij in je stoel achteroverleunt om uit te buiken, is er voor je lichaam werk aan de winkel. Lees hier wat er in je lichaam gebeurt:

18:00 uur – Je eet veel koolhydraten (zoals een bord pasta, een aardappelschotel of rijst)
Je lichaam begint direct met het verteren van de maaltijd. Koolhydraten worden razendsnel omgezet naar energie. Deze energie heet glucose en komt in je bloedbaan terecht.

18:15 uur – Je insuline en bloedsuikerspiegel stijgen
Door de koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel erg snel. Een te hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk, dus beschermt je lichaam zichzelf door extra insuline aan te maken. Insuline is een hormoon met als hoofdtaak ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Insuline doet dat door de koolhydraten in verschillende delen van je lichaam op te slaan.

18:30 uur – Je lever en spieren worden bevoorraad
De koolhydraten kunnen grofweg op drie plaatsen worden opgeslagen: je lever, spieren en vetcellen. Je lever en spieren hebben voorrang. Zodra die vol zitten, gaan de koolhydraten naar de laatste bestemming: je vetcellen.

18:45 uur – Je vetcellen openen zich en slaan de koolhydraten op
Door de koolhydraatrijke maaltijd heb je een overschot aan koolhydraten in je bloedbaan en spijsvertering. Nadat je lever en spieren zijn bevoorraad, worden de overgebleven koolhydraten in je vetcellen opgeslagen. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat je vetcellen de koolhydraten opnemen, waardoor de vetcellen gaan uitzetten.

20:30 uur – Je bloedsuikerspiegel daalt te ver
Als je veel koolhydraten hebt gegeten, is de ‘noodreactie’ van je lichaam om veel insuline aan te maken. Soms wordt er te veel insuline aangemaakt, waardoor je bloedsuikerspiegel ineens te ver daalt. Een lage bloedsuikerspiegel herken je aan de volgende symptomen:

 • Je krijgt honger
 • Je voelt de drang om iets zoets te eten
 • Je kunt niet zo goed ontspannen
 • Je wordt een beetje suf of moe

20:45 uur – Je lichaam geeft noodsignalen af
Je lichaam wilt een lage bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk herstellen. Kortom: hij moet weer stijgen. En wat is de beste manier op je bloedsuikerspiegel te laten stijgen? Juist: koolhydraten eten!

Daarom heb jij na een koolhydraatrijke maaltijd nog steeds trek en ben je (vaak onbewust) op zoek naar ‘iets lekkers’ met veel koolhydraten.

Als je dan weer iets met veel koolhydraten eet (zoals chips, brood of snoep), loop je het risico dat je bloedsuikerspiegel weer gaat schommelen en het verhaal weer opnieuw begint. Je zit dan vast in een vervelende vicieuze cirkel.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Het koolhydraatarm dieet plan uit dit artikel zorgt ervoor dat je vet verbrandt door je insuline laag te houden. Zo kunnen vetcellen hun ‘deurtjes’ veel makkelijker openen, waardoor het vet bevrijd en verbrand kan worden.

Door koolhydraten grotendeels te vervangen door gezonde vetten en de juiste eiwitten blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt en geen hongergevoelens ervaart.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het volgen van de onderstaande tips en recepten. Laten we beginnen met de hoeveelheid koolhydraten die het beste bij jou past.

Hoeveel koolhydraten kun je per dag eten?

Hieronder staan gemiddelden die je als startpunt kunt gebruiken om snel en gezond (buik)vet te verbranden. Deze richtlijnen zijn op basis van het Simpel Slank programma.

DoelHoeveelheid koolhydraten per dag
Ketogeen dieetMinder dan 50 gram
Snel afvallen50 tot 70 gram
Normaal afvallen70 tot 100 gram
Langzaam afvallen100 tot 150 gram

Hieronder staat precies beschreven welke hoeveelheid het beste bij je past.

Minder dan 50 gram koolhydraten per dag

Tenzij je het ketogeen dieet onder professionele begeleiding of vanwege een medische oorzaak volgt, raden wij je met klem af om minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten.

Potentiële risico’s van een te lage koolhydraatinname zijn op de korte termijn:

 • Slechte stoelgang
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaar
 • Slechte adem
 • Hongergevoel

Op de lange termijn kan een te lage koolhydraatinname leiden tot:

 • Slechte adem
 • Het jojo-effect
 • Verlaagde weerstand
 • Depressie

Het eten van minder dan 50 gram koolhydraten per dag is geen prettige manier om af te vallen. Gelukkig kan het beter en effectiever door iets meer koolhydraten te eten.

50 tot 70 gram koolhydraten per dag: snel afvallen

Deze hoeveelheid koolhydraten is bedoeld om zo snel mogelijk af te vallen zonder je gezondheid in gevaar te brengen. Door 50 tot 70 gram koolhydraten per dag te eten blijft je insulinespiegel laag, waardoor je lichaam overgaat op het verbranden van lichaamsvet.

Gebruik deze hoeveelheid koolhydraten om snel en gezond af te vallen zonder hongergevoel.

Dagmenu met 61 gram koolhydraten (kh):

 • Ontbijt: omelet met groenten op 2 rijstwafels (15 gram kh)
 • Tussendoortje: handje noten (3 gram kh)
 • Lunch: avocadosalade met groenten en pijnboompitten (6 gram kh)
 • Snack: schaaltje Griekse yoghurt met 1 el zaden en kaneel (7 gram kh)
 • Diner: zalm, groenten en 125 gram zoete aardappel (30 gram kh)

Als je lichamelijk zwaar werk verricht, zwanger bent, borstvoeding geeft of intensief sport (zoals kracht- of duursporten), dan heb je hoogstwaarschijnlijk behoefte aan meer koolhydraten.

Ook als je de eerste paar dagen van het koolhydraatarm dieet als heftig ervaart, kun je beter beginnen met iets meer koolhydraten.

70 tot 100 gram koolhydraten per dag: normaal afvallen

Met deze hoeveelheid koolhydraten val je op een prettige manier af. Je zult geen hongergevoel of vermoeidheid ervaren.

Als je net met een koolhydraatarm dieet begint, is deze hoeveelheid koolhydraten erg prettig. Zo kan je lichaam makkelijker wennen aan de verandering in je voedingspatroon.

Dagmenu met 75 gram koolhydraten (kh):

 • Ontbijt: havermoutpap met noten en kaneel (28 gram kh)
 • Tussendoortje: gekookt ei (1 gram kh)
 • Lunch: appelsalade met noten (24 gram kh)
 • Tussendoortje: 150 gram aardbeien (8 gram kh)
 • Diner: garnalencurry met bloemkoolrijst (14 gram kh)

Merk je dat je niet (meer) afvalt met deze hoeveelheid koolhydraten? Ga dan voor een koolhydraatarm dieet plan met 50 tot 70 gram koolhydraten per dag. Een voorbeeld dagmenu vind je in het stukje hierboven.

100 tot 150 gram koolhydraten per dag: langzaam afvallen en gewichtsonderhoud

Deze hoeveelheid koolhydraten is bedoeld voor gewichtsonderhoud of om langzaam af te vallen.

Als je regelmatig sport of lichamelijk zwaar werk verricht, is deze hoeveelheid koolhydraten aan te raden. Bij deze hoeveelheid koolhydraten eet je nog steeds uitsluitend de gezonde, complexe koolhydraten (je leest verderop welke dat zijn).

Dagmenu met circa 110 gram koolhydraten (kh):

 • Ontbijt: havermoutpap met appel en kaneel (40 gram kh)
 • Tussendoortje: handje walnoten (2 gram kh)
 • Lunch: omelet met groenten op 2 rijstwafels (15 gram)
 • Tussendoortje: schaaltje Griekse yoghurt met stukjes fruit (14 gram kh)
 • Diner: wokgerecht met kip, groenten en quinoa (39 gram kh)

Wil je meer informatie over de hoeveelheid koolhydraten die je per dag kunt eten met een koolhydraatarm dieet? Lees dan dit artikel.

 Samenvatting: Snel en gezond afvallen met een koolhydraatarm dieet doe je door tussen de 50 en 70 gram koolhydraten per dag te eten. Als je sport, lichamelijk zwaar werk verricht, zwanger bent of borstvoeding geeft, heb je meer koolhydraten nodig.

Welke koolhydraten kun je het beste eten?

Een koolhydraatarm dieet (of koolhydraten dieet) betekent niet dat je geen enkele gram koolhydraten meer mag. Door de juiste koolhydraten te eten voorzie je je lichaam van essentiële voedingsstoffen. Je voelt je energiek en fit terwijl je die overtollige kilo’s kwijtraakt.

Slechte koolhydraten (of enkelvoudige koolhydraten) zijn lege calorieën die de vetopslag stimuleren. Deze snelle koolhydraten bevatten weinig tot geen voedingsstoffen en zijn vaak bewerkt. Denk aan tafelsuiker, chips, snoep, gebak, frisdrank, pasta, witbrood, ontbijtgranen en bewerkte producten.

Goede koolhydraten (of complexe koolhydraten) bevatten vezels en krachtige voedingsstoffen die je hormonen in balans brengen. Hierdoor daalt je eetlust en val je gemakkelijker af. Goede koolhydraten vind je in haver, fruit, peulvruchten, groente en andere onbewerkte plantaardige producten.

Voor de duidelijkheid vind je hieronder een afbeelding waarin het staat afgebeeld.

In dit artikel geef ik je uitgebreide uitleg over het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten.

Koolhydraatarm dieet productenlijst

Eet: rund, lam, kip, gevogelte, vette vis, zeevruchten, eieren, groente (spinazie, boerenkool, ui, tomaat, wortel, courgette, etc.), avocado, volle kwark, Griekse yoghurt, noten, zaden, pitten, extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie.

Eet beperkt: fruit, havermout, gedroogd fruit, quinoa, boekweit, zoete aardappelen, bonen (zwarte bonen, garbanzo bonen, kidneybonen, zwarte ogen bonen en navy bonen) en donkere chocolade (75%+ cacao).

Vermijd: suiker, siroop, brood, pasta, rijst, graanproducten, ontbijtgranen, bloem, snoepgoed, koek, gebak, ijs, frisdrank, vruchtensap uit pak, kant-en-klare producten en kunstmatige zoetstoffen.

Ik heb een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt waarop je 117 soorten producten vindt die perfect passen binnen een koolhydraatarm dieet. De boodschappenlijst kun je gratis en vrijblijvend downloaden in PDF formaat (klik hier).

Tip: slechte koolhydraten herkennen

Sommige voedselfabrikanten verschuilen suiker, een slechte koolhydraat, onder allerlei schuilnamen. Met dit ezelsbruggetje kun je heel eenvoudig alle suikers en koolhydraten herkennen. Lees de etiketten van producten en kijk goed of ze geen verborgen koolhydraten bevatten.

Alles dat eindigt op ‘ose’ of ‘roop’ is suiker (een koolhydraat). Een paar voorbeelden:

 • Glucose
 • Dextrose
 • Siroop
 • Glucose-fructosestroop

Met dit ezelsbruggetje ben jij de voedselfabrikanten voortaan te slim af.

Hoeveel fruit kun je dagelijks eten?

Je kunt tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet gerust één tot twee porties fruit per dag eten.

Ondanks het feit dat fruit fruitsuikers (fructose) bevat, bevat het ook veel vezels, vitamines en mineralen die je lichaam op verschillende manier gezond, sterk en fit houden. Ook zorgen fruitsuikers niet voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zoals tafelsuiker (sucrose/glucose) dat wel doet.

Om de hoeveelheid koolhydraten te beperken, raad ik je aan om per dag één portie fruit met een hoog koolhydraatgehalte te eten. Hieronder lees je of jouw favoriete fruitsoort een hoog of laag koolhydraatgehalte heeft.

Fruit met een relatief hoog koolhydraatgehalte (per 100 gram):

 • Banaan (20 gram kh)
 • Ananas (12 gram kh)
 • Druiven (16 gram kh)
 • Appel (12 gram kh)
 • Peer (12 gram kh)
 • Sinaasappel (10 gram kh)

Fruit met een relatief laag koolhydraatgehalte (per 100 gram):

 • Watermeloen (9 gram kh)
 • Perzik (9 gram kh)
 • Cantaloupe meloen (7 gram kh)
 • Aardbeien (6 gram kh)
 • Frambozen (3 gram kh)

Gezond afvallen doe je door zoveel mogelijk te variëren in fruitsoorten. Op die manier krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen, waarmee je je lichaam stralend en gezond houdt.

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Als het goed is ben je nu overtuigd van de voordelen van een koolhydraatarm dieet. Misschien sta je zelfs te popelen om te beginnen, maar weet je niet goed hoe.

Om je op weg te helpen heb ik hieronder een maaltijdschema voor zeven dagen voor je samengesteld. Deze is gebaseerd op de gratis boodschappenlijst.

Ontbijt: Omelet met groente
Ontbijt: Avocado en twee gekookte eieren
Ontbijt: Volle yoghurt met een handje ongezouten noten
Ontbijt: Gebakken ei met een paar plakjes biologische bacon
Ontbijt: Smoothie van boerenkool, ananas en yoghurt
Ontbijt: Havermout met amandelmelk, rozijnen, ongezouten noten en kaneel
Ontbijt:
Bananenpannenkoek met kaneel

Lunch: Avocadosalade met pijnboompitten, extra vierge olijfolie en zeezout
Lunch: Smoothie van banaan, spinazie, blauwe bessen, kokosmelk en een schepje lijnzaad
Lunch: Rucolasalade met ongezouten noten, appel, pijnboompitten en limoensap
Lunch: Quinoa rijstwafels met stukjes avocado en walnoten
Lunch: Bonensalade met ei, spekjes, sla en rucola
Lunch: Wrap van sla met groentes, gehakt en verse guacamole 
Lunch:
Groentesoep

Diner: Gegrilde kip met gestoomde groente
Diner: Gegrilde gamba’s met groente
Diner: Wok van groente en vis
Diner: Kalkoenrollade met groente
Diner: Gegrilde kipvleugels met groente
Diner: Rode curry met bloemkoolrijst
Diner: Zoete aardappel stamppot met kip

Ben je veel onderweg? In dit artikel geef ik tips over koolhydraatarm eten buiten de deur.

Voordat je gaat beginnen… Lees dit!

Als je (weer) begint met koolhydraatarm eten, kun je de eerste paar dagen lichte ongemakken ervaren.

Een koolhydraatarm dieet activeert je vetverbranding. De kans bestaat dat je lichaam hier aan moet wennen. Je kunt dit ervaren als een tijdelijke dip in je energieniveau, lichte hoofdpijn of veranderingen in je stoelgang.

Deze lichte ongemakken zijn vervelend, maar volkomen normaal. Het is een teken dat je lichaam zich aan de nieuwe situatie aan het aanpassen is.

Wees gerust: als je deze ongemakken ervaart, dan duren ze meestal niet langer dan drie dagen. Daarna rapporteren mensen dat ze zich beter, sterker en fitter voelen – terwijl het lichaam volop ongewenst vet aan het verbranden is.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de ongemakken te verzachten of te voorkomen.

Voeg zout aan je maaltijden toe
Zodra je geen bewerkte producten meer eet, krijg je (veel) minder zout binnen. Voeg wat zeezout aan je maaltijden toe als je moet wennen aan een koolhydraatarm dieet.

Drink een glas kokoswater
Kokoswater bevat elektrolyten die hoofdpijn kunnen wegnemen. Het helpt je ook om je lichaam te hydrateren. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Onthoud dat niet iedereen last krijgt van ongemakken. Als je het wel krijgt, besef dan dat het tijdelijk is en volg de bovenstaande tips op.

Zet het koolhydraatarm dieet door en oordeel pas na twee weken. De meeste mensen die dit koolhydraatarm dieet plan volgen krijgen meer energie, slapen dieper, voelen zich sterker en verbranden vet op alle plekken van het lichaam.

Hoe pak je dit het beste aan? De laatste tips!

Nu je weet hoe een koolhydraatarm dieet werkt, is het tijd voor actie. Ik ga je nog een paar laatste tips geven om koolhydraatarm diëten een stuk makkelijker te maken:

 1. Haal de juiste boodschappen in huis
  Als je geen koolhydraatrijke producten koopt, kun je het thuis ook niet opeten. Ondanks de simpliciteit van deze tip is het een belangrijk advies voor iedereen die gezond en snel wil afvallen. Gebruik onze gratis boodschappenlijst om er zeker van te zijn dat je de juiste boodschappen in huis haalt.
 2. Gezonde snacks binnen handbereik
  Als je een koolhydraatarm dieet volgt, zorg dan dat je gezonde snacks binnen handbereik hebt en leg ze eventueel van tevoren klaar. Denk aan wortels, een gekookt ei, komkommer of een handje ongezouten noten. Zo grijp je minder snel naar ongezonde, koolhydraatrijke snacks.
 3. Ontvang de gratis boodschappenlijst, tips en recepten
  Ik geef het toe: dit artikel geeft een hoop informatie in één keer. Ik wil nog veel meer informatie over hormonen met je delen, omdat hormonen de sleutel zijn tot succesvol afvallen. Sterker nog: zonder bepaalde hormonen kun je geen gram vet verliezen! In de nieuwsbrief deel ik mijn beste tips, recepten en adviezen met je, zodat je snel en gezond afvalt met een koolhydraatarm dieet.

Begin vandaag nog. Meld je nu geheel vrijblijvend aan en ontvang de uitgebreide koolhydraatarme boodschappenlijst direct in je mailbox!