✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis

✓ Geleverd binnen één werkdag

Ontdek onze boeken Ontdek PuurFiguur
Wetenschappelijk onderbouwd

7 mogelijke ongemakken bij een koolhydraatarm dieet (en hoe je deze oplost)

Een koolhydraatarm dieet is een van de gezondste manieren om snel en blijvend af te vallen. Maar in het begin kan het even wennen zijn, zowel geestelijk als lichamelijk.

De meeste mensen ervaren wat ongemakken als ze beginnen met een koolhydraatarm dieet.

Dit artikel is er om je gerust te stellen: het is niet ‘vreemd’ om in het begin ongemakken te ervaren. Hieronder lees je de 7 meestvoorkomende ongemakken als je start met een koolhydraatarm dieet en vind je tips hoe je deze bijwerkingen kunt verminderen of op kunt lossen.

Inhoud:

Afkicken van koolhydraten

Je lichaam moet omschakelen van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vet. Die omschakeling kan gepaard gaan met behoorlijk wat gesputter, en daar kun jij last van hebben. Vermoeidheid, hoofdpijn, een slechte stoelgang en honger zijn klachten die kunnen voorkomen bij het starten van een koolhydraatarm dieet.

Je kunt deze verschijnselen vergelijken met een afkickperiode. De afkickperiode van koolhydraten duurt gemiddeld enkele dagen tot 2 weken.

Hoe minder koolhydraten je eet, hoe heftiger de bijverschijnselen kunnen zijn. Dit is vervelend, maar zodra je hier eenmaal doorheen bent, zal je je een stuk energieker voelen, geen last meer hebben van ‘snaaiaanvallen’ en geen honger ervaren (ook al eet je minder calorieën). En niet geheel onbelangrijk: je valt af!

Overweeg je om minder koolhydraten te eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Belangrijke mededeling: Voel je je echt niet goed en beïnvloeden de klachten jouw dagelijkse bezigheden of geluk, of houden de klachten langer dan 2 weken aan? Dan raden we aan om je huisarts te bezoeken. Bijvoorbeeld als je je erg flauw voelt, duizelig of licht in je hoofd bent of last hebt van continue hoofdpijn.

Ik ben vaak moe

Het kan goed zijn dat je je de eerste dagen moe of zelfs uitgeput voelt. Al bij het opstaan voel je je futloos, je bent niet vooruit te branden en je hebt geen energie voor leuke dingen. Vermoeidheid is erg vervelend, maar wees gerust: het hoort er allemaal bij.

Je lichaam was eraan gewend dat er snel energie voorradig was uit koolhydraten. Nu je minder koolhydraten binnenkrijgt, moet je lichaam leren om energie uit vetten te halen. In de tussentijd voel jij je moe. Dit gevoel kan enkele dagen tot 2 weken aanhouden.

Uiteindelijk zal dit gevoel, vaak plotseling, als sneeuw voor de zon verdwijnen en zal je opeens veel energie ervaren. Op dat moment weet je dat je lichaam heeft geleerd om vetten te verbranden om aan energie te komen.

Tips voor meer energie

Het belangrijkste is om niet toe te geven aan de drang naar suiker (voor snelle energie). Volg in plaats daarvan de onderstaande tips op om je energieker te voelen.

Tip 1: Drink groene thee
Drink in de ochtend en middag groene thee: de theïne in groene thee geeft je een subtiele energieboost.

Tip 2: Neem bouillon
Bij een koolhydraatarm dieet eet je vaak minder zout. Soms heeft je lichaam behoefte aan zout, bijvoorbeeld als je veel vocht hebt verloren. Een kopje bouillon kan je helpen om je op te peppen.

Tip 3: Eet meer langzame koolhydraten
Voel je je na 2 weken nog steeds continu moe en slap? Dan kan het zijn dat je behoefte hebt aan meer koolhydraten. Voeg in dat geval wat meer langzame koolhydraten aan je dieet toe.

Samenvatting: Bij vermoeidheid kun je het beste groene thee drinken, bouillon nemen of meer langzame koolhydraten eten (zoals fruit, havermout, zoete aardappel of peulvruchten).

Ik heb hoofdpijn

Geen zorgen: hoofdpijn is een veelvoorkomende bijwerking van een koolhydraatarm dieet.

Zodra je afvalt en vet verbrandt, komen er afvalstoffen vrij die in je vetcellen waren opgeslagen. Je lever kan hier prima mee omgaan en zal de afvalstoffen verwijderen. Maar in de tussentijd ervaar jij helaas de vervelende bijwerkingen. Als je gevoelig bent voor migraine kun je zelfs een migraineaanval krijgen.

Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door vochttekort, precies zoals bij een kater het geval is.

Tips tegen hoofdpijn

Hoofdpijn kan je dag negatief beïnvloeden. Volg de onderstaande tips op om van hoofdpijn af te komen.

Tip 1: Drink voldoende water
Bij hoofdpijn is het belangrijk dat je veel water drinkt. Vaak is hoofdpijn een signaal van vochttekort. Water met citroen is erg lekker, en ook kruidenthee zoals kamille- of sterrenmuntthee kunnen hoofdpijn verlichten. Kruidenthee (zonder suiker) kun je onbeperkt drinken.

Tip 2: Ontspan
Rust nemen is net zo belangrijk als water drinken. Alleen als je ontspant kan de hoofdpijn wegebben. Ga even zitten of liggen met je ogen dicht. Ook een stukje wandelen of een andere vorm van rustige beweging (zoals yoga) kan helpen om afvalstoffen sneller af te voeren en hoofdpijn te verminderen.

Tip 3: Paracetamol
Houdt de hoofdpijn urenlang aan? Paracetamol kan verlichting bieden en de vicieuze cirkel stoppen. Neem uiteraard niet te veel medicatie en los hoofdpijn het liefst op met rust en vocht.

Samenvatting: Bij hoofdpijn kun je het beste voldoende water drinken en ontspannen (zitten, liggen of wandelen). Als dat echt niet werkt, kan paracetamol verlichting bieden. Probeer hoofdpijn daarentegen eerst met water en ontspanning op te lossen.

Ik heb een afwijkende stoelgang

Als je het koolhydraatarm dieet van PuurFiguur volgt, krijgt je lichaam voldoende vezels binnen (dat stoelgangproblemen helpt te voorkomen). Toch kan het voorkomen dat je een afwijkende stoelgang ervaart. Je eet immers anders dan je gewend bent.

Je kunt last krijgen van obstipatie of het tegenovergestelde: diarree. Dit kan te maken hebben met je vochtbalans of de hoeveelheid vezels of vetten die je binnenkrijgt.

Het is belangrijk om veel te drinken. De meeste stoelgangproblemen ontstaan namelijk door vochttekort. Als je genoeg drinkt, krijgen de vezels de kans om soepel door je systeem te reizen. Hiermee los je obstipatie op.

Ook als je diarree hebt is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, maar daarbij is het ook van belang om voldoende zouten te eten. Een extra snufje zeezout door je maaltijden is een goed idee als je last hebt van diarree.

Tips voor een goede stoelgang

Volg de onderstaande tips op om een afwijkende stoelgang op te lossen.

Tip 1: Drink veel water
Maak je water lekkerder door een beetje citroensap of schijfjes komkommer toe te voegen. Zet ook regelmatig een lekkere kan kruidenthee (zoals muntthee of kamillethee) en schenk je lege kop iedere keer bij.

Tip 2: Eet vezelrijk
Volg je een koolhydraatarm dieet dat weinig vezels bevat? Voeg dan producten met vezels toe. Groenten, fruit, peulvruchten, havermout en lijnzaad zijn zeer vezelrijk. Het beste is om een vezelrijk ontbijt te eten: daar heb je de hele dag profijt van!

Tip 3: Kom in beweging
Heb je last van obstipatie? Doe dan een paar yoga-oefeningen om ‘de boel op gang te krijgen’ of ga een lekker stuk wandelen of joggen. Beweging stimuleert je darmactiviteit.

Samenvatting: Bij obstipatie kun je het beste veel water drinken, vezelrijke producten eten (zoals groente, fruit, havermout en peulvruchten) en meer bewegen.

Ik heb vaak honger / trek

Een koolhydraatarm dieet is het beste dieet om weinig honger te ervaren. Zodra je lichaam is gewend aan het verbranden van vet voor energie, zal je nauwelijks nog honger hebben. Toch kan het in de gewenningsfase voorkomen dat je zomaar honger of trek krijgt. Je lichaam zeurt om koolhydraten, omdat het gewend is daar veel van binnen te krijgen.

We maken onderscheid tussen honger en trek. Bij honger heb je een knorrende maag, bij trek heb je de drang om iets (zoets) te eten.

Het is belangrijk dat je niet toegeeft aan (zoete) trek. Hoe standvastiger jij hierin bent, hoe eerder je de fase zult bereiken waarin je lichaam niet meer zeurt om snacks.

Als je honger hebt is dat een ander verhaal. Een koolhydraatarm dieet moet leuk zijn, en je mag er niet onder lijden. Als je maag knort of als je je een beetje flauw of duizelig voelt, eet dan een klein koolhydraatarm tussendoortje.

Tip tegen honger en trek

In ons koolhydraatarme tussendoortjes artikel vind je maar liefst 60 gezonde snacks die je tussen je maaltijden in kunt eten. Wist je bijvoorbeeld dat je zo goed als onbeperkt snackgroenten mag eten? Je vindt ze allemaal in het artikel, samen met andere lekkere tussendoortjes die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Samenvatting: Bij honger kun je het beste een koolhydraatarm tussendoortje eten, zoals snackgroenten, een gekookt ei of een handje ongezouten noten. Geef niet toe aan trek; dit gevoel verdwijnt vanzelf.

Ik ben vaak chagrijnig

Ben je vaak kortaf, humeurig, snel op je teentjes getrapt of zelfs emotioneel? Dit zijn allemaal afkickverschijnselen. Als je suiker eet, maakt je lichaam direct stofjes aan waardoor je je blij gaat voelen. Daarom is suiker ook zo verslavend.

Nu je geen snelle koolhydraten (suikers) meer eet, kun je je soms humeurig voelen en behoefte hebben aan een ‘suikerpep’. Ook een zeurend gevoel van trek kan ervoor zorgen dat je chagrijnig wordt.

Tips tegen een slecht humeur

Volg de onderstaande tips op om je humeur te verbeteren.

Tip 1: Honger jezelf niet uit
Misschien eet je wel te weinig. Als je altijd een knagend gevoel van honger hebt, beïnvloedt dit je humeur. Je wordt dan zogezegd ‘hangry’ (hungry + angry). Honger jezelf vooral niet uit. Eet wat snackgroenten, een eiwitrijk tussendoortje of een stuk fruit als je honger hebt. Onderstaande tussendoortjes zijn gezond en vullend:

  • Schaaltje aardbeien
  • Bakje cherrytomaatjes
  • 1 rijstwafel met ¼ avocado
  • Handje ongezouten noten
  • 1 gekookt ei
  • Peer met kaneel
  • Schaaltje kwark

Tip 2: Laat de snoeptrommel met rust
Als je geen honger hebt, ga dan niet ‘snaaien’ om je humeur te verbeteren. Deze cirkel wil je juist doorbreken. Geluk zit niet in de snoeptrommel, maar in jezelf.

Je kunt besluiten om chagrijnig te blijven, maar je kunt jezelf ook even ‘resetten’. Ga eens bij jezelf na: waar ben je nu chagrijnig om? Heb je wel een reden om chagrijnig te zijn? Onthoud dat je gezond bezig bent, dat je je binnenkort fit voelt en dat je afvalt. Als dat geen reden is om minder chagrijnig te zijn, dan weten wij het ook niet meer!

Samenvatting: Bij een slecht humeur kun je het beste de snoeptrommel vermijden. Deze maakt je niet gelukkig. Eet een gezond, koolhydraatarm tussendoortje als honger de boosdoener is van je slechte humeur. Heb je geen honger? ‘Reset’ jezelf dan: je kunt er vervolgens weer met frisse moed tegenaan!

Ik weet niet wat ik moet kopen / eten

Als je met een koolhydraatarm dieet begint, kun je je plotseling verdwaald voelen in de supermarkt, op feestjes of in een restaurant. Wat moet je kopen? Wat kun je eten? Waar zitten veel koolhydraten in? Wat is gezond en wat niet?

Voor al deze vragen hebben wij de PuurFiguur Boodschappenlijst gemaakt. Deze lijst is jouw leidraad in de wondere wereld van koolhydraatarm eten.

Op de boodschappenlijst vind je alle producten die in een gezond koolhydraatarm voedingspatroon passen. De boodschappenlijst geeft je inspiratie voor gezonde maaltijden en tussendoortjes. Ook zal je met de boodschappenlijst nooit meer per ongeluk een ongezond product kopen. Je kunt de boodschappenlijst hier gratis downloaden. Dat is ons steuntje in de rug voor jou.

Samenvatting: Als je niet weet wat je moet kopen of eten, download dan de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst. Hier vind je een compleet overzicht van gezonde koolhydraatarme producten. Zo kun je zelf gezonde maaltijden samenstellen en weet je wat je kunt eten als snack.

Ik val niet meer af

Het is normaal dat je in het begin veel afvalt en dat het afvallen na een tijdje wat minder snel gaat. Dat komt doordat je in het begin ook veel vocht verliest. Je lichaam slaat namelijk een voorraad koolhydraten op in je spieren en je lever, en met iedere gram koolhydraten draag je 2,7 gram water met je mee.

Zodra je de koolhydraten verbrandt, verlies je ook het vocht. Na een paar dagen is de voorraad koolhydraten in je lichaam sterk gedaald en heb je veel overtollig vocht verloren. Vanaf dat punt lijkt het alsof je minder snel afvalt, maar dat is waarschijnlijk slechts schijn.

Als je gezond blijft eten, waardoor je hormonen in balans blijven, zal je ook die laatste restjes vet verbranden. Zelfs hardnekkig buikvet. Buikvet verbranden heeft namelijk niet alleen met voeding te maken. Je hormonen spelen ook een belangrijke rol. Lees hier meer over hormonen en buikvet verliezen.

Afvallen gaat zelden in een regelmatig tempo.

De ene week geeft de weegschaal aan dat je veel bent afgevallen, terwijl je de andere week nauwelijks resultaat ziet. Dit soort schommelingen zijn volkomen normaal en hebben meestal te maken met het opslaan en verliezen van vocht, niet met vet. Uiteindelijk gaat het om het grote plaatje: je afslankresultaten op de lange termijn.

Hoe dichter je bij je streefgewicht komt, hoe langzamer het afvallen zal gaan. Maar wees geduldig: als je je aan je dieet houdt, zal het je uiteindelijk lukken om je streefgewicht te behalen. De aanhouder wint!

Tips voor als je niet meer afvalt

Val je niet meer af? Volg dan de onderstaande tips op.

Tip 1: Focus je op de lange termijn, niet op de weegschaal
Ga niet iedere dag op de weegschaal staan. Stap maximaal één keer per week op de weegschaal en raak niet in paniek als je een week nauwelijks bent afgevallen. Vertrouw erop dat het koolhydraatarme dieet zijn werk doet en dat je volgende week weer resultaat boekt.

Tip 2: Breng je hormonen in balans
Mocht het afvallen toch niet doorzetten, dan kan het zijn dat je lichaam ongevoelig is geworden voor het hormoon leptine. Lees ons artikel over leptineresistentie om te lezen wat je daaraan kunt doen.

Wil je zo snel mogelijk afvallen zonder je gezondheid in gevaar te brengen? Lees dan ons artikel over snel afvallen.

Samenvatting: Afvallen gaat in het begin vaak snel, en later wat langzamer. Dat is normaal. Weeg jezelf niet meer dan één keer per week en bekijk vooral het grote plaatje: je afslankresultaten op de lange termijn. Als je echt niet meer afvalt, dan kan het zijn dat je lichaam ongevoelig is geworden voor leptine.

Tot slot…

De ongemakken die je in dit artikel hebt gelezen kunnen erg vervelend zijn. Om deze ongemakken te voorkomen of tegen te gaan, is het belangrijk om veel te drinken, regelmatig rust te nemen en lief te zijn voor jezelf. Maar het belangrijkst: geef niet toe aan de behoefte aan snelle koolhydraten en suiker. Jij bent sterker dan suiker en koolhydraten!

Houd in gedachten waar je het voor doet en weet dat de bijwerkingen binnen enkele dagen zullen verdwijnen. Je krijgt er een gezond, slank en fit lichaam voor terug!

Als de bijwerkingen erg heftig zijn of na 2 weken nog steeds aanhouden, raadpleeg dan je huisarts voor een gepaste oplossing.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (4) Verberg reacties Toon alle reacties
Nicolette Blom-Mulder
4 april 2024
Reageren

Een afleiding zoeken dus wat leuks doen met je zelf kan ook helpen

Kim
23 juni 2021
Reageren

Wat ik ook eet bij mijn hongergevoel, het blijft een hongergevoel. Het is geen trek in zoet ofzo, maar een leeg hongerig gevoel in mijn maag. Misschien is het nog even uitzoeken wat bij mij wel werkt?

    Susanne Chrispijn
    30 juni 2021
    Reageren

    Als je altijd een knagend gevoel van honger hebt, dan eet je misschien wel te weinig. Eet wat snackgroenten, een eiwitrijk tussendoortje of een stuk fruit als je honger hebt. Onderstaande tussendoortjes zijn gezond en vullend: schaaltje aardbeien, bakje cherrytomaatjes, 1 rijstwafel met ¼ avocado, handje ongezouten noten, peer met kaneel of een schaaltje kwark. Als het hongergevoel blijft houden, dan kun je ook mailen naar: info@puurfiguur.nl dan helpen we je graag verder. Succes.

Lamme vaatdoek
31 augustus 2019
Reageren

Goed stuk. Dankje. Erg handige tip.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen