Afvallen Buik – Ontdek De Geheimen Van Snel Buikvet Verbranden

Buikvet verbranden is niet alleen een kwestie van minder eten. Je lichaam heeft een bepaalde staat waarin je snel buikvet aanmaakt, maar ook een staat waarin je juist snel buikvet verliest.

In dit “afvallen buik” artikel lees je:

 • Waarom sommige mensen sneller een dikke buik krijgen dan anderen (en hoe jij dit kan voorkomen)
 • Hoe je tot 2 kilo per week kunt afvallen (in week 1 zelfs meer)
 • Welke voeding je kunt eten om buikvet te verliezen

Als je de adviezen uit dit artikel negeert, zal je minder buikvet kwijtraken. Vet verbranden rondom je buik kan lastig zijn, maar met de juiste informatie kun je snel en gezond buikvet verliezen.

Dit artikel geeft je een wapen tegen buikvet. Na het lezen van dit artikel kun je direct beginnen met afvallen rondom je buik.

De twee soorten buikvet

Iedereen heeft onderhuids vet en orgaanvet, ook sportieve mensen met een wasbordje.

Onderhuids vet zit tussen je huid en je spieren. Je kunt het beetpakken en het voelt zacht.

Orgaanvet zit rond belangrijke organen zoals je hart, longen, maag en lever. Orgaanvet wordt ook wel visceraal vet genoemd.

Orgaanvet vangt schokken van buitenaf op en speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Je lichaam heeft orgaanvet nodig, maar te veel orgaanvet is niet gezond en drukt je buik naar buiten.

Te veel orgaanvet belemmert ook de werking van je organen en verhoogt hierdoor het risico op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Ook dunne mensen met te veel orgaanvet lopen een verhoogd risico op deze ziektes.

Kortom: Te veel orgaanvet en onderhuids vet zijn samen de oorzaak van een dikke buik.

Krijg jij snel een dikke buik? Lees hier de oorzaak

Zodra je meer calorieën eet dan je verbruikt, ga je vet opslaan. De plaats waar jij het meeste vet opslaat, is niet helemaal te wijten aan je genen.

Je lichaam heeft een bepaalde “staat” waarin het snel buikvet aanmaakt. Met name het hormoon cortisol speelt een belangrijke rol in de aanmaak van buikvet.

Cortisol – het stresshormoon – is actief bij mannen en vrouwen en wordt door het lichaam aangemaakt als je stress hebt, weinig slaapt of ongezonde voeding eet.

Onderzoekers van de Yale Universiteit hebben een nieuwe functie van het cortisol hormoon ontdekt. Hoge cortisolwaardes veranderen de werking van je lichaam van binnenuit, door zoveel mogelijk energie op te slaan rondom je buik (waar cortisol het meest actief is).

Daarnaast verhoogt cortisol je eetlust, waardoor je waarschijnlijk meer gaat eten.

Een hoge cortisolwaarde kan leiden tot meer buikvet en een grotere eetlust

Een hoge cortisolwaarde kan leiden tot meer buikvet en een grotere eetlust

Wetenschappers van de Harvard Universiteit toonden aan dat een dikke buik je lichaamseigen hormonen verder uit balans kunnen brengen. Gevolgen van een verstoorde hormoonbalans kunnen zijn:

 • Je blijft dooreten terwijl je eigenlijk al vol zit
 • Je lichaam houdt vet op bepaalde plaatsen vast
 • Vetcellen laten zich niet makkelijk verbranden (uitleg lees je in dit artikel over gezond afvallen)

Andere effecten van een hoge cortisolwaarde zijn: verliezen van spiermassa, een verlaagd libido, verminderde botdichtheid, problemen met de schildklier, geheugenverlies en een negatieve stemming.

Gelukkig kun je met de stappen uit dit artikel zelf je cortisol verlagen. Met deze stappen open je de “deurtjes” van de vetcellen in je buikstreek die eerder gesloten waren.

 Samenvatting: Je lichaam heeft een “staat” waarin het sneller buikvet aanmaakt dan normaal. Dit is het geval als je (1) meer eet dan je verbrandt en (2) als je hoge cortisolwaardes hebt. Door de onderstaande stappen te volgen, open je de “deurtjes” van de vetcellen in je buikstreek die normaal gesloten zijn. Snel buikvet verliezen is vanaf dat moment mogelijk.

Waarom buikspieroefeningen weinig effect hebben

De grootste misvatting over buikspieroefeningen is dat ze uitsluitend buikvet verbranden. Het maakt niet uit welke oefening je doet, als je vet verbrandt gebeurt dit nooit plaatselijk. Je verbrandt vet uit alle delen van je lichaam.

Buikspieroefeningen verstevigen de spieren in je buikstreek en hebben een stabiliserende functie, maar ze dragen niet of nauwelijks bij aan het verbranden van buikvet.

De waarheid is dat buikspieroefeningen de buik verstevigen. Als dat je doel is, begin dan vandaag nog met buikspieroefeningen.

Als je vooral geïnteresseerd bent in het verbranden van buikvet, hoef je geen buikspieroefeningen te doen.

 Samenvatting: Je hoeft je buikspieren niet te trainen om buikvet te verbranden.

Snel afvallen rond je buik in twee stappen

Vet kan maar op één natuurlijke manier je lichaam verlaten: door het te verbranden.

De eerste stap naar een slanke buik is het eten van voeding waar je van afvalt. De tweede stap is het verlagen van de cortisolwaardes in je bloed, zodat je vooral buikvet gaat verbranden.

Afvallen Buik Stap 1: Eet de juiste voeding

Onze lichaamscompositie wordt voor 80% bepaald door voeding. Slechts 20% wordt bepaald door sport en beweging. Buikvet verliezen doe je dus door gezond te eten en een beetje te bewegen (sporten mag, maar is niet verplicht).

Je bent geboren met lichaamsfuncties die vetcellen afbreken en omzetten naar energie. De belangrijkste stap die je kunt nemen om dit proces te versnellen, is door geen enkelvoudige koolhydraten meer te eten.

Koolhydraten zijn te verdelen in 2 groepen:

 • Complexe koolhydraten: te vinden in fruit, groente, noten, quinoa, pitten, zaden, bruine rijst, zoete aardappel en havermout.
 • Enkelvoudige koolhydraten: te vinden in suiker (koek, snoep, gebak), wit brood, pasta, witte rijst, aardappelen, frisdrank en vruchtensap uit pak.

Zoals je in mijn artikel over het koolhydraatarm dieet kunt lezen, zorgen enkelvoudige koolhydraten ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Hierdoor maak je meer buikvet aan.

Je kunt dus koolhydraten eten, maar alleen van het juiste type. Dat betekent dat je suiker, witte rijst, pasta, snoep, chips, aardappelen, brood en andere graanproducten voortaan beter kunt laten staan.

Hier volgen een aantal suggesties om maaltijden en producten door te vervangen:

 • Brood als ontbijt vervangen door: havermout met amandelmelk en blauwe bessen.
 • Brood als lunch vervangen door: een flinke salade met stukjes avocado, pistachenootjes, cherrytomaatjes, komkommer, spinazie en een gekookt eitje (mijn persoonlijke favoriet!).
 • Frisdrank vervangen door: water met limoen of een zelfgemaakte smoothie.
 Samenvatting: Buikvet verbranden doe je door alle enkelvoudige koolhydraten (suiker, gebak, brood, aardappelen, etc.) uit je voedingspatroon te schrappen. Complexe koolhydraten zijn wel toegestaan; ze zijn zelfs nodig om buikvet te verbranden.

Buikvet kwijtraken doe je door producten van de onderstaande lijst te eten:

Eiwitten:

 • Eieren
 • Vlees: kip, gevogelte, rund, lam, varken, etc.
 • Vis: zalm, haring, sardientjes, makreel, paling en kabeljauw
 • Bonen: zwarte bonen, bruine bonen, ogenbonen, navybonen en kidneybonen (eet met mate)

Vetten:

 • Extra vierge olijfolie
 • Kokosolie

Overige:

 • Groente
 • Fruit: het liefst zo vroeg mogelijk op de dag (max. 2 stuks per dag)
 • Noten en zaden
 • Quinoa, bruine rijst en zoete aardappelen (eet met mate)
 • Glutenvrije havermout en granola (eet met mate)
 • Donkere chocolade (75%+ cacao) (eet met mate)
 • Gedroogd fruit (eet met mate)

Door meer eiwitten, vetten en groente te eten, en te minderen met het eten van enkelvoudige keelhydraten, blijft de bloedsuikerspiegel laag. Hierdoor verbrand je sneller hoog- en laagzittend buikvet.

Ik heb een uitgebreide boodschappenlijst ontwikkeld die je normaal gesproken alleen krijgt bij aanschaf van het Simpel Slank programma. Ik heb besloten om de boodschappenlijst hier gratis weg te geven, om je op weg te helpen.

De boodschappenlijst kun je hier downloaden.

Een woord over zuivel: er zijn zowel positieve als negatieve studies over zuivel te vinden. De studies van de laatste jaren neigen echter steeds meer naar de uitspraak dat zuivel niet goed voor je is.

Persoonlijk eet en drink ik zelden zuivel, omdat alle nutriënten in zuivel ook te vinden zijn in de producten van de boodschappenlijst.

Niet alle zuivel is van goede kwaliteit. Als je besluit om zuivel te eten, ga dan voor de biologische variant en vermijd zuivel waar zoetstoffen of suikers in zitten.

 Samenvatting: Door meer eiwitten en vetten te eten, blijft de bloedsuikerspiegel laag en verbrand je sneller hoog- en laagzittend buikvet.

Afvallen Buik Stap 2: Open de “deurtjes” van de vetcellen in je buikstreek

Door je cortisolwaarde met de onderstaande tips te verlagen, zorg je ervoor dat de vetcellen in je buikstreek zich makkelijker laten verbranden.

 1. Verminder mentale stress: gun jezelf tijd om te ontspannen. Dit heeft een gunstig effect op je cortisolwaarde, waardoor je eetlust daalt en je meer buikvet kunt verbranden.
 2. Eet volgens de boodschappenlijst: download de boodschappenlijst hier.
 3. Slaap 8 uur per dag: door slaaptekort stijgt je cortisolwaarde. Slaap daarom 8 uur per dag om sneller buikvet te verbranden.
 4. Vermijd kunstmatige zoetstoffen: kunstmatige zoetstoffen verstoren je hormoonbalans en kunnen het afvallen tegenwerken. Veelgebruikte zoetstoffen zijn: aspartaam, sucralose, glucose-fructosesiroop en acesulfaam-K.
 5. Ontvang meer tips om buikvet te verliezen: dit “afvallen buik” artikel is tot een einde gekomen, maar er zijn nog veel meer tips die ik je wil geven.

Als aanvulling op dit artikel deel ik in mijn nieuwsbrief meer afvaltips, recepten en leefstijladviezen waarmee je sneller buikvet kunt verbranden.

Als je je nu aanmeld, ontvang je het Ochtend Slank e-boek direct in je mailbox. Hierin vertel ik je precies welke stappen je elke ochtend kunt nemen om (vr)eetbuien te voorkomen en sneller van een dikke buik af te komen.

Vul hieronder het e-mailadres in waarop je dit gratis wilt ontvangen.

Snel en Gezond Afvallen Ben je klaar met dieetfabels en wil je antwoorden op overgewicht? Dit is wat je van ons kunt verwachten:
 • Praktische afslanktips om al jouw 12 natuurlijke afslankhormonen te activeren om stug lichaamsvet los te weken en te verbranden.
 • Een 8-delige afslankcursus in je mailbox met het beste van het beste advies om een slank lichaam te krijgen en te behouden.
 • Het Ochtend Slank programma gratis in je mailbox - zodat je morgenochtend direct 2 belangrijke vetverbrandingshormonen 'aanzet'.

57.247 mensen gingen je voor