✓ Hardcover boeken geleverd binnen één werkdag

✓ Geleverd binnen één werkdag

Bekijk alle producten Bekijk aanbod
Wetenschappelijk onderbouwd

Het effect van kokosolie op je gewicht, cholesterol en hersenen

In dit artikel staan 14 bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie (of kokosvet). Door kokosolie op de juiste manier te gebruiken, kun je de volgende voordelen ervaren:

 • Sterkere botten
 • Sterkere spieren
 • Minder hongergevoel
 • Vet verbranden in je buikstreek
 • (en nog 10 andere voordelen)

Over kokosolie is op het internet veel onjuiste informatie te vinden. Laat je daarom niet op het verkeerde been zetten en lees de onderstaande uitleg aandachtig door.

De gezondheidsvoordelen uit dit artikel zijn onderbouwd door onderzoeken en uitspraken van vooraanstaande artsen (de bronnen vind je onderaan het artikel).

De opkomst van kokosolie (of kokosvet)

Ongeveer 4000 jaar geleden werd kokosolie door stammen uit de tropen gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking. Door de populariteit verspreidde kokosolie via Afrika, India, Zuid- en Midden-Amerika en Azië over alle delen van de wereld. Tegenwoordig kun je kokosolie kopen bij supermarkten, drogisten en natuurwinkels.

Kokosolie is een verzadigde vetsoort. De term ‘verzadigd vet’ doet bij veel mensen de alarmbellen rinkelen. Verzadigd vet zou slecht zijn en zou kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, overgewicht en andere ziektes.

Gezondheidsinstanties in zowel Nederland als het buitenland adviseren om verzadigd vet tot een minimum te beperken. Dit komt doordat verzadigde vetten (zoals kokosolie) een slechte naam hebben gekregen sinds Dr. Ancel Keys in 1953 een onderzoek publiceerde over de gevaren van verzadigde vetten. Het probleem met dit onderzoek is dat alle verzadigde vetten over één kam worden geschoren.

In tegenstelling tot verzadigde vetten uit snoep, pizza, koekjes, chips en gebak hebben verzadigde vetten van natuurlijke afkomst juist een gunstige invloed op je gezondheid [15,16]. Het menselijk lichaam heeft verzadigde vetten nodig om te kunnen functioneren.

Voor jou betekent dit dat je jarenlang verkeerd bent geïnformeerd over verzadigde vetten.

Verzadigde vetten van de juiste bron zijn gezond. Kokosolie is een voorbeeld van een gezonde verzadigde vetsoort.

De gevaarlijkste vetsoort is transvet. Transvetten zijn de echte oorzaak van hart- en vaatziekten. Ze kunnen ontstaan tijdens het bewerkingsproces (zoals bij margarine het geval is) of kunnen worden toegevoegd aan snoep, koek, pizza en andere kant-en-klare voeding.

14 voordelen van kokosolie

Hieronder lees je de voordelen van kokosolie, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

1. Gaat infecties tegen

Kokosolie kan je beschermen tegen infecties door virussen, bacteriën en schimmels. Zo’n 50% van de vetzuren in kokosolie bestaat namelijk uit laurinezuur. Dit zuur heeft een ontstekingsremmende werking [2,3,4].

2. Vermindert klachten van alzheimer

Bij mensen met alzheimer is het vermogen om glucose in de hersenen op te nemen afgenomen. Hierdoor ontbreekt de energietoevoer in bepaalde delen van het brein. De ketonen die vrijkomen wanneer je kokosolie eet kunnen dit echter voorkomen. Ketonen dienen namelijk als een alternatieve energiebron. Hierdoor verminderen de klachten van alzheimer [3,4].

3. Verhoogt het goede cholesterolgehalte

Uit een onderzoek met 40 vrouwen blijkt dat kokosolie het totale cholesterolgehalte verlaagt. Ook is aangetoond dat dankzij deze olie het goede cholesterolgehalte (HDL) verhoogt, terwijl de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) afneemt.

Bij de controlegroep die sojaboonolie kreeg toegediend, was het resultaat juist tegenovergesteld. De reden dat kokosolie zo’n sterke cholesterolverlagende werking heeft, is te danken aan het hoge laurinezuurgehalte [3,7,8,9].

4. Zorgt voor een toename van energieverbruik

De MCT’s (middellange ketens van triglyceriden) in kokosolie kunnen je veel energie geven. Sporters maken hier dan ook vaak gebruik van wanneer ze een energieboost nodig hebben.

Daarnaast zorgt kokosolie ervoor dat het metabolisme wordt versneld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het energieverbruik 24 uur lang met 5% verhoogt wanneer je dagelijks 15 tot 30 gram MCT’s binnenkrijgt. Hierdoor worden er per dag 120 calorieën extra in energie omgezet [3,4,11].

5. Vergemakkelijkt afvallen in de buikstreek

De MCT’s uit kokosolie kunnen voor nog meer positieve effecten zorgen. Een studie heeft aangetoond dat je hierdoor ook vet rond de buikstreek kunt kwijtraken. Door 12 weken lang iedere dag 30 milliliter kokosolie binnen te krijgen verminderde de tailleomtrek van de proefpersonen. Voor dit resultaat hoefden ze niets anders te doen dan een beetje kokosolie aan hun dieet toe te voegen [2,3,8,9,10].

6. Zorgt voor een toename van spiermassa

Dankzij kokosolie wordt het makkelijker om meer spiermassa te krijgen. De MCT’s zorgen niet alleen voor meer energie, maar kunnen je ook helpen bij het opbouwen van spieren [4].

7. Vermindert de eetlust

Kokosolie kan ervoor zorgen dat je eetlust daalt. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de MCT’s je calorieinname kunnen verlagen. Mannen die hier veel van binnenkregen aten tijdens het onderzoek per dag 256 calorieën minder dan voorheen [3,12].

8. Vermindert de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 ontstaat wanneer het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Er moet steeds meer insuline worden aangemaakt om glucose uit het bloed te krijgen. Dit kan oververmoeidheid van de alvleesklier veroorzaken, waardoor je insulineresistent wordt (en uiteindelijke diabetes type 2 krijgt).

Kokosolie kan de reactie op insuline in de cellen echter weer in balans brengen. Hierdoor krijgt het lichaam weer een normale energietoevoer, waardoor de alvleesklier minder hard hoeft te werken. Zo kan insulineresistentie worden voorkomen, waardoor er geen diabetes type 2 ontstaat [4,7,8].

9. Vermindert epilepsieaanvallen

Bij sommige mensen kan de hoeveelheid epilepsieaanvallen sterk verminderd worden dankzij kokosolie.

Er bestaan namelijk vormen van epilepsie waarbij medicijnen niet goed genoeg werken. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een dieet dat rijk is aan vetten om de hoeveelheid ketonen in het bloed te verhogen. Deze ketonen verkleinen de kans op een epilepsieaanval. Doordat kokosolie veel ketonen bevat, is dit een erg effectief middel [3,13].

10. Beschermt de lever

De MCT’s in kokosolie kunnen eenvoudig worden omgezet in energie, waardoor de lever niet intensief wordt belast. Kokosolie kan ook de ophoping van vet rondom de lever voorkomen [7].

11. Vertraagt het verouderingsproces

De vetzuren in kokosolie kunnen schade door oxidatie tegengaan, waardoor het lichaam minder snel veroudert [9].

12. Verbetert de gezondheid van maag en darmen

Doordat kokosolie onschadelijke verzadigde vetzuren bevat, is het erg effectief tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Ook neemt de opname van gezonde voedingsstoffen om deze reden toe. Dit alles zorgt ervoor dat je een gezondere spijsvertering krijgt. Hierdoor kunnen problemen met de maag of darmen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), worden voorkomen [7].

13. Versterkt je botten

Kokosolie kan voor gezonde botten zorgen. Doordat het de opname van belangrijke voedingsstoffen verbetert, verhoogt ook de opname van calcium en magnesium. Hierdoor worden je botten sterker, waardoor osteoporose (botontkalking) tegengegaan kan worden [7]. Een betere magnesiumopname kan je ook helpen om sneller af te vallen.

14. Zorgt voor gezonde tanden

Een verhoogde calciumopname zorgt voor nog een ander positief effect; je krijgt sterkere tanden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kokosolie tandvleesontsteking kan tegengaan en de vorming van tandsteen kan verminderen [7].

Kokosolie eten tijdens het afvallen?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is kokosolie een gezonde vervanger voor boter en bak- en braadolie.

Ondanks de hoge voedingswaarde van kokosolie kan het eten van te veel kokosolie voorkomen dat je afvalt. Gezond afvallen draait namelijk om de juiste balans. Naast gezonde vetten heb je koolhydraten en eiwitten nodig om een mooi en slank lichaam te krijgen (en te houden).

Als je geïnteresseerd bent om 2 kilo per week af te vallen door gezond te eten, laat dan hieronder je e-mailadres achter en ontvang de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst direct in je mailbox. Eet uitsluitend voeding van de boodschappenlijst en verlies tot 2 kilo per week.

Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!
Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (11) Verberg reacties Toon alle reacties
Sabine
1 februari 2022
Reageren

Bedoel je dan dat de ‘goede’ kokosolie niet ontgeurd mag zijn. Dus naar kokos ruikt en smaakt. Dat kan toch niet gebruikt worden voor alle gerechten ?

  Susanne Chrispijn
  3 februari 2022
  Reageren

  Wij zijn inderdaad voorstander van extra vierge kokosolie (met geur en smaak) omdat hierin meer voedingsstoffen zitten dan in de andere. Als de smaak van kokos je bij sommige recepten tegenstaat, kun je ook bakken in roomboter of ghee.

Junstien
25 juni 2020
Reageren

Ons hondje kreeg elke dag een klein beetje kokos vet. Zij kreeg een hele mooie vacht. Daarom ben ik ook aan het kokos vet begonnen want mijn haar wordt zo dun. Ik doe een theelepel in mijn koffie, nog niet zo lang. En nu lees ik dat het voor veel meer erg goed is. Dank u wel dat ik dit heb mogen lezen

Hetty de Frel
24 december 2019
Reageren

Was er ook mee begonnen . Maar ik vind het wel heeeel erg spetteren. Hebben jullie soms een oplossing hiervoor .

  Bianca Ochse
  31 december 2019
  Reageren

  Hoi Hetty, kokosolie spettert inderdaad. Alle vetten spetteren, tenzij ze zo bewerkt zijn dat ze niet meer spetteren. Je kunt om het spetteren tegen te gaan het best een deksel op de pan doen en het vuur wat zachter zetten. Ook zou je de pan iets voller doen, hierdoor heb je ook minder last van het spetteren. Groet, Bianca

R.
11 maart 2016
Reageren

Beste Meneer Bernard

Afgelopen week heb ik een vraag gesteld, maar ik had er geen antwoord op gekregen. Toen ik wat beter keek zag ik dat mijn reactie was verwijdert. Ik denk dat de mis communicatie is ontstaan omdat u mijn verhaal anders heeft begrepen dan dat ik bedoelt had. Wat ik in mijn reactie bedoelde was dat u uitstekend opheldering gaf over welke product essentieel zijn voor je lichaam. Ik zal een voorbeeld noemen. Dat de diëtiste voorschrijft dat je melk moet drinken, maar er word niet verteld welk merk of welke bouwstoffen ik nodig heb voor mijn lichaam. Ik hoop dat u mijn reactie niet als vervelend hebt ervaren, maar dat u hier duidelijkheid over gaf is iets wat ik al jarenlang zoek.

Bij deze mijn oprechte excuses en sorry voor het misverstand.

Met vriendelijk groet,

  Bernard
  11 maart 2016
  Reageren

  Hallo,
  Goed dat je hier nog even reageert. Ik heb geen reactie voorbij zien komen van je de afgelopen week. Kan zijn dat hij niet is doorgekomen (gebeurt soms als er links naar andere websites in staan of meerdere typefouten).

  Daarnaast wil ik persoonlijk op elke reactie reageren, maar helaas heb ik daar steeds minder tijd voor en moet ik voorrang geven aan mensen die het Simpel Slank programma volgen.

  Over je vraag over melk: de diëtiste heeft het mis. De voedingsstoffen in melk kun je uit andere betere bronnen. Calcium haal je uit groentes en eiwit haal je uit vis, vlees, ei, noten, zaden, pitten en groentes.

  Sommige zuivelproducten zijn OK, mits je goed tegen lactose kunt. Dat verhaal ga ik nog eens uitgebreid uitleggen in een nieuw artikel.
  Groet,
  Bernard

Patricia
4 maart 2016
Reageren

Hallo.

Ik wist al dat kokosolie juist goed voor je was, maar het is een heel duidelijk artikel!

Ik hoopte er te lezen welke kokosolie nou juist de goede is, er zijn namelijk zoveel verschillende in verschillende prijsklasses in de winkel.. En wat ik gehoord heb, goede en slechte. Wat is nu de goede?

Gr

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
Gezond eten
De voordelen van kikkererwten (en 8 lekkere recepten)

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes…

Afvallen
Glucomannan (konjac): wat is het en helpt het bij afvallen?

Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af…

Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

Omega 3 speelt een belangrijke rol in bijna elk aspect van je gezondheid. Het…

Gezond eten
Tempeh: zo bereid je het + 10 recepten

Tempeh wordt vaak gebruikt in vegetarische of veganistische gerechten ter vervanging van vlees. Het…

Gezond eten
De voordelen van agar agar + zo gebruik je het

Steeds vaker wordt agar agar gebruikt in gerechten. Dit plantaardige bindmiddel wordt gemaakt van…

Afvallen
Metabolisme versnellen: 11 tips die jou gaan helpen

In dit artikel vind je 11 tips waarmee je je metabolisme kunt versnellen, zodat…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen