✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Wetenschappelijk onderbouwd

Het effect van kokosolie op je gewicht, cholesterol en hersenen

In dit artikel staan 14 bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie (of kokosvet). Door kokosolie op de juiste manier te gebruiken, kun je de volgende voordelen ervaren:

 • Sterkere botten
 • Sterkere spieren
 • Minder hongergevoel
 • Vet verbranden in je buikstreek
 • (en nog 10 andere voordelen)

Over kokosolie is op het internet veel onjuiste informatie te vinden. Laat je daarom niet op het verkeerde been zetten en lees de onderstaande uitleg aandachtig door.

De gezondheidsvoordelen uit dit artikel zijn onderbouwd door onderzoeken en uitspraken van vooraanstaande artsen (de bronnen vind je onderaan het artikel).

De opkomst van kokosolie (of kokosvet)

Ongeveer 4000 jaar geleden werd kokosolie door stammen uit de tropen gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking. Door de populariteit verspreidde kokosolie via Afrika, India, Zuid- en Midden-Amerika en Azië over alle delen van de wereld. Tegenwoordig kun je kokosolie kopen bij supermarkten, drogisten en natuurwinkels.

Kokosolie is een verzadigde vetsoort. De term ‘verzadigd vet’ doet bij veel mensen de alarmbellen rinkelen. Verzadigd vet zou slecht zijn en zou kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, overgewicht en andere ziektes.

Gezondheidsinstanties in zowel Nederland als het buitenland adviseren om verzadigd vet tot een minimum te beperken. Dit komt doordat verzadigde vetten (zoals kokosolie) een slechte naam hebben gekregen sinds Dr. Ancel Keys in 1953 een onderzoek publiceerde over de gevaren van verzadigde vetten. Het probleem met dit onderzoek is dat alle verzadigde vetten over één kam worden geschoren.

In tegenstelling tot verzadigde vetten uit snoep, pizza, koekjes, chips en gebak hebben verzadigde vetten van natuurlijke afkomst juist een gunstige invloed op je gezondheid [15,16]. Het menselijk lichaam heeft verzadigde vetten nodig om te kunnen functioneren.

Voor jou betekent dit dat je jarenlang verkeerd bent geïnformeerd over verzadigde vetten.

Verzadigde vetten van de juiste bron zijn gezond. Kokosolie is een voorbeeld van een gezonde verzadigde vetsoort.

De gevaarlijkste vetsoort is transvet. Transvetten zijn de echte oorzaak van hart- en vaatziekten. Ze kunnen ontstaan tijdens het bewerkingsproces (zoals bij margarine het geval is) of kunnen worden toegevoegd aan snoep, koek, pizza en andere kant-en-klare voeding.

14 voordelen van kokosolie

Hieronder lees je de voordelen van kokosolie, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

1. Gaat infecties tegen

Kokosolie kan je beschermen tegen infecties door virussen, bacteriën en schimmels. Zo’n 50% van de vetzuren in kokosolie bestaat namelijk uit laurinezuur. Dit zuur heeft een ontstekingsremmende werking [2,3,4].

2. Vermindert klachten van alzheimer

Bij mensen met alzheimer is het vermogen om glucose in de hersenen op te nemen afgenomen. Hierdoor ontbreekt de energietoevoer in bepaalde delen van het brein. De ketonen die vrijkomen wanneer je kokosolie eet kunnen dit echter voorkomen. Ketonen dienen namelijk als een alternatieve energiebron. Hierdoor verminderen de klachten van alzheimer [3,4].

3. Verhoogt het goede cholesterolgehalte

Uit een onderzoek met 40 vrouwen blijkt dat kokosolie het totale cholesterolgehalte verlaagt. Ook is aangetoond dat dankzij deze olie het goede cholesterolgehalte (HDL) verhoogt, terwijl de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) afneemt.

Bij de controlegroep die sojaboonolie kreeg toegediend, was het resultaat juist tegenovergesteld. De reden dat kokosolie zo’n sterke cholesterolverlagende werking heeft, is te danken aan het hoge laurinezuurgehalte [3,7,8,9].

4. Zorgt voor een toename van energieverbruik

De MCT’s (middellange ketens van triglyceriden) in kokosolie kunnen je veel energie geven. Sporters maken hier dan ook vaak gebruik van wanneer ze een energieboost nodig hebben.

Daarnaast zorgt kokosolie ervoor dat het metabolisme wordt versneld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het energieverbruik 24 uur lang met 5% verhoogt wanneer je dagelijks 15 tot 30 gram MCT’s binnenkrijgt. Hierdoor worden er per dag 120 calorieën extra in energie omgezet [3,4,11].

5. Vergemakkelijkt afvallen in de buikstreek

De MCT’s uit kokosolie kunnen voor nog meer positieve effecten zorgen. Een studie heeft aangetoond dat je hierdoor ook vet rond de buikstreek kunt kwijtraken. Door 12 weken lang iedere dag 30 milliliter kokosolie binnen te krijgen verminderde de tailleomtrek van de proefpersonen. Voor dit resultaat hoefden ze niets anders te doen dan een beetje kokosolie aan hun dieet toe te voegen [2,3,8,9,10].

6. Zorgt voor een toename van spiermassa

Dankzij kokosolie wordt het makkelijker om meer spiermassa te krijgen. De MCT’s zorgen niet alleen voor meer energie, maar kunnen je ook helpen bij het opbouwen van spieren [4].

7. Vermindert de eetlust

Kokosolie kan ervoor zorgen dat je eetlust daalt. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de MCT’s je calorieinname kunnen verlagen. Mannen die hier veel van binnenkregen aten tijdens het onderzoek per dag 256 calorieën minder dan voorheen [3,12].

8. Vermindert de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 ontstaat wanneer het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Er moet steeds meer insuline worden aangemaakt om glucose uit het bloed te krijgen. Dit kan oververmoeidheid van de alvleesklier veroorzaken, waardoor je insulineresistent wordt (en uiteindelijke diabetes type 2 krijgt).

Kokosolie kan de reactie op insuline in de cellen echter weer in balans brengen. Hierdoor krijgt het lichaam weer een normale energietoevoer, waardoor de alvleesklier minder hard hoeft te werken. Zo kan insulineresistentie worden voorkomen, waardoor er geen diabetes type 2 ontstaat [4,7,8].

9. Vermindert epilepsieaanvallen

Bij sommige mensen kan de hoeveelheid epilepsieaanvallen sterk verminderd worden dankzij kokosolie.

Er bestaan namelijk vormen van epilepsie waarbij medicijnen niet goed genoeg werken. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een dieet dat rijk is aan vetten om de hoeveelheid ketonen in het bloed te verhogen. Deze ketonen verkleinen de kans op een epilepsieaanval. Doordat kokosolie veel ketonen bevat, is dit een erg effectief middel [3,13].

10. Beschermt de lever

De MCT’s in kokosolie kunnen eenvoudig worden omgezet in energie, waardoor de lever niet intensief wordt belast. Kokosolie kan ook de ophoping van vet rondom de lever voorkomen [7].

11. Vertraagt het verouderingsproces

De vetzuren in kokosolie kunnen schade door oxidatie tegengaan, waardoor het lichaam minder snel veroudert [9].

12. Verbetert de gezondheid van maag en darmen

Doordat kokosolie onschadelijke verzadigde vetzuren bevat, is het erg effectief tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Ook neemt de opname van gezonde voedingsstoffen om deze reden toe. Dit alles zorgt ervoor dat je een gezondere spijsvertering krijgt. Hierdoor kunnen problemen met de maag of darmen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), worden voorkomen [7].

13. Versterkt je botten

Kokosolie kan voor gezonde botten zorgen. Doordat het de opname van belangrijke voedingsstoffen verbetert, verhoogt ook de opname van calcium en magnesium. Hierdoor worden je botten sterker, waardoor osteoporose (botontkalking) tegengegaan kan worden [7]. Een betere magnesiumopname kan je ook helpen om sneller af te vallen.

14. Zorgt voor gezonde tanden

Een verhoogde calciumopname zorgt voor nog een ander positief effect; je krijgt sterkere tanden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kokosolie tandvleesontsteking kan tegengaan en de vorming van tandsteen kan verminderen [7].

Kokosolie eten tijdens het afvallen?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is kokosolie een gezonde vervanger voor boter en bak- en braadolie.

Ondanks de hoge voedingswaarde van kokosolie kan het eten van te veel kokosolie voorkomen dat je afvalt. Gezond afvallen draait namelijk om de juiste balans. Naast gezonde vetten heb je koolhydraten en eiwitten nodig om een mooi en slank lichaam te krijgen (en te houden).

Als je geïnteresseerd bent om 2 kilo per week af te vallen door gezond te eten, laat dan hieronder je e-mailadres achter en ontvang de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst direct in je mailbox. Eet uitsluitend voeding van de boodschappenlijst en verlies tot 2 kilo per week.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (32) Verberg reacties Toon alle reacties
René
10 juli 2024
Reageren

Wat is jullie mening over de Holland&Barret Kokosolie Extra Vierge 920gram. Zie geen bruine waas onderin en iets wat op scheurtjes lijkt. Het is een vrij duur product maar of het dan ook goed is?

  Susanne Chrispijn
  16 juli 2024
  Reageren

  De kokosolie is goed en kun je prima gebruiken.
  Je kunt letten op extra vierge kokosolie en dat het product niet ontgeurt is.

Linda
8 april 2024
Reageren

geen reactie op mijn vraag?

  Linda
  8 april 2024
  Reageren

  Sorry had reactie niet gevonden. Nu wel dus 🙂

Linda
3 april 2024
Reageren

Beste Susanne, is de biologische kokosolie van “De Notendop” ook goed van kwaliteit, denk je?

  Annemiek van der Krogt
  5 april 2024
  Reageren

  Beste Linda,

  Een goede kokosolie kun je herkennen aan de kleur, structuur, geur en smaak. Zie je aan de onderkant van de pot geen scheurtjes of gaatjes maar wél een bruine waas? Dan zit je vrijwel zeker goed. Goede kokosolie heeft verder een grijsachtige kleur en brokkelt niet als je er een lepel in steekt. Een goede kokosolie heeft ook een lichte kokosgeur en smaakt mild naar kokos.

  We hopen hiermee je vraag naar tevredenheid te hebben beantwoord. Mocht je aanvullende vragen hebben, mail ons dan via info@puurfiguur.nl.

  Team PuurFiguur

   Linda
   8 april 2024

   Volgens andere deskundigen zou een bruine waas onderaan de pot duiden op afval van kokosnoten die zou gebruikt zijn en zou een zachte structuur duiden op te hoge verhitting tijdens het proces. Precies het omgekeerde dus.
   Hoe moeten wij ‘als leek’ weten wie de waarheid in pacht heeft? Geen kritiek, louter een vaststelling van tegenstrijdige info op ‘het internet’

Louise Hofman
24 april 2023
Reageren

Goede dag,in de supermarkt staan er diverse soorten kokosvet waaronder ook bio,maar die zijn niet zo duur zoals bv de kokosvet bij vitaminestore welke is nu het beste? En is met of zonder kokosgeur beter?

  Susanne Chrispijn
  26 april 2023
  Reageren

  Onze voorkeur gaat uit naar de extra virgin kokosolie, liefst in een glazen pot en deze is met kokosgeur. Royal Green is bijvoorbeeld een goede optie.

Joke
23 april 2023
Reageren

Vraagje welke kokosolie is het beste om te kopen

  Susanne Chrispijn
  26 april 2023
  Reageren

  Onze voorkeur gaat uit naar de extra virgin kokosolie, liefst in een glazen pot en deze is met kokosgeur. Royal Green is bijvoorbeeld een goede optie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen