✓ Hardcover boeken geleverd binnen één werkdag

✓ Geleverd binnen één werkdag

Bekijk alle producten Bekijk aanbod
Wetenschappelijk onderbouwd

Gezond afvallen met de 14 sleutels tot succes + 1 waarschuwing

In dit artikel geef ik je mijn 14 beste tips waarmee jij direct gezond afvalt, je stofwisseling versnelt en zonder extra moeite buikvet verbrandt.

Dit artikel is bedoeld voor jou als je gezond wilt afvallen, zonder vast te zitten aan strenge dieetregels die je niet kunt naleven.

Met de tips uit dit artikel…

 • Kun je tot 2 kilo per week afvallen
 • Krijg je alle voedingsstoffen binnen
 • Leer je jezelf een gezond eetpatroon aan (om het jojo-effect te voorkomen)

Dit allemaal zonder dure ingrediënten te gebruiken, verplicht te sporten of uren in de keuken te staan. Het enige wat je hoeft te doen is het opvolgen van de 14 tips uit dit artikel.

De grootste fout die je kunt maken als je gezond wilt afvallen, is dat je jezelf allerlei regeltjes oplegt die niet vol te houden zijn. Hierdoor zal je namelijk in je oude gewoontes vervallen (en daarmee ook weer je oude gewicht bereiken).

Met dit artikel wil ik je laten zien hoe je heerlijk kunt eten zonder je vrijheid op te geven. Oftewel: gezond eten en afvallen op een fijne, haalbare manier. Laten we starten!

Gezond afvallen: niet vullen, maar voeden

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Maar nog veel belangrijker is dat jij je calorieën uit gezonde voeding haalt.

Gezond afvallen is een kwestie van alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Op die manier zal je ongewenst lichaamsvet verbranden. Je lichaam werkt het beste als je dagelijks alle 13 vitamines, 15 mineralen en 8 essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Voedingsstoffen zijn vergelijkbaar met de onderdelen van een auto. Als je een auto-onderdeel weghaalt, werkt de auto niet meer goed. Hij is niet meer vooruit te branden, slijt sneller of start niet.

In je lichaam werken voedingsstoffen hetzelfde: je hebt alle voedingsstoffen nodig om vet te verbranden, je energieniveau te verhogen en een optimale gezondheid te krijgen. Gezond afvallen doe je dus door gezond te eten.

Ik zal je een paar voorbeelden geven:

 • Je wordt vaker ziek als je te weinig vitamine C binnenkrijgt
 • Je stofwisseling versnelt direct als je meer omega 3-vetten binnenkrijgt [1], waardoor je sneller afvalt
 • Je verliest meer buikvet met een vezelrijk voedingspatroon [2]
 • Eiwitrijk eten voorkomt hongergevoel en trek in suiker [3], wat je helpt om gewicht te verliezen

Je hoeft gelukkig geen diëtist te worden om gezond af te vallen. In dit artikel heb ik alles al voor je uitgezocht. Ik heb alle informatie samengevat in begrijpbare tips en heerlijke recepten.

Als je de onderstaande 14 tips toepast, krijg je alle voedingsstoffen binnen, activeer je direct je vetverbranding en verlies je buikvet.

Samenvatting: Gezond afvallen doe je door alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tijd voor mijn 14 beste tips om af te vallen!

Tip #1: Ga van suikerverbrander naar vetverbrander

Je kunt je calorieën grofweg uit drie groepen (macronutriënten) halen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Gezond afvallen doe je door minder koolhydraten te eten. De koolhydraten vervang je deels door eiwitten en gezonde vetten. Dat betekent dat je voeding met veel koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst, suiker en frisdrank, het beste tot een minimum kunt beperken.

We zijn onterecht bang gemaakt voor vetten. Het eten van de juiste soort vet is namelijk heel erg goed voor je lichaam. Door gezonde vetten te eten kun je direct gezond afvallen en weer grip krijgen op je gewicht en gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat een koolhydraatarm dieet tot wel 2,3 keer effectiever is dan een vetarm dieet [4].

Andere onderzoeken bevestigen de effectiviteit van een koolhydraatarm voedingspatroon [5,6,7,8].

Voor jou betekent dit dat je het beste een tijdje minder koolhydraten kunt eten als je gezond wilt afvallen. Zorg dat je ongeveer deze verhoudingen aanhoudt:

 • Eiwitten: 25% – 35%
 • Vetten: 30% – 40%
 • Koolhydraten: 25% – 40%

Ik zal het versimpelen voor je. Het onderstaande dagmenu voldoet aan de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten.

 • Ontbijt: Smoothie van 1 kleine banaan, 50 gram verse spinazie, 50 gram Griekse yoghurt, 150 ml ongezoete amandelmelk, 15 gram zonnebloempitten en 1 el lijnzaad.
 • Tussendoortje: 150 gram volle kwark met 150 gram aardbeien.
 • Lunch: Salade van 75 gram veldsla, 50 gram gerookte zalm, ½ komkommer, ½ paprika, ¼ avocado, 15 gram pijnboompitten en 50 gram volle kwark.
 • Tussendoortje: 3 rijstwafels met 3 plakjes gerookte kipfilet.
 • Diner: Wokschotel van 150 gram kipfilet en 400 gram roerbakgroenten, gebakken in 1 el kokosolie en geserveerd met 50 gram quinoa (ongekookt gewicht).

Verderop in dit artikel vind je meer gezonde recepten. De onderstaande tips en recepten helpen je om precies de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen – zodat je dit niet zelf hoeft uit te rekenen.

Tip om af te vallen: Eet minder koolhydraten en vervang deze deels door gezonde vetten en eiwitten.

Tip #2: Eet fruit met een laag suikergehalte

Fruit is een van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn. Een stuk fruit is een compleet pakketje met voedingsstoffen gemaakt door Moeder Natuur, dat je helpt om gezond af te vallen.

Fruit is rijk aan vezels, waardoor je sneller buikvet verliest [9]. De keerzijde van fruit is echter dat het vaak ook veel fruitsuiker bevat. Daarom vind je hieronder een lijstje met fruitsoorten die weinig suiker bevatten.

Fruit met een relatief laag koolhydraatgehalte (per 100 gram):

Een goede vuistregel en afval-tip is dat je dagelijks één stuk fruit naar keuze eet (zoals een banaan of appel) en een tweede portie fruit uit de bovenstaande lijst kiest.

Tip om af te vallen: Eet twee porties fruit per dag, waarvan één portie koolhydraatarm fruit.

Tip #3: Eet gevarieerd

De hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt is belangrijk, maar nog belangrijker is uit welke voeding jij je calorieën haalt.

Gezond afvallen doe je door je lichaam te voeden. De onderstaande dagmenu’s bevatten beide 1600 kcal, alleen val je met dagmenu 2 een stuk gezonder af dan met dagmenu 1.

Dagmenu 2 zit vol met vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en andere voedingsstoffen waarmee je gezond afvalt.

Dagmenu 1: Ongezond afvallen
(1600 kcal)

Dagmenu 2: Gezond afvallen
(1600 kcal)

Ontbijt: twee boterhammen met chocoladepasta (350 kcal) Ontbijt: Griekse yoghurt met blauwe bessen, kaneel en noten (330 kcal)
Snack: ontbijtkoek (100 kcal) Snack: stuk fruit (110 kcal)
Lunch: twee boterhammen met ham, kaas of jam (400 kcal) Lunch: salade met groenten en vis of kip (400 kcal)
Snack: een koekje (110 kcal) Snack: handje noten (140 kcal)
Avondeten: kant-en-klare magnetronmaaltijd (600 kcal) Avondeten: forel uit de oven met groenten en zoete aardappel (500 kcal)
Snack: blokje chocolade (40 kcal) Snack: wortels met hummusdip (120 kcal)

Dagmenu 2 houdt je langer verzadigd, helpt je om sneller en gezonder af te vallen en voorkomt futloosheid. Het geheim zit hem in de variatie. Probeer zoveel mogelijk verschillende groenten, fruitsoorten en andere gezonde producten te eten.

Op de PuurFiguur Boodschappenlijst staan uitsluitend gezonde producten die je kunt gebruiken tijdens het afvallen. Met deze voedingsmiddelen kun je heerlijk variëren. Wil je direct aan de slag met gezonde voeding? Download dan de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst of neem een kijkje bij de PuurFiguur Methode: een volledig plan vol gezonde recepten, weekmenu’s en tips om af te vallen.

Tip om af te vallen: Gezond afvallen doe je door zoveel mogelijk te variëren in de voedingsmiddelen die je eet.

Tip #4: Bereik eerder je diepe slaap

Een goede nachtrust is op zo veel vlakken goed voor je gezondheid dat het bijna ongeloofwaardig is om alle voordelen hier op te sommen. Ik zal daarom de belangrijkste noemen. Door een goede nachtrust verbeter je je concentratievermogen [10], heb je minder kans op hartziekten [11], ervaar je minder depressieve gevoelens [12,13] en verhoog je je weerstand [14].

Daarnaast helpt een goede nachtrust je ook bij het verbranden van ongewenst lichaamsvet, omdat je overdag minder honger hebt als je uitgerust bent [15].

Niet iedereen kan uitslapen of eerder in slaap vallen. Daarom gaan de onderstaande tips over het optimaliseren van je slaap, zodat je eerder in je diepe slaap terechtkomt en je toch kunt profiteren van de voordelen van een goede nachtrust (om zo gezond af te vallen).

Tips om beter en dieper te slapen

Dim ’s avonds het licht
Licht blokkeert de aanmaak van melatonine; het hormoon waardoor je in slaapt valt en in slaap blijft. Dim het licht 2 uur voor het slapengaan.

Stel een blauw licht filter in op je mobiel/laptop/tablet
De blauwe lichtstralen van je mobiel, laptop of tablet “vertellen” je ogen dat het middag is. Het gevolg? Je slaapt minder goed of wordt moe wakker. Zet daarom de blauw licht filter op je mobiel, laptop of tablet aan (of installeer F.Lux als je deze functie niet standaard op je apparaat hebt).

Eet twee uur voor het slapen niets meer
Zodra je hoofd het kussen raakt en je ogen dichtgaan, komen je hormonen tot leven. Ze repareren van alles in je lichaam. Maar als je met een volle maag naar bed gaat, maak je minder groeihormoon aan. Het gevolg daarvan is dat je je moe en futloos voelt en moeite hebt met afvallen.

Tip om af te vallen: Een goede nachtrust verbetert je gezondheid en helpt je om af te vallen.

Tip #5: Eet natuurlijke voeding

Voedselfabrikanten stoppen hun producten vol met suiker. Ook in producten waarvan je het eigenlijk helemaal niet verwacht zit vaak suiker. Zelfs aan vele soorten gesneden vleeswaren (broodbeleg) worden suikers toegevoegd.

Zolang voedselfabrikanten hun producten vol blijven stoppen met suiker, is het aan jou en mij om bewust te zijn van wat er op ons bord ligt. Daarom hebben wij de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst gemaakt.

De PuurFiguur Boodschappenlijst bevat uitsluitend gezonde, verse producten zonder toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en smaak-, geur- en kleurstoffen. Met de boodschappenlijst ben je verzekerd van de juiste voeding om gezond af te vallen.

Download de gratis boodschappenlijst hier.

Tip om af te vallen: Maak gebruik van de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst om verzekerd te zijn van de juiste voeding tijdens het afvallen.

Tip #6: Eet meer noten en zaden

Noten helpen je om gezond af te vallen. Ze zitten vol met gezonde vetten (zoals omega 3-vetzuren), vitamines, mineralen en vezels.

Mensen die regelmatig noten eten hebben minder ongewenst lichaamsvet en leven langer [16,17].

Wees niet bang dat je dik wordt van noten. Hoewel ze veel calorieën bevatten, profiteer je met een portie van 25 gram al van de gezondheidsvoordelen die noten opleveren.

In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen van alle verschillende noten.

Zaden helpen je ook om gezond af te vallen. In een zaadje zit namelijk alles wat een plantje nodig heeft om te groeien. Het zit vol met gezonde vetten (die je eetlust verlagen), vezels (die je darmen schoon houden) en vitamines (die je gezondheid verbeteren).

Een paar gezonde zaden zijn chiazaad en lijnzaad. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte zaden.

Tip om af te vallen: Zaden en noten zitten boordevol voedingsstoffen en helpen je om gezond af te vallen.

Tip #7: Geen koffie meer na 16.00 uur

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Als je ’s nachts minder goed slaapt omdat je te veel of te laat op de dag koffie hebt gedronken, dan heeft dat invloed op je gewicht en gezondheid.

Cafeïne heeft een opwekkend effect. Het maakt je alert, laat je goed voelen en houdt je wakker. Er is echter ook een (ongezonde) keerzijde aan koffie. Een teveel aan koffie kan namelijk voor een hoge cortisolwaarde zorgen. Hierdoor heb je meer trek in suiker en heb je meer honger.

Gezond afvallen doe je door je koffie-inname te beperken tot maximaal vier kopjes per dag. Als je niet goed tegen de effecten van cafeïne kunt, dan zijn vier kopjes al te veel. Drink je laatste kop koffie vóór 16.00 uur.

Let op: Zelfs als je na het drinken van een kop koffie in slaap kunt vallen, betekent dat niet dat je goed slaapt. Koffie zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, vaak zonder dat je het doorhebt. Drink daarom je laatste kop koffie vóór 16.00 uur.

Deze adviezen gelden niet voor cafeïnevrije koffie: dit kun je onbeperkt drinken.

Tip om af te vallen: Drink niet meer dan vier kopjes cafeïnehoudende koffie per dag en drink de laatste kop koffie vóór 16.00 uur.

Tip #8: Kom in beweging

Sporten is niet noodzakelijk als je gezond wilt afvallen. Veel mensen vinden dit moeilijk om te geloven, maar het is de waarheid.

Bewegen is echter wel aan te raden als je gezond en snel wilt afvallen. Beweging versnelt je stofwisseling, is goed voor je houding, ontspant je lichaam en helpt je om sneller af te vallen.

Beweeg minimaal 20 minuten per dag. Heb je een dag gemist? Dan kun je dat inhalen door de volgende dag 40 minuten te bewegen.

Hieronder staan een paar voorbeelden:

 • Bestel niet via internet, maar ga naar de winkel
 • Maak een wandeling
 • Fiets vaker
 • Loop na de lunch buiten een rondje
 • Ga tuinieren

Tip om af te vallen: Beweeg minimaal 20 minuten per dag. Sporten mag ook.

Tip #9: Kijk uit met vloeibare calorieën

Gezond afvallen doe je door je calorieën uit echte voeding te halen. Vergeet pakjes drinken, sapjes of frisdrank. Cola, appelsap en vruchtensappen uit pak zitten bomvol suikers.

Een blikje cola bevat al 35 gram suiker! Dat zijn meer dan 9 suikerklontjes.

Suiker zit ook verstopt in producten waar je het eigenlijk niet van verwacht. Neem bijvoorbeeld appelsap uit pak. Zelfs als er op de verpakking “gemaakt van 100% appel” staat, raad ik je aan om appelsap te allen tijde te vermijden. Helemaal als je wilt afvallen.

Er zit namelijk meer suiker in appelsap dan in gewone cola! In vergelijking met dezelfde hoeveelheid cola bevat appelsap 40 gram suiker, oftewel: 10 suikerklontjes!

Maar in biologische appelsap zitten toch ook goede voedingsstoffen? Ik hoor het je al denken…

Helaas niet. Hoewel appelsap is gemaakt van appels, bevat het alleen de suikers van appels, maar niet de vezels, vitamines en mineralen. Eigenlijk bevat een glas appelsap de suikers van vier appels.

Hetzelfde geldt voor sinaasappelsap, vruchtensappen uit pak of kant-en-klare smoothies met een lange houdbaarheidsdatum. Vermijd deze producten als je een slank lichaam wilt krijgen en behouden.

De regel (en tip om af te vallen) is: drink je calorieën niet. De enige calorieën die je veilig kunt drinken zijn de calorieën uit verse, zelfgemaakte smoothies.

Lees hier ons artikel over gezond afvallen met smoothies. In dit artikel vind je ook meerdere smoothierecepten.

Tip om af te vallen: Gezond afvallen doe je door je calorieën te eten, niet te drinken. Drink alleen koffie, thee, water (eventueel met schijfjes komkommer of fruit) of zelfgemaakte smoothies.

Tip #10: Water bij de wijn

Gezond afvallen is alleen mogelijk als je niet te veel alcohol drinkt. Alcohol belast het lichaam, vergroot de eetlust en bevordert de aanmaak van ongewenst lichaamsvet. Hoeveel alcohol “te veel” is, is aan jezelf om te bepalen.

Mijn advies als voedingsdeskundige is: stop met het drinken van alcohol en haal op deze manier alles uit je gezondheid.

Mijn advies als vriendin is: vind de juiste balans voor jou. Uiteindelijk gaat het erom dat je een gezonde manier van eten en drinken vindt die goed bij jouw leven past, zodat je het zonder moeite vol kunt houden.

Persoonlijk kies ik ervoor om doordeweeks geen alcohol te drinken. In het weekend neem ik wel eens een glas rode wijn, maar kies ik daar bewust voor.

Rode wijn, is dat beter?
Er is bewijs dat rode wijn bepaalde voordelen biedt ten opzichte van andere alcoholische dranken. Rode wijn kan:

 • Goed zijn voor je hart [18,19]
 • Je HDL-cholesterolwaarde verbeteren [20]
 • Je lichaam beschermen tegen oxidatie [21]

Maar…

In rode wijn zit nog steeds alcohol, wat ook negatieve effecten met zich meebrengt. Probeer daarom alle alcoholische dranken, inclusief rode wijn, met mate te drinken.

Tip om af te vallen: Gezond afvallen is niet mogelijk als je te veel alcohol drinkt. Probeer daarom je alcoholinname tot een minimum te beperken.

Tip #11: Vermijd slechte koolhydraten

Enkelvoudige (slechte) koolhydraten zorgen ervoor dat je niet of nauwelijks afvalt. De onderstaande afbeelding geeft een overzicht van alle goede en slechte koolhydraten.

Klik hier om meer te lezen over goede en slechte koolhydraten.

Tip om af te vallen: Beperk de hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten.

Tip #12: Eet zo veel als je wilt van deze snacks

Om gezond af te vallen hoef je geen seconde honger te hebben. Het is juist de bedoeling dat je heerlijke gezonde maaltijden eet die goed verzadigen.

Als je tussendoor honger krijgt, kun je altijd terugvallen op de onderstaande gezonde snacks.

 • Ochtend: Stuk fruit, snackgroenten met hummus of een rijstwafel met hüttenkäse
 • Middag: Handje ongezouten noten, schaaltje olijven of een gekookt ei
 • Avond: Een paar radijsjes, reepjes paprika of schijfjes komkommer
 • Toetje: Bakje Griekse yoghurt met aardbeien of frambozen
 • Na het sporten: Bakje kwark met kaneel
 • Tankstation: Stuk fruit of zakje noten
 • Verjaardag: Olijven, fruit, noten of snackgroenten met hummus

In dit artikel vind je meer gezonde koolhydraatarme snacks.

Tip om af te vallen: Eet een gezond tussendoortje als je trek hebt tussen de maaltijden.

Tip #13: Voorkom spierafbraak met behulp van eiwitten

Gezond afvallen doe je door voldoende voeding met eiwitten te eten. Anders loop je het risico dat je je eigen spieren afbreekt.

Eiwitten vind je in vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, zuivel, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Door eiwitrijk te eten tijdens het afvallen voorkom je spierverlies [22,23].

Kortom: eet voldoende eiwitten om gezond afvallen mogelijk te maken.

Eiwitrijk eten heeft nog meer voordelen. In een kleinschalig onderzoek kreeg een groep vrouwen één boodschap mee: eet eiwitrijk. Verder kregen ze geen andere regels. Het resultaat was dat de vrouwen dagelijks tot wel 441 kcal minder binnenkregen en gemiddeld 5 kilo in 12 weken waren afgevallen zonder een dieet te volgen [25].

Door meer eiwitten te eten maak je het afvallen bovendien een stuk prettiger. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je meer vet verbrandt en minder honger hebt [24].

Ik heb hieronder een eiwitrijk dagmenu voor je uitgeschreven:

Ontbijt: 2 rijstwafels met 2 gekookte eieren en plakjes tomaat
Tussendoortje: 20 gram walnoten
Lunch: salade met vis, kip of rundvlees, aangevuld met pitten en zaden
Tussendoortje: worteltjes met hüttenkäse
Diner: ovengerecht met vlees, groenten en zoete aardappel

Tip om af te vallen: Door eiwitrijk te eten voorkom je spierafbraak tijdens het afvallen.

Tip #14: Download de boodschappenlijst

Maak gebruik van de gratis PuurFiguur Afslank Boodschappenlijst om verzekerd te zijn van de juiste voeding tijdens het afvallen. Op deze lijst vind je uitsluitend gezonde producten waarmee je snel en gezond afvalt, buikvet verliest en weer grip krijgt op je gezondheid.

Veelgestelde vragen

Kan je afvallen door gezond te eten?

Jazeker. Voeding is zelfs het belangrijkste onderdeel van het afslankproces. Kies voor verse voeding met essentiële nutriënten. Vervang snelle koolhydraten (uit witbrood, witte rijst, witte pasta, suiker, etc.) door vezelrijke en eiwitrijke voeding zoals groente, fruit, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. Ook gezonde vetten uit avocado, noten en vette vis zijn belangrijk.

Hoe kan ik gezond afvallen?

Door snelle (ongezonde) koolhydraten te vervangen door eiwitten, vezels en gezonde vetten. Voorbeeld: eet courgettepasta met zelfgemaakte bolognesesaus in plaats van witte pasta met een kant-en-klare saus uit pot. Kies voor verse voeding met veel voedingsstoffen en leg de focus op het eten van groente.

Hoeveel val je af met gezond eten?

Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.

Hoeveel is gezond om af te vallen?

0,1 tot 2 kilo per week afvallen is gezond. Dit bereik je door minder koolhydraten te eten en die slim te vervangen door eiwitten, vezels en gezonde vetten (uit groente, vlees, vis, zuivel, eieren en noten). Als je meer dan 2 kilo per week afvalt door een crashdieet, is de kans groot dat je tekorten aan voedingsstoffen oploopt.

Wat is de gezondste manier om af te vallen?

Door niet minder, maar anders te eten. Vervang snelle koolhydraten door voeding met eiwitten, vezels en gezonde vetten. Snelle koolhydraten vind je in witbrood, witte pasta, witte rijst, suiker, snoep, koek, etc. Vervang deze door verse koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, zuivel, eieren, noten en vis.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (10) Verberg reacties Toon alle reacties
Tim Van Eyck
15 november 2023
Reageren

Hoi,
Ik zou graag 30 kg afvallen. ik werk echter in 5 ploegen waardoor er van het normale dagschema van ochtend, lunch en diner niet veel overblijft. Hoe kan ik dat inpassen in een schema waarin ik werk 05 – 13 U / 13 – 21 U / 21 – 05 U
gr,
Tim

  Isa Teunis
  23 november 2023
  Reageren

  Hoi Tim,

  Bij onregelmatige diensten kun je het beste het volgende schema aanhouden:
  ontbijt bij opstaan en ga vanaf dat tijdstip tellen
  eet om de 3 uur
  eet 3 hoofd eetmomenten per dag
  en plannmax 3 kleine eetmomenten (gezonde snacks indien je dit wenst)
  eet 2 uur voor je gaat slapen niets meer, een lekkere warme kop groene thee mag wel.

  Voorbeeld:
  Je staat om 5 uur op
  ontbijt 5.30u
  8.30 u snack
  11.30 u lunch
  14.30 u snack
  17.30 u diner
  20.30 u snack
  23 u bedtijd

  Succes:)

Jennifer
12 september 2023
Reageren

Wat raad je aan wanneer je eiwitten niet goed verwerkt?
(prikkelbare darm syndroom + lactose intolerantie)

  Isa Teunis
  26 oktober 2023
  Reageren

  Hi Jeniffer, je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een plantaardige eiwitshake (bijvoorbeeld die van OrangeFit).

Ed
25 februari 2017
Reageren

Beste,
Moet je eerst in ketose geraken en dan opnieuw met koolhydraten starten (binnen bepaalde limiet) ?

Mvg

Ed

  Bernard
  26 februari 2017
  Reageren

  Tenzij je bekend bent met ketose, zou ik het niet zomaar doen. Ketose is vrij extreem. Je kunt spiermassa verliezen totdat je in ketose komt.
  Wij raden tussen de 50 en 75 gram koolhydraten per dag aan tijdens het afvallen. Hier lees je waarom.

Muzeyyen kedik
4 september 2016
Reageren

Hoi Bernard,

Een vraagje hoe zit het met verse citroen door het water heen? Mag dat, ik ga morgen beginnen met het plan:-)

Groet,
Muzeyyen

  Michelle - Team Puur Figuur
  7 september 2016
  Reageren

  Hallo,

  Uiteraard! Super goed en nog lekker

  Mvg,
  Michelle

Cor
5 mei 2016
Reageren

Het weglaten van koolhydraten is ongezond en leidt tot allerlei ziektes.

  Bernard
  11 mei 2016
  Reageren

  Mee eens, daarom heet het een koolhydraatARM dieet en geen koolhydraatVRIJ dieet.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
Afvallen
Afvallen buik: 30 tips voor snel buikvet verbranden

Buikvet is hardnekkig en gevaarlijk. Te veel buikvet is namelijk schadelijk voor je gezondheid.…

Afvallen
Koolhydraatarme producten om af te vallen en buikvet te verliezen

In dit artikel vind je een lijst met koolhydraatarme producten die je helpen om…

Afvallen
Afvallen met het keto dieet

In dit artikel lees je hoe je het keto dieet kunt inzetten voor gewichtsverlies.…

Gezond eten
De voordelen van kikkererwten (en 8 lekkere recepten)

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes…

Afvallen
Glucomannan (konjac): wat is het en helpt het bij afvallen?

Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af…

Afvallen
Metabolisme versnellen: 11 tips die jou gaan helpen

In dit artikel vind je 11 tips waarmee je je metabolisme kunt versnellen, zodat…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen