Hoe gezond is watermeloen? Ontdek hier de geneeskrachtige functies

De geschiedenis van de watermeloen gaat ver terug. Zo’n 5000 jaar geleden werden watermeloenen namelijk al in de graven van Egyptische koningen geplaatst als voeding voor in het hiernamaals. Sindsdien is de populariteit van de watermeloen steeds meer gegroeid (net zoals de cantaloupe meloen).

China is tegenwoordig de grootste producent van watermeloenen ter wereld. Dit is mogelijk doordat kooplieden de inwoners van dit land in de 10e eeuw kennis hebben laten maken met deze fruitsoort. Toen de watermeloen ook Europa en Amerika bereikte werd de bekendheid nog verder verspreid, waardoor het nu over de hele wereld een geliefde fruitsoort is [1].

In dit artikel kom je te weten wat de verschillende gezondheidsvoordelen van watermeloen zijn, zoals gezondere nieren, minder spierpijn, een verbetering van de gezondheid van het hart, een kleiner risico om kanker te krijgen en minder kans op uitdroging.

Ook lees je of het eten van een watermeloen je helpt (of juist tegenwerkt) als je snel wilt afvallen.

Waarom watermeloen gezond is

Vermindert spierpijn: Watermeloen bevat L-citrulline. Dit is een aminozuur dat de bloedvaten laat ontspannen en de bloedsomloop bevordert. Dit kan vervolgens weer bijdragen aan een vermindering van spierpijn na het sporten.

Een onderzoek uit de Journal of Agricultural Food and Chemistry heeft dit aangetoond. De deelnemers die voor het sporten watermeloensap dronken, hadden 24 uur later minder spierpijn dan de personen die dit niet hadden gedaan [1,2,3,4].

Verbetert de gezondheid van het hart: Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Purdue University kan lycopeen de kans op hartziektes verkleinen. Watermeloenen bevatten een grote hoeveelheid van deze stof [1,2,5,6,7].

Een andere studie, uitgevoerd door Arturo Figueroa aan de Florida State University, heeft aangetoond dat citrulline en arginine uit watermeloen ook positieve effecten kunnen hebben. Vrouwen die deze stoffen gedurende zes weken binnenkregen, merkten namelijk een verbetering van de gezondheid van het hart en de bloedvaten [2,8].

Smoothie recept: snij een meloen in grote stukken en verwijder de schil en pitjes. Mix de meloen, 1 banaan, 1 handje spinazie en 5 druppels limoensap in de blender.

Smoothie recept: snijd een halve watermeloen in grote stukken en verwijder de schil en pitjes. Mix de watermeloen, 1 banaan, 1 handje spinazie en 5 druppels limoensap in een blender.

Verkleint de kans op kanker: Lycopeen uit watermeloen vermindert niet alleen de kans op hartziektes, maar kan ook het risico om kanker te ontwikkelen verkleinen. Verschillende onderzoeken hebben immers aangetoond dat de kans op prostaat-, borst-, long-, dikke darm- en baarmoederkanker minder groot is wanneer je regelmatig lycopeen binnenkrijgt [5,9].

Verder bevat deze fruitsoort veel antioxidanten (net zoals ananas, avocado, banaan en appel). Hierdoor kan watermeloen ervoor zorgen dat de vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken bestreden worden.

Bevordert de gezondheid van huid en haar: Vitamine A, te vinden in watermeloen, is een belangrijke stof die ervoor zorgt dat je haar gehydrateerd blijft. Daarnaast bevordert het ook de groei van het haar.

Vitamine A draagt ook bij aan de aanmaak van collageen, net zoals vitamine C dit doet. Collageen zorgt ervoor dat de huid een gezonde structuur behoudt [1,9].

Voorkomt uitdroging: Doordat watermeloen voor 92% uit water bestaat, is deze fruitsoort erg goed voor je wanneer je uitdroging probeert te voorkomen. Ook kan het eten van watermeloen de lichaamstemperatuur en de bloeddruk verlagen, waardoor het een effectief middel is tegen een zonnesteek [1,5,9].

Zorgt voor gezonde nieren: Kalium kan verschillende positieve effecten hebben op de nieren. Doordat watermeloen een grote hoeveelheid van deze stof bevat, kan het eten van dit fruit bijdragen aan gezondere nieren.

Kalium kan de hoeveelheid urinezuur in het bloed verlagen, waardoor de kans op nierschade en vorming van nierstenen verminderd wordt. Tevens is kalium erg belangrijk om schadelijke stoffen uit de nieren op te ruimen [5].

Voedingswaarde van watermeloen

Een portie watermeloen van 152 gram bevat de volgende voedingswaarde [10]:

 • 46 calorieën
 • 11 gram koolhydraten, waarvan
  • 9 gram suiker
  • 1 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 17% ADH
 • Vitamine C: 21% ADH
 • Vitamine E: 0% ADH
 • Vitamine K: 0% ADH
 • Calcium: 1% ADH
 • Foliumzuur: 1% ADH
 • Magnesium: 4% ADH
 • Kalium: 5% ADH
 • Koper: 3% ADH
 • Mangaan: 3% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie watermeloen ook vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, zink en ijzer.

Watermeloen en afvallen

Een portie watermeloen bevat geen vet, levert weinig calorieën op en bevat veel gezonde vitamines en mineralen. Daarnaast bevat deze fruitsoort een grote hoeveelheid water. Dit kan ervoor zorgen dat je na het eten van een portie watermeloen lange tijd een vol gevoel houdt. Hierdoor is het een geschikte fruitsoort om te eten wanneer je graag wat gewicht wilt verliezen.

Toch betekent dit niet dat het eten van watermeloen alleen maar voordelen met zich meebrengt. Net zoals andere fruitsoorten bevat watermeloen namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je veel watermeloen eet, krijg je ook veel van deze fruitsuikers binnen. Dit zou het afvallen kunnen tegenwerken.

Door watermeloen met andere gezonde voedingsmiddelen te combineren, hoeven de fruitsuikers in watermeloen geen nadelige gevolgen te hebben. Wanneer je tot 2 porties fruit per dag eet, krijg je namelijk niet te veel van deze suikers binnen, maar kan je toch de voordelen van de vele vitamines en mineralen ervaren. Op die manier is watermeloen een goede toevoeging aan jouw dieet wanneer je graag wilt afvallen. Watermeloen past goed bij een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet.