Hoe gezond is een appel? Lees hier alle voordelen

Appels zijn overal ter wereld een erg geliefde fruitsoort. De vrucht is makkelijk mee te nemen, bevat geen vet en bevat weinig calorieën. Appels zijn rijk zijn aan vezels (wat hongergevoel voorkomt), waardoor ze erg geliefd zijn tijdens het afvallen.

Volgens archeologen genieten mensen zelfs al sinds 6500 voor Christus van deze fruitsoort. Appels waren heel populair in de tijd van de Grieken en Romeinen [1].

De liefde voor de appel is altijd gebleven. Tegenwoordig worden er 7500 verschillende soorten appels geteeld in de kleuren rood, groen en geel. Van alle landen die aan de appelteelt meedoen, zijn de grootste producenten China, Amerika, Italië en Polen.

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks meer dan 10 kilo appel. Genoeg reden om je af te vragen: zijn appels gezond?

In dit artikel lees je wat de gezondheidsvoordelen van appel zijn, zoals een versterking van de neurologische gezondheid, een lager niveau van slecht cholesterol en het voorkomen van diabetes type 2. Ook ontdek je of een appel je helpt (of juist tegenwerkt) tijdens het afvallen.

Waarom een appel gezond is

Versterkt de neurologische gezondheid: Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd aan de universiteit van Quebec zijn appels erg goed voor je neurologische gezondheid. Deze fruitsoort bevat namelijk quercetine.

Quercetine is een antioxidant die de dood van cellen door oxidatie en ontsteking van neuronen kan verminderen. Deze bescherming zorgt er onder andere voor dat je minder risico loopt op alzheimer [2].

Verminderde kans op een beroerte: Uit een studie waarbij 9208 mannen en vrouwen zijn onderzocht, is gebleken dat degenen die in 28 jaar tijd de meeste appels aten de kleinste kans op een beroerte hadden [3].

Lagere niveaus van slecht cholesterol: Cholesterol werd voorheen gezien als iets negatiefs. Inmiddels zijn we er achter dat er “goed” en “slecht” cholesterol bestaat. Afhankelijk van wat je eet, reageert je lichaam door je cholesterolspiegel aan te passen.

Appels hebben een zeer gunstig effect op je cholesterolspiegels. Ze verlagen slecht cholesterol (LDL) en verhogen het gezonde cholesterol (HDL) [4].

Vermindering van de effecten van astma: Appels zijn rijk aan polyfenolen (antioxidanten). Deze antioxidanten kunnen ervoor zorgen dat de kans op astma verminderd wordt. Daarnaast heeft een onderzoek van de University of California aangetoond dat de longfunctie verbetert wanneer men een appel per dag eet [5].

overweeg om niet biologische appels te schillenom chemische bestrijdingsmiddelen

Schil niet-biologische appels om chemische bestrijdingsmiddelen te ontlopen

Kan bescherming bieden tegen kanker: Antioxidanten beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Antioxidanten zijn noodzakelijk om je lichaam gezond te houden. Antioxidanten vind je voornamelijk in groente en fruit, zoals appels.

De kans op longkanker kan verminderd worden dankzij de antioxidanten in appels. Een onderzoek uit Hawaii toont namelijk aan dat mensen die regelmatig appels, uien en witte grapefruit eten 50% minder kans op longkanker hebben [7].

Volgens onderzoekster Rui Hai Liu is er steeds meer bewijs dat een appel per dag zou kunnen helpen om borstkanker te voorkomen. Liu zegt dat je door het eten van appels meer fenol binnenkrijgt en dat kan veel voordelen hebben voor je gezondheid [8].

Let wel op: het voorkomen van kanker bestaat uit meer dan alleen voeding. De antioxidanten in appels spelen hooguit een rol bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker.

Helpt diabetes te voorkomen: Een studie met 187.382 mensen heeft aangetoond dat als je drie porties appel, rozijnen, druiven, blauwe bessen of peren per week eet (als vervanging van drie porties fruitsap), je de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 7% kan verlagen [9].

Voedingswaarde van een appel

De gemiddelde appel weegt 150 gram en heeft de volgende voedingswaarde [10,11]:

 • 78 calorieën
 • 18 gram koolhydraten, waarvan:
  • 16 gram suiker
 • 0 gram vet
 • 0,4 gram eiwit
 • 3 gram vezels

Een appel bevat de volgende vitamines en mineralen:

 • Vitamine A – 5 mcg
 • Vitamine B2 – 0,05 mg
 • Vitamine B3 – 0,1 mg
 • Vitamine B6 – 0,06 mg
 • Vitamine C – 7 mg
 • Kalium – 160 mg
 • Magnesium – 8 mg
 • Mangaan – 0,05 mg

Appels en afvallen

Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen, waardoor ze geschikt zijn om te eten tijdens het afvallen. De vezels in appel verminderen je eetlust en houden de maag en darmen in optimale conditie.

Toch is het verstandig om er rekening mee te houden dat appels, net als alle andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker) bevatten. Het binnenkrijgen van te veel fructose kan het afvallen vertragen of zelfs helemaal voorkomen.

Het is daarom aan te raden om maximaal 2 stuks fruit per dag te eten tijdens het afvallen. Eet fruit bij voorkeur zo vroeg mogelijk op de dag, zodat je lichaam de tijd heeft om de fruitsuikers te verbranden.

Als je snel en gezond wilt afvallen, zie het artikel over gezond afvallen.