✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis

✓ Geleverd binnen één werkdag

Ontdek onze boeken Ontdek PuurFiguur
Wetenschappelijk onderbouwd

Het nieuwe calorieën tellen om sneller af te vallen

Calorieën tellen kan je helpen om af te vallen, maar het kan ook juist voorkomen dat je afvalt. Dat komt doordat de hoeveelheid calorieën niet het enige is dat je afslankproces bepaalt. Ook het type calorie speelt mee.

In dit artikel lees je hoe je calorieën moet tellen, hoeveel calorieën je nodig hebt en welk type calorie jou helpt om snel en gezond af te vallen.

Door zowel op de hoeveelheid calorieën als het type calorie te letten, ervaar je de volgende voordelen:

 • Je eetlust daalt en je energieniveau stijgt
 • Je verliest meer vet in de buikstreek (je leest straks hoe je dit bereikt)
 • Het gewichtsverlies zal niet na enkele weken stagneren

Inhoud:

Wat zijn calorieën precies?

Voordat we dieper ingaan op calorieën tellen, is het goed om te weten wat calorieën eigenlijk precies zijn. Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen.

Een calorie is energie voor je lichaam. Net zoals een rijdende auto brandstof nodig heeft, heeft je lichaam calorieën nodig.

Je komt op verpakkingen vaak de term kcal (kilocalorie) tegen. Dat kan wat verwarrend zijn. 1 kilocalorie = 1000 calorieën, maar de termen kilocalorie en calorie worden vaak door elkaar gebruikt. Met calorieën bedoelen we dus vaak kilocalorieën.

Het is je misschien opgevallen dat voedselverpakkingen, naast het aantal calorieën (aangeduid als kcal), ook het aantal kilojoules vermelden (aangeduid als kJ). Kcal en kJ moet je echter niet door elkaar halen.

Omgerekend van kcal naar kJ is 1 kilocalorie (kcal) hetzelfde als 4,18 kilojoule (kJ). Let daarom op dat je niet per ongeluk het aantal kilojoules telt, in plaats van het aantal kilocalorieën.

Samenvatting: Een calorie is energie voor je lichaam. Kcal staat voor kilocalorie, maar de termen kilocalorie (kcal) en calorie worden vaak door elkaar gebruikt.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

De exacte caloriebehoefte verschilt sterk per persoon. Onthoud dit dus ook bij het calorieën tellen met een calorieteller.

Dit zijn de kcal-gemiddelden die je kunt aanhouden bij calorieën tellen:

Vrouwen (19 – 30 jaar)

 • Zittend beroep: 2000
 • Licht actief: 2000 – 2200
 • Zeer actief: 2400
Mannen (19 – 30 jaar)

 • Zittend beroep: 2400
 • Licht actief: 2600 – 2800
 • Zeer actief: 2800 – 3000
Vrouwen (31 – 50 jaar)

 • Zittend beroep: 1800
 • Licht actief: 2000
 • Zeer actief: 2200
Mannen (31 – 50 jaar)

 • Zittend beroep: 2200
 • Licht actief: 2400 – 2600
 • Zeer actief: 2800 – 3000
Vrouwen (51+ jaar)

 • Zittend beroep: 1600
 • Licht actief: 1800
 • Zeer actief: 2000 – 2200
Mannen (51+ jaar)

 • Zittend beroep: 2000
 • Licht actief: 2200 – 2400
 • Zeer actief: 2400 – 2800

*Op basis van de dagelijkse caloriebehoefte van het Institute of Medicine Dietary Reference Intakes.

Wil jij ook calorieën tellen voor je kind? Op deze pagina vind je de caloriebehoefte van kinderen.

Bereken je persoonlijke caloriebehoefte met de kcal calculator

Om eenvoudig te kunnen berekenen hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt, hebben we een kcal calculator voor je ontwikkeld. De kcal calculator helpt je om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke caloriebehoefte.
Resultaat

Jouw dagelijkse caloriebehoefte is 0.0 kcal
Dit is de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt om op hetzelfde gewicht te blijven.

Jouw BMR is 0.0 kcal
Dit is de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt zonder enige lichaamsbeweging. Je BMR wordt ook wel je basaal metabolisme genoemd.

Jouw Body Mass Index (BMI) is 0.0
Ondergewicht: Jouw BMI is lager dan 18.5. Dit is een sterke aanwijzing voor ondergewicht. Wij raden je aan om contact op te nemen met je huisarts.
Normaal gewicht: Jouw BMI zit tussen de 18.5 en 25 punten. Dit is een gezond gewicht en een belangrijk signaal dat je de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt. Maar let op: calorieën zeggen nog niets over de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Op onze receptenpagina vind je heerlijke, voedzame recepten.
Overgewicht: Je BMI is hoger dan 25. Wij raden je aan om meer te bewegen en op je voeding te letten.
Overgewicht: Je BMI is hoger dan 27. Wij raden je aan om meer te bewegen en op je voeding te letten.
Overgewicht met risico's: Je BMI is hoger dan 30. Wij raden je aan om meer te bewegen en op je voeding te letten.
Overgewicht met risico's: Je BMI is hoger dan 40. Wij raden je aan om meer te bewegen en op je voeding te letten.

Samenvatting: De caloriebehoefte van een persoon is afhankelijk van meerdere factoren. Daarom is de caloriebehoefte van iedereen verschillend.

Zo werkt calorieën tellen

Als je wilt afvallen is het belangrijk om minder energie binnen te krijgen dan je verbrandt. Daarvoor moet je eerst weten wat jouw caloriebehoefte is. Die heb je hierboven berekend.

Vervolgens kun je calorieën tellen, om inzicht te krijgen in de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Hierdoor kun je grip houden op je calorie-inname en je gewenste gewicht behouden of bereiken.

Je kunt calorieën tellen door zelf te berekenen hoeveel calorieën je voeding bevat en dat op te schrijven, of kunt calorieën tellen met een calorieteller app.

In dit artikel vind je een lijst met calorieteller apps om je calorie-inname bij te houden.

Let op: De informatie in die calorieteller apps klopt niet altijd 100%. Dat komt doordat gebruikers de data vaak zelf invoeren. Gebruik een calorieteller app daarom als richtlijn, maar hou er niet te erg aan vast.

Zelf je calorieën tellen en opschrijven is het meest nauwkeurig, maar wel wat meer werk.

Samenvatting: Als je wilt afvallen is het belangrijk om eerst te berekenen hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt. Daarna kun je aan de slag met calorieën tellen.

Het nieuwe calorieën tellen om snel vet te verbranden

Hoe zou je het vinden om de rest van je leven elke calorie te moeten tellen? Ik denk niet dat je een lopende rekenmachine wilt worden die elke maaltijd aflegt tegen een ‘caloriebudget’.

Gelukkig hoeft dat ook niet. Ik raad je aan om het calorieën tellen te gebruiken als meetinstrument en niet als een handeling die je permanent toevoegt aan je leefstijl.

Daarbij: met alleen calorieën tellen ben je er nog niet. Nog belangrijker dan het tellen van calorieën is de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Het zijn namelijk niet de vetten, maar juist de koolhydraten die voor overgewicht zorgen.

Zoals je in ons artikel over het koolhydraatarm dieet kunt lezen, is de wetenschap er sinds kort pas achter dat koolhydraten je dik maken en gezonde vetten je juist helpen om af te vallen. Dit betekent voor jou dat je lange tijd verkeerd bent geïnformeerd over voeding en afvallen.

Je lichaam heeft koolhydraten nodig, maar dan wel de gezonde langzame koolhydraten.

Gezonde langzame koolhydraten vind je in:

 • Peulvruchten
 • Fruit
 • Groente
 • (Pseudo)granen
 • Zoete aardappel

Ongezonde snelle koolhydraten vind je in:

 • Suiker
 • Snoep, koek en andere zoete snacks
 • Frisdrank, vruchtensap en diksap
 • Witbrood, pasta en witte rijst
 • Ontbijtgranen
 • Kant-en-klare sauzen en mixen

Deze snelle koolhydraten kunnen het afvallen vertragen of zelfs helemaal voorkomen.

Hier kun je meer lezen over langzame en snelle koolhydraten.

Samenvatting: Het nieuwe calorieën tellen houdt in dat je niet alleen calorieën telt, maar ook let op de koolhydraten die je eet. Dat is omdat ongezonde snelle koolhydraten je dik maken.

Geen calorieën tellen, maar koolhydraten tellen

Als je wilt dat je lichaam makkelijker vet gaat verbranden, ga dan niet alleen calorieën tellen, maar tel ook de hoeveelheid koolhydraten. Dat hoef je niet voor de rest van je leven te doen. Doe het gedurende twee weken, zodat je begrijpt in welke voeding koolhydraten het meeste voorkomen.

Het kan zijn dat je meer of minder koolhydraten nodig hebt dan een ander persoon. Daarom staan hieronder richtlijnen voor het tellen van koolhydraten:

 • Snel afvallen: 50 – 70 gram koolhydraten per dag
 • Normaal afvallen: 70 – 100 gram koolhydraten per dag
 • Langzaam afvallen: 100 – 150 gram koolhydraten per dag

Het duurt meestal drie dagen tot een week voordat je lichaam is gewend aan het verbranden van vet, in plaats van koolhydraten. Mis je energie in de tweede week? Dan heeft jouw lichaam wellicht behoefte aan iets meer koolhydraten.

De hoeveelheid koolhydraten in een product kun je aflezen van het label, in hetzelfde rijtje als de calorieën. Je kunt het ook opzoeken via www.voedingswaardetabel.nl.

Het koolhydraatarm dieet weekmenu geeft je een beeld van de hoeveelheid koolhydraten die je kunt eten om snel en gezond af te vallen.

Samenvatting: Door zowel calorieën als koolhydraten te tellen, val je het meest succesvol af.

Zo verbrand je de meeste calorieën

Bij het tellen van calorieën draait het ook om de verbranding van calorieën. Je zou misschien denken dat je tijdens fysieke inspanningen de meeste calorieën verbrandt en dat dit grootse ruimte schept in je calorieteller. Toch gaat de grootste hoeveelheid calorieën op aan het laten functioneren van je lichaam.

Terwijl je dit leest, verbrand je calorieën om je hart te laten kloppen, nieuwe cellen aan te maken en deze informatie een plekje in je brein te geven. Deze energiebehoefte heet de ruststofwisseling en verbrandt ongeveer 65% van je dagelijkse caloriebehoefte. De rest van de calorieën gaat op aan het verteren van voedsel (5%) en fysieke inspanning (30%).

Aangezien je de meeste calorieën verbrandt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, komt afvallen aan op gezonde voeding en dagelijkse beweging (sporten mag, maar is niet verplicht).

In dit artikel vind je een lijst met activiteiten en de hoeveelheid calorieën die je ermee verbrandt.

Samenvatting: Je lichaam heeft constant een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Ongeveer 65% van je dagelijkse caloriebehoefte verbrand je in ruststand (homeostase). Beweging is goed voor 30% en het verteren van voedsel voor de overige 5%.

Waarschuwing: Calorieën tellen kan slecht zijn voor je gezondheid en afslankproces

Feit: door alleen calorieën te tellen en daarbij het type calorie te negeren kun je je gezondheid schaden en je afslankproces belemmeren.

Veel mensen die beginnen met afvallen staren zich al snel blind op het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen (bijvoorbeeld doordat ze een calorieteller app gebruiken). Hiermee verliezen ze uit het oog wat voor voeding en voedingsstoffen ze binnenkrijgen.

Stel je eens voor dat je 2000 kcal per dag mag eten. Deze dagmenu’s bevatten evenveel calorieën:

Ongezond dagmenu (2000 kcal)

Gezond dagmenu (2000 kcal)

Ontbijt: Cruesli met melk + glas appelsap (510 kcal) Ontbijt: Volle kwark met frambozen, amandelen en kaneel (430 kcal)
Snack: Plak ontbijtkoek (100 kcal) Snack: Grote appel (130 kcal)
Lunch: Twee boterhammen met jam (275 kcal) Lunch: Salade met gerookte zalm, ei en pijnboompitten (560 kcal)
Snack: Gevulde koek (265 kcal) Snack: Worteltjes met hummusdip (220 kcal)
Avondeten: Pizza (850 kcal) Avondeten: Wokschotel met kip, groente en kikkererwten (660 kcal)

Bij het ongezonde dagmenu krijg je voornamelijk ‘lege calorieën’ binnen. Lege calorieën bevatten nauwelijks voedingsstoffen, waardoor ze niet bijdragen aan een goede gezondheid.

Het gezonde dagmenu is daarentegen rijk aan allerlei essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Oftewel: het type calorie dat je binnenkrijgt verschilt bij deze menu’s, waardoor ze een heel ander effect op je gezondheid en afslankproces hebben.

Dat werkt als volgt:

Langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten worden langzaam verteerd en helpen je om af te vallen. Want doordat je lichaam langer bezig is met de vertering voel jij je langer verzadigd, waardoor je minder snel naar een ongezonde snack grijpt.

Ook helpen de goede voedingsstoffen uit het gezonde dagmenu om je lichaam optimaal te laten functioneren en om je energiek, fit en blij te voelen.

Onderzoek toont aan: de juiste voeding helpt vet te verbranden

Een recente publicatie van The American Association for the Advancement of Science heeft het klassieke calorieën tellen nog verder ontkracht. In het onderzoek kregen twee testgroepen gedurende de dag precies hetzelfde aantal calorieën binnen, maar van een verschillend type.

De testgroep die meer gezonde calorieën kreeg (bestaande uit eiwitten, gezonde vetten en groenten) verloor in totaal 4% meer van hun totale vetpercentage dan de andere testgroep.

En het mooiste is: de mensen uit de testgroep die meer vetten en eiwitten aten, verbrandden daarnaast meer buikvet.

Samenvatting: Niet de hoeveelheid calorieën, maar juist het type calorieën dat je binnenkrijgt is belangrijk als je wilt afvallen. Dat komt doordat het juiste type calorieën rijk is aan voedingsstoffen.

Afvallen zonder calorieën tellen

Afvallen is ook mogelijk zonder calorieën te tellen.

Om je hierbij te helpen hebben we de PuurFiguur Methode  ontwikkeld. Met de PuurFiguur Methode val je snel en gezond af door je hormonen in balans te krijgen met behulp van lekkere koolhydraatarme recepten. Het werkt voor mannen en vrouwen, jong en oud, en in elke situatie (ook als je niet sport).

Je hoeft geen calorieën te tellen, koolhydraten te tellen of je zorgen te maken dat je iets tekort komt. Wij hebben alles al voor je uitgestippeld en berekend. Je hoeft alleen de smaakvolle recepten nog te maken, waarmee je gezonde voeding en de juiste calorieën binnenkrijgt. Zo val je op een gezonde manier af zonder calorieën te tellen.

Ontdek de PuurFiguur Methode
Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (2) Verberg reacties Toon alle reacties
robin brons
15 februari 2016
Reageren

Goede morgen,
Leuk artikel en begrijpelijk. Veel is bekend.
Heb alleen een vraag. U heeft het over calorieën maar op alle verpakkingen wordt kCal aangegeven. Hoe te hanteren bij apparatuur. Wat wordt er doorgaans aangegeven. Ik heb een Fitbit Surge e die geeft bv 1.234 aan. Verwarring. Verklaar.
Gr Robin

  Bernard
  21 februari 2016
  Reageren

  Hi Robin,
  Als het om voeding gaat, is 1 kcal (kilocalorie) gelijk aan 4184 joules. 1000 joules is gelijk aan 1 kJ (kilojoule).
  Op voedselverpakkingen staan vaak zowel kcal als kJ.
  Groet, Bernard

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

ontdek hier waarom havermout gezond is en de voordelen van havermout
Gezond eten
Hoe havermout je slank en gezond kan maken

In dit artikel lees je alles over havermout. Zo ontdek je waarom de koolhydraten…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen