Afvallen tips – 9 tips waarmee mijn cliënten zichtbaar resultaat boeken

In dit artikel vind je 10 afvaltips waarmee je tot 2 kilo per week kunt afvallen.

Met deze tips balanceer je belangrijke hormonen die je vetverbranding activeren. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool en hoeft geen hongergevoel te ervaren.

Afvallen met een verstoorde hormoonbalans is een verloren race. Je hormonen kunnen namelijk je vetverbranding ‘op slot’ zetten. Pas daarom zoveel mogelijk van deze afvaltips toe om je hormonen in balans te krijgen en om op een gezonde manier af te vallen.

Bij elke afvaltip staat een tijdstip aangegeven, zodat je precies weet wanneer je de tip het beste kunt toepassen.

Afvallen door je hormonen in balans te brengen

Als je hormonen uit balans zijn kun je dit ervaren als de vervelende situatie waarbij je niet of nauwelijks afvalt. Je vetverbranding kan door je hormonen worden geblokkeerd, waardoor vetcellen zich niet zomaar laten verbranden.

Leptine is het eetlustregulerende hormoon. Als dit hormoon uit balans is, schiet je eetlust omhoog. Je eet door terwijl je eigenlijk al vol zit. Je hebt meer honger en hebt met name trek in suikers.

Het leptine hormoon bepaalt ook hoeveel vet er verbrand kan worden [1].

Met de onderstaande tips balanceer je het leptine hormoon. Hierdoor daalt je eetlust naar een normaal niveau, zodat je meer controle over je maaltijden krijgt. Daarnaast zal je lichaam vetcellen makkelijker laten verbranden, zodat je snel en gezond afvalt.

Wanneer het leptine hormoon weer in balans is, heb je heb je minder wilskracht nodig om af te vallen. Je lichaam ‘zeurt’ namelijk minder om suikers of andere ongezonde producten.

 Samenvatting: Snel en gezond afvallen is een kwestie van je hormonen in balans brengen.

Tips om af te vallen: van opstaan tot naar bed gaan

Als afslankcoach geef ik de onderstaande tips altijd mee aan mijn cliënten. De afgelopen 10 jaar is het me opgevallen dat de mensen die succesvol afvallen op het juiste moment de juiste actie ondernemen.

Daarom heb ik de afvaltips in perspectief geplaatst door een tijd en actiepunt te noemen. Hoe meer tips jij toepast, hoe sneller je afvalt.

Tijd: 07.30 – Doe dit zodra je wakker wordt

Volgens verschillende studies heeft lichte uitdroging een negatief effect op je hersenfunctie [2,3]. Omdat je ’s nachts door uitademen en zweten vocht verliest, is het cruciaal dat je een halve liter water drinkt zodra je wakker wordt.

Volgens deze studie versnel je daarmee tevens je stofwisseling voor het aankomende 1,5 uur tot wel 30%.

Je hebt per dag minimaal 2 liter water nodig om snel en gezond af te vallen.

Actiepunt: plaats een groot glas naast je tandenborstel of op een goed zichtbare plek in de keuken. Vul het glas zodra je wakker wordt en drink het glas voor het ontbijt leeg.

Tijd: 08.15 – Eet dit als ontbijt

Door eiwitrijk te eten verbrand je tot 100 calorieën extra per dag [4,5,6]. Dit komt doordat eiwitten je stofwisseling verhogen tijdens het verteerproces.

Als je een eiwitrijk ontbijt neemt, maak je minder van het ghreline hormoon aan. Ghreline staat bekend als het hongerhormoon. Het wordt afgescheiden door de binnenkant van de maagwand zodra je maag leeg is.

Eiwitten zorgen ervoor dat je minder ghreline aanmaakt. Hierdoor blijf je langer verzadigd en val je prettiger af.

Mijn favoriete eiwitrijke ontbijt is een gebakken eitje met verschillende groentes. Wees niet bang voor het cholesterol in eieren. In tegenstelling tot wat men in het verleden dacht, zijn we er inmiddels achter dat eieren een gunstig effect op je cholesterol hebben [7,8].

Meer hierover lees je in dit artikel over eieren.

Actiepunt: eet voortaan een eiwitrijk ontbijt, zoals:

  1. 2 gebakken eieren met spinazie en cherrytomaten
  2. 200 gram Griekse yoghurt met walnoten en stukjes banaan
  3. 50 gram havermout met ongezoete amandelmelk, kaneel en stukjes appel

Tijd: 08.30 – Trap niet in deze valkuil

Drink geen vruchtensappen uit pak. Ze bevatten vaak evenveel suiker als cola.

Vruchtensappen hebben een gezond imago en het doet me pijn om te zien hoeveel mensen hier in trappen.

Het probleem zit hem in de manier waarop vruchtensappen zijn verwerkt. Tijdens het fabricageproces zijn er vitamines, mineralen en vezels verloren gegaan. Je drinkt dus de fruitsuikers zonder de voedingsstoffen binnen te krijgen: een slechte combinatie als je wilt afvallen.

Gezonde alternatieven waarbij de voedingsstoffen niet verloren zijn gegaan, zijn zelfgemaakte smoothies en versgeperste sappen.

Actiepunt: koop en drink geen vruchtensappen uit pak. Geniet elke ochtend van een zelfgemaakte smoothie of suikervrije koffie/thee.

Tijd: 9.15 – Beweeg

Zoals je in mijn artikel over snel afvallen kunt lezen, kun je je stofwisseling versnellen door dagelijks extra te bewegen. Het valt me op dat mijn cliënten zich al fitter voelen door dagelijks 15 minuten te bewegen.

Dit mag van alles zijn: een stukje wandelen, met de fiets naar de supermarkt of het huis grondig schoonmaken. De keuze is aan jou. Doe iets waar je je goed bij voelt. Het tijdstip waarop je beweegt maakt niet uit.

Het is niet erg als je een dag overslaat, zolang je aan het einde van de week maar gemiddeld 15 minuten per dag hebt bewogen.

Actiepunt: beweeg 15 minuten per dag op een tijdstip naar wens.

Tijd: 11.30 – Tijd voor een snack?

Eet een koolhydraatarme snack als je rond dit tijdstip honger hebt. Als je geen trek hebt, hoef je natuurlijk niet te eten. Luister naar je lichaam.

Mijn favoriete tussendoortje: rijstwafel met kokosolie, kipfilet, avocado, tomaat en peper

Mijn favoriete tussendoortje: rijstwafels met kokosolie, kipfilet, avocado, tomaat en peper

Vermijd suikerrijke snacks zoals ontbijtkoek, chips, snoep, koek of brood. Deze snacks zijn relatief laag in voedingswaarde en zorgen voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel (waardoor je later op de middag nog meer trek krijgt in suiker).

Kies voor een gezonde snack zoals een appel, een groene smoothie, een handje noten of een halve avocado met Hüttenkäse.

Mijn tussendoortje op een actieve dag: 2 rijstwafels met kokosolie, kipfilet, avocado, tomaat en peper.

In dit artikel vind je 10 gezonde snack recepten.

Actiepunt: eet een gezond koolhydraatarm tussendoortje (alleen als je honger hebt).

Tijd: 13.00 – Eet geen brood tijdens de lunch

Brood veroorzaakt op korte termijn overgewicht en vermoeidheid. Op lange termijn kan het eten van brood zelfs leiden tot een lage weerstand, een slechte of onregelmatige stoelgang en een grote eetlust [9,10,11,12].

Brood is rijk aan koolhydraten. Zoals in je mijn artikel over het koolhydraatarm dieet kunt lezen, veroorzaken enkelvoudige koolhydraten (zoals tarwebrood) een dikke buik.

Eet een gezonde lunch zoals een salade, havermout, een gebakken eitje of belegde glutenvrije rijstwafels.

Op de PuurFiguur boodschappenlijst vind je een uitgebreide lijst met gezonde voeding. Je kunt de boodschappenlijst gebruiken om je gerechten zelf samen te stellen. Je vindt de boodschappenlijst aan het einde van dit artikel.

Actiepunt: vermijd brood om snel en gezond af te vallen.

Tijd: 16.00 – Eet een stuk fruit

Heb je rond 16.00 uur trek in iets zoets? Vermijd dan frisdranken, cake, snoep en chips. Eet in plaats daarvan een stuk fruit naar keuze.

Fruitsoorten met relatief weinig fruitsuiker (aan te raden bij weinig trek):

Fruitsoorten met veel fruitsuiker (aan te raden bij hevige trek):

Actiepunt: eet rond 16.00 uur uur een fruitsoort naar keuze.

Tijd: 17.30 – Vermijd tijdens het diner zoveel mogelijk ingrediënten die eindigen op ‘ose’

Bijna alle ingrediënten die eindigen op ‘ose’ zijn koolhydraten (oftewel suikers). Suiker verhoogt je insulinewaarde en zorgt voor overgewicht.

Zoals je in mijn artikel over buikvet verliezen kunt lezen, kan stress in combinatie met suiker voor extra buikvet rond de organen zorgen. Check voortaan de labels en ga op zoek naar ingrediënten die de woorden ‘stroop’ of ‘siroop’ bevatten, of eindigen op ‘ose’. Vermijd producten met deze ingrediënten.

In dit artikel vind je recepten voor gezond avondeten.

Actiepunt: consumeer tijdens het avondeten zo min mogelijk suikers door ingrediënten te vermijden die eindigen op ‘ose’.

Tijd: 20.30 – Activeer hormonen die vet verbranden

Als je met een volle maag naar bed gaat, daalt de groeihormoonproductie [14]. Het gevolg van te weinig groeihormoon kan zijn dat je langzaam afvalt.

Groeihormoon zorgt voor sterkere botten en strakkere spieren [13]. Daarnaast zorgt het ervoor dat je sneller afvalt.

Door niet met een volle maag naar bed te gaan, maak je optimale hoeveelheden groeihormoon aan.

Je hoeft niet met hongergevoel naar bed. Als je voor het slapen trek hebt, eet dan een caloriearme snack zoals een stukje komkommer, een handje cherrytomaatjes of een wortel.

Actiepunt: eet 3 uur voor het slapen niets meer om je hormonen beter in balans te krijgen en sneller af te vallen.

Afvallen tips: de beste tips en de PuurFiguur boodschappenlijst direct in je mailbox

Dit lange artikel is tot een einde gekomen, maar ik wil je nog veel meer vertellen over hoe je snel en gezond kunt afvallen door je hormonen in balans te krijgen.

Met de PuurFiguur boodschappenlijst kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in week 1 mogelijk zelfs meer). Door gebruik te maken van de boodschappenlijst weet je precies wat je wel/niet kunt eten tijdens het afvallen en maak je geen onnodige fouten.

Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je mijn beste afslanktips en de boodschappenlijst wilt ontvangen. Je ontvangt de boodschappenlijst en afslanktips binnen 1 minuut in je mailbox.