✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Wat iedereen zou moeten weten over quinoa

In dit artikel lees je wat quinoa is en hoe je het gebruikt. Je ontdekt het effect van quinoa op je immuunsysteem, vetverbranding, spiermassa en meer.

Je leest ook of het eten van quinoa het afvallen versnelt of juist tegenwerkt.

Wat is quinoa?

Quinoa staat voor supergraan. De Inca-indianen hebben deze plant (en de wit-geel-grijze zaadjes van dit gewas) de naam quinoa gegeven, dat uit de oorspronkelijke taal van de Inca’s komt. De quinoa plant wordt gemiddeld één meter lang.

De quinoakorrels mogen dan wel klein zijn, maar ze zijn indrukwekkend als het aankomt op de hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten. De quinoakorrels zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Je ziet quinoa steeds vaker opduiken supermarkten en restaurants. Door de hoge voedingswaarde is het ideaal voedsel voor mensen die willen afvallen.

Misverstanden

Quinoa wordt vaak bestempeld als graan, maar de quinoaplant behoort niet tot de graansoorten. En nog mooier: het bevat ook geen gluten.

Deze verwarring (quinoa als graan) komt waarschijnlijk door het uiterlijk van de korrels die aan graanachtige structuur hebben. Deze verwarring heeft quinoa dan ook de naam pseudograan opgeleverd.

Ook wordt de naam quinoa dikwijls verkeerd uitgesproken. In plaats van ‘ki-no-ah’ is de juiste fonetische uitspraak ‘kien-waa’.

De voordelen van quinoa

Het eten van quinoa heeft diverse voordelen voor je gezondheid en gewicht. Hieronder zetten we de 8 voordelen van quinoa voor je op een rij.

1. Het zit boordevol goede stoffen

Quinoa zit boordevol goede stoffen. Het is een uitstekende bron van essentiële eiwitten die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Het bevat 9 essentiële aminozuren die goed zijn voor het lichaam.

In tegenstelling tot de meeste graankorrels, die niet voldoende eiwitbronnen in zich hebben, heeft quinoa dat dus juist wel! Bovendien bevat quinoa onder andere ijzer, magnesium, calcium, fosfor, vezels en vitamine B en E. Deze zijn erg belangrijk voor een goede werking van je spieren, hart en zenuwstelsel.

Quinoa bevat veel goede voedingsstoffen, maar relatief weinig calorieën. Daarom kun je quinoa eten tijdens het afvallen en vind je quinoa terug in de weekmenu’s van de PuurFiguur Methode.

2. Het heeft een ontstekingsremmende werking

Recente studies op dieren hebben aangetoond dat quinoa een unieke combinatie van plantaardige stoffen bevat, die tezamen een ontstekingsremmende werking hebben. Dieren die dagelijks werden gevoed met quinoa toonden een verminderd risico op ontstekingsproblemen, waaronder obesitas [1].

3. Het bevordert spieropbouw

Een portie van 100 gram quinoa bevat meer eiwitten dan een glas melk. Als je spieren wilt kweken, dan zorgen eiwitten ervoor dat beschadigde spiervezels weer opbouwen. Daarom quinoa ideaal voor sporters: het levert gezonde koolhydraten en plantaardige eiwitten.

4. Het helpt je om af te vallen

Quinoa is goed voor degenen die willen afvallen. De eiwitten geven je namelijk sneller een gevoel van verzadiging, meer dan wanneer je alleen koolhydraten tot je neemt. Daarnaast zorgen de eiwitten in quinoa ervoor dat de trek in ongezonde voeding of snacks afneemt.

Bijkomend voordeel: quinoa bevat vitamine B. Een tekort aan vitamine B kan gewichtsverlies hinderen, omdat het lichaam niet in staat zal zijn om op een efficiënte manier alle voedingsstoffen te verwerken.

5. Het beperkt de effecten van stress

Quinoa bevat tryptofaan: een aminozuur precursor van serotonine. Serotonine is een hormoon en neurotransmitter die je laat ontspannen. Tryptofaan vermindert stress en brengt een gevoel van welzijn teweeg. Het vermindert ook het verlangen om te snoepen als je in niet zo’n goede stemming bent.

6. Het is glutenvrij

Veel mensen hebben een glutenintolerantie zonder dat ze het doorhebben. Omdat quinoa geen gluten bevat, hebben onderzoekers gekeken naar quinoa als plaatsvervangend ingrediënt in een glutenvrij dieet. Studies hebben aangetoond dat quinoa goed gebruikt kan worden in plaats van tapioca, aardappel, maïs en rijstmeel [2].

Hoe weet je of je gevoelig bent voor gluten? Eet eens drie weken geen gluten meer. Eet daarna een maaltijd met gluten, zoals een paar boterhammen of pasta, en kijk hoe je je voelt. Let hierbij op vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en problemen met de stoelgang.

De 5 weekmenu’s van de PuurFiguur Methode bevatten uitsluitend producten die van nature glutenvrij zijn.

7. Het verbetert de metabolische gezondheid

Veel mensen hebben last van overgewicht, doorgaans gepaard met slechte cholesterolwaarden, een verstoorde bloedsuikerspiegel en een hoge bloeddruk: het metabool syndroom. Enkele complicaties van het metabool syndroom zijn diabetes en een verhoogd risico op hartproblemen. Quinoa kan juist de metabolische gezondheid verbeteren.

Uit twee studies, waarvan één op mensen is uitgevoerd en de ander op ratten, is naar voren gekomen dat quinoa de metabolische gezondheid verbetert [3]. Deze voorlopige onderzoeken suggereren dat quinoa (in combinatie met een gezond voedingspatroon) je insulinegevoeligheid kan verbeteren.

8. Het bevat veel antioxidanten

Quinoa scoort hoge ogen als het aankomt op antioxidanten. Men veronderstelt dat deze antioxidanten veroudering tegengaan, je weerstand verhogen en ziektes bestrijden.

Er zijn diverse studies gedaan naar de antioxidanten in quinoa, in vergelijking met antioxidanten in granen en groenten. Quinoa blijkt het hoogste gehalte aan antioxidanten te hebben [4].

Doseringen / hoeveelheden te gebruiken

Gezien het vetgehalte van quinoa dachten onderzoekers aanvankelijk dat het gevoelig zou zijn voor oxidatie. Daarom was het eerst niet zeker of dit pseudograan geschikt zou zijn om te koken of te stomen.

Echter, recente studies hebben aangetoond dat de kwaliteit van de goede vetzuren in quinoa amper vermindert als het wordt verhit. De goede voedingsstoffen blijven dus behouden als je quinoa kookt, stoomt of laat sudderen.

Conclusie en tips

Quinoa is rijk aan vitamines, magnesium, calcium en essentiële aminozuren. Andere belangrijke voedingsstoffen in quinoa zijn ijzer en B-vitamines, die essentieel zijn voor gewichtsverlies, een verbeterde gezondheid en de productie van energie.

Hoe te consumeren?

Quinoa is een uitstekende vervanger van rijst, pilav of pasta. Je ziet de quinoa korrels daarom ook steeds vaker terugkomen op menukaarten van restaurants als vervanger van rijst of pasta.

Je kunt er tevens brood of pap van maken, en het kan als voedingssupplement worden gebruikt in bijvoorbeeld yoghurt of smoothies. Ook kun je de korrels over een salade strooien.

Normaliter worden quinoa zaadjes gekookt of geroosterd. Door het lage zetmeelgehalte wordt quinoa niet kleverig, zoals dat bij rijst wel het geval is. Quinoa ligt niet zwaar op de maag.

Waarschuwing: Na het lezen van dit artikel kun je denken dat quinoa de oplossing is voor bijna alle gezondheidsproblemen. Dat is natuurlijk niet zo. Een slank, gezond en energiek lichaam kun je krijgen en behouden door gezond en gevarieerd te eten.

Gebruik de Afslank Boodschappenlijst om te zien met welke gezonde producten je quinoa kunt combineren. De Afslank Boodschappenlijst is geschikt voor alleenstaanden, stellen en gezinnen die op een gezonde manier willen afvallen – tot wel 2 kilo per week.

De Afslank Boodschappenlijst (pdf) kun je gratis downloaden. Vul hieronder het e-mailadres in waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen en ga direct aan de slag.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (4) Verberg reacties Toon alle reacties
Renske
28 mei 2017
Reageren

Hoi als ik naar de hoeveelheid koolhydraten kijk die in guinoa bevind vind ik het best veel, is dit dan niet erg nadelig voor een koolhydraat arm dieet?
Vriendelijke groeten van Renske

  Bernard
  28 mei 2017
  Reageren

  Hi Renkse,
  Quinoa is een complexe koolhydraat. Dat wil zeggen dat de energie langzaam vrij komt in je lichaam. Een langzame afgifte van de energie is gunstig als je wilt afvallen. Daarom is suiker zo slecht (omdat het snelle energie is).

  Koolhydraatarm is anders dan koolhydraatloos. Koolhydraatloos raad ik af. In dit artikel leg ik het verschil uit.

  Groet, Bernard

Marleen
6 september 2016
Reageren

Hoi, Quinoa is heerlijk, maar ik heb nu een salade van gegrilde groenten met Bulgur gemaakt. Is Bulgur net zo gezond en passend in het koolhydraatarme dieet?

  Michelle - Team Puur Figuur
  9 september 2016
  Reageren

  Hallo Marleen,

  Leuk dat je ons artikel heb gelezen, en wat betreft Bulgur raden wij in de PuurFiguur Methode af i.v.m de tarwe. (dit geldt ook voor brood)
  Dus liever niet, zeker niet in het begin.
  Maar als je zo af en toe heel graag wilt nuttigen neem dan circa 50-75 gram. Luister naar jezelf en zoek de balans in het gebruik.
  Succes,

  Mvg,
  Michelle

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen