✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Hoe havermout je slank en gezond kan maken

Havermout biedt allerlei voordelen. Het draagt onder andere bij aan gewichtsverlies, een sterker immuunsysteem en een verlaagd risico op hartziekten.

In dit artikel lees je alles over havermout. Zo ontdek je waarom de koolhydraten in havermout gezond zijn, of havermout glutenvrij is en hoe havermout in een koolhydraatarm dieet past.

Ook geven we je 13 gezonde havermout recepten.

Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Dit artikel in het kort:

 • Havermout wordt gemaakt van haver; een gezonde graansoort.
 • Havermout biedt voordelen voor je gezondheid en afslankproces.
 • Ontdek 13 gezonde en lekkere recepten met havermout.

Wat is havermout?

Havermout wordt gemaakt van haver, een graansoort. Om havermout te maken worden de hele graankorrels geplet, gestoomd en vervolgens in stukjes geknipt. Hierdoor wordt de textuur fijner.

Door de fijne textuur heeft havermout een veel kortere bereidingstijd dan de hele graankorrels (haver) of havervlokken (de grovere variant van havermout).

Havermout wordt vaak als ontbijt gegeten, in de vorm van pap. Je kunt ook allerlei andere gerechten met havermout maken, zoals havermout pannenkoekjes, havermout muffins of gezonde havermout koekjes, waar je verderop in dit artikel recepten voor vindt.

De afgelopen jaren is havermout ontzettend populair geworden als ‘gezondheidsvoedsel’, vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.

Samenvatting: Havermout valt in de categorie ‘granen’ en wordt gemaakt door haverkorrels te pletten, te stomen en in stukjes te knippen.

De voordelen van havermout

Op de vraag “is havermout gezond?” kunnen we heel kort antwoord geven: ja!

Havermout biedt allerlei gezondheidsvoordelen. Hieronder noemen we de 11 belangrijkste voordelen van havermout.

1. Boordevol vezels

Havermout is rijk aan vezels. Het bekendste gezondheidsvoordeel hiervan is een betere darmflora en stoelgang [4]. Vezels zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je spijsverteringskanaal.

Uit een onderzoek bij mensen met obstipatie blijkt dat 59% van de deelnemers die havervezels aten, kon stoppen met het gebruik van laxeermiddelen [5].

Een gezonde darmflora is belangrijker dan je wellicht denkt. Je darmflora is namelijk medebepalend voor je weerstand. Hierdoor zorgen vezels er indirect voor dat je minder vatbaar bent voor verkoudheid, griep en andere ziekten.

2. Rijk aan eiwitten

Havermout bevat eiwitten. Dit zijn de bouwstenen van je lichaam en een belangrijke bron van energie. Ze zorgen voor sterkere spieren en botten, en helpen om je haar, huid en nagels gezond te houden.

Eiwitten helpen je ook met afvallen. Een hoge eiwitinname stimuleert de stofwisseling, vermindert de eetlust en heeft een positieve invloed op verschillende hormonen die je gewicht reguleren [6-8].

Daarnaast zorgt een hoge eiwitinname ervoor dat je meer calorieën verbrandt, ook tijdens je slaap [9,10].

3. Helpt je met afvallen

Havermout verzadigt ontzettend goed dankzij de vezels en eiwitten die erin zitten. Er is onderzoek gedaan naar de best verzadigende voeding. Hierbij stond havermout op de derde plaats, en in de categorie ontbijt zelfs op de eerste plaats [11].

Hierdoor is havermout ideaal als je wilt afvallen. Doordat je je verzadigd voelt, eet je vanzelf minder. Zo krijg je een slank lichaam zonder hongergevoel te ervaren of calorieën te tellen.

Onderzoek toont dan ook aan dat een hogere inname van volkoren granen (zoals haver) verband houdt met een lager risico op gewichtstoename en obesitas [12].

4. Versterkt je immuunsysteem

Havermout bevat vezels, die je helpen bij het verbeteren van je weerstand. Het positieve effect van havermout op je weerstand is extra groot doordat haver een unieke vezelsoort bevat: beta-glucanen.

Uit onderzoek blijkt dat beta-glucanen ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is om bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te bestrijden [13].

5. Geeft je energie

Havermout is rijk aan twee goede energiebronnen: eiwitten en complexe koolhydraten. Je lichaam neemt beide geleidelijk op, waardoor je gedurende lange tijd een constant en hoog energieniveau hebt.

Daarbij is havermout een bron van essentiële vitamines, mineralen en vetten, die allemaal helpen je lichaam energie te geven [14].

6. Verkleint het risico op diabetes type 2

Havermout helpt om diabetes type 2 te voorkomen en te behandelen. Het kan er zelfs voor zorgen dat diabetes type 2 patiënten 40% minder insuline nodig hebben [15].

Een andere manier om diabetes type 2 te voorkomen is door een koolhydraatarm eetpatroon te volgen.

Om je hiermee op weg te helpen, hebben we een gratis boodschappenlijst met 250+ koolhydraatarme producten gemaakt. Ook havermout is op deze lijst te vinden.

7. Helpt je bloeddruk te verlagen

Havermout is rijk aan de mineralen magnesium, kalium en calcium, die je bloeddruk verlagen.

Daarbij bevat havermout een soort vezel, genaamd beta-glucanen, die de gezondheid van je hart en je bloeddruk ondersteunt [16].

8. Verkleint het risico op astma bij kinderen

Onderzoek suggereert dat kinderen die van jongs af aan haver eten beter beschermd zijn tegen het ontwikkelen van astma [19], de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen.

Toch zijn onderzoekers er nog niet helemaal uit hoe dit zit en daarom is er meer onderzoek nodig om dit stevig te onderbouwen.

9. Verlaagt je cholesterol

Je voeding heeft een groot effect op je cholesterolwaarden.

Havermout helpt je om je LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) te verlagen. Dit is vooral te danken aan de beta-glucanen in havermout [20-26].

10. Verkleint het risico op hartziekten

Hartziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Onderzoek toont aan dat het eten van volkoren granen, zoals havermout, het risico op hartziekten verkleint [28].

Dit komt onder andere door de cholesterol- en bloeddrukverlagende werking van havermout.

11. Goed voor de huid

Haver komt in talloze huidverzorgingsproducten voor. Het wordt vaak ‘colloïdale havermout’ genoemd.

Haver wordt al heel lang gebruikt bij de behandeling van jeuk en irritatie bij verschillende huidaandoeningen [29].

Verder kunnen huidproducten op basis van haver onder andere de symptomen van eczeem verbeteren [30].

Let op: De positieve effecten van havermout op je huid kunnen worden bereikt door haverproducten aan te brengen op de huid, niet door het te eten.

Samenvatting: Havermout heeft uiteenlopende voordelen: het helpt je onder andere met afvallen en verlaagt het slechte cholesterol.

havermout voedingswaarde per 100 gram

Voedingswaarde van havermout

Als je de bovenstaande voordelen leest, is het je vast duidelijk geworden dat havermout gezond is.

Hieronder hebben we de voedingswaarde van havermout voor je op een rijtje gezet.

Havermout voedingswaarde (per 100 gram)

 • Energie: 373 kcal (calorieën)
 • Eiwitten: 13 gram
 • Koolhydraten: 61 gram
 • Vetten: 7 gram
 • Vezels: 7 gram

Vitamines havermout

Vitamines (per 100 gram) Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Vitamine B1: 0,6 mg 55%
Vitamine B11: 60 mcg 20%
Vitamine B6: 0,12 mg 8%
Vitamine B3: 1 mg 6%
Vitamine B2: 0,05 mg 3%

Mineralen havermout

Mineralen (per 100 gram) Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
IJzer: 4 mg 50%
Fosfor: 380 mg 48%
Magnesium: 128 mg 43%
Koper: 0,2 mg 22%
Zink: 3,02 mg 20%
Kalium: 300 mg 9%
Calcium: 70 mg 7%

Is havermout glutenvrij?

Havermout is van nature glutenvrij. Toch is niet alle havermout die je in de winkel vindt volledig vrij van gluten.

Dat komt enerzijds doordat haver soms op dezelfde velden wordt verbouwd als tarwe of gerst. Deze gewassen kunnen haver met gluten besmetten.

Daarnaast worden havermout en tarweproducten vaak in dezelfde fabrieken bewerkt, waardoor het gluten van de tarwe ook in de havermout terecht kan komen.

Ben je glutenintolerant? Controleer dan altijd de verpakking om zeker te weten dat je havermout glutenvrij is.

Samenvatting: Haver is van nature glutenvrij. Het kan echter sporen van gluten bevatten doordat het soms in dezelfde fabriek wordt verwerkt als glutenbevattende producten.

Past havermout in een koolhydraatarm eetpatroon?

Ja, ondanks dat havermout koolhydraten bevat kun je het gebruiken als je koolhydraatarm eet. De koolhydraten die in havermout zitten zijn namelijk de gezonde langzame koolhydraten (vol vezels) en die zijn belangrijk voor je gezondheid en afslankproces.

Maar: gebruik het wel met mate. Hieronder lees je hoeveel havermout per dag je kunt nemen.

Samenvatting: Havermout past in een koolhydraatarm dieet, mits je er niet te veel van gebruikt.

Hoeveel havermout per dag?

Als je wilt afvallen adviseren we om maximaal 50 gram havermout per dag te nemen. Als je meer gebruikt, krijg je ook meer koolhydraten binnen (wat het afvallen kan tegenwerken).

Met een portie havermout van 30-50 gram profiteer je van alle voordelen van havermout en hou je tegelijkertijd je koolhydraatinname binnen de perken.

Samenvatting: Gebruik maximaal 50 gram havermout per dag als je wilt afvallen.

hier vind je 13 gezonde havermout recepten die helpen met afvallen

13 havermout recepten

Wil je havermout in je voedingspatroon verwerken? Probeer dan eens een van deze gezonde en smakelijke recepten met havermout:

Op zoek naar meer havermout recepten, speciaal voor het ontbijt? Bekijk dan ons artikel met 15 havermout ontbijt recepten, waar we ook antwoord geven op de vraag “hoe maak je havermout?”

Samenvatting

Havermout is gezond: het heeft veel voordelen voor je gezondheid en het draagt bij aan gewichtsverlies.

Door havermout aan je voedingspatroon toe te voegen, wordt afvallen makkelijker en verklein je de kans op ziekten en aandoeningen.

Als je glutenallergie (coeliakie) hebt, is het belangrijk om de verpakking te controleren. Ondanks dat havermout glutenvrij is, kan het namelijk sporen van gluten bevatten.

Wil je snel en gezond afvallen? Dan kun je prima havermout eten. Ons advies is om maximaal 50 gram havermout per dag te eten. Zo krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je koolhydraatinname.

Om je te helpen met afvallen bieden wij de PuurFiguur Afslank Boodschappenlijst tijdelijk gratis aan. Als je uitsluitend voeding van de boodschappenlijst eet, val je tot 2 kilo per week af – zonder verplicht te sporten.

Veelgestelde vragen

Is het gezond om elke dag havermout te eten?

Onderzoek suggereert dat je iedere dag havermout kunt eten. Wel kan te veel havermout eten tot een verminderde opname van voedingsstoffen leiden. Havermout bevat namelijk het antinutriënt fytinezuur, dat de opname van bepaalde mineralen kan tegenwerken als je er te veel van binnenkrijgt. Om deze reden raden we aan om maximaal 50 gram havermout per dag te eten. Zo profiteer je van de gezondheidsvoordelen van havermout, zonder de nadelige effecten te ervaren.

Bevat havermout koolhydraten?

Ja. Havermout bestaat voor 61% uit koolhydraten. De koolhydraten in havermout zijn complexe (goede) koolhydraten, die veel vezels bevatten en langzaam worden omgezet in energie. Dit zorgt voor een lang verzadigd gevoel en voorkomt pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat helpt met afvallen.

Wat doet havermout met je lichaam?

Haver (havermout) is een van de gezondste graansoorten ter wereld en biedt allerlei voordelen:

 • Draagt bij aan gewichtsverlies
 • Ondersteunt een gezonde darmflora
 • Vermindert je hongergevoel
 • Versterkt je immuunsysteem
 • Verhoogt je energieniveau
 • Ondersteunt je gezondheid op diverse vlakken
Wat is het verschil tussen tarwe en haver?

Tarwe en haver komen uit dezelfde grassenfamilie, maar uit een ander geslacht. Haver komt voort uit Avena, terwijl tarwe uit Pooideae komt.

Haver en tarwe bevatten beide koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen, maar in andere verhoudingen.

Haver is van nature glutenvrij, tarwe is dat niet.

Is havermout en haver hetzelfde?

Niet helemaal. Haver verwijst naar de hele granen of zaden van de haverplant. Havermout wordt gemaakt van haver, waarbij de haverkorrels worden geplet, gestoomd en gemalen. Havermout heeft daardoor een veel kortere kooktijd dan haver (de hele graankorrels).

Is havermout een superfood?

Havermout behoort tot de meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten, en daarom zou je het een superfood kunnen noemen. Er bestaat geen formele definitie van de term superfood, dus het gebruik van de term is subjectief.

Kun je havermout rauw eten?

Ja, dat kan. Je kunt rauwe havermout onder andere toevoegen aan kwark, yoghurt of een smoothie.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (4) Verberg reacties Toon alle reacties
Rian
4 september 2023
Reageren

Hoeveel is een portie havermout?
In Griekse yoghurt met druiven is dit een goede combinatie?

  Susanne Chrispijn
  4 september 2023
  Reageren

  Voor bijvoorbeeld een havermoutpap kun je 30 gram havermout aanhouden.
  Je Griekse yoghurt met druiven kun je nog aanvullen met wat vetten als noten.

nick
10 juli 2016
Reageren

In een ander artikel over het Paleo dieet claim je dat je beter geen granen kunt eten. In dit artikel raadt je juist het eten van haver aan. Is haver geen graansoort? wordt het zo niet heel onoverzichtelijk wat je wel en niet kunt eten? en is haver echt van nature glutenvrij?

  Bernard
  10 juli 2016
  Reageren

  Hi Nick,
  Op PuurFiguur informeren we ook over verschillende diëten. Die verschillen inhoudelijk van elkaar.
  Dit staat echter los van ons eigen boek de PuurFiguur Methode. Als je dit programma volgt om af te vallen door je hormonen in balans te krijgen, is havermout toegestaan. Daarom vind je havermout en bepaalde peulvruchten terug in de 5 weekmenu’s.

  Het boek de PuurFiguur Methode verschilt dus van het paleo-dieet, hoewel de verschillen niet heel groot zijn.

  Haver is van nature glutenvrij, maar daarbij moet gezegd worden dat er bij sommige fabrikanten tijdens het verwerkingsproces tarwedeeltjes tussen de haver wordt gemixt. Check daarom de verpakking om hier zeker van te zijn.

  Groetjes,
  Bianca

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen