Hoe havermout je slank en gezond kan maken
In dit artikel lees je hoe gezond havermout is. Omdat er zowel positieve als negatieve dingen over havermout zijn geschreven, heb ik de claims in dit artikel met wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd.
Elk lichaam is uniek. Lees dit artikel daarom aandachtig door, zodat je zeker weet of havermout voor jou geschikt is.
Na het lezen van dit artikel weet je welk effect havermout heeft op je weerstand, eetlust en energieniveau, en weet je of het hartziektes tegengaat. Ook lees of het eten van havermout je helpt (of tegenwerkt) tijdens het afvallen.
Waar komt havermout vandaan?
Over de oorsprong van havermout bestaan verschillende verhalen, maar het staat vast dat haver al sinds de bronstijd door mensen wordt verbouwd. Oorspronkelijk komt haver uit Irak. Hier waren ze echter niet zo gek op haver: het werd eerder als een soort onkruid gezien.
Pas toen haver in Noordwest-Europa terechtkwam, werd het een voedingsgewas. Haver deed het namelijk prima in het koele en vochtige klimaat.
Door met het graan te experimenteren, ontstond havermout. Tot enkele jaren geleden was havermout echter nooit heel populair, behalve in Schotland. Daar is ‘porridge’, oftewel havermoutpap, een traditioneel ontbijt. Vandaag de dag staat dit Schotse lievelingsontbijt bij steeds meer mensen op tafel.
Het verschil tussen haver en havermout
Er bestaat verwarring over wat nu precies het verschil is tussen haver en havermout. Haver is de hele graankorrel.
Om havermout te maken worden deze haverkorrels gepeld. Het schilletje dat om de korrels zit is namelijk niet eetbaar. De korrels worden vervolgens in stukjes geknipt, verhit en platgewalst. Zo ontstaan de kleine havermoutvlokken die een veel kortere kooktijd hebben dan de hele graankorrels.
Koolhydraten die juist goed voor je zijn
Havermout bestaat voor 66% uit koolhydraten [1]. Je hebt waarschijnlijk al eerder gehoord dat je koolhydraten beter kunt vermijden als je wilt afvallen. De koolhydraten in havermout zijn echter complexe koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam omgezet in energie, waardoor je geen last hebt van grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
Je kan daarom prima havermout eten als je gezond wilt afvallen. Sterker nog: het helpt je bij het afvallen. Daarover vertel ik je later meer.
Hoe het zit met zetmeel in havermout?
Een groot deel van de koolhydraten in havermout, zo’n 85%, bestaat uit zetmeel. Dit zetmeel is anders dan het zetmeel dat in andere granen te vinden is. Het vetpercentage is namelijk hoger. Ook de viscositeit is hoger. Dit wil zeggen dat het zetmeel in havermout meer water kan opnemen.
Havermout bestaat voor zo’n 25% uit resistent zetmeel. Dit zetmeel wordt niet afgebroken en lijkt op een soort vezel. Resistent zetmeel verbetert, net als vezels, je spijsverteringssysteem en vormt een voedselbron voor je goede spijsverteringsbacteriën [2].
Havermout bevat zo’n 22% traagverteerbaar zetmeel. Dit type zetmeel heeft als voordeel dat het langzaam door je spijsvertering druppelt. Hierdoor blijf je langer verzadigd en kun je makkelijker afvallen [3].
Glutenvrij of niet?
Haver is van nature glutenvrij. Toch is niet alle havermout volledig vrij van gluten.
Havermout en tarweproducten worden namelijk vaak in dezelfde fabrieken bewerkt, waardoor het gluten van de tarwe ook in de havermout terecht kan komen. Check daarom bij het boodschappen doen altijd even de verpakking als je er zeker van wilt zijn dat je havermout glutenvrij is.
De voordelen van havermout
1. Boordevol vezels
Havermout is rijk aan vezels. Het bekendste gezondheidsvoordeel hiervan is: een betere darmflora en stoelgang. Vezels zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je spijsverteringskanaal.
Een gezonde darmflora is belangrijker dan je wellicht denkt. Je darmflora is immers medebepalend voor je weerstand. Hierdoor zorgen vezels er indirect voor dat je minder vatbaar bent voor griep, verkoudheid en andere ziektes.
2. Rijk aan eiwitten
Havermout is rijk aan eiwitten. Dit zijn de bouwstenen van ons lichaam en tevens een belangrijke bron van energie. Ze zorgen voor sterkere spieren en botten, en helpen je om je haar, huid en nagels gezond te houden.
3. Helpt je tijdens het afvallen
Havermout verzadigt ontzettend goed dankzij de vezels en eiwitten die erin zitten. Tijdens een onderzoek naar het best verzadigende eten kwam havermout op de derde plaats te staan. In de categorie ontbijt verdiende havermout zelfs de eerste plaats [4].
Hierdoor is havermout ideaal als je wilt afvallen. Doordat het goed verzadigt, eet je vanzelf minder. Zo krijg je een slank lichaam zonder hongergevoel te ervaren of calorieën te tellen.
4. Versterkt je immuunsysteem
Vezels helpen je bij het verbeteren van je weerstand. Het positieve effect van havermout op je weerstand is extra groot doordat het een unieke vezelsoort bevat.
Deze vezels worden beta-glucanen genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat beta-glucanen ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is om bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te bestrijden [5].
5. Geeft je energie
Havermout is rijk aan twee goede energiebronnen: eiwitten en complexe koolhydraten. Deze worden allebei geleidelijk opgenomen door je lichaam, waardoor je gedurende lange tijd constante energie hebt.
6. Verkleint het risico op diabetes type 2
Diabetes type 2 neemt wereldwijd in rap tempo toe. Dit is voor een groot deel te wijten aan verkeerde eetgewoontes. Gelukkig is er veel voedsel dat juist helpt om dit type diabetes te voorkomen. Havermout is hier één van.
Havermout kan er zelfs voor zorgen dat diabetes type 2 patiënten 40% minder insuline nodig hebben. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij proefpersonen vier weken lang een dieet met havermout kregen [6].
Een andere manier om diabetes type 2 te voorkomen is door een koolhydraatarm dieet te volgen.
7. Helpt je bloeddruk te verlagen
De juiste mineralenbalans is cruciaal voor een gezonde bloeddruk. De mineralen magnesium, kalium, calcium en natrium spelen hierbij allen een belangrijke rol. Natrium werkt bloeddrukverhogend. De andere drie mineralen, die alle drie rijkelijk aanwezig zijn in havermout, verlagen je bloeddruk juist.
8. Verlaagt de kans op darmkanker
Havermout is zeer rijk aan vezels, waarvan is bewezen dat ze helpen bij het voorkomen van darmkanker. Dit blijkt onder andere uit een grootschalig onderzoek onder bijna 2 miljoen mensen. Tijdens dit onderzoek werd ontdekt dat je de kans op darmkanker met 10% kan verlagen door een extra 10 gram vezels aan je dieet toe te voegen [7].
9. Draagt bij aan gezonde cholesterolwaardes
Je voeding heeft een groot effect op je cholesterolwaardes. Havermout helpt je om je LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) flink te verlagen. Dit is vooral te danken aan de beta-glucanen die erin zitten [8].
10. Verkleint het risico op hartziektes
Hartziektes zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Uit een onderzoek waarbij ruim 75.000 vrouwen over een periode van 10 jaar werden gevolgd, bleek dat het eten van volkoren granen, zoals havermout, het risico op hartziektes aanzienlijk verkleint [9]. Dit komt onder andere door de cholesterol- en bloeddrukverlagende werking van havermout.
De voedingswaarde van havermout
Het is duidelijk dat havermout vol gezonde voedingsstoffen zit. Wat er precies in zit en in welke hoeveelheden, heb ik hieronder voor je opgesomd:
Voedingswaarde per 100 gram
- Energie: 380 kcal
- Eiwitten: 13 g
- Koolhydraten: 62 g
- Vetten: 7 g
- Suikers: 4,5 g
- Vezels: 7,5 g
Vitamines per 100 gram
- B1: 0,6 mg
- B2: 0,05 mg
- B6: 0,12 mg
- B11: 45 µg
Mineralen per 100 gram
- Natrium: 5 mg
- Kalium: 320 mg
- Calcium: 70 mg
- Fosfor: 400 mg
- IJzer: 4 mg
- Magnesium: 120 mg
- Koper: 0,2 mg
- Zink: 15 mg
Samenvatting en een waarschuwing
Zoals je hebt kunnen lezen, helpt havermout je bij het afvallen en bij het verbeteren van je gezondheid. Door havermout aan je voedingspatroon toe te voegen, wordt afvallen makkelijker en verklein je de kans op ziektes en aandoeningen.
Gelukkig kan je met havermout gemakkelijk variëren. Voor wie glutenvrij eet, is het wel belangrijk om de verpakking even te controleren.
Waarschuwing: na het lezen van dit artikel kun je denken dat havermout een wondermiddel is om af te vallen en buikvet te verliezen, maar dat is het natuurlijk niet. Om snel en gezond af te vallen is het belangrijk dat je gevarieerd en gezond eet.
Om je daarbij te helpen bieden wij de PuurFiguur Boodschappenlijst tijdelijk gratis aan. Eet uitsluitend voeding van de boodschappenlijst en verlies tot 2 kilo per week – zonder verplicht te sporten.
Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen, zodat je hem binnen één minuut in je mailbox hebt.
Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes…
Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af…
Omega 3 speelt een belangrijke rol in bijna elk aspect van je gezondheid. Het…
Tempeh wordt vaak gebruikt in vegetarische of veganistische gerechten ter vervanging van vlees. Het…
Steeds vaker wordt agar agar gebruikt in gerechten. Dit plantaardige bindmiddel wordt gemaakt van…
In dit artikel vind je 11 tips waarmee je je metabolisme kunt versnellen, zodat…
In een ander artikel over het Paleo dieet claim je dat je beter geen granen kunt eten. In dit artikel raadt je juist het eten van haver aan. Is haver geen graansoort? wordt het zo niet heel onoverzichtelijk wat je wel en niet kunt eten? en is haver echt van nature glutenvrij?
Hi Nick,
Op PuurFiguur informeren we ook over verschillende diëten. Die verschillen inhoudelijk van elkaar.
Dit staat echter los van ons eigen boek de PuurFiguur Methode. Als je dit programma volgt om af te vallen door je hormonen in balans te krijgen, is havermout toegestaan. Daarom vind je havermout en bepaalde peulvruchten terug in de 5 weekmenu’s.
Het boek de PuurFiguur Methode verschilt dus van het paleo-dieet, hoewel de verschillen niet heel groot zijn.
Haver is van nature glutenvrij, maar daarbij moet gezegd worden dat er bij sommige fabrikanten tijdens het verwerkingsproces tarwedeeltjes tussen de haver wordt gemixt. Check daarom de verpakking om hier zeker van te zijn.
Groetjes,
Bianca