Dadel-bananenbrood met blauwe bessen
Bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook erg voedzaam. Eén plak van dit dadel-bananenbrood vormt een gezond en vullend tussendoortje.
Eet je het liever als ontbijt? Neem dan twee plakjes.
Dit recept bevat goede, langzame koolhydraten die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Beweeg je regelmatig of doe je aan sport? Dan is dit een perfect tussendoortje (of ontbijt) voordat je aan de inspanning gaat beginnen. Het zal je van energie voorzien!
Voedingswaarden (per plak)
- 175 kcal
- Eiwitten: 6 gram
- Koolhydraten: 21 gram
- Vetten: 7 gram
- Vezels: 3 gram
Ingrediënten (voor 12 plakken)
- 4 rijpe bananen (480 gram)
- 3 eieren
- 200 gram havermeel (of havermout)
- 150 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
- 50 gram amandelmeel
- 40 ml ongezoete amandelmelk
- 3 medjoul dadels
- 2 el extra vierge kokosolie (gesmolten)
- 2 tl kaneelpoeder
- 1½ tl bakpoeder
- Snuf zeezout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Gebruik je havermout in plaats van havermeel? Maal het dan tot havermeel met behulp van een keukenmachine, blender of koffiemolen.
- Doe het havermeel, het amandelmeel, het kaneelpoeder, het bakpoeder en het zeezout in een grote kom en roer door.
- Snijd één banaan over de lengte doormidden. Leg even opzij.
- Snijd de dadels over de lengte doormidden en verwijder de pitten.
- Doe de overgebleven bananen, de eieren, de amandelmelk, de dadels en de gesmolten kokosolie in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde substantie.
- Giet de inhoud van de blender of keukenmachine in de kom met de droge ingrediënten en roer tot een glad beslag.
- Roer de blauwe bessen door het beslag.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm, leg de gehalveerde banaan met de snijkant naar boven op het beslag, duw voorzichtig aan en schuif de cakevorm in de oven.
- Bak het bananenbrood 40 à 50 minuten, totdat het gaar is. Het bananenbrood is gaar als je er met een vork of satéprikker in prikt en deze er schoon uit komt.
- Wordt de bovenkant van het dadel-bananenbrood tijdens het bakken te donker? Dek de cakevorm dan af met een stuk aluminiumfolie of bakpapier.
- Laat het dadel-bananenbrood volledig afkoelen en snijd vervolgens in 12 gelijke plakken.
Bewaartip: Verpak iedere plak individueel en bewaar in de vriezer. Zo heb je altijd een lekkere snack op voorraad.
Op zoek naar een lekker vegetarisch diner dat gezond en vullend is? Zoek niet…
Pannenkoeken als ontbijt, wie wil dat nou niet? Met dit recept voor hüttenkäsepannenkoekjes maak…
Hou jij van tomatensap? Maak het dan eens zelf! Super lekker en onwijs gezond.…
Zin in een lekkere maaltijdsalade die vullend en gezond is, en snel op tafel…
Deze lunch is koolhydraatarm, gezond en makkelijk om te maken. Je kunt de ei-preisalade…
Dit verkoelende drankje smaakt lekker, is gezond is en bevat weinig calorieën. Simpel en…
Ik heb 100 gr Amandelmeel, 100 gr Hazelnootmeel en 50 gr havermoutmeel gebruikt en de dadels eruit gelaten, drie bananen is voor mij zoet genoeg.
‘T staat nu in de oven en ik hoop niet dat de cake nog erg gaat rijzen anders komt ie boven mijn bakblik uit 🙈
Dat klinkt heerlijk. Laat je ons weten als het gesmaakt heeft. 🙂
Deze cake is top 😋
Kun je het amandelmeel ook vervangen door kokosmeel
Ja dat kan, misschien moet je wel wat meer vloeistof aan het recept toevoegen, of wat minder meel gebruiken. Succes en eet smakelijk.