Hoe gezond is een banaan? Lees hier alle voordelen

Bananen worden over de hele wereld veel gegeten. Dat komt doordat deze fruitsoort een lekkere smaak, een hoge voedingswaarde en een laag caloriegehalte heeft. Het is zelfs mogelijk dat de banaan de eerste vrucht ter wereld is geweest, aangezien archeologen bewijs hebben gevonden van bananenteelt in Nieuw-Guinea uit het jaar 8000 voor Christus [1].

Bananen worden vooral geteeld in landen met een warm klimaat, zoals Afrika, Azië, de Canarische Eilanden, Australië en Amerika. Ook India houdt zich bezig met bananenteelt en is met 23% van de totale productie de grootste producent ter wereld [1].

In totaal worden er gemiddeld 720 miljoen bananen per jaar gegeten. Misschien vraag je jezelf wel eens af: zijn bananen gezond?

In dit artikel wordt deze vraag beantwoord en kom je meer te weten over de gezondheidsvoordelen van bananen, zoals een verminderde kans op kanker, een verlaging van de bloeddruk, bevordering van je hartritme en een verbetering van je geestelijke gezondheid.

Aan het einde van het artikel kom je te weten of het eten van bananen je kan helpen wanneer je graag 5 of 10 kilo wilt afvallen.

Waarom een banaan gezond is

Bloeddrukverlagende werking: Uit een studie, gepubliceerd in Amerika, is gebleken dat bananen je kunnen beschermen tegen een hoge bloeddruk. Het eten van bananen werkt namelijk bloeddrukverlagend dankzij het hoge kaliumgehalte en het lage natriumgehalte [2].

Smoothie recept: mix 1 banaan, 1 kiwi, 20 gram boerenkool (1 flink handje), 2 tl gebroken lijnzaad, 2 el Griekse yoghurt en 350ml water in een blender

Smoothie recept: mix 1 banaan, 1 kiwi, 20 gram boerenkool (1 handvol), 2 tl gebroken lijnzaad, 2 el Griekse yoghurt en 350 ml water in een blender

Bevordert de hartfunctie: Bananen zijn erg goed voor je hart. De grote hoeveelheid kalium die deze fruitsoort bevat zorgt er namelijk voor dat er elektrische signalen door je lichaam gestuurd blijven worden. Dit zorgt ervoor dat het hart blijft kloppen [1].

Verbetert de geestelijke gezondheid: Bananen kunnen hulpzaam zijn voor mensen die van een depressie proberen af te komen. Bananen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan, dat door het lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine is een “feel good” neurotransmitter die in de hersenen voorkomt en je stemming verbetert, je eetlust onderdrukt en zelfs pijnprikkels verzacht.

Ook zorgen bananen ervoor dat je jezelf beter kunt ontspannen, aangezien ze vitamine B6 en magnesium bevatten. Vitamine B6 laat je beter slapen en magnesium laat je spieren tot rust komen.

Helpt diabetes te voorkomen: Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en zijn rijk aan vezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat je minder kans hebt op diabetes type 2.

Verbetert het gezichtsvermogen: Door het eten van bananen zal je zicht verbeteren, omdat bananen vitamine A bevatten. De vitamine A-verbindingen zorgen voor het behoud van de membranen rond je ogen. Daarnaast is vitamine A een element in de eiwitten die licht door de hoornvliezen laten [3].

Versterkt de botten: Volgens een artikel in het Journal of Physiology and Biochemistry bevatten bananen een overvloed aan fructo-oligosacchariden. Deze bevorderen de mogelijkheid van het lichaam om meer calcium te absorberen, wat de botten sterker kan maken [5].

Vermindert de kans op nierkanker: In 2005 is uit een Zweeds onderzoek gebleken dat vrouwen die vier tot zes bananen per week eten een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van nierkanker [4]. Dat heeft te maken met het hoge antioxidantgehalte van deze fruitsoort.

Voedingswaarde van een banaan

Een banaan weegt gemiddeld 136 gram en heeft de volgende voedingswaarde:

 • 110 calorieën
 • 30 gram koolhydraten, waarvan:
  • 19 gram suikers
  • 3 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Bananen bevatten de volgende vitamines en mineralen [6]:

 • Vitamine A – 81 mcg
 • Vitamine B2 – 0.1 mg
 • Vitamine B3 – 0.8 mg
 • Vitamine B6 – 0.5 mg
 • Vitamine B11 (foliumzuur) – 25 mg
 • Vitamine C – 9 mg
 • Kalium – 450 mg
 • Magnesium – 34 mg
 • Mangaan 0.3 mg

Door een banaan te eten krijg je veel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen, waardoor het eten van een banaan een gezonde keus is.

Bananen en afvallen

Bananen bevatten een grote variatie aan vitamines, mineralen en vezels, en voorzien je lichaam van de nodige voedingsstoffen. Een banaan bevordert dus je algehele gezondheid, maar het eten van te veel fruit kan ervoor zorgen dat je dikker wordt.

Hoewel bananen gezond zijn, is het wel belangrijk om te weten dat ze fructose (fruitsuiker) bevatten. Fructose is een suikersoort die het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan voorkomen.

Daarom is het aan te raden om niet meer dan 2 stuks fruit per dag te eten tijdens het afvallen.

Door naast bananen andere gezonde voedingsmiddelen te eten die gezonde vetten, eiwitten en complexe koolhydraten bevatten, wordt gezond afvallen een stuk makkelijker.

Voor meer informatie: lees ons artikel over het koolhydraatarm dieet (met gratis weekmenu).