Hoe gezond is een kiwi? Ontdek hier alle voordelen

De kiwi komt oorspronkelijk uit het noorden van China. Deze fruitsoort stond vroeger bekend als de Chinese Kruisbes. Later werd de naam veranderd in kiwi, omdat men veel overeenkomsten zag met de kleine, bruine, pluizige kiwivogel.

Tegenwoordig is de kiwi een erg populaire fruitsoort dankzij de vele vitamines en mineralen die het bevat. De kiwi wordt nu over de hele wereld verwerkt. Landen zoals Italië, Chili, Frankrijk, Japan en Amerika zijn de grootste producenten [2].

Doordat de kiwi zo veel gegeten wordt, vraag je jezelf misschien af: hoe gezond is een kiwi?

In dit artikel ontdek je de gezondheidsvoordelen van kiwi’s: het zorgt voor een mooiere huid, heeft een bloeddrukverlagende werking, biedt bescherming tegen kanker en beschermt het gezichtsvermogen.

Daarnaast lees je of een kiwi je helpt (of juist tegenwerkt) tijdens het afvallen.

Waarom een kiwi gezond is

Bevordert de kwaliteit van je huid: Kiwi’s kunnen de gezondheid van je huid verbeteren. Een kiwi bevat namelijk veel vitamine E: een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen veroudering [3].

Ook zorgt de grote hoeveelheid vitamine C in kiwi’s voor de aanmaak van collageen. Dankzij collageen wordt de schade aan je huid door zon of roken verminderd. Ook kunnen kleine rimpeltjes hierdoor minder zichtbaar worden [2].

Ondersteunt de gezondheid van het hart: Volgens Mark Houston, een professor aan de Vanderbilt Medical School, kan je de kans op hart- en vaatziekten verkleinen door meer kalium en minder natrium binnen te krijgen. Een kiwi bevat veel kalium, waardoor het eten hiervan kan bijdragen aan de gezondheid van het hart [1,4].

Er is namelijk aangetoond dat mensen die 4069 milligram kalium per dag binnenkrijgen 49% minder kans hebben om te sterven door een slechte doorbloeding van het hart [1].

Uit een andere studie blijkt dat het eten van 2 tot 3 kiwi’s per dag de kans op een bloedprop voor 18% kan verminderen. Ook worden de trygliceriden, een soort vet dat vergelijkbaar is met cholesterol, met 15% verminderd [3].

Smoothie recept: mix een ½ banaan, 1 kiwi, 1 handje spinazie en water in een blender

Smoothie recept: mix een ½ banaan, 1 kiwi, 1 handje spinazie en een scheutje water in een blender

Heeft een bloeddrukverlagende werking: Als je veel natrium binnenkrijgt kan dit een hoge bloeddruk veroorzaken. Dit is echter niet de enige oorzaak van een hoge bloeddruk. Wanneer je weinig kalium binnenkrijgt loop je namelijk net zo veel risico om deze aandoening te ontwikkelen. Door het hoge kaliumgehalte in kiwi’s kan het eten van deze fruitsoort je helpen om je bloeddruk lager te houden [1,5].

Helpt je om beter te slapen: Wanneer je slecht slaapt, kan het eten van kiwi’s ervoor zorgen dat je slaapproblemen verholpen worden. Uit een studie, waarbij onderzoek is gedaan naar de effecten van het eten van kiwi’s op de kwaliteit van de slaap, is namelijk gebleken dat je hierdoor beter en langer slaapt [1].

Beschermt het gezichtsvermogen: Een onderzoek met 110.000 mannen en vrouwen heeft aangetoond dat je de kans op maculadegeneratie (een oogziekte die vaak voor blindheid bij ouderen zorgt) met 36% kan verkleinen door iedere dag 3 of meer kiwi’s te eten. Dit is mogelijk doordat kiwi’s, net zoals veel andere soorten fruit, veel luteïne en zeaxanthine bevatten. Dit zijn natuurlijke stoffen die ook voorkomen in het menselijk oog [6].

Vermindert de kans op kanker: Uit onderzoek is gebleken dat kiwi’s een unieke combinatie van antioxidanten bevatten die de cellen in het DNA kunnen beschermen tegen schade. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het eten van kiwi’s kan bijdragen aan het voorkomen van kanker [7].

Draagt bij aan een gezonde zwangerschap: Een kiwi bevat veel foliumzuur. Dit is een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen. Foliumzuur zorgt er namelijk voor dat aangeboren afwijkingen voorkomen kunnen worden.

Het eten van kiwi’s heeft daarnaast nog meer voordelen voor vrouwen die in verwachting zijn of borstvoeding geven. Een kiwi is namelijk ook rijk aan vitamine B6. Dit verbetert het immuunsysteem, wat een goed effect heeft op het kind [2].

Voedingswaarde van een kiwi

Een middelgrote kiwi bevat [8]:

 • 46 calorieën
 • 11 gram koolhydraten, waarvan
  • 7 gram suiker
  • 2 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 1% ADH
 • Vitamine C: 117% ADH
 • Vitamine E: 6% ADH
 • Vitamine K: 38% ADH
 • Calcium: 3% ADH
 • Foliumzuur: 5%
 • Magnesium: 3% ADH
 • Kalium: 7% ADH
 • Koper: 5% ADH
 • Mangaan: 4% ADH

Kiwi’s en afvallen

Het eten van een kiwi is een goede keuze wanneer je gewicht wilt verliezen. Kiwi’s bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel vitamines en mineralen. De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het ghreline hormoon te remmen).

Wanneer je graag wilt afvallen is het daarentegen verstandig om niet te veel kiwi’s te eten. Kiwi’s bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.

Door iedere dag 2 stuks fruit te eten zorg je ervoor dat je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt, maar krijg je tegelijkertijd ook niet te veel fructose binnen. Door het eten van kiwi’s te combineren met een gezond voedingspatroon, zul je het meeste gewicht verliezen. Klik hier voor meer tips om af te vallen.