Hoe gezond is een peer? Lees hier de 7 voordelen

Peren worden door de mens al meer dan 4000 jaar gegeten. Rond 450 voor Christus groeide de populariteit van deze fruitsoort, doordat de beroemde Griekse schrijver Theophrastus erover schreef.

Deze wereldwijde bekendheid is nooit verloren gegaan. Tegenwoordig is China de grootste producent van peren. Ook in Amerika en verschillende Europese landen zoals Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk, Polen en Duitsland houdt men zich bezig met het telen van deze fruitsoort [1].

In dit artikel lees je wat de gezondheidsvoordelen van peren zijn, zoals een verminderde kans op hart- en vaatziekten, een kleiner risico op kanker, minder kans op diabetes type 2, een sterker immuunsysteem en hulp bij benauwdheid.

In dit artikel lees je ook of een peer je helpt (of juist tegenwerkt) tijdens het afvallen.

Gezondheidsvoordelen van peer

Vermindert de kans op hart- en vaatziekten: De vezels in peren kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van 10 gram vezels per dag al voor een sterke daling van slecht cholesterol kan zorgen. Daarnaast zorgen vezels er ook voor dat de bloeddruk lager wordt. Wanneer je dagelijks peer eet kan de kans op een hartaanval dan ook met 50% worden verminderd.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat het eten van peren de kans op hart- en vaatziekten op nog een andere manier kan verkleinen. Vezels hebben namelijk een positief effect op ontstekingsreacties. Deze reacties zijn vaak de veroorzaker van hart- en vaatziekten. Dankzij het eten van peren neemt het risico hierop sterk af (andere fruitsoorten, zoals bramen en meloen, bieden ook bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Kleiner risico op kanker: Door het eten van peren kan je worden beschermd tegen verschillende kankersoorten. Zo is uit onderzoek gebleken dat de kans op borstkanker bij vrouwen na de menopauze met 34% kan worden verminderd dankzij deze fruitsoort [3].

Peren bevatten plantaardige stoffen, ook wel fytonutriënten genoemd. Vooral het fytonutriënt kaneelzuur kan de ontwikkeling van maagkanker tegengaan. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in Mexico-Stad blijkt dat peren en mango de grootste hoeveelheid kaneelzuur bevatten in vergelijking tot ander fruit. Door 2 porties peer en/of mango per dag te eten en dit te combineren met het eten van voldoende groente bereik je het beste resultaat.

Ook kan je de kans op kartel- en endeldarmkanker verminderen. Hoe groter de hoeveelheid secundaire galzuren in het darmkanaal is, hoe groter de kans op deze vormen van kanker is. De vezels in peren binden zich aan de secundaire galzuren, waardoor de hoeveelheid sterk afneemt. Hierdoor wordt de kans op kartel- en endeldarmkanker automatisch kleiner.

Ten slotte kan door het eten van peren het risico op slokdarmkanker worden verkleind. In een uitgebreide studie met 490.802 testpersonen is hier bewijs voor gevonden [4].

Minder kans op diabetes type 2: Peren bevatten vezels, flavanolen en anthocyanen. Al deze stoffen kunnen de kans op diabetes type 2 verminderen. Dit is mogelijk doordat deze stoffen de insulinegevoeligheid verhogen. Hierdoor verbetert de reactie van het lichaam op insuline, waardoor glucose eenvoudiger in het bloed kan worden opgenomen [3,4].

Helpt bij benauwdheid: Benauwdheid kan worden veroorzaakt door te veel slijm. Wanneer je hier last van hebt, kan perensap een goed hulpmiddel zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat het slijm verdwijnt, waardoor je weer makkelijk kunt ademen [5,6].

Versterkt het immuunsysteem: Peren (en onder andere granaatappel, mango en kiwi) versterken je weerstand tegen griep en verkoudheid. Peren bevatten namelijk veel verschillende antioxidanten, zoals vitamine C en koper. Deze zorgen ervoor dat het immuunsysteem beter gaat werken. Hierdoor zal je niet zo snel ziek worden, en als je toch ziek wordt zal je jezelf weer sneller beter voelen [3,5,6].

Zorgt voor een gezonde zwangerschap: Zwangere vrouwen moeten voldoende foliumzuur binnenkrijgen. Het beschermt het kind namelijk tegen aangeboren afwijkingen. Peren bevatten veel foliumzuur. Om deze reden is het belangrijk om regelmatig peren te eten tijdens de zwangerschap [3].

Beschermt de huid: Wanneer je vaak peer eet kan dit ervoor zorgen dat je huid er stralender en gezonder uitziet. De vezels in peren zorgen ervoor dat de suikerspiegel niet te veel schommelt, waardoor de stof collageen niet beschadigt door te hoge suikergehaltes. Door onbeschadigd collageen ziet de huid er een stuk egaler uit.

Tevens zorgen peren ervoor dat je minder snel rimpels krijgt. De groene vrucht bevat namelijk veel antioxidanten zoals vitamine C, vitamine K en koper. Deze beschermen je tegen vrije radicalen, waardoor de huidcellen minder snel zullen beschadigen. Hierdoor blijft de huid er langer jong uitzien [3].

Voedingswaarde van peren

Een middelgrote peer van 178 gram bevat de volgende voedingswaardes [7]:

 • 103 calorieën
 • 28 gram koolhydraten, waarvan
  • 17 gram suiker
  • 6 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 1% ADH
 • Vitamine C: 12% ADH
 • Vitamine E: 1% ADH
 • Vitamine K: 10% ADH
 • Calcium: 2% ADH
 • Foliumzuur: 3% ADH
 • Magnesium: 3% ADH
 • Kalium: 6% ADH
 • Koper: 7% ADH
 • Mangaan: 4% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een peer ook kleine hoeveelheden thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pantotheenzuur (vitamine B5), vitamine B6, ijzer, zink en fosfor.

Peren en afvallen

Ondanks alle gezonde voedingsstoffen kan het eten van peren ook nadelige effecten hebben. Veel fruitsoorten bevatten fruitsuikers (fructose) en peren zijn hierop geen uitzondering. Zodra je te veel van deze fruitsuikers eet, kan je aankomen in gewicht.

Zoals je in mijn artikel over een koolhydraatarm dieet kunt lezen, zijn niet vetten, maar juist “slechte” koolhydraten (zoals suiker) de hoofdoorzaak van ongewenst lichaamsvet. Om deze reden is het belangrijk dat je niet te veel koolhydraten eet.

Eet daarom maximaal twee stuks fruit per dag tijdens het afvallen. Je kunt peren eten tijdens het afvallen als je de gemiddelde hoeveelheid koolhydraten laag houdt.