Hoe gezond is granaatappel? Ontdek hier de geneeskrachtige werking

Oorspronkelijk werd de granaatappel gezien als een symbool voor gezondheid. De Indianen beschreven deze fruitsoort namelijk als een natuurlijk geneesmiddel. Ook in andere culturen was de granaatappel erg populair. Oude Egyptenaren werden begraven met deze fruitsoort in de hoop op een volgend leven.

Tegenwoordig is de granaatappel nog steeds erg populair. Deze bekendheid heeft de granaatappel, die soms ook wel ‘Chinese appel’ wordt genoemd, te danken aan de hoge voedingswaarde. Door deze fruitsoort regelmatig te eten, krijg je namelijk veel belangrijke voedingsstoffen binnen [1,2,3].

In dit artikel lees je of granaatappels gezond zijn en welke voordelen ze bieden, zoals bescherming tegen kanker, een bevordering van de gezondheid van het hart, een verlaging van de bloeddruk, een verminderde kans op alzheimer en een verbetering van het immuunsysteem.

Ook kom je te weten of het eten van granaatappels je helpt of juist tegenwerkt tijdens het afvallen.

Waarom een granaatappel gezond is

Beschermt tegen kanker: Er zijn verschillende manieren waarop het eten van granaatappels je kan beschermen tegen kanker. Ten eerste kunnen de antioxidanten in granaatappels de snelle toename van kankercellen remmen. Daarnaast is het ook mogelijk dat deze antioxidanten de kankercellen doden [2,4].

Het sap van de granaatappel kan een duidelijk effect hebben op prostaatkanker. Een onderzoek waarbij iemand iedere dag 237 milliliter granaatappelsap dronk, heeft dit namelijk aangetoond. De tijd waarin de PSA-waarden (prostaat specifiek antigeen waarden) verdubbelen, veranderde van 15 maanden naar 54 maanden. Dit is positief, aangezien personen waarbij de PSA-waarden snel verdubbelen meer kans hebben om te overlijden door prostaatkanker [2,5,6].

In een ander onderzoek, uitgevoerd aan de University of California, werd gekeken naar de effecten van granaatappelsap op borstkanker. Hieruit bleek dat het sap erg effectief kan zijn om de vooruitgang van de kanker tegen te gaan [7,8].

Smoothie recept: mix ½ gepelde granaatappel, 5 aardbeien en 1 handje spinazieblaadjes in een blender

Smoothie recept: mix ½ gepelde granaatappel, 5 aardbeien en 1 handje verse spinazie in een blender

Bevordert de gezondheid van het hart: Door granaatappels te eten kan je de gezondheid van je hart verbeteren. De antioxidanten in deze fruitsoort kunnen schade door vrije radicalen aan de aderen namelijk tegengaan. Ook is uit een onderzoek gebleken dat je het slechte cholesterolgehalte kunt verlagen door het sap van een granaatappel binnen te krijgen [1,5,9].

De antioxidanten in granaatappels kunnen er tevens voor zorgen dat er geen aderverkalking ontstaat. Uit een studie met muizen, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, is namelijk gebleken dat de antioxidanten de verkalking van de aderen met 30% kan vertragen [2,10].

Bloeddrukverlagende werking: Punicic zuur is het zuur uit de olie van de zaden van de granaatappel. Dit zuur is één van de belangrijkste bestandsdelen van de granaatappel dat kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk [1].

Ook is er een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat mensen die twee weken lang iedere dag 150 milliliter granaatappelsap binnenkregen een sterke afname van de bloeddruk hadden [5,11].

Verkleint de kans op alzheimer: Granaatappels kunnen ervoor zorgen dat de kans om alzheimer te krijgen kleiner wordt. Er is namelijk een onderzoek uitgevoerd waarbij muizen iedere dag granaatappelsap binnenkregen. Hierdoor nam de opeenhoping van amyloïde plaques in de zenuwcellen van de hersenen af. De ophoping van deze plaques staat bekend als het teken voor alzheimer [3,5,12].

Verbetert het immuunsysteem: Doordat granaatappels veel vitamine C bevatten (net zoals kiwi’s en blauwe bessen), kan dit erg goed zijn voor je immuunsysteem. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er meer antilichamen aangemaakt worden. Deze beschermen het lichaam tegen ziektes en infecties [1,7].

Vermindert de klachten van artritis (gewrichtspijn): Een onderzoek, gepubliceerd in het Israeli Medical Association Journal, heeft aangetoond dat het eten van granaatappels gewrichtspijn en ontstekingsreacties kan verminderen. Dit zijn klachten die vaak voorkomen bij mensen met artritis [2,13].

Voedingswaarde van granaatappels

Een granaatappel weegt gemiddeld 282 gram en bevat de volgende voedingswaarde [14]:

 • 234 calorieën
 • 53 gram koolhydraten, waarvan
  • 39 gram suiker
  • 11 gram vezels
 • 5 gram eiwit
 • 3 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 0% ADH
 • Vitamine C: 48% ADH
 • Vitamine E: 8% ADH
 • Vitamine K: 58% ADH
 • Calcium: 3% ADH
 • Foliumzuur: 27% ADH
 • Magnesium: 8% ADH
 • Kalium: 19% ADH
 • Koper: 22% ADH
 • Mangaan: 17% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een granaatappel ook kleine hoeveelhden vitamine B6, ijzer en zink.

Granaatappel eten tijdens het afvallen

Granaatappels zijn heel gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, waardoor je verschillende gezondheidsvoordelen kunt ervaren als je ze eet. Wanneer je graag wilt afvallen kan deze fruitsoort ook een goede toevoeging op je dieet zijn, zolang je de porties beperkt.

Het is echter wel verstandig om er rekening mee te houden dat granaatappels veel fructose (fruitsuiker) bevatten. Wanneer je veel granaatappels eet, krijg je ook veel fructose binnen. Dit kan het gewichtsverlies vertragen of zelfs helemaal voorkomen.

Probeer daarom niet meer dan twee porties fruit per dag te eten en combineer het eten van granaatappels met een bewegingsactiviteit. Varieer daarnaast genoeg met andere gezonde voedingsmiddelen.

Kortom: granaatappel is gezond, maar consumeer met mate tijdens het afvallen. Meer over afvallen lees je in het artikel afvallen tips.