Blauwe bessen zijn gezond om deze 6 redenen

Blauwe bessen werden in de tijd van de Indianen veel gegeten. De Indianen zagen blauwe bessen namelijk als een gift om hun kinderen te voeden tijdens de hongersnood, en gebruikten ze als effectief middel tegen hoesten en ademhalingsproblemen.

Toen de kolonisten Noord-Amerika bereikten, kwamen zij ook in aanraking met de blauwe bes. Ze verzamelden deze fruitsoort om te drogen en te bewaren voor de winter. Tegenwoordig worden blauwe bessen over de hele wereld verscheept en zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

In dit artikel lees of blauwe bessen gezond zijn en wat de gezondheidsvoordelen zijn, zoals een verminderde kans op kanker, een verbeterde hersenfunctie en een verlaging van de bloeddruk en het cholesterol.

Ook kom je te weten of blauwe bessen je helpen (of juist tegenwerken) tijdens het afvallen.

Waarom de blauwe bes gezond is

Kan beschermen tegen kanker: Vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken. Door blauwe bessen, banaan of appel te eten, krijg je antioxidanten zoals vitamine A en C binnen. Deze stoffen bieden bescherming tegen vrije radicalen en beschermen je cellen.

Blauwe bessen hinderen de groei van tumoren en kunnen de het risico op verschillende soorten kanker verkleinen. De kans op long-, slokdarm-, keel-, mond-, dikke darm-, alvleesklier- en prostaatkanker kan afnemen af als je regelmatig blauwe bessen eet [2].

Er is een studie uitgevoerd waarbij 168 deelnemers iedere dag 1 liter van een mix van blauwe bes en appel te drinken kregen. Na 4 weken was de schade aan DNA door vrije radicalen met 20% afgenomen [3,4].

Blauwe bessen bevatten foliumzuur. Deze stof herstelt het DNA en beschermt tegen de vorming van kankercellen [2].

Smoothie recept: mix 100 gram blauwe bessen, ½ banaan, 1 handje spinazie, 100 ml amandelmelk een beetje water in een blender

Smoothie recept: mix 100 gram blauwe bessen, ½ banaan, 1 handje spinazie, 100 ml amandelmelk en een beetje water in een blender

Verlaagt het cholesterol: Blauwe bessen bevatten antioxidanten. Uit een studie is gebleken dat deze stoffen kunnen zorgen voor een verlaging van het ‘slechte’ cholesterol in het lichaam. Door bij een maaltijd 75 gram blauwe bessen te eten, werd de oxidatie van slecht cholesterol namelijk verminderd [3,5,6].

Een andere studie heeft aangetoond dat mensen met overgewicht een lager ‘slecht’ cholesterolgehalte kregen dankzij het eten van blauwe bessen. Door iedere dag 50 gram van deze fruitsoort te eten, verminderde het slechte cholesterol na 8 weken met 27% [3,7].

Verlaagt de bloeddruk: Blauwe bessen zijn rijk aan de bloeddrukverlagende stoffen kalium, calcium en magnesium [2]. Uit onderzoek op mensen met overgewicht is gebleken dat de bloeddruk met 4 tot 6% daalt door 8 weken lang 50 gram blauwe bessen per dag te eten [3,7].

Verbetert de controle van diabetes: Een portie blauwe bessen bevat 3,6 gram vezels. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat mensen met diabetes type 1 een lager bloedsuikergehalte hebben wanneer ze genoeg vezels binnenkrijgen. Bij mensen met diabetes type 2 verbeteren de bloedsuiker- en insulinegehaltes ook [2].

Blauwe bessen kunnen tevens de insulinegevoeligheid verbeteren. Hierdoor kan de kans op diabetes type 2 kleiner worden [3,8,9].

Bevordert de gezondheid van het hart: Blauwe bessen bevatten veel vitamine B6 en foliumzuur. Deze stoffen kunnen schade aan de aderen voorkomen, waardoor dit later niet kan leiden tot hartproblemen. Dit is mogelijk doordat vitamine B6 en foliumzuur de opstapeling van de schadelijke stof homocysteïne kunnen tegenhouden.

Ook krijg je door het eten van blauwe bessen veel anthocyanen binnen. Dit zijn kleurstoffen die vooral in rode en blauwe fruitsoorten te vinden zijn. Volgens een studie, uitgevoerd aan de Harvard School of Public Health en de University of East Anglia, kan de kans op een hartaanval bij jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd met 32% verminderd worden wanneer ze genoeg van deze kleurstoffen binnenkrijgen [2].

Verbetert de hersenfunctie: Er zijn onderzoeken uitgevoerd waarin is aangetoond dat je door het eten van blauwe bessen de hersenfunctie kan verbeteren.

Een voorbeeld hiervan is een onderzoek waarbij 9 ouderen met een milde cognitieve stoornis 12 weken lang iedere dag blauwe bessensap te drinken kregen. Aan het eind van de studie waren er verschillende verbeteringen van hersenfuncties te zien [3,10].

Voedingswaarde van blauwe bessen

Een portie blauwe bessen van 148 gram bevat de volgende voedingswaarde:

 • 84 calorieën
 • 21 gram koolhydraten, waarvan
  • 4 gram vezels
  • 15 gram suiker
 • 1 gram eiwitten
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine C: 24% ADH
 • Vitamine B6: 4% ADH
 • Vitamine K: 36% ADH
 • Mangaan: 25% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie blauwe bessen ook vitamine A, vitamine E, magnesium, foliumzuur, kalium en calcium.

Blauwe bessen tijdens het afvallen

Als je wilt afvallen dien je minder calorieën te eten dan je verbruikt, waardoor het soms lastig is om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Blauwe bessen zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels, en bevatten relatief weinig calorieën. Hierdoor kun je blauwe bessen goed gebruiken tijdens het afvallen.

Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan 2 porties fruit per dag te eten. Het is het beste om fruit te eten tussen 06:00 en 18:00, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om de fruitsuikers te verbranden.

Verder kun je de twee porties fruit het beste over de dag verspreiden. De fructose in fruit kan door je lichaam namelijk niet direct worden omgezet in energie. Fructose moet door de lever worden omgezet in vet. Als je meer dan twee stuks fruit tegelijk eet, heb je kans dat je lever een deel van de fructose opslaat als lichaamsvet.