Hoe gezond zijn kersen? Lees hier de 6 voordelen

Er wordt beweerd dat kersen in het jaar 600 voor Christus al erg geliefd waren in China als lekkernij voor de rijken. Later werden kersen door de Romeinen meegenomen naar andere landen, waaronder Engeland. Toen deze fruitsoort in 1600 door de Engelse kolonisten naar Noord-Amerika werd meegenomen, nam de populariteit nog meer toe.

Kersen werden een lange tijd vooral gegeten bij het dessert. In de 15e en 16e eeuw begon men dit fruit echter ook te gebruiken als geneesmiddel. Tegenwoordig worden kersen over de hele wereld nog steeds veel gegeten. Doordat er nu meer dan 1000 soorten kersen zijn, is het aanbod erg groot [1].

Door het eten van kersen kan je verschillende gezondheidsvoordelen ervaren waar je in dit artikel meer over zal lezen, zoals een betere nachtrust, een bescherming tegen kanker, een verminderde kans op diabetes en minder klachten door spierpijn.

Ook kom je te weten of kersen je kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Waarom de kers gezond is

Helpt je om beter te slapen: Melatonine is een antioxidant dat een belangrijke rol speelt tijdens de slaap. Deze stof wordt door het lichaam aangemaakt wanneer het donker is, om de slaapcyclus te reguleren. Doordat er tegenwoordig veel gebruik gemaakt wordt van kunstmatig licht, kan dit proces verstoord worden. Dit probleem kan verholpen worden door kersen te eten. Deze bevatten namelijk veel melatonine, waardoor je nachtrust kan verbeteren.

Dat kersen je helpen om beter te slapen is ook gebleken uit een onderzoek waarbij verschillende personen kersensap moesten drinken. Door 30 minuten na het wakker worden en 30 minuten voor het avondeten kersensap te drinken, verhoogden ze het melatoninegehalte in hun lichaam [2,3].

Door de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren, maak je minder van het hongerhormoon ghreline aan. Dit leidt tot minder honger en een snellere stofwisseling. Meer informatie hierover lees je in het artikel over tips om af te vallen.

Beschermt tegen kanker: Volgens de National Cherry Growers & Industries Foundation kan je door het eten van kersen kanker voorkomen. Dit is mogelijk doordat deze veel bèta-caroteen, vitamine C, anthocyanen en quercetine bevatten. Dit zijn allemaal stoffen die de kans op kanker kunnen verkleinen.

Vooral het anthocyaan cyanidine is belangrijk voor de bescherming tegen kanker. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze stof genetische mutaties, die kunnen leiden tot kanker, kunnen voorkomen. Ook kan het de groei van kankercellen tegengaan [5,6].

Verkleint de kans op diabetes: De anthocyanen, de stoffen die kersen hun rode kleur geven, kunnen voor nog meer voordelen zorgen. Vooral het eten van zure kersen kan een positief effect hebben op de genen die te maken hebben met de regulering van glucose in het lichaam. Hierdoor wordt het risico op diabetes kleiner [3,5,7].

Reguleert de bloeddruk: Kalium is een mineraal dat de vloeistoffen in het lichaam reguleert. Vooral op de bloeddruk kan het een positief effect hebben. Doordat kersen veel kalium bevatten, kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een gezonde bloeddruk [4,6]. Andere fruitsoorten die rijk zijn aan kalium zijn watermeloen, granaatappel, avocado, kiwi en blauwe bessen.

Vermindert de klachten door jicht (gewrichtsontsteking): Jicht is een aandoening waarbij er ontstekingen in de gewrichten ontstaan door een teveel aan urinezuur in het bloed. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waarin is aangetoond dat het eten van kersen de klachten door jicht kan verminderen.

Een USDA studie waarbij men 2 porties kersen per dag at, heeft aangetoond dat het urinezuurgehalte hierdoor met 15% verlaagd werd. Ook de hoeveelheid van het eiwit waarmee wordt aangetoond of er een ontstekingsreactie in het lichaam aanwezig is, nam hierdoor af [6].

Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Yuging Zhang, een professor aan de Boston University, bleek dat het eten van 10 kersen per dag de kans op een jichtaanval met 35% deed verminderen. Dit onderzoek werd uitgevoerd met 633 jichtpatiënten. Bij personen die meer kersen aten werd dit risico met zelfs 50% verkleind [3,5,8,9].

Helpt tegen spierpijn: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van kersen spierpijn kan verhelpen. Volgens een onderzoek uit de Journal of the International Society of Sports Nutrition hadden hardlopers die een week lang iedere dag kersensap dronken minder last van spierpijn na een wedstrijd. Dit is mogelijk doordat de antioxidanten in zure kersen bescherming kunnen bieden tegen vrije radicalen die ontstaan tijdens het sporten [3,5,6,10].

Voedingswaarde

Voedingswaarde zure kersen

Een portie zure kersen van 155 gram bevat de volgende voedingswaarde [11]:

  • 77 calorieën
  • 19 gram koolhydraten, waarvan
    • 13 gram suiker
    • 2 gram vezels
  • 2 gram eiwit
  • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

  • Vitamine A: 40% ADH
  • Vitamine C: 26% ADH
  • Vitamine E: 1% ADH
  • Vitamine K: 4% ADH
  • Calcium: 2% ADH
  • Foliumzuur: 3% ADH
  • Magnesium: 3% ADH
  • Kalium: 8% ADH
  • Koper: 8% ADH
  • Mangaan: 9% ADH

Voedingswaarde zoete kersen

Een portie zoete kersen van 138 gram bevat de volgende voedingswaarde [12]:

  • 87 calorieën
  • 22 gram koolhydraten, waarvan
    • 18 gram suiker
    • 3 gram vezels
  • 1 gram eiwit
  • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

  • Vitamine A: 2% ADH
  • Vitamine C: 16% ADH
  • Vitamine E: 0% ADH
  • Vitamine K: 4% ADH
  • Calcium: 2% ADH
  • Foliumzuur: 1% ADH
  • Magnesium: 4% ADH
  • Kalium: 9% ADH
  • Koper: 4% ADH
  • Mangaan: 5% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie zure of zoete kersen ook vitamine B6, ijzer, bèta-caroteen en zink.

Kersen eten tijdens het afvallen

Kersen kunnen heel goed voor je zijn wanneer je graag wilt afvallen. Ze bestaan namelijk voor 75% uit water en bevatten weinig calorieën. Hierdoor houd je langer een vol gevoel en zal je minder snel zin krijgen om weer iets te eten [2]. Ook bevatten kersen veel vitamines en mineralen die erg belangrijk zijn tijdens het verbranden van vet.

Hoewel kersen erg gezond zijn, bevatten ze ook fructose (fruitsuiker). Om deze reden is het belangrijk om niet te veel van deze fruitsoort binnen te krijgen. Dit zou het afvallen namelijk kunnen tegenwerken.

Door niet meer dan twee stuks fruit (of twee porties kersen) per dag te eten, krijg je niet te veel van deze fruitsuikers binnen. Wanneer je jezelf hieraan houdt kunnen kersen je helpen tijdens het afvallen.