Hoe gezond zijn vijgen? Ontdek hier 6 geneeskrachtige voordelen

Rond het jaar 100 na Christus beschreef een Romeinse schrijver de vijg al als versterkend middel. Er werd toen namelijk geloofd dat deze fruitsoort jongeren sterker kon maken en ouderen gezonder kon maken.

Doordat vijgen zo geliefd waren, werd er geprobeerd om ook andere landen kennis te laten maken met deze fruitsoort. Rond 800 na Christus werden er daarom ook vijgen naar Nederland gebracht. Men kwam er echter al snel achter dat vijgen niet tegen het koude klimaat kunnen, waardoor de poging mislukte. Heel veel jaren later is het toch mogelijk om wereldwijd van vijgen te genieten [1,2].

In dit artikel lees je hoe gezond vijgen zijn en wat de gezondheidsvoordelen zijn, zoals een verminderde kans op kanker, sterkere botten en een verlaging van de bloeddruk.

Ook kom je te weten of het eten van vijgen je helpt (of tegenwerkt) als je snel wilt afvallen.

Waarom de vijg gezond is

Vermindert de kans op kanker: Vijgen bevatten verschillende stoffen die de kans op kanker kunnen verkleinen. Eén van deze stoffen is het flavonoïde quercetine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze natuurlijke kleurstof kan bijdragen aan een kleiner risico op longkanker en dikke darmkanker.

Naast quercetine bevatten vijgen ook luteoline; een andere soort flavonoïde. Deze stof kan de groei van tumoren stoppen, doordat het vrije radicalen neutraliseert. Luteoline heeft vooral effect op het tegengaan van de ontwikkeling van huidkanker, maar kan ook belangrijk zijn tijdens de behandeling hiervan [3].

Vijgen zijn daarnaast rijk aan vezels. Vezels kunnen bescherming bieden tegen borstkanker bij vrouwen na de menopauze. Dit is mogelijk doordat de hormoonbalans van deze vrouwen erg kan schommelen, waardoor de hormonen het immuunsysteem aantasten. Dit kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer tegen de vrije radicalen, die kanker veroorzaken, kan vechten. Door genoeg vezels binnen te krijgen kan het lichaam hier echter tegen beschermd worden [4].

Dit is aangetoond in een onderzoek met 51.823 vrouwen die 8,3 jaar in de menopauze waren. Zij kregen vezelrijk fruit en andere producten die veel vezels bevatten te eten. Door fruit zoals vijgen te eten, nam de kans op borstkanker met 34% af [5].

Bloeddrukverlagende werking: Vijgen bevatten een grote hoeveelheid kalium. Dit is een belangrijk mineraal dat de hartslag en bloeddruk op peil houdt. Het eten van vijgen kan om deze reden een bloeddrukverlagende werking hebben.

Dit is ook uit een onderzoek gebleken. In het onderzoek at de ene groep testpersonen fruit, groente en magere zuivelproducten in plaats van snoep en snacks. De andere groep at een gemiddeld Amerikaans dieet met weinig groente en fruit, maar wel veel vet voedsel. Na acht weken bleek dat de groep die gezonder at meer kalium binnenkreeg, waardoor de bloeddruk aanzienlijk daalde [5,6,7].

Versterkt je botten: Het eten van vijgen kan je botten sterker maken. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt wanneer je regelmatig vijgen eet. Calcium staat er om bekend belangrijk te zijn voor sterke botten en kan de kans op osteoporose (botontkalking) verkleinen.

Naast calcium bevatten vijgen ook fosfor. Deze stof bevordert de groei van botten, waardoor het bot sneller herstelt na schade [4].

Verkleint de kans op maculadegeneratie: Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt. Dit komt vaak voor naarmate men ouder wordt.

Wanneer je 3 of meer porties fruit (zoals vijgen, aardbeien, olijven of avocado) per dag eet, zou je de kans op maculadegeneratie met 36% kunnen verkleinen. Dit is in vergelijking met personen die minder dan 1,5 portie fruit per dag eten [4,5].

Vermindert keelpijn: Vijgen bevatten veel mucilage. Dit is een plakkerige substantie die ook wel bekend staat als een soort plantenlijm. Het is een natuurlijk middel dat heel goed werkt tegen keelpijn [4].

Verbetert de controle van diabetes: De grote hoeveelheid kalium in vijgen kan voor nog meer voordelen zorgen. Dit mineraal draagt namelijk ook bij aan de regulering van de hoeveelheid suiker in het lichaam na het eten van een maaltijd. Kalium zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel schommelt, waardoor een betere controle van diabetes ontstaat [4].

Voedingswaarde van vijgen

Een vijg van 50 gram bevat de volgende voedingswaarde [8]:

 • 37 calorieën
 • 10 gram koolhydraten, waarvan
  • 8 gram suiker
  • 1 gram vezels
 • 0 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 1% ADH
 • Vitamine C: 2% ADH
 • Vitamine K: 3% ADH
 • Calcium: 2% ADH
 • Foliumzuur: 1% ADH
 • Magnesium: 2% ADH
 • Kalium: 3% ADH
 • Koper: 2% ADH
 • Mangaan: 3% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een vijg ook kleine hoeveelheden vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B12, ijzer, natrium en fosfor.

Vijgen eten tijdens het afvallen

Vijgen zijn heel gezond. Dat komt doordat deze fruitsoort veel vitamines en mineralen bevat. Ook bevatten vijgen weinig calorieën en geen vet. Om deze redenen is het een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen.

Toch kan het eten van vijgen het gewichtsverlies tegenwerken. Ze bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou je in gewicht kunnen aankomen. Het is dus belangrijk dat je genoeg blijft variëren.

Wanneer je niet meer dan 2 porties fruit per dag eet, zal je geen nadelen ondervinden van de fruitsuikers in vijgen. Door het eten van vijgen te combineren met het eten van andere gezonde voedingsmiddelen zal het afvallen een stuk makkelijker gaan.

Meer over gezond afvallen lees je in het artikel over het koolhydraatarm dieet.