Hoe gezond zijn aardbeien? Lees hier de 7 voordelen

Aardbeien zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze je gezondheid een boost geven. Ze hebben invloed op je kortetermijngeheugen, weerstand, vetpercentage en nog veel meer.

De aardbei is in het jaar 234 voor Christus in Italië ontdekt en werd later in altaren en pilaren van kathedralen gekerfd, als teken van perfectie en gerechtigheid.

In dit artikel lees je waarom aardbeien gezond zijn en waar je op moet letten als je ze eet. Ook kom je te weten of aardbeien je helpen (of juist tegenwerken) tijdens het afvallen.

Waarom aardbeien gezond zijn

Verbeteren het kortetermijngeheugen
Aardbeien bevatten anthocyanen. Dit zijn kleurstoffen die in rode en blauwe fruitsoorten voorkomen. Deze stoffen kunnen hersenfuncties (waaronder het kortetermijngeheugen) verbeteren [4].

Beschermen tegen vrije radicalen
Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten. Deze vangen vrije radicalen op. Vrije radicalen kunnen schade geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen om deze schade te voorkomen, waardoor ze onder andere huidveroudering kunnen voorkomen [3].

Ondersteunen het immuunsysteem
Aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine is belangrijk voor een goede weerstand.

Hebben een laag koolhydraatgehalte
Aardbeien bevatten weinig koolhydraten en suiker vergeleken met ander fruit. Dit is gunstig, want een teveel aan suiker leidt tot gewichtstoename.

Beschermen het gezichtsvermogen
Het is mogelijk dat je door het eten van aardbeien een kleinere kans hebt op vertroebeling van de ooglens, ook wel staar genoemd. Aardbeien bevatten namelijk veel antioxidanten die deze aandoening kunnen voorkomen.

De grote hoeveelheid vitamine C in aardbeien kan bijdragen aan de gezondheid van het hoorn- en netvlies [3]. Andere fruitsoorten met veel vitamine C zijn kiwi, ananas en sinaasappel.

Uit de Archives of Ophthalmology blijkt dat ook de kans op maculadegeneratie, een ziekte die voor verlies van het gezichtsvermogen kan zorgen, wordt verkleind wanneer je regelmatig aardbeien eet [1].

Verminderen de klachten van allergieën
Aardbeien zijn rijk aan quercetine. De ontstekingsremmende werking van deze stof kan allergieklachten, zoals brandende ogen en een loopneus, verminderen [2].

Zorgen voor een gezonde huid
Aardbeien kunnen voor een gezonde en jong-uitziende huid zorgen. De vitamine C in aardbeien bevordert de aanmaak van collageen, waardoor je huid elastisch blijft.

Het ellaginezuur in aardbeien heeft ook een duidelijk effect op de gezondheid van je huid. Onderzoekers van de Hallym University in Korea zijn er achter gekomen dat deze stof de ontwikkeling van rimpels kan tegengaan. Ellaginezuur beschermt de elastische vezels in de huid, waardoor deze niet gaat verzakken [1,3].

Voedingswaarde van aardbei

Een portie aardbeien van 100 gram heeft de volgende voedingswaarde [6]:

 • 32 calorieën
 • 8 gram koolhydraten
  – 5 gram suikers
 • 1 gram eiwitten
 • 0 gram vetten
 • 2 gram vezels

Een portie aardbeien van 100 gram bevat de volgende vitamines en mineralen [6]:

 • Vitamine C: 98% ADH
 • Vitamine K: 3% ADH
 • Foliumzuur: 6% ADH
 • Mangaan: 19% ADH

Daarnaast bevatten aardbeien kleine hoeveelheden calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, seleen en vitamine B1, B2, B3 en E.

Let op: Kies zoveel mogelijk voor biologische aardbeien. Aardbeien hebben een dunne schil en kunnen daardoor veel bestrijdingsmiddelen absorberen. Kies daarom waar mogelijk voor biologische aardbeien om chemische bestrijdingsmiddelen te ontlopen. Zo profiteer je het meest van alle gezonde eigenschappen van aardbeien.

Aardbeien en afvallen

Aardbeien helpen je om snel en gezond af te vallen. Aardbeien hebben een hoge voedingswaarde en bevatten weinig calorieën. De vezels in aardbeien helpen je om hongergevoel te voorkomen en versnellen je stofwisseling (door het eetlust-opwekkende hormoon ghreline te verminderen).

Je kunt aardbeien aan je dieet toevoegen door ze te verwerken in een smoothie of salade, of door ze uit het vuistje te eten als tussendoortje.