Hoe gezond is meloen? Ontdek hier de 6 voordelen

Meloen is een ontzettend populaire fruitsoort. De meest bekende soort is de Europese meloen, ook wel Cantaloupe genoemd, die voor het eerst verbouwd werd in de Italiaanse plaats Cantalupo in 1700 na Christus.

Er bestaan veel verschillen soorten meloenen die over de hele wereld geteeld worden (zoals de watermeloen). Ze groeien vooral in de maanden juni tot en met september, maar in landen met een warm klimaat groeien ze het hele jaar door [1].

In dit artikel kom je te weten hoe gezond meloenen zijn. Je leest de gezondheidsvoordelen, zoals een verminderde kans op astma, een kleiner risico op kanker, een gezondere huid en vermindering van ontstekingen.

Na het lezen van dit artikel weet je of je meloenen kunt eten tijdens het volgen van een dieet.

Waarom meloen gezond is

Verkleint de kans op astma: Meloenen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder bètacaroteen en vitamine C. Wanneer je genoeg van deze stoffen binnenkrijgt, kunnen deze er beide voor zorgen dat de kans om astma te ontwikkelen kleiner wordt [2].

Recept voor een tussendoortje: laat de meloen op kamertemperatuur komen, verwijder de schil en leg er dunne plakjes rauwe ram overheen.

Recept tussendoortje: verwijder de schil en de pitten van de meloen en snijd het vruchtvlees in parten. Leg op ieder partje meloen een dun plakje rauwe ham.

Vermindert het risico op kanker: Je kan de kans op kanker verminderen door regelmatig meloen te eten. Dit is mogelijk doordat deze fruitsoort verschillende stoffen bevat die het lichaam tegen celbeschadiging kunnen beschermen.

Vitamine A is één van deze stoffen. Het is één van de beste natuurlijke antioxidanten voor het lichaam. Wanneer je genoeg vitamine A binnenkrijgt, kan deze stof je beschermen tegen longkanker en verschillende soorten kanker in je holtes (zoals mond-, neus- en kaakholtekanker) [3,4].

De kans op prostaatkanker kan verminderd worden door voldoende bètacaroteen uit meloen binnen te krijgen. Dit is aangetoond in een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition [2].

Meloen bevat ook veel luteïne, zeaxanthine en cryptoxanthine. Dit zijn antioxidanten die cellen kunnen beschermen, waardoor de kans op prostaat-, borst-, long-, alvleesklier-, baarmoeder- en dikke darmkanker minder wordt [4].

Bevordert de gezondheid van de huid: Het eten van meloen kan bijdragen aan de gezondheid van de huid. De grote hoeveelheid bètacaroteen zorgt er namelijk voor dat de laag met dode huidcellen vermindert, waardoor poriën minder verstopt raken en de huid er egaler uitziet.

Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat bètacaroteen de elasticiteit van de huid bevordert en veroudering van de huid voorkomt. Hierdoor ontstaan er minder snel rimpels [5,6,7,8].

Vermindert de kans op hart- en vaatziektes: Meloenen zijn rijk aan kalium. Dit is een stof die erg belangrijk is voor een gezonde bloeddruk en hartslag. Door het eten van deze fruitsoort kan de kans op een hartaanval en verschillende hart- en vaatziektes verkleinen [2,3,4,9].

Ontstekingsremmende werking: Choline, een belangrijke stof die in meloenen voorkomt, helpt het lichaam tijdens de slaap, tijdens beweging en wanneer we iets nieuws leren of iets willen onthouden. Daarnaast heeft choline een ontstekingsremmende werking. Deze stof kan er namelijk voor zorgen dat een chronische ontsteking of zwelling afneemt [2].

Goed voor de ogen: Door voldoende meloen te eten kan je de gezondheid van je ogen bevorderen. Een meloen bevat namelijk zeaxanthine (net zoals aardbeien, avocado en mango). Deze stof speelt een belangrijke rol in het behoud van gezonde ogen. Het is zelfs mogelijk dat je door deze stof minder kans hebt op maculadegeneratie (een oogziekte die vooral bij ouderen voorkomt en het gezichtsvermogen doet afnemen) [2,4].

Naast zeaxanthine bevat meloen ook veel vitamine A. Dit draagt bij aan een goed gezichtsvermogen en beschermt je tegen ooginfecties [3].

Voedingswaarde van meloen

Een portie meloen van 177 gram bevat de volgende voedingswaarde [10]:

 • 60 calorieën
 • 16 gram koolhydraten, waarvan
  • 14 gram suiker
  • 2 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 120% ADH
 • Vitamine C: 108% ADH
 • Vitamine E: 0% ADH
 • Vitamine K: 6% ADH
 • Calcium: 2% ADH
 • Foliumzuur: 9% ADH
 • Magnesium: 5% ADH
 • Kalium: 14% ADH
 • Koper: 4% ADH
 • Mangaan: 4% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie meloen kleine hoeveelheden vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, zink en ijzer.

Meloen en afvallen

Doordat meloen weinig calorieën en geen vet bevat, is het een goede fruitsoort om te eten wanneer je graag wilt afslanken. Wanneer je het als tussendoortje eet of aan je maaltijd toevoegt, krijg je een heleboel gezonde vitamines en mineralen binnen.

Naast deze vitamines en mineralen bevat meloen ook fructose (fruitsuiker). Wanneer je meloen eet, krijg je dus ook fruitsuikers binnen. Een teveel hiervan kan het afvallen vertragen of zelfs helemaal voorkomen.

Het is daarom belangrijk om voldoende te variëren met voedingsproducten en niet meer dan 2 porties fruit per dag te eten. Hierdoor geniet je nog steeds van voldoende gezonde vitamines en mineralen, maar krijg je niet te veel fruitsuiker binnen.