De meloen is familie van de komkommer, courgette en pompoen.
Meloenen zijn officieel een vruchtgroente.
De cantaloupe meloen heeft zijn naam te danken aan de plaats waar hij het eerst werd verbouwd: Cantalupo (Italië).
De galiameloen is een kruising tussen de cantaloupe meloen en de suikermeloen.
Meloenen zijn van juni tot en met augustus in het seizoen.
De gezondheidsvoordelen van meloen
Meloen is rijk aan vezels, een hoop verschillende mineralen en de vitamines A, C, K, B1, B3 en B6. Deze voedingsstoffen brengen de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee:
1. Een mooie en gezonde huid
Meloenen bevatten veel vitamine C en bètacaroteen: twee stofjes die je huid kunnen verbeteren. Ze helpen bijvoorbeeld om je huid te beschermen tegen schade door de zon [1].
Ook dragen ze bij aan het voorkomen van huidveroudering en rimpels [2,3]. Dit heeft onder andere te maken met de aanmaak van collageen (een eiwit dat je huid structuur en stevigheid geeft). Voor de aanmaak van collageen heb je namelijk vitamine C nodig.
Samenvatting: Het eten van meloen helpt je om je huid van binnenuit te verzorgen en gezond te houden.
2. Goed voor je bloeddruk
Het eten van groente en fruit is gelinkt aan een gezonde bloeddruk [4]. Meloen is hier geen uitzondering op. Deze frisse fruitsoort is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat erom bekend staat een hoge bloeddruk te voorkomen [5].
Een uitgebreide analyse van 33 onderzoeken bevestigde dat kalium de bloeddruk kan verlagen [6]. Dat maakt meloen een gezond en verantwoord tussendoortje voor mensen met een hoge bloeddruk.
Suiker- en zoutarme tussendoortjes zijn aan te raden bij een hoge bloeddruk. In dit artikel vind je een overzicht van 77 gezonde tussendoortjes.
Samenvatting: Meloen draagt bij aan het voorkomen van een hoge bloeddruk, wat helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.
3. Gezonde ogen
De bètacaroteen uit meloen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Het stofje wordt daarom ook wel provitamine A genoemd.
Vitamine A is cruciaal om je ogen gezond te houden. Het is zelfs zo belangrijk dat een tekort ervoor kan zorgen dat je minder goed ziet.
Meloen beschermt je ogen ook op andere manieren. Het bevat namelijk luteïne en zeaxanthine (aardbeien, avocado’s en mango’s bevatten dit ook). Deze stofjes kunnen de ogen beschermen tegen maculadegeneratie [7]: een oogaandoening die veel voorkomt onder ouderen.
Samenvatting: Meloen eten kan je helpen om je ogen gezond te houden.
4. Hydraterend
Meloenen helpen je om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Ze bestaan namelijk voor een groot deel uit water en leveren belangrijke mineralen zoals kalium, magnesium en calcium.
Veel mensen drinken geen 2 liter water per dag. Door meloen te eten sla je twee vliegen in één klap: je krijgt water binnen én voedt jezelf met gezonde voeding waar echt wat in zit.
Heb je moeite om dagelijks voldoende water te drinken? Laat je motiveren door dit artikel waarin ik de vele voordelen opsom van het drinken van water.
Samenvatting: Meloenen zijn hydraterend dankzij het vocht en de mineralen die ze bevatten.
5. Een goede weerstand
Je immuunsysteem beschermt je lichaam dagelijks tegen ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën. Hoe beter jij voor je immuunsysteem zorgt, hoe beter het zijn werk kan doen en ziekten onschadelijk kan maken.
Meloen is rijk aan vitamine C [8], die nodig is voor een goede weerstand. Je lichaam kan deze vitamine niet opslaan, dus je moet het iedere dag uit voeding halen. Ook provitamine A ondersteunt je weerstand. Beide vitamines zijn in meloen te vinden.
Samenvatting: De vitamine C en provitamine A uit meloen dragen bij aan een sterk immuunsysteem.
6. Goede bron van foliumzuur
Meloen is een goede bron van foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd.
Foliumzuur hebben we nodig voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen. Er zijn ook aanwijzingen dat deze vitamine kan helpen om het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verkleinen [9-12]. Dit moet echter nog verder onderzocht worden.
Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is foliumzuur extra belangrijk. Het heeft namelijk invloed op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kindje. Een tekort aan foliumzuur vergroot tevens het risico op een hazenlip, gespleten gehemelte en open ruggetje.
Samenvatting: Het foliumzuur in meloen beschermt je tegen verschillende aandoeningen en ziekten.
7. Sterke botten
Meloenen bevatten verschillende stofjes die helpen om je botten gezond en sterk te houden, zoals magnesium, foliumzuur en vitamine K.
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar wat vitamine K nu precies voor onze botten doet, met wisselende resultaten. De European Food Safety Authority geeft echter aan dat er voldoende bewijs is om te concluderen dat vitamine K een rol speelt bij het gezond houden van onze botten [13].
Belangrijk om te weten is dat niet alleen calcium voor sterke botten zorgt. Je hebt ook andere mineralen en vitamines nodig om gezonde, sterke botten te houden. Die vind je in gezonde voeding (zoals meloen).
Samenvatting: Meloen bevat verschillende stoffen die bijdragen aan gezonde, sterke botten.
8. Verantwoord tussendoortje
Je hoeft niet bang te zijn voor de fruitsuikers in meloen: je kunt gerust meloen eten tijdens het afvallen.
Meloen is in feite een compleet pakketje met voedingsstoffen van Moeder Natuur. Er zitten bijvoorbeeld vezels in, die goed zijn voor je weerstand, darmen en ontlasting, en ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk afvalt zonder hongergevoel te ervaren.
Meloen bevat weinig calorieën en juist veel vitamines en mineralen. Ook fijn: het vocht uit meloen draagt bij aan een verzadigd gevoel.
Let er wel op dat je niet te veel fruit eet. Anders krijg je namelijk veel fruitsuiker binnen en dat kan gewichtsverlies in de weg staan. Twee porties fruit per dag is een goede richtlijn.
Samenvatting: Meloen is een goed tussendoortje als je wilt afvallen.
Voedingswaarde van meloen
100 gram meloen bevat de volgende voedingswaarden [14]:
Energie: 34 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 7 gram
– Suikers: 6,5 gram
Eiwitten: 0,9 gram
Vetten: 0,3 gram
Vezels: 0,7 gram
Vitamines en mineralen:
Vitamine A: 120% ADH
Vitamine C: 108% ADH
Vitamine E: 0% ADH
Vitamine K: 6% ADH
Calcium: 2% ADH
Foliumzuur: 9% ADH
Magnesium: 5% ADH
Kalium: 14% ADH
Koper: 4% ADH
Mangaan: 4% ADH
Recept: meloen met serranoham
Meloen met serranoham is een heerlijk tussendoortje of voorgerecht. Hieronder vind je het simpele recept.
Ingrediënten (voor 1 persoon)
150 gram meloen
30 gram serranoham
Bereidingswijze
Snijd de meloen in lange, dunne parten.
Wikkel de serranoham om de meloenparten.
Eet smakelijk!
Ook benieuwd naar de voordelen van watermeloen? Deze meloensoort heeft zijn eigen artikel.
[1] Pullar, J. M., et al. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866. (bron)
[2] Padayatty, S. J,. & Levine, M. (2017). Vitamin C physiology: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Diseases, 22(6), 463-493. (bron)
[3] Cho, S., et al. (2010). Differential effects of low-dose and high-dose beta-carotene supplementation on the signs of photoaging and type 1 procollagen gene expression in human skin in vivo. Dermatology, 221(2), 160-171. (bron)
[4] Shin, J., et al. (2013). Associations between dietary patterns and hypertension among Korean adults: the Korean National Health and Nutrition Examination Survey (2008-2010). Nutrition Research and Practice, 7(3), 224-232. (bron)
[5] Perez, V., & Chang, E. T. (2014). Sodium-to-Potassium Ratio and Blood Pressure, Hypertension, and Related Factors. Advances in Nutrition, 5(6), 712-741. (bron)
[6] Aburto, N. J., et al. (2013). Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ, 346. (bron)
[7] Sommerburg, O., et al. (1998). Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes. British Journal of Ophthalmology, 82(8), 907-910. (bron)
[8] Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11). (bron)
[9] Ganguly, P., & Alam, S. F. (2015). Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease. Nutrition Journal, 14, 6. (bron)
[10] Chen, P., et al. (2014). Higher dietary folate intake reduces the breast cancer risk: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Cancer, 110(9), 2327-2338. (bron)
[11] He, H., & Shui, B. (2014). Folate intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis of epidemiological studies. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 65(3), 286-292. (bron)
[12] Lin, H. L., et al. (2013). Folate intake and pancreatic cancer risk: an overall and dose-response meta-analysis. Public Health, 127(7), 607-613. (bron)
[13] European Food Safety Authority (EFSA). (bron)
Hmm, heb net 300 gram meloen op, (suikermeloen), en volgens de site van voedingscentrum (de eetmeter) zit ik nog lang niet aan mijn vitamine A hoeveelheid. Terwijl in dit artikel wordt gezegd dat het 120% van de ADH bevat?
Wat goed dat u dit is opgevallen!
Mannen hebben per dag tussen de 800 en 1000mcg nodig. (vrouwen tussen 600-800mcg)
100gr meloen bevat 1mg vitamine A en dat is dus 1000 mcg. Met 100gr krijgt u dus 100% van uw dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen.
Neemt u meer dan krijgt u dus ook meer binnen, maar misschien is het belangrijk om alles in te voeren in de eetmeter en dan aan het eind van de dag te kijken op hoeveel je uitkomt. Wanneer je iets toevoegt veranderden de waardes weer.
Succes.
Overal waar ”te” voor staat is niet goed. Alle fruitsoorten zijn gezond en nodig om van vele voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen.
Maar te veel is niet goed, want in fruit zit fructose(fruitsuiker) en te veel daarvan is ook niet goed.
Blijf variëren en houd het bij 200 gr (2st.)per dag om de suikers te beperken.(1 hele meloen is min 1 kg!)
Deel dit artikel: