Hoeveel water moet ik drinken tijdens het afvallen?

Water is een onmisbaar element in ons leven. Zonder water kunnen wij als mens niet functioneren. In dit artikel lees je hoeveel water je per dag nodig hebt en ontdek je hoe het drinken van water het afvallen kan versnellen.

Aan het eind van dit artikel staan 6 tips voor mensen die moeite hebben om voldoende water te drinken. Door deze tips op te volgen ben je verzekerd van een optimale vochtinname, waardoor je meer energie hebt en sneller vet kunt verbranden.

Hoeveel liter water heb je nodig per dag?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Het verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens het ademen raakt het vocht kwijt. Om het vochtniveau in balans te houden, moeten we circa twee liter water per dag drinken. Individuele factoren hebben echter invloed op de behoefte aan vocht [1].

Volgens onderzoek van de Universiteit van Harvard is het drinken van twee liter water slechts een aanbeveling. De hoeveelheid water die we moeten drinken hangt af van onderstaande factoren:

 • Leefstijl
 • Lengte
 • Lichaamsgewicht
 • Het klimaat waarin je leeft
 • Hoeveel je beweegt op een dag

Je zult bijvoorbeeld meer water moeten drinken wanneer je na je werk een rondje gaat hardlopen, dan wanneer je televisie gaat kijken op de bank.

Kortom: een volwassen persoon heeft ongeveer twee liter water per dag nodig. Verschillende factoren, zoals het klimaat, je gewicht en je lichamelijke activiteit, kunnen ervoor zorgen dat je meer dan 2 liter water per dag nodig hebt.

Tellen koffie, thee en frisdrank ook mee?

Het is een fabel dat koffie, thee en suikerhoudende dranken niets toevoegen aan de vochtbalans van het lichaam. De dranken bevatten namelijk een hoge concentratie water [2]. De cafeïne in koffie, thee en frisdrank zorgt daarentegen wel voor stimulering van de nieren, waardoor het lichaam vocht sneller uitscheidt [3]. Cafeïnehoudende dranken zijn daarom minder effectief om de vochtbalans mee aan te vullen.

Om deze reden kun je dranken met cafeïne, zoals koffie, thee en frisdranken, het beste niet meetellen bij de hoeveelheid water die je drinkt.

Waarom je dorst nooit mag negeren

Een juiste vochtbalans is nodig om te overleven. De evolutie heeft het menselijk lichaam voorzien van mechanismen die bepalen wanneer en hoeveel we drinken. Het vochtniveau in het lichaam is te laag wanneer je dorst ervaart. Je lichaam zendt door middel van dorst een krachtig signaal uit om uitdroging te voorkomen.

Luister daarom naar je lichaam als je dorst hebt.

Drink extra water als je:

 • Zweet tijdens het sporten
 • Overmatig zweet in het algemeen
 • Buiten in de zon bent
 • Borstvoeding geeft
 • Moet overgeven of diarree hebt

Het drinken van voldoende water is essentieel voor een slank, energiek en sterk lichaam. Hieronder staan 7 redenen om je te motiveren om meer water te drinken.

7 redenen om voldoende water te drinken

Het drinken van voldoende water is de meest goedkope en snelle manier om je gezondheid te verbeteren. Lees hieronder waarom.

1. Water bevordert je fysieke prestaties

Tijdens het sporten en/of tijdens extreme hitte is het belangrijk om veel water te drinken. Uitdroging ontstaat wanneer je circa twee procent van je vochtniveau verliest. Voor atleten is het niet ongewoon om tijdens de training zes tot tien procent aan lichaamsvocht te verliezen. De volgende effecten kunnen dan optreden:

 • Verandering in lichaamstemperatuur
 • Verminderde motivatie om te bewegen
 • Toenemende vermoeidheid
 • Inspanning voelt fysiek en mentaal zwaarder

Drink voldoende water voor optimale fysieke prestaties.

2. Water bepaalt je energieniveau en hersenfunctie

Het vochtniveau in je lichaam beïnvloedt je hersenen. Studies tonen aan dat lichte uitdroging meerdere aspecten van de hersenfuncties aantast [1,7,8,9].

Uit een studie onder jonge vrouwen blijkt dat vochtverlies van 1,36 procent het humeur en de concentratie aantast. Daarnaast verhoogt het de frequentie van hoofdpijnklachten. In een vergelijkbare studie onder mannen komt naar voren dat 1,59 procent vochtverlies schadelijk is voor het geheugen. Ook zijn er door vochtverlies toenemende gevoelens van angst en vermoeidheid geconstateerd.

1-3 procent vochtverlies staat gelijk aan het verlies van 0,5-2 kg lichaamsgewicht, gemeten bij een persoon die 68 kg weegt.

3. Water voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten

In sommige gevallen kan uitdroging tot hoofdpijnklachten of migraine leiden. Water drinken kan de hoofdpijn in enkele situaties verlichten of zelfs wegnemen.

4. Water verbetert de stoelgang

Onvoldoende water drinken is een risicofactor voor obstipatie onder jongeren en ouderen. Voldoende water drinken voegt vloeistof toe aan de dikke darm, waardoor deze beter in beweging blijft en de kans op obstipatie verkleint.

5. Water zorgt voor het functioneren van de nieren

Onze nieren verwerken 200 liter bloed per dag. Ze verwijderen afval uit ons lichaam en transporteren urine naar de blaas. Zonder water te drinken kan dit proces niet plaatsvinden.

6. Water voorkomt een kater

Een kater ontstaat na het drinken van alcohol. Alcohol kan uitdroging veroorzaken. De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Dorst
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Droge mond

7. Water zorgt voor gewichtsverlies

Voldoende water drinken vermindert hongergevoel (waardoor je minder calorieën eet) en versnelt je stofwisseling (waardoor je meer calorieën verbruikt). Zoals je in het Simpel Slank programma kunt lezen, is het drinken van voldoende water één van de vier belangrijkste stappen die je kunt zetten om snel en gezond af te vallen.

Door een halve liter water te drinken verhoog je het metabolisme de aankomende 1,5 uur met wel 24 tot 30 procent! Dit betekent dat het drinken van twee liter water je totale energieverbruik verhoogt met maximaal 96 calorieën per dag [10].

Het drinken van koud water kan de stofwisseling nog verder doen versnellen. Je lichaam warmt het koude water op, zodat het overeenkomt met de lichaamstemperatuur. Dit verbrandt meer calorieën.

Vermijd water uit plastic flessen

De kwaliteit van water is belangrijk voor onze gezondheid. Ons hele lichaam gebruikt water, en bloedplasma bouwt zich hieruit op.

Ik raad aan om kraanwater, vocht uit voeding en water uit een glazen fles de voorkeur te geven boven water uit een plastic fles. Plastic flessen, blikjes en andere plastic verpakkingen bevatten mogelijk Bisphenol A (BPA).

BPA bevat xenonoestrogenen. Xenonoestrogenen zijn geen echte hormonen, maar gedragen zich in het lichaam wel als hormonen. Hierdoor kan de hormoonbalans worden verstoord.

De hormoonbalans (ook wel bekend als het endocriene systeem) reguleert:

 • Lichaamsgroei
 • Stressrespons
 • Insulinespiegels
 • Metabolisme
 • Intelligentie en gedrag
 • Seksuele ontwikkeling
 • Voortplantingsvermogen

BPA kan mogelijk het metabolisme beïnvloeden en daarom het afvalproces verstoren.

Aanbevelingen

In dit artikel heb je kunnen lezen dat het drinken van voldoende water positieve effecten heeft op je gezondheid.

Drink minimaal 2 liter water per dag om snel en gezond af te vallen. Vermijd plastic flessen en drink kraanwater of water uit een glazen fles.

Als je van alle gezondheidsvoordelen uit dit artikel wilt profiteren en elke dag moeiteloos voldoende water wilt drinken, volg dan de onderstaande stappen op. Hiermee bereik je met weinig inspanning veel gezondheidsvoordelen en val je sneller af!

Zo kom je moeiteloos aan 2 liter water per dag

Met het onderstaande eenvoudige stappenplan word je elke dag precies op het juiste moment eraan herinnerd om water te drinken. Gebruik dit stappenplan totdat het drinken van 2 liter water een gewoonte is.

 1. Koop twee glazen flessen van 0,5 liter
  Zelf gebruik ik een lege, glazen sinaasappelsapfles van de Albert Heijn. Spoel ze zorgvuldig om.
 2. Plaats één van de flessen bij je tandenborstel
  Plaats de andere fles op een vaste plaats waar je regelmatig bent, zoals je werkplaats, bureau of keuken.
 3. Drink elke ochtend voor het tanden poetsen in één keer een fles leeg
  Als je hier aan moet wennen, drink dan kleine slokjes. Na een paar weken ben je eraan gewend.
 4. Drink tussen het ontbijt en de lunch nog een fles leeg
  Door de lege fles in het zicht te plaatsen, word je eraan herinnerd.
 5. Drink rond 16.00 nog een fles leeg
  Het drinken van een fles water rond dit tijdstip kan de middagdip voorkomen.
 6. Drink voor het avondeten nog een fles leeg
  Na het leegdrinken van deze fles heb je 2 liter water gedronken. Het duurt nog uren voordat je gaat slapen, waardoor je ‘s nachts niet wakker zult worden om naar de wc te gaan.

Gebruik de PuurFiguur boodschappenlijst om sneller af te vallen

Zonder het eten van de juiste voeding is afvallen een verloren race. Voldoende water drinken is slechts een deel van het verhaal.

Met de PuurFiguur boodschappenlijst ben je verzekerd van de juiste voeding om af te vallen – tot wel 2 kilo per week (in week 1 mogelijk zelfs meer). Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is voeding eten die op de boodschappenlijst staat.

Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool en je hoeft ook niet met een hongergevoel rond te lopen. Normaal gesproken is de boodschappenlijst alleen te verkrijgen als je het Simpel Slank programma volgt, maar ik heb besloten om hem hier gratis weg te geven.

Laat het e-mailadres achter waarop je de gratis boodschappenlijst wilt ontvangen en krijg de digitale boodschappenlijst direct in je mailbox (samen met mijn beste afslanktips).