✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

7 redenen om voldoende water te drinken

Water is goedkoop en gezond. Door genoeg water te drinken kun je jouw gezondheid op veel vlakken verbeteren.

In dit artikel ontdek je de 7 voordelen van water drinken.

Heb je moeite om voldoende water te drinken? Lees dan snel verder. Ik leg je verderop in dit artikel uit hoe je elke dag voldoende water kunt drinken – ook als je het normaal gesproken vergeet of moeite hebt om aan 2 liter per dag te komen.

Hoeveel liter water heb je nodig per dag?

Gemiddeld hebben we zo’n 2 liter water per dag nodig.

Toch is het voor iedereen verschillend. Volgens onderzoek van de Harvard Universiteit is het drinken van 2 liter water slechts een aanbeveling. De hoeveelheid water die we moeten drinken hangt af van meerdere factoren:

 • Leefstijl
 • Lengte
 • Lichaamsgewicht
 • Het klimaat waarin je leeft
 • Hoeveel je beweegt op een dag

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Het verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens het ademen raakt het vocht kwijt. Om het vochtniveau op peil te houden, moeten we circa 2 liter water per dag drinken. Individuele factoren hebben echter invloed op de behoefte aan vocht [1].

Heb je dorst? Dat is een teken dat je lichaam vocht nodig heeft. Het advies is om te drinken vóórdat je dorst hebt, aangezien dat een signaal is dat je lichaam al met een vochttekort kampt.

Samenvatting: Een volwassen persoon heeft zo'n 2 liter vocht per dag nodig.

Vocht uit koffie, thee en frisdrank

Koffie, thee en frisdrank voegen ook vocht toe aan je lichaam.

Ons advies is om koffie niet mee te tellen. Koffie heeft namelijk een uitdrogend effect, waardoor je meer water nodig hebt. Dit komt door de cafeïne in koffie. Dit geldt ook voor drankjes als energydrink, cola, zwarte thee en groene thee (waar ook cafeïne in zit).

Cafeïne zorgt voor stimulering van de nieren, waardoor het lichaam sneller vocht uitscheidt [3].

Samenvatting: Koffie, thee en frisdrank dragen bij aan je vochtbalans, maar kunnen ook vocht afscheiden (door de cafeïne).

7 voordelen van water drinken

Het drinken van voldoende water is de goedkoopste en snelste manier om je gezondheid te verbeteren. Lees hieronder waarom.

1. Water bevordert je fysieke prestaties

Tijdens het sporten en/of tijdens extreme hitte is het belangrijk om veel water te drinken. Uitdroging ontstaat wanneer je circa 2% van je vochtniveau verliest.

Voor atleten is het niet ongewoon om tijdens een training 6 tot 10% aan lichaamsvocht te verliezen. De volgende effecten kunnen dan optreden:

 • Verandering in lichaamstemperatuur
 • Verminderde motivatie om te bewegen
 • Toenemende vermoeidheid
 • Inspanning voelt fysiek en mentaal zwaarder

Drink voldoende water voor optimale fysieke prestaties.

een tekort aan vocht kan voor een slecht humeur zorgen

2. Water heeft invloed op je energieniveau en hersenfunctie

Het vochtniveau in je lichaam beïnvloedt je hersenen. Studies tonen aan dat lichte uitdroging meerdere aspecten van de hersenfuncties aantast [1,7-9].

Uit een studie onder jonge vrouwen blijkt dat vochtverlies van 1,36% het humeur en de concentratie aantast. Daarnaast verhoogt het de frequentie van hoofdpijnklachten. In een vergelijkbare studie onder mannen komt naar voren dat 1,59% vochtverlies schadelijk is voor het geheugen.

Ook zijn er door vochtverlies toenemende gevoelens van angst en vermoeidheid geconstateerd.

1 tot 3% vochtverlies staat gelijk aan het verlies van 0,5 tot 2 kg lichaamsgewicht, gemeten bij een persoon die 68 kg weegt.

3. Water voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten

Uitdroging kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals coma.

Voordat het zo ver komt, geeft het lichaam sterke signalen af, zoals heftige dorst. Andere signalen van te weinig water drinken zijn hoofdpijn en migraine.

Water drinken kan hoofdpijn in sommige situaties verlichten of zelfs wegnemen. Als je bij hoofdpijn een paracetamol slikt met water, dan zou het wel eens kunnen zijn dat het water medeverantwoordelijk is voor het afnemen van de hoofdpijn.

4. Water verbetert de stoelgang

Onvoldoende water drinken is een risicofactor voor obstipatie. Door voldoende water te drinken voeg je vloeistof toe aan de dikke darm, waardoor deze beter in beweging blijft en de kans op obstipatie verkleint.

5. Water zorgt voor het functioneren van de nieren

Onze nieren verwerken 200 liter bloed per dag. Ze verwijderen afval uit ons lichaam en transporteren urine naar de blaas. Zonder water te drinken kan dit proces niet plaatsvinden.

6. Water voorkomt een kater

Een kater ontstaat na het drinken van alcohol. Alcohol kan uitdroging veroorzaken. De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Dorst
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Droge mond

Als je alcohol drinkt, kan het drinken van voldoende water de kater verzachten.

water drinken versnelt je metabolisme

7. Water zorgt voor gewichtsverlies

Voldoende water drinken vermindert hongergevoel (waardoor je minder calorieën eet) en versnelt je stofwisseling (waardoor je meer calorieën verbruikt).

Door 0,5 liter water te drinken verhoog je het metabolisme de aankomende 1,5 uur met wel 24 tot 30%! Dit betekent dat het drinken van 2 liter water je totale energieverbruik met wel 96 calorieën per dag kan verhogen [10].

Het drinken van koud water kan de stofwisseling nog verder doen versnellen. Je lichaam moet het koude water namelijk eerst opwarmen, zodat het overeenkomt met de lichaamstemperatuur. Dit verbrandt meer calorieën.

Vermijd water uit plastic flessen

De kwaliteit van water is belangrijk voor onze gezondheid. Ons hele lichaam gebruikt water, en bloedplasma bouwt zich hieruit op.

We raden aan om kraanwater, vocht uit voeding en water uit een glazen fles de voorkeur te geven boven water uit een plastic fles. Plastic flessen, blikjes en andere plastic verpakkingen bevatten mogelijk Bisphenol A (BPA).

BPA bevat xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar gedragen zich in het lichaam wel als hormonen. Hierdoor kan de hormoonbalans worden verstoord.

De hormoonbalans (het endocriene systeem) reguleert:

 • Lichaamsgroei
 • Stressrespons
 • Insulinespiegels
 • Metabolisme
 • Intelligentie en gedrag
 • Seksuele ontwikkeling
 • Voortplantingsvermogen

BPA kan mogelijk het metabolisme beïnvloeden en daarmee het afslankproces verstoren. Gebruik daarom kraanwater of water uit glazen flessen.

Aanbevelingen

In dit artikel heb je kunnen lezen dat het drinken van voldoende water positieve effecten heeft op je gezondheid.

Drink minimaal 2 liter water per dag om snel en gezond af te vallen. Vermijd plastic flessen en drink kraanwater of water uit een glazen fles.

Als je van alle gezondheidsvoordelen uit dit artikel wilt profiteren en elke dag moeiteloos voldoende water wilt drinken, volg dan de onderstaande stappen op. Hiermee bereik je met weinig inspanning veel gezondheidsvoordelen en val je sneller af!

Zo kom je moeiteloos aan 2 liter water per dag

Met het onderstaande eenvoudige stappenplan word je elke dag precies op het juiste moment eraan herinnerd om water te drinken. Gebruik dit stappenplan totdat het drinken van 2 liter water een gewoonte is.

 1. Koop twee glazen flessen van 0,5 liter
  Zelf gebruik ik lege glazen sinaasappelsapflessen van de supermarkt. Maak ze voor gebruik zorgvuldig schoon.
 2. Plaats één van de flessen bij je tandenborstel
  Plaats de andere fles op een vaste plaats waar je regelmatig bent, zoals je werkplaats, bureau of keuken.
 3. Drink elke ochtend voor het tandenpoetsen in één keer een fles leeg
  Als je hier aan moet wennen, drink dan met kleine slokjes. Na een paar weken ben je eraan gewend.
 4. Drink tussen het ontbijt en de lunch nog een fles leeg
  Door de lege fles in het zicht te plaatsen, word je eraan herinnerd.
 5. Drink rond 15.00 uur nog een fles leeg
  Het drinken van een fles water rond dit tijdstip kan de middagdip voorkomen.
 6. Drink voor het avondeten nog een fles leeg
  Na het leegdrinken van deze fles heb je 2 liter water gedronken. Het duurt nog uren voordat je gaat slapen, waardoor je ‘s nachts niet wakker zult worden om naar de wc te gaan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel water drinken per dag?

De vuistregel is om 2 liter water per dag te drinken. Andere dranken (met uitzondering van koffie) tellen hierbij ook mee.

Is 3 liter water per dag te veel?

Nee, je kunt prima 3 liter water per dag drinken. Je nieren kunnen per uur maximaal 0,7 tot 1 liter water verwerken, dus verspreid je drinkmomenten over de dag en drink niet in één keer 3 liter water.

Wat is het voordeel van veel water drinken?

De voordelen van voldoende water drinken:

 • Goed voor je metabolisme
 • Bevordert het transport van hormonen, voedingsstoffen en afvalstoffen
 • Goed voor je stoelgang
 • Verhoogt je energieniveau
 • Kan hoofdpijn, migraine en nierstenen helpen voorkomen
 • Goed voor je hersenfunctie
 • Heeft een positieve invloed op je sportprestaties
 • Helpt bij het regelen van je lichaamstemperatuur
 • Kan het risico op allerlei aandoeningen verminderen
Is veel water drinken goed om af te vallen?

Ja, voldoende water drinken helpt je om af te vallen. Het zorgt ervoor dat je vetverbrandingsproces goed werkt en helpt om hongergevoel te voorkomen of verminderen. Je lichaam verwart het signaal ‘honger’ namelijk vaak met ‘dorst’. Drink 2 tot 3 liter water per dag.

Is het goed om water te drinken voor het slapen?

Ja, het is goed om een glas water te drinken voor het slapen. Zo voorkom je dehydratatie tijdens de nacht. Drink echter niet te veel voor het slapengaan om te voorkomen dat je meermaals naar het toilet moet ‘s nachts.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (4) Verberg reacties Toon alle reacties
Mia
6 juni 2016
Reageren

Hoe hanteer ik het plan in de nachtdienst?

  Bernard
  9 juni 2016
  Reageren

  Hi Mia,
  Je kunt dan het beste een 1,5 liter fles kopen. Vul die in de ochtend en zorg dat de fles aan het einde van de dag op is.
  Groet, Bernard

Alex
12 mei 2016
Reageren

Ik heb het programma aangeschaft en ga aan de slag. Ik ben wel een echte wijnliefhebber. Is een glas rode wijn ‘s avonds toegestaan?
En mogen doppinda’s gegeten worden?

  Bernard
  16 mei 2016
  Reageren

  Hi Alex,
  Ja dat mag. Pinda’s met mate mag, maar er zijn betere alternatieven. Dat komt omdat pinda’s eigenlijk noten zijn, maar peulvruchten. Hier lees je welke noten het beste zijn tijdens het afvallen.
  Veel succes! Als er nog iets is wat wij voor je kunnen doen, horen wij dat graag.
  Groet, Bernard

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen