Hoe gezond is mango? Ontdek hier de 8 voordelen

Al sinds de eerste keer dat mango’s werden verbouwd in India, zo’n 5000 jaar geleden, was de zoete vrucht populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

De zaden van de mango zijn rond 400 voor Christus meegenomen naar andere delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Zuid-Amerika. Vanaf dat moment werd de mango in steeds meer landen gegeten, waardoor er nu wel 1000 verschillende mangosoorten bestaan [1,2].

In dit artikel lees je hoe gezond mango’s zijn en welke gezondheidsvoordelen ze bieden, zoals verminderde kans op astma, een verminderd risico op kanker, een bloeddrukverlagende werking, een verbetering van het immuunsysteem en het behoud van een gezonde hersenfunctie.

Ook kom je te weten of het eten van mango’s je helpt (of juist tegenwerkt) als je gezond wilt afvallen.

Waarom mango gezond is

Verkleint de kans op astma: Bètacaroteen in mango kan het risico op het ontwikkelen van astma verkleinen [3]. Tevens biedt bètacaroteen bescherming tegen UV-straling en beschermt het de ogen.

Smoothie recept: schil en ontpit de mango en mix het vruchtvlees, 1 kiwi, 1 handje spinazie, water en optioneel 1 tl chiazaadjes in een blender

Smoothie recept: schil en ontpit de mango en mix het vruchtvlees, 1 kiwi, 1 handje spinazie, water en 1 tl chiazaadjes in een blender

Vermindert het risico op kanker: De grote hoeveelheid bètacaroteen in mango kan nog meer gezondheidsvoordelen geven. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition is gebleken dat deze stof bescherming kan bieden tegen prostaatkanker.

Een andere studie, uitgevoerd door Texas AgriLife Research, heeft aangetoond dat de polyfenolen in mango positief effect hebben op leukemie, dikke darm-, borst-, long- en prostaatkanker [3,4].

Andere stoffen in mango, zoals quercetine, fisetine en methylgallat, kunnen ook bescherming bieden tegen verschillende kankersoorten. Deze antioxidanten zouden leukemie, dikke darm-, borst- en prostaatkanker kunnen helpen voorkomen [2].

Versterkt het immuunsysteem: Door mango’s te eten versterk je je immuunsysteem. Dit komt doordat deze fruitsoort een grote hoeveelheid vitamine A en vitamine C bevat [5,6]. Andere fruitsoorten die het immuunsysteem versterken zijn ananas, appel, banaan en kiwi.

Bloeddrukverlagende werking: Kalium en magnesium zijn belangrijke mineralen die je binnenkrijgt door het eten van mango. Deze stoffen zijn een natuurlijk middel tegen een hoge bloeddruk. Door mango’s te eten kan je er voor zorgen dat je een gezonde bloeddruk behoudt [6].

Bevordert het gezichtsvermogen: Door een portie mango te eten krijg je veel vitamine A binnen. Dit is erg belangrijk om een goed gezichtsvermogen te behouden, en kan droge ogen en nachtblindheid voorkomen [2,5].

Naast vitamine A bevatten mango’s ook het antioxidant zeaxanthine. Dit antioxidant kan schade door maculadegeneratie (een oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen en het gezichtsvermogen doet afnemen) voorkomen. Daarnaast zorgt zeaxanthine er voor dat schadelijk blauw licht gefilterd wordt [3].

Zorgt voor het behoud van een gezonde hersenfunctie: Vitamine B6, te vinden in mango, is van groot belang voor het behoud en het verbeteren van de hersenfunctie. Deze vitamine helpt namelijk bij de samensmelting van belangrijke neurotransmitters die bijdragen aan het bepalen van het humeur en het veranderen van het slaappatroon.

Tevens bevatten mango’s glutaminezuur. Deze stof kan bijdragen aan een verbetering van de concentratie en het geheugen [6].

Voorkomt een zonnesteek: Door het vruchtvlees van de mango te mixen met water, kan je het lichaam helpen om afkoeling te krijgen. Hierdoor ontstaat er minder snel schade door warmte, zoals bij een zonnesteek [2].

Verbetert de gezondheid van de huid: Door mango te eten kan je acne verminderen. Mango zorgt er namelijk voor dat verstopte poriën geopend worden, waardoor acne afneemt. Daarnaast kan de fruitsoort er ook voor zorgen dat je huid een gezonde gloed krijgt [6].

Voedingswaarde van mango

Een portie mango van 165 gram bevat de volgende voedingswaarde [7]:

 • 107 calorieën
 • 28 gram koolhydraten, waarvan
  • 24 gram suiker
  • 3 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 25% ADH
 • Vitamine C: 76% ADH
 • Vitamine E: 9% ADH
 • Vitamine K: 9% ADH
 • Foliumzuur: 6% ADH
 • Calcium: 2% ADH
 • Magnesium: 4% ADH
 • Kalium: 7% ADH
 • Koper: 9% ADH
 • Mangaan: 2% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie mango kleine hoeveelheden vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B12, ijzer en seleen.

Mango eten tijdens het afvallen

Wanneer je graag wilt afvallen kan het eten van mango heel goed voor je zijn. Deze fruitsoort bevat namelijk geen vet, weinig calorieën en wel veel vitamines en mineralen. Mango’s zijn daarom geschikt als tussendoortje of als toevoeging aan een koolhydraatarm gerecht.

Wanneer je mango’s eet krijg je helaas niet alleen maar goede stoffen binnen. Mango bevat namelijk ook 24 gram fruitsuiker (fructose) per portie van 165 gram. Fructose kan gewichtsverlies in de weg staan als je er te veel van binnenkrijgt.

Probeer daarom een goede middenweg te vinden en eet niet meer dan 2 porties fruit per dag. Zo kan je wel de voordelen van het eten van mango’s ervaren, maar krijg je niet te veel fruitsuiker binnen.