Zijn dadels gezond? Lees hier 8 voordelen en één nadeel

Tegenwoordig staat de dadel bekend als één van de meest zoete fruitsoorten. Het wordt daaromvaak gebruikt in bakproducten en als smaakmaker.

Ook zijn dadels ontzettend gezond omdat ze veel waardevolle voedingstoffen bevatten.

In dit artikel lees je de verschillende gezondheidsvoordelen van de dadel en het effect op het cholesterol, de bloeddruk en de weerstand.

Daarnaast kom je te weten of het verstandig is om dadels te eten tijdens het afvallen.

Feitjes over dadels

  • Dadels zijn tjokvol waardevolle vitamines en mineralen.
  • De Medjool dadel, die oorspronkelijk uit Marokko komt, werd in 1927 geïntroduceerd in Amerika.
  • Dadelpitten worden gebruikt in zeep en make-up.
  • De Arabische Emiraten bezitten 199 verschillende soorten dadelbomen.

Waarom de dadel gezond is

Verbetert de hersenfunctie: Dadels zijn (net zoals bananen) rijk aan vitamine B6. Deze stof kan ervoor zorgen dat de hersenfunctie verbetert, waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan en op te halen wanneer je het nodig hebt [1,8].

Recept gezond tussendoortje: ontpit de dadel en stop een ongezouten amandel op de plaats van de pit.

Recept gezond tussendoortje: ontpit een dadel en stop een ongezouten amandel op de plaats van de pit.

Verlaagt het triglyceridengehalte: Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan. Volgens een onderzoek aan de Technion-Israel Institute of Technology kunnen dadels de hoeveelheid van deze vetsoort verminderen. Wanneer het triglyceridengehalte in het bloed gedaald is, heb je minder kans op een hartaanval, een beroerte of aderverkalking.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Journal of Agricultural And Food Chemistry, heeft bevestigd dat dadels het triglyceridengehaltegehalte met 8 tot 15% kan verlagen [3].

Verbetert je weerstand: Dadels zijn rijk aan vezels, die je spijsvertering in optimale conditie houden.

Een goede weerstand begint in de spijsvertering. Vezels voeden goede bacteriën in de darmen en “schrobben” de darmwand schoon. Ook helpen vezels bij het verbeteren van de stoelgang.

Kan de bloeddruk verlagen: Dadels zijn rijk aan magnesium en kalium. Voor beide mineralen is aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk [1,4,5].

Magnesium is tevens belangrijk voor een optimale stofwisseling en helpt je om te ontspannen. Mensen die veel koffie of alcohol drinken of veel stress ervaren, verbruiken extra magnesium. Dadels kunnen je helpen om de magnesiumvoorraad op peil te houden.

Zorgt voor een gezonde zwangerschap: Uit een onderzoek waar 69 vrouwen aan deelnamen bleek dat dadels positieve effecten kunnen hebben op de zwangerschap en bevalling [1,6].

Kan het slechte cholesterol verminderen: Een dadel bevat 1,6 gram vezels. Vezels kunnen zich aan het slechte cholesterol in het lichaam binden, om het zo uit het lichaam te krijgen. Het eten van dadels kan daarom een cholesterolverlagende werking hebben [3].

Heeft een ontstekingsremmende werking: Doordat dadels rijk zijn aan magnesium kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtspijn), alzheimer en nog veel meer gezondheidsklachten [1,7].

Goed voor de botten: dadels bevatten kalium, calcium en fosfor: 3 waardevolle voedingstoffen voor gezonde botten en tanden. Dadels zijn een goede bron van calcium voor mensen die dit mineraal niet uit zuivel willen halen.

Voedingswaarde van dadels

100 gram dadels bevat de volgende voedingswaarde [9]:

  • 277 calorieën
  • 68 gram koolhydraten, waarvan
    • 66 gram suikers
  • 2 gram eiwit
  • 0 gram vet
  • 7 gram vezels

Vitamines en mineralen [9]:

  • Vitamine A: 3% ADH
  • Vitamine B1: 3% ADH
  • Vitamine B2: 4% ADH
  • Vitamine B3: 8% ADH
  • Vitamine B5: 8% ADH
  • Vitamine B6: 12% ADH
  • Vitamine K: 3% ADH
  • Foliumzuur: 4% ADH
  • Magnesium: 14% ADH
  • Kalium: 20% ADH
  • Koper: 18% ADH
  • Mangaan: 15% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevatten dadels kleine hoeveelheden calcium, ijzer, fosfor en zink.

Dadels en afvallen

Je kunt dadels het beste met mate eten tijdens het afvallen.

Allereerst: dadels bevatten fructose (een suikersoort uit fruit). Omdat deze natuurlijke suiker gepaard gaat met een hoop vitamines en vezels, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen.

Hoe er wel rekening mee dat te veel dadels het afvallen kunnen vertragen of zelfs helemaal stoppen. Want als iets gezond is, kun je ervan aankomen als je er te veel van eet.

Ons advies: neem twee porties fruit per dag. Een stuk of 3 dadels telt als één portie fruit.

Dadels kunnen je ook helpen om sterker en fitter te worden (in combinatie met een gezond en gevarieerd eetpatroon). In dit artikel over een koolhydraatarm eetpatroon lees je daar meer over.