Havermoutkoekjes met pompoenpitten en kokos recept

Hou jij van koekjes, maar eet je liever geen ongezonde dingen? Dan is dit het recept dat je zoekt! Deze koekjes zijn gemaakt van natuurlijke, gezonde ingrediënten. Ze passen in een gezond koolhydraatarm dieet.

Deze licht zoete koekjes bevatten langzame koolhydraten en goede vetten. Daardoor vullen deze koekjes goed, wat handig is als je wilt afvallen.

Ondanks dat deze koekjes gezond zijn, bevatten ze toch aardig wat koolhydraten en natuurlijke suikers. Eet er daarom niet meer dan één per dag als je wilt afvallen.

Voedingswaarde van dit recept

Totaal / per koekje:

Energie: 1415 kcal (calorieën) / 94,3 kcal
Eiwitten: 43 gram / 2,9 gram
Koolhydraten: 200 gram / 13,3 gram
Vetten: 43 gram / 2,9 gram
Vezels: 28 gram / 1,9 gram

Ingrediënten voor 15 koekjes

  • 250 gram havermout
  • 150 gram pompoenblokjes (vers of uit de diepvries)
  • 1 kleine banaan (100 gram)
  • 20 gram pompoenpitten
  • 10 gram lijnzaad
  • 10 gram kokosrasp
  • 1 el (rauwe) honing
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • Snuf zeezout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kook of stoom de pompoenblokjes circa 15 minuten, totdat deze volledig gaar zijn. Giet af.
  3. Doe de pompoenblokjes, de banaan, de honing en de kokosolie in een grote kom en pureer met een staafmixer tot een gladde massa.
  4. Doe de havermout, de pompoenpitten, het lijnzaad, de kokosrasp, het kaneelpoeder, het bakpoeder en het zeezout in een andere kom. Roer door.
  5. Schep de pompoen-bananenpuree in de kom met de droge ingrediënten en kneed met je handen tot een plakkerig deeg. Is het deeg té plakkerig of te dun? Voeg dan wat extra havermout toe. Is het te droog? Voeg dan een scheutje ongezoete plantaardige melk of water toe.
  6. Vorm 15 balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat tussen de balletjes, zodat de koeken niet aan elkaar plakken tijdens het bakken.
  7. Druk de balletjes plat, zodat er een koekjesvorm ontstaat.
  8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 15-25 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  9. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt.

Variatietip: Vervang de pompoenpitten door ongezouten noten, pitten of zaden naar keuze. Hou je van chocolade? Vervang de kaneel dan door ongezoete cacaopoeder. Zo krijg je heerlijke chocoladekoeken!