Gezonde groentecake
Deze hartige cake is gemaakt van gezonde, voedzame ingrediënten en zit boordevol groenten, waardoor je er zonder zorgen van kunt genieten.
Neem één plakje groentecake als gezond tussendoortje.
Neem twee plakjes groentecake als gezond ontbijt of gezonde lunch. Beleg de plakjes groentecake dan met voedzaam beleg zoals ei, suikervrije notenpasta, suikervrije hummus of hüttenkäse (lekker met plakjes komkommer erop!).
Uit dit recept haal je 10 plakken.
Voedingswaarden van dit recept (per plak)
- 122 kcal
- Eiwitten: 5,5 gram
- Koolhydraten: 15,5 gram
- Vetten: 3,5 gram
- Vezels: 2,5 gram
Ingrediënten voor 1 groentecake (10 plakken)
- 200 gram wortel
- 150 gram pompoenblokjes (vers of uit de diepvries)
- ½ courgette
- 220 gram havermeel (of havermout)
- 3 eieren
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1½ tl bakpoeder
- Zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Stoom of kook de pompoenblokjes 10 à 15 minuten, totdat ze volledig gaar zijn. Ga ondertussen verder met het recept.
- Gebruik je havermout in plaats van havermeel? Maal het dan tot havermeel met behulp van een keukenmachine, blender of koffiemolen.
- Rasp de wortel en de halve courgette.
- Doe de wortel en de courgette in een vergiet en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
- Kluts de eieren in een grote kom.
- Giet de pompoenblokjes af, stoom goed droog en stamp tot puree.
- Voeg de wortel, de pompoenpuree, de courgette, het havermeel, de Italiaanse kruiden, het bakpoeder en een snuf zeezout en zwarte peper aan de kom toe en roer tot een beslag.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier en stort het beslag erin.
- Schuif het cakeblik in de oven en bak de groentecake circa 45 minuten, totdat deze gaar is. De groentecake is gaar als je er met een vork of satéprikker in prikt en deze er schoon uit komt.
- Wordt de bovenkant van de groentecake tijdens het bakken te donker? Dek het cakeblik dan af met een stuk aluminiumfolie.
- Haal het cakeblik uit de oven, leg de groentecake op een rooster en laat de groentecake volledig afkoelen voordat je deze in 10 gelijke plakken snijdt.
Tip: Je kunt de plakjes cake afzonderlijk van elkaar invriezen (en ontdooien als je trek hebt). Zo heb je altijd een gezonde snack of lunch in huis.
Deze smaakvolle en vullende gerookte kipsalade vormt een gezonde, koolhydraatarme lunch (met veel eiwitten).
Borrelnootjes passen niet in een koolhydraatarm dieet, maar deze gezonde borrelnootjes (oftewel: geroosterde kikkererwten)…
Courgette caprese: een koolhydraatarm en verantwoord alternatief voor een pistoletje caprese. Deze heerlijke lunch…
Deze smaakvolle Italiaanse maaltijdsoep vult én voedt. Het gerecht zit namelijk boordevol vezels, eiwitten,…
Deze vezelrijke salade to go maak je thuis op een rustig moment (bijvoorbeeld ‘s…
Deze koolhydraatarme slabootjes zijn heerlijk om te eten als lunch, maar misstaan ook niet…
ik heb dit brood gemaakt en het valt een beetje tegen. Heel zwaar en wat flauw. Zou het kunnen zijn dat 220 gram havermeel te veel is?
Het bananenbrood van jullie website is wel heerlijk!
Wat jammer dat het niet helemaal gesmaakt heeft. Mocht je de groentecake nog een keer gaan maken, dan kun je wat meer kruiden (of kruiden naar wens) toevoegen zodat de groentecake wat meer smaak krijgt. Je zou ook de havermeel kunnen vervangen door amandelmeel, wellicht is de groentecake dan wat minder zwaar.