Gezonde lunch: 28 simpele recepten en tips voor lunchen op werk

Een gezonde lunch kan van een ‘normale’ dag een topdag maken.

In dit artikel lees je hoe je een gezonde lunch maakt en vind je 28 gezonde lunch recepten (die ook mee te nemen zijn naar je werk).

Inhoud:

Belangrijk om te weten is dat veel zogenaamde ‘gezonde’ producten eigenlijk helemaal niet gezond zijn. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke producten in een gezonde lunch passen en hoe een gezonde lunch eruitziet.

De voordelen van een gezonde lunch:

 • Je verliest (buik)vet
 • Je hebt geen trek tot het avondeten
 • Je hebt veel energie
 • Je voorkomt een middagdip
 • Je krijgt belangrijke vitamines binnen

Dat zijn een hoop voordelen in één maaltijd. Laten we direct starten!

Het probleem met brood

In Nederland eten we veelal brood als lunch. Brood is lekker, handig en makkelijk om mee te nemen. Een broodlunch klinkt aantrekkelijk, maar het is niet gezond op de lange termijn.

Het probleem met brood is dat het veel koolhydraten (suikers) bevat. Deze grote hoeveelheid koolhydraten heb je alleen nodig als je fysiek zwaar werk verricht of veel sport. De meeste mensen kunnen brood daarom het beste vermijden of tot een minimum beperken.

Dit zijn de gevolgen van brood tijdens de lunch:

 1. Je krijgt veel koolhydraten (suikers) binnen
 2. Het overschot aan koolhydraten sla je op als lichaamsvet
 3. Je krijgt last van een middagdip
 4. Rond 16.00 uur krijg je trek in iets zoets

We kunnen die boterham daarentegen niet alle schuld geven. Het gaat ook om hetgeen waarmee we deze beleggen. Veelal kiezen we voor beleg met veel suiker.

Producten zoals hagelslag, jam, appelstroop, chocoladepasta, speculoos en vlokken zitten vol suiker en bevatten geen of weinig vitamines. Deze producten passen daarom niet in gezonde lunch recepten.

Als je toch graag een broodje wilt eten, kies dan in ieder geval voor volkorenbrood en hartig beleg (zoals hummus, ei, suikervrije notenpasta, avocado, gerookte zalm, gerookte kip of Hüttenkäse).

 Handig om te weten: Tarwe bevat gluten. Dit zijn stofjes die bij sommige mensen de spijsvertering kunnen irriteren en voor verschillende klachten kunnen zorgen. In mijn artikel over brood lees je meer over gluten.

Wat is een gezonde lunch?

Het allerbelangrijkste van een gezonde lunch is dat deze voedzaam is. Hiermee bedoelen we het volgende:

 • Je krijgt vitamines en mineralen binnen
 • Je vermijdt schadelijke stoffen zoals suiker, zoetstoffen en chemische smaakmakers

In de lijst hieronder heb ik een overzicht met gezonde lunchproducten voor je gemaakt.

Lijst met gezonde lunchproducten

 • Groenten
  – Groene bladgroenten
  – Rauwe groenten
  – Gestoomde groenten
 • Avocado
 • Zoete aardappel
 • Quinoa
 • Peulvruchten
 • Olijven
 • Rijstwafels

We hebben een gratis boodschappenlijst beschikbaar gemaakt met meer dan 120 gezonde producten die je kunt gebruiken voor de lunch. Je kunt de gratis boodschappenlijst hier downloaden. Met deze lijst haal je nooit meer per ongeluk het verkeerde in huis voor een gezonde lunch.

Alle onderstaande 28 lunch ideeën zijn gemaakt aan de hand van de boodschappenlijst.

28 Gezonde lunch recepten

Hieronder staan onze 28 beste gezonde lunch recepten. Je kunt je favoriete gezonde lunch recepten meerdere keren per week eten. Elke lunch is een uitgebalanceerde maaltijd samengesteld door onze voedingsdeskundigen.

Tips voor een gezonde lunch op het werk

Gezond lunchen op je werk kan een uitdaging zijn. Je hebt vaak niet zelf in de hand wat je kunt eten, tenzij je een zelfgemaakte gezonde lunch meeneemt.

Wat is gezond en kun je eten op werk?
Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, Hüttenkäse of gerookte zalm.

We delen graag een paar tips die je helpen om gezond te lunchen op werk:

Tip 1: Neem je avondeten van gisteren mee
Het is helemaal oké om ‘s avonds een extra portie te maken voor de lunch van de dag erna. Je kunt prima twee dagen achter elkaar hetzelfde eten, zolang het maar gezond is.

Tip 2: Maak ‘s ochtends je gezonde lunch klaar
Je lunch mag simpel zijn, bijvoorbeeld een bakje kwark met wat fruit en ongezouten noten. Stop alles in een tas en neem het mee naar je werk. Je kunt ook één van de snelle gezonde lunch recepten gebruiken die hierboven in het artikel staan.

Tip 3: Gebruik handige meeneembakjes
Een goed sluitend bakje is noodzakelijk. Het merk Sistema heeft mooie, goed sluitende bakjes met losse vakjes voor elk ingrediënt. Zo blijven de ingrediënten gescheiden, vers en knapperig.

Door zelf je lunch mee te nemen in plaats van deze te kopen in de kantine, bespaar je ook nog eens een hoop geld. Je kunt maandelijks al snel € 50 of meer overhouden.

 Extra tip: Heb je behoefte aan een voedingsplan? Bekijk dan de PuurFiguur Methode. In dit plan vind je heerlijke lunchgerechten die je makkelijk mee kunt nemen naar je werk.

Gezond lunchen in de kantine

Ben je je lunch vergeten mee te nemen? Als je afhankelijk bent van een kantinelunch zijn je opties soms beperkt. Hieronder heb ik een paar gezonde lunch ideeën voor in de kantine voor je uitgeschreven.

Suggesties:

 • Neem een kommetje soep en een stuk fruit
 • Kies voor yoghurt met noten en fruit
 • Vermijd vruchtensappen (tenzij het zelfgemaakte smoothies zijn)
 • Kies voor hartig beleg en vermijd beleg met suiker
 • Neem een salade

Vermijd kaas, croutons, aardappelen, te veel brood, zoet beleg, pasta en zoetigheid.

Gratis gezonde lunch boodschappenlijst

In dit artikel hebben we je een kleine selectie van producten gegeven die in een gezonde lunch passen. Maar er zijn nog veel meer voedingsmiddelen waarmee je een gezonde lunch kunt maken.

Op onze gratis boodschappenlijst vind je meer dan 120 producten waarmee je een gezonde lunch kunt samenstellen.

Als je enkel producten van de boodschappenlijst eet, val je tot wel 2 kilo per week af, heb je meer energie en doe je je gezondheid veel goeds.

Veelgestelde vragen