Zelfgemaakte zonnebloempasta

Deze zonnebloempasta is heerlijk om door de kwark of Griekse yoghurt te roeren, maar is ook zeer geschikt om te gebruiken als smeersel op een rijstwafel of om rauwkost in te dippen.

Het leuke aan dit recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren.

Zo kun je als je van hartig houdt wat sesamzaadjes toevoegen en als je van zoet houdt een snuf koek/speculaaskruiden of kaneelpoeder door de zonnebloempasta roeren.

Voedingswaarden van dit recept (per eetlepel)

Energie: 125 kcal (calorieën)
Eiwitten: 3 gram
Koolhydraten: 2 gram
Vetten: 11,5 gram
Vezels: 1 gram 

Ingrediënten (voor 1 potje)

  • 250 gram zonnebloempitten
  • ½ citroen
  • 5 el extra vierge kokosolie (gesmolten)
  • Snuf zeezout
  • Optioneel: sesamzaad of koek/speculaaskruiden

Bereidingswijze

  1. Doe de zonnebloempitten, het sap van de halve citroen, de kokosolie en het zeezout in een keukenmachine en pureer tot een gladde pasta. Is de zonnebloempasta te droog? Voeg dan wat extra kokosolie toe.
  2. Optioneel: voeg 1 tl sesamzaad of een flinke snuf koek/speculaaskruiden toe en roer goed door.
  3. Schep de zonnebloempasta in een potje en bewaar het afgesloten potje circa 14 dagen in de koelkast.