Hoe gezond zijn olijven? Lees hier de 6 voordelen

Wat veel mensen niet weten, is dat olijven een fruitsoort zijn. Ze groeiden 6000 jaar geleden in Zuid-Azië en werden daarna verspreid naar andere landen in het Mediterrane bekken. Olijven groeiden hierdoor rond 3000 voor Christus ook op Kreta en ze zijn zelfs gevonden in Egyptische graven uit het jaar 2000 voor Christus.

Een paar honderd jaar geleden ging de verspreiding van de olijven nog verder. Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië maakten toen kennis met deze fruitsoort, waardoor deze nu over de hele wereld gegeten wordt. De olijf is tegenwoordig in veel landen een erg populaire fruitsoort [1].

In dit artikel lees je hoe gezond olijven zijn en welke effecten ze hebben op je gezondheid, zoals een bescherming tegen kanker, een ontstekingsremmende werking en een vermindering van allergische reacties.

Je komt ook te weten of olijven je helpen (of juist tegenwerken) tijdens het afvallen.

Waarom de olijf gezond is

Verbetert de gezondheid van het hart en de bloedvaten: Er zijn verschillende manieren waarop het eten van olijven de kans op hart- en vaatziektes kan verminderen. Ten eerste bevat de olie uit olijven een onverzadigd vet dat ook wel oliezuur wordt genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat dit oliezuur de bloeddruk kan verlagen, wat de gezondheid van het hart bevordert [2,3].

Ten tweede bevatten olijven veel fenolen, zoals hydroxytyrosol. Deze stof verdunt het bloed, waardoor de kans op een bloedprop kleiner wordt. Ook kan deze stof ervoor zorgen dat de spanning op het hart vermindert en de bloedtoevoer in het lichaam toeneemt. Dit is mogelijk doordat hydroxytyrosol de bloedvaten verwijdt en de spanning hierop vermindert [2].

Zwarte olijven kunnen ervoor zorgen dat de oxidatie van cholesterol tegengegaan wordt. Dit vermindert de kans op een hartaanval. Ook bevatten olijven gezonde vetten. Het is aangetoond dat deze vetten voor meer goed cholesterol zorgen en de kans op aderverkalking verkleinen [3,4,5].

Olijven worden in salades ook gebruikt als vervanger voor zout.

Olijven worden in salades ook gebruikt als vervanger voor zout.

Beschermt tegen kanker: Wanneer er veel schade aan cellen ontstaat (door chronische ontstekingen en reacties met zuurstofbevattende moleculen) wordt de kans op kanker groter. Dit kan voorkomen worden door antioxidanten uit olijven binnen te krijgen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen deze schade.

Zwarte olijven bevatten ook veel vitamine E (net zoals granaatappels, kiwi, blauwe bessen en kersen). Deze stof beschermt cellen tijdens de uitvoering van verschillende processen. Hierdoor wordt de kans op schade verminderd, waardoor er ook minder risico is om kanker te ontwikkelen [3].

Olijven bevatten, zoals eerder vermeld, oliezuur. Oliezuur kan de groei van receptoren die borstkanker veroorzaken remmen. Daarnaast heeft oliezuur ook een ontstekingsremmende werking, waardoor schade aan cellen door vrije radicalen verminderd wordt [2,5,6].

Het fenol hydroxytyrosol kan de mutatie van DNA tegengaan, waardoor deze stof ook een remmende werking heeft op kanker [2].

Vermindert allergische reacties: Door olijven te eten kan de hoeveelheid en de hevigheid van allergische reacties verminderen. Dit heeft niet alleen effect op allergieën zoals hooikoorts, maar ook op allergische reacties bij astma [2,3,6].

Zorgt voor een betere ijzeropname: Rode bloedcellen hebben ijzer nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren. Een tekort aan ijzer kan veel gevolgen hebben voor de gezondheid. Je kunt jezelf hierdoor erg vermoeid voelen. Dit kan echter voorkomen worden door olijven te eten. Vooral zwarte olijven bevatten erg veel ijzer, waardoor je vanzelf meer ijzer in je bloed krijgt [2,3,6].

Heeft een ontstekingsremmende werking: Doordat olijven verschillende stoffen bevatten die een ontstekingsremmende werking hebben, kan je door het eten van deze fruitsoort veel voordelen ervaren. Pijn en irritatie aan gewrichten, spieren en pezen, en pijn door verwondingen zouden hierdoor namelijk kunnen verminderen. Vooral voor mensen met reuma, artritis (gewrichtspijn) en jicht (gewrichtsontsteking) kan dit veel verlichting geven [2].

Bevordert het gezichtsvermogen: Vitamine A uit olijven is erg belangrijk voor een goed gezichtsvermogen. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat nachtblindheid voorkomen kan worden. Ook beschermt het tegen leeftijdsgebonden oogziektes, zoals maculadegeneratie (oogziekte waarbij het gezichtsvermogen afneemt) en staar (vertroebeling van de ooglens) [3].

Voedingswaarde van olijven

Een portie groene olijven van 28 gram bevat de volgende voedingswaarde [7]:

 • 41 calorieën
 • 1 gram koolhydraten, waarvan
  • 0 gram suiker
  • 1 gram vezels
 • 0 gram eiwit
 • 4 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 2% ADH
 • Vitamine E: 5% ADH
 • Calcium: 1% ADH
 • Magnesium: 1% ADH
 • Natrium: 18%
 • Koper: 2% ADH

Olijven en afvallen

Olijven zijn erg gezond. Ze bevatten belangrijke vitamines en mineralen, weinig calorieën, geen suiker en geen ongezonde vetten. Olijven zijn daarom een goede fruitsoort om te eten tijdens het volgen van een dieet.

In tegenstelling tot de meeste fruitsoorten bevatten olijven (net zoals avocado’s) bijna geen suiker. Toch is het belangrijk om niet te veel olijven te eten, aangezien ze wel veel natrium (zout) bevatten en dit de vochtbalans in het lichaam kan verstoren.

Probeer tijdens het afvallen voldoende te variëren met verschillende voedingsmiddelen. Wanneer je dit doet, krijg je de gezonde vitamines en mineralen uit olijven binnen, maar eet je ook niet te veel zout. Op die manier hoeft het eten van olijven het afvallen niet in de weg te staan.