Het geheim achter cacao: alle gezondheidsvoordelen op een rijtje

Cacao kan je gezondheid op een bijzondere manier verbeteren. In dit artikel ontdek je alle gezondheidsvoordelen van cacao.

Maar let op: niet alle soorten cacao en chocolade zijn van dezelfde kwaliteit. In dit artikel lees je welke cacao en chocolade je helpen bij het krijgen en behouden van een gezond en slank lichaam.

Laten we eerst kijken naar de voedingswaarde van cacao, ook wel de macronutriënten genoemd.

Voedingswaarde cacao (100 gram)

Bron: Nevo-tabel [1]

Natuurlijk gebruik je nooit 100 gram cacao. Een klein beetje is al genoeg om een gerecht ‘chocolade-achtig’ te maken. Met één theelepel cacao van 5 gram tover je je bakje kwark al om in een chocoladetoetje. En met twee grote eetlepels à 20 gram cacao geef je een vanillecake een chocoladesmaak. Cacao is dus een calorie-arme smaakmaker voor gerechten!

Let op! Als je cacao koopt, wees er dan zeker van dat je ongezoete cacao koopt. Lees op de verpakking of er suiker bij zit. Als het ingrediënt slechts ‘cacao’ of ‘magere cacaopoeder’ is, dan heb je de juiste cacao te pakken.

Met een klein beetje cacao tover je jouw ontbijt, lunch of snack om in een heerlijk chocoladegerecht!

De gezondste eigenschappen van cacao

Cacao is zonder twijfel een superfood te noemen [2] – zelfs in kleine hoeveelheden bevat het veel vitaminen en mineralen, en kan het ernstige ziekten voorkomen. Hieronder lees je de belangrijkste feiten die je moet weten over de gezondheidsvoordelen van cacao.

1. Antioxidanten

Cacao bevat zeer veel flavonoïden; een sterke soort antioxidant. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade aan je cellen. Door alledaagse vervuilingen kunnen je cellen beschadigd worden door zeer kleine deeltjes (vrije radicalen genoemd), dat tot veroudering en zelfs kanker kan leiden. Antioxidanten ‘vangen’ deze vrije radicalen, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen.

De antioxidanten in cacao verhogen het goede HDL-cholesterol in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zelf minder van het slechte LDL-cholesterol aanmaakt [3]. HDL-cholesterol werkt bloeddrukverlagend en is daarmee goed voor het voorkomen van hartproblemen.

Maar flavonoïden doen nog meer: ze beschermen je tegen het krijgen van diabetes type II. Bij deze ziekte reageert je lichaam niet goed meer op het hormoon insuline. Mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen reageren beter op insuline en hebben minder last van chronische ontstekingen.

2. Mineralen

Magnesium

Rauwe cacao is de allerbeste bron van magnesium die er bestaat: één eetlepel cacao van 10 gram bevat wel 53 mg magnesium [1]! Voornamelijk vrouwen blijken in hun dagelijkse voedingspatroon vaak een tekort aan magnesium te hebben.

Magnesium is belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast helpt magnesium om je spieren, botten en tanden sterk en gezond te houden.

Koper

Ook kopertekort komt voor in ons westerse dieet. Koper helpt bij de zuurstoftoevoer naar rode bloedcellen, maar ook bij de regulatie van je stofwisseling. Cacao bevat 0,8 milligram koper per 100 gram en is daarmee een goede bron van dit mineraal.

IJzer

Cacao bevat een bewonderenswaardige hoeveelheid ijzer. Net als koper zorgt ijzer voor een gezond zuurstofgehalte in je bloed. Hierdoor krijg je meer energie. Het is dan ook geen wonder dat mensen met bloedarmoede vaak ijzersupplementen voorgeschreven krijgen.

Ten slote helpt ijzer andere mineralen, zoals kalium, zink, mangaan en seleen, door je lichaam te transporteren.

3. Gezond hart en vaatstelsel

Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao een positief effect heeft op de bloeddruk en bloedcirculatie [4]. Cacao maakt je bloedvaten namelijk flexibeler en zorgt ervoor dat ze beter kunnen uitzetten. Hierdoor daalt je bloeddruk en kan het bloed beter doorstromen.

Daarnaast voorkomt cacao dat witte bloedcellen aan de wanden van je bloedvaten blijven plakken. Zoals je al eerder hebt gelezen verlaagt cacao je cholesterol. Al met al is cacao dus effectief bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

4. Psychologische effecten

Cacao bevat naast mineralen en antioxidanten ook veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel!

Naast fenylalanine bevat cacao serotonine, tyramine en anandamine – nog meer stofjes die je blij en opgewekt maken.

Ook voor de liefde is cacao interessant: dopamine verhoogt je libido, en een ander stofje in cacao – fenylethylamine – kan je een verliefd gevoel geven.

Word blij door cacao te eten! Cacao bevat allerlei stofjes die je een gelukkig gevoel geven.

Is chocolade ook gezond?

Ongezonde chocolade

Zoals je misschien wel kunt raden is het niet gezond om nu een chocoladereep van 100 gram op te eten. Chocolade bevat naast cacao namelijk ook veel suiker. Ook het cacaogehalte in melkchocolade en de meest gangbare pure chocolade is erg laag. Je zou van deze soorten chocola veel moeten eten om van de gezondheidsvoordelen van cacao te genieten. Hiermee krijg je ook een hoop suiker, vet en calorieën binnen.

De allerslechtste vorm van chocola is witte chocola. Daar zit namelijk helemaal geen cacao in. Witte chocola bestaat enkel uit suiker en cacaoboter.

Gezonde chocolade

Als regel voor chocolade geldt: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Pas bij een cacaogehalte van 85% of hoger kun je spreken van gezonde chocola. Deze chocolade bevat namelijk veel cacao en vrij weinig suiker.

Wel blijft chocola erg calorierijk. 100 gram chocolade bevat ongeveer 580 calorieën – evenveel als een voedzame avondmaaltijd.

Met één blokje van 10 gram chocolade met een extra hoog cacaogehalte geniet je van de voordelen van cacao, terwijl je de calorieën beperkt.

Rauwe cacao: de allergezondste vorm van cacao

Wie de meeste gezondheidsvoordelen uit cacao wilt halen kiest voor rauwe cacao. Rauwe cacao is niet geroosterd, waardoor alle antioxidanten en voedingsstoffen intact zijn gebleven. Rauwe cacao is verkrijgbaar in poedervorm, maar ook als hele bonen of zogenaamde cacaonibs.

Ideeën voor het gebruik van (rauwe) cacao

 • 1 el cacaopoeder door je smoothie
 • 2 tl cacaopoeder door je bakje kwark of yoghurt
 • 2 tl cacaopoeder door je havermout
 • 1 el cacaonibs over je bakje kwark, yoghurt of havermout
 • 1 el cacaonibs gemixt met 2 el notenboter: een heerlijke spread
 • 1 tl cacaopoeder door je koffie

Tip: gebruik vanille-aroma en een beetje kaneel om de chocoladesmaak nog beter naar voren te laten komen.

Van links naar rechts: cacaopoeder, cacaonibs, cacaobonen, pure chocolade

Recept: superfood chocolademelk

We hebben op onze website een recept voor je klaarstaan over hoe je supergezonde chocolademelk maakt. Deze gezonde chocolademelk is lactosevrij, plantaardig, vetarm en bevat geen geraffineerde suikers.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen dat cacao boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Een samenvatting van wat je hebt gelezen:

 • Cacao zit vol beschermende antioxidanten
 • Cacao bevat veel mineralen, vooral magnesium
 • Cacao verlaagt het slechte cholesterol en de bloeddruk, en is dus goed voor je hart
 • Cacao maakt je gelukkiger doordat het bepaalde stofjes in je hersenen aanmaakt

En natuurlijk de tips over hoe je het beste cacao kunt eten:

 • Kies chocolade met 85% cacao of meer
 • Eet geen melkchocola of witte chocolade
 • De allergezondste versie van cacao is rauwe cacao

Cacao is dus gezondheidsbevorderend voor je lichaam, maar je dagelijkse voeding is nog veel belangrijker. Ook als je wilt afvallen. Als je naast cacao de juiste voeding eet, kun je tot wel 2 kilo per week afvallen, zonder hongergevoel of verplicht te sporten.

Wil jij ook gezonder eten en afvallen? Dan bieden we je de Puur Figuur boodschappenlijst gratis aan. Gebruik de boodschappenlijst om gezond te eten en gebruik cacao als gezonde smaakmaker voor het beste resultaat.

Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de gratis boodschappenlijst wilt ontvangen en ontvang deze direct in je mailbox!