✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Kurkuma, is dat gezond? Alles wat je over kurkuma moet weten…

Is kurkuma gezond? Jazeker! Kurkuma is een van de gezondste specerijen die er bestaan en helpt bovendien bij het afvallen.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kurkuma.

Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel, vanwege de kleur die het geeft aan gerechten. De gele kleur komt van de stof curcumine, en precies die stof maakt kurkuma zo gezond.

Inhoud van dit artikel:

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij dat gemaakt wordt van de wortel van de Curcuma longa plant. Kurkuma ontstaat door de wortels van deze plant te koken en vervolgens te drogen en te vermalen.

Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken (met name in curry) en smaakt mild bitter. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, en geeft deze zijn smaak en gele kleur.

De werkzame stof die kurkuma zijn gele kleur geeft heet curcumine. Het is deze stof die kurkuma gezond maakt. In Azië wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinale specerij gebruikt. Kurkuma heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen!

Waarom kurkuma gezond is

Uit onderzoek blijkt dat curcumine zich bindt aan giftige metalen en ontstekingsremmend werkt [1,2]. Curcumine is bovendien een sterke antioxidant die vrije radicalen (dat zijn ziekteverwekkende deeltjes) opvangt en neutraliseert [3]. Dit brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.

Hieronder vind je de 11 krachtigste gezondheidsvoordelen waar je van profiteert als je regelmatig kurkuma eet.

Voordelen van kurkuma

1. Kurkuma is ontstekingsremmend

Iedere dag krijgt je lichaam met kleine indringers en mogelijke infecties te maken. Aan jouw lichaam de taak om je hiertegen te verdedigen. Als die verdediging verzwakt (bijvoorbeeld door stress of ongezonde voeding), dan kunnen er kleine ontstekingen in je lichaam ontstaan. Hier merk je zelf niets van, tot ze chronisch worden. Chronische ontstekingen spelen een grote rol bij het ontstaan van hartziekten, kanker, alzheimer en MS.

Uit onderzoek blijkt dat de curcumine in kurkuma een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Het werkt in sommige gevallen zelfs beter dan een ontstekingsremmend medicijn [3,4].

Het antioxidant-effect van curcumine is zeer sterk: dieronderzoek wijst zelfs uit dat de antioxidant curcumine een ontgiftende werking heeft bij een kwikvergiftiging [4].

Bonus: kurkuma helpt je op deze manier ook aan een egale, ontstekingsvrije huid.

2. Onderzoek naar kanker

Er zijn aanwijzingen dat de stof curcumine in geelwortel een remmende werking heeft op de ontwikkeling van kankercellen. Zo blijkt uit onderzoek bij ratten dat curcumine de schade aan cellen in de lever, nieren en hersenen gedeeltelijk kan neutraliseren, en zo kanker in deze organen kan voorkomen [4].

Het Nationaal Fonds tegen Kanker subsidieert twee onderzoeken met kurkuma in het AMC. Kurkuma zou een rol kunnen spelen bij het verminderen van de kankercellen, zodat deze niet uitgroeien tot een tumor [4,5].

Maar let op: Het gebruik van kurkuma geeft op geen enkele manier zekerheid dat het kanker kan tegengaan of voorkomen. Er is veel meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen. Ook is het niet handig om kurkuma te gebruiken bij het gebruik van bepaalde medicatie tegen kanker. Kurkuma kan (net als andere specerijen en kruiden) interactie hebben met medicatie, waardoor de werking van het medicijn kan worden geremd. Overleg bij twijfel altijd met je arts.

3. Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller (goed tegen reuma en artrose)

Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het is bovendien bewezen dat kurkuma pijn bij reuma en artrose kan verlichten, soms zelfs beter dan pijnstillende medicatie [6].

Onderzoek bij mensen toont aan dat een curcumine supplement de pijn beter bestrijdt dan het medicijn diclofenac [6]. Dit is zeer gunstig, want pijnbestrijdende medicatie kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, terwijl de natuurlijke stof curcumine geen schade aan het lichaam aanricht.

Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben.

4. Kurkuma kan alzheimer helpen voorkomen

Alzheimer staat ook wel bekend als dementie, en is een slopende ziekte voor veel families. Met kurkuma kun je alzheimer mogelijk voorkomen.

Kurkuma is namelijk ook goed voor de hersenen. Kurkuma (oftewel koenjit) zorgt ervoor dat je geheugen verbetert en jij dingen beter onthoudt. Het regelmatig eten van kurkuma kan ook alzheimer en parkinson voorkomen [7,8].

Alzheimer ontstaat doordat er bepaalde eiwitten (zoals tau-eiwit) in de hersenen samenklonteren, waardoor hersencellen afsterven. Onderzoek bij ratten wijst uit dat curcumine kan voorkomen dat tau-eiwit samenklontert [7]. Hierdoor blijven de hersenen gezond.

5. Kurkuma verlaagt je slechte cholesterol

Ook voor je bloedvaten is kurkuma gezond. Geelwortel verlaagt het slechte cholesterol in het bloed, waardoor je hartaanvallen en beschadigingen aan je bloedvaten voorkomt.

Uit onderzoek bij mensen blijkt dat na één week al een grote verbetering van het cholesterol optreedt. De deelnemers aan deze studie namen iedere dag een kurkuma supplement. Na zeven dagen werd hun bloed opnieuw getest. Het bleek dat het slechte cholesterol aanzienlijk was gedaald, en het goede HDL-cholesterol met 33% was toegenomen [9].

Bovendien versterkt kurkuma je bloedvaten en helpt het om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen. Met deze driedubbele werking helpt kurkuma hart- en vaatziekten te voorkomen [10].

6. Kurkuma bevordert de spijsvertering

Kurkuma maakt het je lichaam makkelijker om voedsel te verteren. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen kan kurkuma je helpen.

Curcumine speelt een grote rol bij het voorkomen en genezen van maagzweren, en ondersteunt een slecht functionerende lever [11].

Uit dieronderzoek blijkt dat curcumine het risico op leverschade kan verkleinen. Ratten die bij hun dieet ook curcumine kregen, hadden minder vaak last van leveraandoeningen dan ratten die dat niet kregen [12].

In Duitsland wordt kurkuma al toegepast als natuurlijk middel om verteringsproblemen te genezen.

7. Kurkuma werkt ontgiftend

Kurkuma wordt in bijna ieder detoxprogramma gebruikt. En dat is niet zonder reden. Je lever is het allerbelangrijkste orgaan als het gaat om ontgiften (detoxen).

Onderzoek bij mensen toont aan dat gefermenteerd kurkumapoeder de leverfunctie verbetert [13]. Kurkuma zorgt er zo voor dat je lever beter zijn ontgiftende werk kan doen.

8. Kurkuma kan het geheugen verbeteren

Kurkuma kan je hersenen beter hun werk laten doen en je geheugen verbeteren. Dit komt doordat kurkuma het stofje BNDF, een soort groeihormoon voor je hersenen, verhoogt [14].

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat curcumine het ruimtelijk geheugen bevordert. De ratten die curcumine kregen waren aanzienlijk beter in het oplossen van ruimtelijke puzzels dan de ratten die dat niet kregen [15].

9. Kurkuma kan een hartaanval voorkomen

Kurkuma is goed voor je hart. Het blijkt namelijk dat geelwortel stofjes bevat die een positief effect kunnen hebben op hart- en bloedvaten [16].

In een onderzoek met 121 mensen die een hartoperatie ondergingen, kregen de deelnemers 4 gram curcumine of een placebo toegediend, een paar dagen voor ze geopereerd werden. De deelnemers die curcumine kregen hadden 65% minder kans om een hartaanval te krijgen in het ziekenhuis [17].

Het is dus wellicht een goed idee om kurkuma aan je eetpatroon toe te voegen als je veel risicofactoren van hart- en vaatziekten bij jezelf herkent.

10. Kurkuma helpt tegen depressieve gevoelens

Een recent artikel uit 2017 keek naar al het onderzoek dat is gedaan naar kurkuma en depressie. Uit deze meta-analyse blijkt dat de stof curcumine inderdaad een veilig en effectief natuurlijk middel is om depressieve gevoelens te verminderen [18].

Curcumine kan de symptomen van een depressie verminderen, zowel opzichzelfstaand als in combinatie met andere kruiden [19].

Een zeer interessante uitkomst is dat curcumine het effect van antidepressiva kan versterken: de medicijnen tegen depressie werken beter als er curcumine bij wordt genomen [20].

Conclusie: kurkuma kan depressieve gevoelens verminderen en medicatie tegen depressie beter laten werken.

11. Kurkuma gaat veroudering tegen

Dezelfde werking die antioxidanten hebben op het voorkomen van kanker, hebben ze ook bij het tegengaan van veroudering [21].

Veroudering is de zichtbare uitkomst van beschadigde cellen. Antioxidanten vangen de schadelijke effecten van vrije radicalen en giftige stoffen op, en voorkomen zo dat je cellen beschadigen.

Uit onderzoek blijkt dat kurkuma zelf een antioxidant is die veroudering tegengaat [22], maar dat het ook nog eens de antioxidanten in je lichaam een boost geeft om hun werk beter te doen [4]. Zo is kurkuma dubbel effectief bij het tegengaan van veroudering. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je lichaam!

Kurkuma afvallen

Kurkuma kan helpen bij het afvallen. Uit onderzoek bij proefdieren blijkt dat kurkuma je bloedsuikerspiegel stabiel houdt [23]. Hiermee voorkomt kurkuma dat de koolhydraten uit je voeding worden opgeslagen als vet, en voorkomt het dus dat jij aankomt.

Bovendien is kurkuma een beetje pittig, waardoor je stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrand je meer calorieën zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Ten slotte maakt kurkuma je gerecht smaakvol. Dit zorgt ervoor dat jij voldaan bent na het eten van een maaltijd met kurkuma. Je zult minder trek hebben in nog meer eten of snacks, en zo eet je automatisch minder.

Opneembaarheid: mixen met zwarte peper is niet genoeg

Kurkuma wordt 20 keer beter opgenomen als je het in combinatie met zwarte peper én vet eet, aangezien kurkuma vetoplosbaar is. Dat betekent dat het beter wordt opgenomen als je het in combinatie met vet eet.

Een recent onderzoek toonde aan dat de fenegriek de opname met wel 15,8x kan verhogen [27]. Probeer kurkuma capsules te nemen die zowel zwarte peper als fenegriek bevatten.

Verwerk kurkuma dus in een warme maaltijd waar je ook kokosolie in gebruikt, en voeg een snufje zwarte peper toe. Bij koude gerechten kun je noten, avocado of extra vierge olijfolie toevoegen (en een snufje zwarte peper) [24].

Let op: Houd kurkuma gezond en verhit het niet te veel. Hierdoor kan de geneeskrachtige werking verminderen.

Waarschuwingen

Eén theelepel kurkuma is een gezonde dagelijkse hoeveelheid. Geelwortel werkt licht bloedverdunnend en kan hierdoor het effect van bepaalde geneesmiddelen, zoals aspirine, beïnvloeden. Als je bloedverdunners slikt is het verstandig om een arts te raadplegen over hoe je kurkuma het beste kunt combineren met je medicatie.

Daarnaast raden we vrouwen die een borstkankerbehandeling ondergaan af om een kurkuma supplement te nemen.

Wees gerust: bij normaal gebruik is kurkuma gezond. Houd de hoeveelheid in recepten of op bijsluiters van kurkuma capsules aan. Dan hoef je je geen zorgen te maken over eventuele bijwerkingen [25].

 

Disclaimer: dit artikel is bedoeld om de wetenschappelijke en ingewikkelde studies over kurkuma makkelijk en begrijpbaar te maken voor iedereen. Het gebruik van een kurkuma supplement is geen garantie dat je de in dit artikel genoemde voordelen ervaart. De onderzoeksresultaten uit dit artikel zijn alleen bedoeld ter illustratie en zijn niet gekoppeld aan het gebruik van een kurkuma supplement. Gezondheidsvoordelen van plantaardige supplementen mogen pas na goedkeuring van de autoriteiten worden gevoerd.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (7) Verberg reacties Toon alle reacties
Erkan Yalcin
3 maart 2024
Reageren

Ik ga niet discussiëren over, maar ik begin vanaf vorige week elke ochtend als ontbijt een pot Griekse yoghurt en lepel kurkuma er over goed roeren en op eten. Zeer lekker. Artrose op mijn nek pijn is 80% verbeterd. Mvg Erkan

  Susanne Chrispijn
  5 maart 2024
  Reageren

  Wat fijn om te lezen dat je zoveel voordelen ervaart bij het nemen van kurkuma.

Michael Smulders
11 maart 2019
Reageren

Beste Bernard,
Ik was al overtuigd van de positieve effecten van kurkuma, maar vanuit mijn praktijk weet ik dat er nog al wat verschil kan zijn tussen preparaten.
Een van de hoogleraren verbonden aan de kankerkliniek antoonie van leeuwenhoek heeft op tv met zoveel woorden verklaard dat het allemaal onzin is omdat is aangetoond dat curcuma nauwelijks wordt opgenomen. Nu zijn er ook een aantal producenten die dat erkennen en daarom een vorm hebben gevonden waardoor curcuma beter opgenomen wordt , dat is onder ander onderstaand product , waarvan ook een onderzoeksgrafiek is .
[gedeelte van de reactie verwijderd]

Dus : kun je iets vertellen over de biologische beschikbaarheid?
met dank

  Henk
  20 februari 2024
  Reageren

  Kurkuma, of geelpoeder of onder een andere naam is verkrijgbaar in allerlei variaties van pure worteltokjes kost bijna niks tot dure capsulen in een potje.
  Kost bijna niks: een handjevol op de markt een euro, wordt niet een afgewogen,

  Dan krijg, je hebt dan het pure wortelstokje plm 5cm lang en 15 mm dik, ik snij het in dunneplakjes door wat rauwkost, sla, kool

  Dan heb je de potjes strooipoeder, supermarkt, kost een paar Euro, geelwortel, strooien op rijst, nasi.

  En dan nog dure potjes met capsules, 25 Euro, en die zijn volgens de fabrikant het beste

  Dus de vraag, wat moet ik nemen en eventueel hoeveel.

   Susanne Chrispijn
   23 februari 2024

   Om te koken kun je de kurkuma in poedervorm nemen uit de supermarkt of uit een toko. Als je een vers stuk kurkuma neemt, houd er dan rekening mee dat je dit niet rauw kunt eten. Als je een kurkuma supplement wil nemen. Neem dan en supplement met de werkzame stof curcumine. Hoe meer curcumine, des te groter het effect.

  Bernard
  11 maart 2019
  Reageren

  Hi Michael,

  FYI: ik heb een deel uit jouw reactie weg moeten halen (omdat het wettelijk verboden is om op dezelfde pagina onderzoeksresultaten en productinformatie te noemen).

  Wat betreft de biologische beschikbaarheid: daar zitten inderdaad wat haken en ogen aan. Ik denk dat het goed is dat bekende autoriteiten waarschuwen om de voordelen van kurkuma met een korrel zout te nemen, en daarmee mensen beschermen tegen hypes.

  In dit artikel heb ik bewust alle voordelen van kurkuma opgesomd aan de hand van onderzoeken. De resultaten uit de onderzoeken zijn veelbelovend. Er lopen een heleboel nieuwe onderzoeken (ook Nederlandse) over kurkuma en ik hoop dat de meeste claims over kurkuma straks worden onderstreept met nieuwe onderzoeksresultaten.

  Over de bio beschikbaarheid: ik adviseer mensen om kurkuma met vet te nemen (omdat het vetoplosbaar is). Verder helpt zwarte peper bij de opname, alleen heb ik mijn vraagtekens over hoe de lever omgaat met curcumine als het gebonden is aan zwarte peper (of Bioperine). Zwarte peper zou door de lever afgebroken kunnen worden, en als het verbonden is met curcumine, dan kan dat wellicht het effect van curcumine beïnvloeden.

  Verder heeft fenegriek een opmerkelijke eigenschap. Het kan de opname van voedingstoffen verbeteren. Dit geldt ook voor kurkuma. Volgens een onderzoek tot wel 15x.

  Lang verhaal kort: ik denk dat meer onderzoek nodig is om jouw vraag goed te kunnen beantwoorden. Voor nu raad ik mensen aan om kurkuma te nemen in combinatie met zwarte peper, vet en fenegriek.

  Groet,
  Bernard

Bernard
27 februari 2019
Reageren

Hi Chantal,

Bedankt voor het compliment. En goed dat je dit even vraagt.

In dit artikel heb ik verschillende onderzoeken opgesomd over kurkuma. Maar zelfs als iets wetenschappelijk bewezen is, betekent het nog niet dat iedereen van de voordelen profiteert. Een wetenschappelijke studie is altijd gedaan in een bepaalde context. Die context kan verschillen met jouw situatie – waardoor je meer of minder van de effecten genoemd.

Jouw kritische blik is dus helemaal goed. Aan de andere kant: niet geschoten is altijd mis.

Het enige wat je hebt te verliezen is een paar tientjes om het te testen. De aanwijzingen zijn er. De succesverhalen ook (ook van mijn klantenkring). Het is alleen nog even de vraag of het bij jouw ook werkt.

Persoonlijk ben ik ook van Kurkuma C3 complex. Dit heeft de hoogste gehalte aan curcumine (de stof met alle voordelen). Het is wel wat duurder, maar het bestaat voor 95% uit curcumine. Dat is 19x meer curcumine dan gewone gedroogde kurkuma gemalen tot poeder, zoals je die in de supermarkten en de meeste drogisterijen vindt.

Hoop dat dit je helpt.
Succes!
Groet,
Bernard

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen