Falafel bowl met veldsla, hummus en olijven

Deze falafel bowl is een lust voor het oog, smaakt heerlijk en is ook nog eens erg gezond!

Met dit recept maak je de falafel helemaal zelf, waardoor deze geen onnodige toevoegingen bevat en in een gezond voedingspatroon past.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 551 kcal (calorieën)
Eiwitten: 17,5 gram
Koolhydraten: 34 gram
Vetten: 35,5 gram
Vezels: 16 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 100 gram voorgekookte kikkererwten
  • 100 gram cherrytomaten
  • 50 gram radijs
  • 50 gram suikervrije hummus
  • 30 gram zure augurken
  • 30 gram olijven
  • 1 teentje knoflook
  • ½ zakje veldsla (37,5 gram)
  • ½ komkommer
  • ⅓ rode ui (30 gram)
  • ¼ citroen
  • 5 gram amandelmeel
  • 2 gram verse peterselie
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • Zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: eetbare bloemen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat uitlekken in een vergiet of zeef.
  3. Pers de knoflook en snipper de een derde rode ui.
  4. Pureer de kikkererwten, de knoflook, de rode ui, het sap van de kwart citroen, de verse peterselie, het amandelmeel, het komijnpoeder, het korianderpoeder en een snuf zeezout en zwarte peper met een keukenmachine, blender of staafmixer.
  5. Doe in een kom en vorm met je handen tot balletjes. Is het mengsel te nat? Voeg dan wat extra amandelmeel toe.
  6. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze voorzichtig een beetje plat.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de falafel circa 15 minuten, totdat deze goudbruin is. Ga ondertussen verder met het recept.
  8. Snijd of schaaf de halve komkommer in lange, dunne slierten met behulp van een mes, dunschiller, kaasschaaf of mandoline.
  9. Halveer de cherrytomaten, snijd de radijsjes in plakjes, snijd de augurken in plakjes en halveer de olijven.
  10. Doe de veldsla in een kom en verdeel de cherrytomaten, de radijsjes, de hummus, de augurken, de olijven, de komkommer en de olijfolie erover.
  11. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de falafel over het gerecht.
  12. Optioneel: garneer met eetbare bloemen.


Tip:
 Ben je op zoek naar meer gezonde vegetarische recepten? Ons programma Vegetarisch Slank bevat 5 weekmenu’s met meer dan 90 smaakvolle vegetarische recepten waarmee je gewicht verliest. Ook geschikt voor flexitariërs!