Recept voor zelfgemaakte hummus

Veel voorverpakte soorten hummus zijn voorzien van allerlei toevoegingen om het langer houdbaar te maken. Dit is niet gezond, en het is daarbij super makkelijk om zelf hummus te maken. Doordat je gelijk een grotere hoeveelheid maakt, heb je genoeg om er de hele week van te eten.

Hummus is erg geschikt als gezond beleg op bijvoorbeeld een rijstwafel, en is lekker om te gebruiken als dip voor snackgroenten naar keuze. Ook is hummus erg lekker om te eten bij een maaltijd met gebraden vlees en gestoomde groenten.

Onderstaand recept is het basisrecept voor hummus. Je kunt zelf experimenteren door verschillende smaken toe te voegen. Denk aan kerriepoeder of gekookte bietjes, wortel of pompoen. Je kunt er veel ingrediënten in verwerken om het nóg lekkerder te maken.

Hummus is geschikt om te eten als je wilt afvallen. Het geeft een lang verzadigd gevoel en past goed in een koolhydraatarm dieet.

Voedingswaarden van dit recept

Totaal / per portie van 80 gram:

Energie: 735 kcal (calorieën) / 143,4 kcal
Eiwitten: 26 gram / 5,1 gram
Koolhydraten: 49 gram / 9,6 gram
Vetten: 43 gram / 8,4 gram
Vezels: 25 gram / 4,9 gram

Benodigdheden voor 1 grote bak

  • 1 blik kikkererwten (circa 300 gram nettogewicht)
  • 30 gram sesamzaad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • Paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet of zeef en doe in een blender.
  2. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan en voeg aan de blender toe.
  3. Pers de knoflook en voeg dit samen met het komijnpoeder aan de blender toe.
  4. Pers de citroen uit en voeg het sap aan de blender toe.
  5. Blend het geheel tot een egale massa. Voeg wat water toe wanneer de hummus te dik is.
  6. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  7. Serveer de hummus met een snufje paprikapoeder en druppel er twee eetlepels olijfolie over.
  8. Bewaar de hummus in een afgesloten bak in de koelkast. Hummus is lekker om te gebruiken als dipsaus voor snackgroenten of als beleg op bijvoorbeeld rijstwafels of zelfgemaakte crackers.