Recept voor zelfgemaakte hummus

Hummus is geschikt als gezond beleg op bijvoorbeeld een rijstwafel, en is lekker om te gebruiken als dip voor snackgroenten naar keuze. Ook is hummus erg lekker om te eten bij een maaltijd met gebraden vlees en gestoomde groenten.

Hummus is geschikt om te eten als je wilt afvallen. Het geeft een lang verzadigd gevoel en past goed in een koolhydraatarm eetpatroon.

Hieronder vind je het recept van de PuurFiguur-hummus. Vers, zelfgemaakt en 100% vrij van onnodige toevoegingen!

Voedingswaarden van dit recept

Totaal / per portie van 50 gram

Energie: 740 kcal (calorieën) / 92,5 kcal
Eiwitten: 26 gram / 3,3 gram
Koolhydraten: 51 gram / 6,4 gram
Vetten: 43 gram / 5,8 gram
Vezels: 26 gram / 3,3 gram

Onderstaand recept is het basisrecept voor hummus. Je kunt zelf experimenteren door verschillende ingrediënten toe te voegen. Denk aan kerriepoeder of gekookte bietjes, wortel of pompoen. Je kunt er veel ingrediënten in verwerken om het nóg lekkerder te maken.

Benodigdheden voor 1 grote bak

  • 300 gram voorgekookte kikkererwten
  • 30 gram sesamzaad (of tahin)
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan.
  2. Pers de knoflook en doe in een blender.
  3. Voeg het komijnpoeder, de olijfolie en het sesamzaad (of de tahin) aan de blender toe.
  4. Pers de citroen uit en voeg het sap aan de blender toe.
  5. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet of zeef en voeg aan de blender toe.
  6. Blend het geheel tot een egale massa. Voeg wat water toe als de hummus te dik is.
  7. Breng de hummus op smaak met paprikapoeder, zeezout en zwarte peper.

Tip: Bewaar de hummus in een afgesloten bak in de koelkast.