Een recept voor gezonde oliebollen van haver

Wil je tijdens de feestdagen een beetje op je gewicht letten, maar toch meedoen met de feestvreugde? Dan is er ook een prima alternatief op die vette, ongezonde oliebol.
Ingrediënten voor circa 12 oliebollen:

* Je kunt kant-en-klaar havermeel kopen of zelf havermeel maken door havermout in een keukenmachine tot meel te malen.

** Als je last hebt van een lactose-intolerantie of niet goed tegen zuivel kunt, maak dan gebruik van plantaardige yoghurt zoals kokos- of amandelyoghurt.

*** Ik heb bakpoeder gebruikt van Biovegan. Dit is verkrijgbaar bij de natuurwinkel en biologische winkels als Ekoplaza. Reguliere bakpoeder uit de supermarkt maakt dit recept ongezonder.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Wel de krenten 15 minuten in warm water.
  3. Smelt de kokosolie en snijd de appel in blokjes.
  4. Meng de kwark, de kokosolie, de honing, het kaneel, de eieren en het bakpoeder goed door elkaar.
  5. Voeg daarna het havermeel, de krenten en de appel toe en meng door elkaar.
  6. Vorm met 2 lepels 12 balletjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Bak de oliebollen in 20 à 30 minuten goudbruin.

Tip: Strooi er wat geraspte kokos over voor een feestelijke uitstraling.