Gezonde oliebollen van haver

Wil je een beetje op je gewicht letten, maar toch een lekkere oliebol eten? Dan is er ook een prima alternatief op die vette, ongezonde oliebol.

Met dit recept maak je gezonde oliebollen van haver. Hou je niet van krenten in je oliebol? Laat deze dan achterwege.

Voedingswaarden van dit recept

Totaal / per oliebol

Energie: 1804 / 150 kcal
Eiwitten: 71 / 5,9 gram
Koolhydraten: 238 / 19,8 gram
Vetten: 58 / 4,8 gram
Vezels: 24 / 2 gram

Ingrediënten voor 12 oliebollen

* Je kunt kant-en-klaar havermeel kopen of zelf havermeel maken door havermout in een keukenmachine tot meel te malen.

** Als je last hebt van een lactose-intolerantie of niet goed tegen zuivel kunt, maak dan gebruik van ongezoete plantaardige yoghurt, zoals kokosyoghurt of amandelyoghurt.

*** Ik heb bakpoeder gebruikt van Biovegan. Dit is verkrijgbaar bij de natuurwinkel en biologische winkels zoals Ekoplaza. 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Wel de krenten 15 minuten in warm water.
  3. Smelt de kokosolie en snijd de appel in blokjes.
  4. Meng de kwark, de kokosolie, de honing, het kaneelpoeder, de eieren en het bakpoeder goed door elkaar.
  5. Voeg het havermeel, de krenten en de appel toe en roer goed door.
  6. Vorm met 2 lepels 12 balletjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de oliebollen in 20 à 30 minuten goudbruin en gaar.

Tip: Strooi er wat geraspte kokos over voor een feestelijke uitstraling.