Gezonde appelbeignets

Deze appelbeignets passen prima in een koolhydraatarm eetpatroon. Doordat je ze in een koekenpan bakt (en dus niet frituurt) zijn ze een stuk gezonder dan de originele variant.

Je kunt ze prima combineren met gezonde oliebollen van haver.

Voedingswaarden per appelbeignet

Energie: 79 kcal
Eiwitten: 2,5 gram
Koolhydraten: 7,5 gram
Vetten: 4 gram
Vezels: 1,5 gram

Ingrediënten (voor 8 stuks)

  • 1 appel (200 gram)
  • 1 ei
  • 75 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 40 gram havermeel
  • 20 gram kokosmeel
  • 50 ml water
  • Kaneelpoeder
  • ½ tl bakpoeder
  • Mespuntje zeezout
  • Extra vierge kokosolie
  • Optioneel: kokosrasp

Bereidingswijze

  1. Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor of mes.
  2. Snijd de appel in de breedte in 8 ringen van circa 1 cm dik.
  3. Bestrooi de appelringen aan beide kanten met kaneelpoeder.
  4. Doe het havermeel, het kokosmeel, het bakpoeder, het zeezout en een theelepel kaneelpoeder in een grote kom en roer goed door.
  5. Klop in een andere kom het ei los met een garde. Voeg de Griekse yoghurt en het water toe en roer goed door.
  6. Voeg het yoghurtmengsel aan de kom met het meel toe en roer tot een glad beslag.
  7. Haal de appelringen met een vork door het beslag. Zorg ervoor dat ze goed met het beslag bedekt zijn.
  8. Verhit een eetlepel kokosolie in een grote koekenpan en bak de appelbeignets met 4 tegelijk in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Draai de appelbeignets halverwege de baktijd om.
  9. Leg de appelbeignets op een mooie schaal.
  10. Optioneel: garneer met wat kokosrasp en een snufje kaneelpoeder.

Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt door suikervrije kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) of suikervrije amandelyoghurt.