✓ Hardcover boeken geleverd binnen één werkdag

✓ Geleverd binnen één werkdag

Bekijk alle producten Bekijk aanbod

Kies de juiste honing en profiteer van deze 12 voordelen (#5 is het leukst)

Honing is een van de oudste zoetstoffen ter wereld. In dit artikel lees je welk soort honing een gunstig effect heeft op je darmen, huid en bloedsomloop. Je leest ook welke honingsoort je het beste kunt vermijden.

Na het lezen van dit artikel weet je of honing een geschikte suikervervanger is tijdens het afvallen.

Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt door bijen geproduceerd met behulp van nectar. De nectar wordt door de (werk)bij uit bloemen en planten gehaald en in de honingmaag opgeslagen. Een deel van de honing is voor eigen consumptie. De rest wordt uitgebraakt en door jonge werkbijen van enzymen voorzien.

De enzymen scheiden de van nature aanwezige sacharose in vruchtsuiker en druivensuiker uit. Dit maakt dat de honing voor ons makkelijk verteerbaar is. Door de bewerkingswijze van de bijen verandert de nectar na een paar dagen in honing. In de bijenkast wordt de honing door de bijen in de cellen van de honingraat gestopt. De bijen verzegelen de raat vervolgens met een waslaagje, dat voor een natuurlijke manier van bewaren zorgt.

De imker verwijdert voorzichtig de bijen van de raat. Met een speciale vork verwijdert de bijenhouder het waslaagje. De volle honingraten gaan in een centrifuge, waardoor de honing uit de raat wordt geslingerd.

Vervolgens blijft de honing drie tot vijf dagen in een afgesloten container, zodat wasresten, stuifmeeldeeltjes en andere stoffen boven komen drijven. De honing wordt gezeefd en de potten worden gevuld.

In Nederland wordt er van mei tot september honing geproduceerd. Als bijen de juiste voeding krijgen en het weer goed is, kunnen imkers honing oogsten in het voorjaar, de zomer en de herfst. Een bijenvolk kan wel 30 tot 40 kilo honing per jaar opbrengen. De bijenvolkeren wonen permanent in de kast. In de winter leven zij van de voorraad honing die achter is gebleven.

Verschillende soorten honing

Om voordeel te halen uit alle gezonde eigenschappen van honing, gaan we uit van de ruwe (biologische) vorm. Dit betekent dat honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt.

honingraat In Nederland wordt deze wijze gecontroleerd. De honing is vaak hard (gekristalliseerd) door de aanwezige stuifmeelkorrels en is dus niet vloeibaar. Acaciahoning is als vloeibare variant een uitzondering.

Het is in Nederland verplicht om op het etiket te vermelden waar de honing vandaan komt. Honing uit het Verre Oosten is veelal bewerkt en ongecontroleerd, en bevat vaak conserveringsmiddelen. De gezonde stoffen van honing zijn eruit gehaald, waardoor het alleen nog als zoetstof dient. Deze soort honing is moeilijker verteerbaar en is dus niet geschikt tijdens een dieet.

De voordelen van honing

Naast het feit dat honing goede stoffen als sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren bevat, biedt het ook de volgende gezondheidsvoordelen:

  1. Vermindert roos en een jeukende hoofdhuid
  2. Werkt als hoestmiddel en verlicht keelinfecties (waardoor je ook nog eens beter slaapt)
  3. Werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten)
  4. Kalmeert de zenuwen
  5. Helpt bij ontstekingen in maag en darmen
  6. Vermindert diarree
  7. Voorkomt de groei van bacteriën en schimmels
  8. Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop
  9. Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert
  10. Verbetert de weerstand, waardoor het een versterkend middel is voor zwangere en zogende vrouwen, kinderen, ouderen en zieken
  11. Verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën (gebruik lokale, ruwe honing)
  12. Kan gebruikt worden als cosmetisch product in de vorm van een gezichtsmasker, haarspoeling en als vochtinbrenger voor de huid

Voedingswaarde honing

De voedingswaarde van honing (339 gram) is:

  • 1031 kcal (calorieën)
  • 278 gram koolhydraten, waarvan:
    – 278 gram suiker
  • 1 gram eiwitten
  • 0 gram vetten
  • 0,7 gram vezels

Honing bevat de volgende vitamines en mineralen:

  • Vitamine B2: 0,1 mg
  • Vitamine B6: 0,1 mg
  • Vitamine C: 1,7 mg
  • Kalium: 176 mg
  • Magnesium: 6,8 mg
  • Mangaan: 0,3 mg
  • Natrium: 13,6 mg
  • Fosfor: 13,6 mg
  • Zink: 0,7 mg
  • Koper: 0,1 mg
  • Calcium: 20,3 mg
  • IJzer: 1,4 mg

Daarnaast bevat honing 58 gram water en is het onbeperkt houdbaar (mits het goed wordt bewaard of als het anders wordt aangegeven op het etiket).

Let op: Geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar. Het darmstelsel is nog niet geschikt om de bacteriën in honing te verwerken, wat tot darmproblemen leidt.

Honing eten tijdens het afvallen?

Honing wordt gebruikt als suikervervanger. Toch kunnen suiker en honing niet met elkaar worden vergeleken. Honing is een bijzonder product met een hoge voedingswaarde. Door de unieke vervaardiging door bijen en de gezonde voedingsstoffen die het bevat, is honing veel meer dan enkel een zoetstof.

Hoewel honing rijk is aan suikers, bevat het ook een grote variatie aan vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Deze voedingsstoffen zijn niet te vinden in ‘gewone’ suiker.

Gebruik honing onverwarmd, zodat de waardevolle en warmtegevoelige enzymen niet verloren gaan. Door de aanwezigheid van mineralen en vitaminen blijft honing veel gezonder dan gewone suiker.

Samenvatting: Honing is een gezonde suikervervanger; het bevat vitamines en mineralen die niet in tafelsuiker te vinden zijn. Desondanks is honing rijk aan suiker, waardoor je er beter niet te veel van kunt eten tijdens het afvallen.

Zoals je in ons artikel over het koolhydraatarm dieet kunt lezen, zijn koolhydraten de hoofdoorzaak van een dikke buik. Door koolhydraatarm te eten en voor koolhydraten van het juiste type (zoals honing) te kiezen, kun je snel en gezond afvallen zonder verplicht te sporten.

In de gratis PuurFiguur boodschappenlijst vind je een uitgebreide lijst met meer dan 120 natuurlijke voedingsmiddelen waarmee je tot 2 kilo per week kunt afvallen (in week 1 mogelijk zelfs meer, omdat je lichaam geen onnodig vocht meer vasthoudt).

Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen, en ontvang de boodschappenlijst en onze beste afslanktips direct in je mailbox.

Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!
Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (6) Verberg reacties Toon alle reacties
kimberley pex
31 augustus 2020
Reageren

Goed artikel ! Ik las net allemaal onzinverhalen(op andere sites) dat suiker en honing gelijk zijn ! ONZIN. Suiker is van chemische, en flink gebleekte , verhitte gekalkte vermalen suikerbieten gemaakt. Vergif dus. Totaal geen voedingswaarde. En leuk om snel diabetes te krijgen. Honing (de echte dus)puur , en onbewerkt, is een geweldig natuurproduct. Met heel veel goede invloeden. ******* Hetzelfde met fruitsap puur; een glas cola of frisdrank is hetzelfde als : een glas puur fruitsap ! Wat n idiote dingen ze ons wijsmaken ! t Enige dat misschien in de buurt komt zijn de koolhydraten. Maar die andere 150 goede ingrediënten laten ze gewoon achterwege. Natuurlijke producten zijn ALTIJD beter. Chemische bewerkte , met veel E nummers toegevoegde troep MAG niet eens een voedingsmiddel genoemd worden, want het is gewoon geen voeding.

Gerard
24 januari 2020
Reageren

Leuk artikel!

Echte honing is een heilzaam product. Koop het echter wel bij de imker, honing uit supermarkten wordt nogal wat me gerommeld.
Ook wordt de supermarkt honing altijd verhit tijdens het verwerkingsproces, waardoor de goede enzymen kapot gaan. Weet je geen imker in de buurt? Kijk dan eens op https://www.honingonline.nl! Hier hebben ze honing van de imker uit diverse regio’s van ons land!

    Ingrid
    13 februari 2020
    Reageren

    En hoe zit het met agave siroop? Mag he dat wel gebruiken?

      Bianca Ochse
      16 februari 2020

      Hoi Ingrid, Bedankt voor je vraag. Agavesiroop is een vorm van geraffineerde suiker. Het hoge fructosegehalte heeft een negatief effect op de lever en de vetverbranding. Daarom adviseren we om agavesiroop te vermijden. We hebben hier een artikel over geschreven dat je wellicht interessant vindt: https://www.puurfiguur.nl/zoetstoffen/ Fijne dag!

Xan
8 november 2017
Reageren

Leuk artikel!

    Bernard
    13 november 2017
    Reageren

    Dankje 🙂

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
Gezond eten
De voordelen van kikkererwten (en 8 lekkere recepten)

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes…

Afvallen
Glucomannan (konjac): wat is het en helpt het bij afvallen?

Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af…

Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

Omega 3 speelt een belangrijke rol in bijna elk aspect van je gezondheid. Het…

Gezond eten
Tempeh: zo bereid je het + 10 recepten

Tempeh wordt vaak gebruikt in vegetarische of veganistische gerechten ter vervanging van vlees. Het…

Gezond eten
De voordelen van agar agar + zo gebruik je het

Steeds vaker wordt agar agar gebruikt in gerechten. Dit plantaardige bindmiddel wordt gemaakt van…

Afvallen
Metabolisme versnellen: 11 tips die jou gaan helpen

In dit artikel vind je 11 tips waarmee je je metabolisme kunt versnellen, zodat…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen