Ik gebruik nu honing in mijn koffie inplaats van suiker..is dat wel goed..omdat ik lees dat je honing niet moet verwarmen omdat dan de goede enzymen kapot gaan.
Kies de juiste honing en profiteer van deze 12 voordelen (#5 is het leukst)
Honing is een van de oudste zoetstoffen ter wereld. In dit artikel lees je welk soort honing een gunstig effect heeft op je darmen, huid en bloedsomloop. Je leest ook welke honingsoort je het beste kunt vermijden.
Na het lezen van dit artikel weet je of honing een geschikte suikervervanger is tijdens het afvallen.
Hoe wordt honing gemaakt?
Honing wordt door bijen geproduceerd met behulp van nectar. De nectar wordt door de (werk)bij uit bloemen en planten gehaald en in de honingmaag opgeslagen. Een deel van de honing is voor eigen consumptie. De rest wordt uitgebraakt en door jonge werkbijen van enzymen voorzien.
De enzymen scheiden de van nature aanwezige sacharose in vruchtsuiker en druivensuiker uit. Dit maakt dat de honing voor ons makkelijk verteerbaar is. Door de bewerkingswijze van de bijen verandert de nectar na een paar dagen in honing. In de bijenkast wordt de honing door de bijen in de cellen van de honingraat gestopt. De bijen verzegelen de raat vervolgens met een waslaagje, dat voor een natuurlijke manier van bewaren zorgt.
De imker verwijdert voorzichtig de bijen van de raat. Met een speciale vork verwijdert de bijenhouder het waslaagje. De volle honingraten gaan in een centrifuge, waardoor de honing uit de raat wordt geslingerd.
Vervolgens blijft de honing drie tot vijf dagen in een afgesloten container, zodat wasresten, stuifmeeldeeltjes en andere stoffen boven komen drijven. De honing wordt gezeefd en de potten worden gevuld.
In Nederland wordt er van mei tot september honing geproduceerd. Als bijen de juiste voeding krijgen en het weer goed is, kunnen imkers honing oogsten in het voorjaar, de zomer en de herfst. Een bijenvolk kan wel 30 tot 40 kilo honing per jaar opbrengen. De bijenvolkeren wonen permanent in de kast. In de winter leven zij van de voorraad honing die achter is gebleven.
Verschillende soorten honing
Om voordeel te halen uit alle gezonde eigenschappen van honing, gaan we uit van de ruwe (biologische) vorm. Dit betekent dat honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt.
In Nederland wordt deze wijze gecontroleerd. De honing is vaak hard (gekristalliseerd) door de aanwezige stuifmeelkorrels en is dus niet vloeibaar. Acaciahoning is als vloeibare variant een uitzondering.
Het is in Nederland verplicht om op het etiket te vermelden waar de honing vandaan komt. Honing uit het Verre Oosten is veelal bewerkt en ongecontroleerd, en bevat vaak conserveringsmiddelen. De gezonde stoffen van honing zijn eruit gehaald, waardoor het alleen nog als zoetstof dient. Deze soort honing is moeilijker verteerbaar en is dus niet geschikt tijdens een dieet.
De voordelen van honing
Naast het feit dat honing goede stoffen als sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren bevat, biedt het ook de volgende gezondheidsvoordelen:
- Vermindert roos en een jeukende hoofdhuid
- Werkt als hoestmiddel en verlicht keelinfecties (waardoor je ook nog eens beter slaapt)
- Werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten)
- Kalmeert de zenuwen
- Helpt bij ontstekingen in maag en darmen
- Vermindert diarree
- Voorkomt de groei van bacteriën en schimmels
- Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop
- Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert
- Verbetert de weerstand, waardoor het een versterkend middel is voor zwangere en zogende vrouwen, kinderen, ouderen en zieken
- Verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën (gebruik lokale, ruwe honing)
- Kan gebruikt worden als cosmetisch product in de vorm van een gezichtsmasker, haarspoeling en als vochtinbrenger voor de huid
Voedingswaarde honing
De voedingswaarde van honing (339 gram) is:
- 1031 kcal (calorieën)
- 278 gram koolhydraten, waarvan:
– 278 gram suiker - 1 gram eiwitten
- 0 gram vetten
- 0,7 gram vezels
Honing bevat de volgende vitamines en mineralen:
- Vitamine B2: 0,1 mg
- Vitamine B6: 0,1 mg
- Vitamine C: 1,7 mg
- Kalium: 176 mg
- Magnesium: 6,8 mg
- Mangaan: 0,3 mg
- Natrium: 13,6 mg
- Fosfor: 13,6 mg
- Zink: 0,7 mg
- Koper: 0,1 mg
- Calcium: 20,3 mg
- IJzer: 1,4 mg
Daarnaast bevat honing 58 gram water en is het onbeperkt houdbaar (mits het goed wordt bewaard of als het anders wordt aangegeven op het etiket).
Let op: Geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar. Het darmstelsel is nog niet geschikt om de bacteriën in honing te verwerken, wat tot darmproblemen leidt.
Honing eten tijdens het afvallen?
Honing wordt gebruikt als suikervervanger. Toch kunnen suiker en honing niet met elkaar worden vergeleken. Honing is een bijzonder product met een hoge voedingswaarde. Door de unieke vervaardiging door bijen en de gezonde voedingsstoffen die het bevat, is honing veel meer dan enkel een zoetstof.
Hoewel honing rijk is aan suikers, bevat het ook een grote variatie aan vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Deze voedingsstoffen zijn niet te vinden in ‘gewone’ suiker.
Gebruik honing onverwarmd, zodat de waardevolle en warmtegevoelige enzymen niet verloren gaan. Door de aanwezigheid van mineralen en vitaminen blijft honing veel gezonder dan gewone suiker.
Samenvatting: Honing is een gezonde suikervervanger; het bevat vitamines en mineralen die niet in tafelsuiker te vinden zijn. Desondanks is honing rijk aan suiker, waardoor je er beter niet te veel van kunt eten tijdens het afvallen.
Zoals je in ons artikel over het koolhydraatarm dieet kunt lezen, zijn koolhydraten de hoofdoorzaak van een dikke buik. Door koolhydraatarm te eten en voor koolhydraten van het juiste type (zoals honing) te kiezen, kun je snel en gezond afvallen zonder verplicht te sporten.
In de gratis PuurFiguur boodschappenlijst vind je een uitgebreide lijst met meer dan 250 natuurlijke voedingsmiddelen waarmee je tot 2 kilo per week kunt afvallen (in week 1 mogelijk zelfs meer, omdat je lichaam geen onnodig vocht meer vasthoudt).
Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen, en ontvang de boodschappenlijst en onze beste afslanktips direct in je mailbox.
Klopt helemaal wat je zegt! We worden gewoon vergiftigd! En zelf in ziekenhuis winkeltjes verkopen ze die rotzooi! Gezond eten moet je echt zoeken,
is het zo dat honing met warme melk je slaap bevorderd
Ik heb wel eens gehoord van een imker dat je na dat je honing op je bruine boterham hebt gegeten en boterham met kaas moet eten dat dan de honing beter word opgenomen in je lichaam
Goed artikel ! Ik las net allemaal onzinverhalen(op andere sites) dat suiker en honing gelijk zijn ! ONZIN. Suiker is van chemische, en flink gebleekte , verhitte gekalkte vermalen suikerbieten gemaakt. Vergif dus. Totaal geen voedingswaarde. En leuk om snel diabetes te krijgen. Honing (de echte dus)puur , en onbewerkt, is een geweldig natuurproduct. Met heel veel goede invloeden. ******* Hetzelfde met fruitsap puur; een glas cola of frisdrank is hetzelfde als : een glas puur fruitsap ! Wat n idiote dingen ze ons wijsmaken ! t Enige dat misschien in de buurt komt zijn de koolhydraten. Maar die andere 150 goede ingrediënten laten ze gewoon achterwege. Natuurlijke producten zijn ALTIJD beter. Chemische bewerkte , met veel E nummers toegevoegde troep MAG niet eens een voedingsmiddel genoemd worden, want het is gewoon geen voeding.
In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…
In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…
In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…
Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…
In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…
Deel dit artikel: