15 lekkere havermout ontbijt recepten voor iedere dag

Havermout is een van de beste opties voor een voedzaam ontbijt. Het is gezond, goedkoop en simpel te bereiden, het vult goed en je kunt er veel verschillende gerechten mee maken.

In dit artikel lees je waarom een ontbijt met havermout een gezonde start van je dag is en waarom het je helpt met afvallen.

Ook geven we je 15 lekkere havermout ontbijt recepten.

Inhoud:

Is havermout gezond?

Het korte antwoord op deze vraag is: jazeker, havermout is gezond. Hieronder leggen we uit waarom havermout gezond is en hoe havermout je kan helpen met afvallen.

Havermout is vezelrijk

Havermout bevat een grote hoeveelheid van de oplosbare vezel beta-glucan [1]. Oplosbare vezels nemen in je darmen veel vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Hiermee voorkom je verstopping.

Beta-glucan verlaagt daarnaast het (slechte) LDL-cholesterol [2], verbetert je bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid [3], geeft je lang een verzadigd gevoel [4] en verhoogt de hoeveelheid gezonde bacteriën in je darmen [5].

Havermout bevat eiwitten

Havermout is een goede bron van plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam.

Eiwitten hebben, in tegenstelling tot koolhydraten, weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Minder bloedsuikerpieken betekent minder aanmaak van insuline, waardoor je langer verzadigd bent en vetopslag zoveel mogelijk voorkomt [6].

Havermout is rijk aan vitamines en mineralen

Met een havermout ontbijt begin je de dag al goed. Havermout is namelijk rijk aan essentiële voedingsstoffen [7], zoals mangaan, fosfor, magnesium en vitamine B1, die onder andere goed zijn voor een optimale energieproductie [8] en sterke botten en tanden [9].

Havermout bevat antioxidanten

Havermout is een goede bron van antioxidanten, waaronder polyfenolen en ferulazuur. Antioxidanten zijn nodig om gifstoffen, die dagelijks in je lichaam terechtkomen, sneller af te voeren.

Uit onderzoek blijkt dat de soorten polyfenolen die in havermout zitten ontstekingsremmend werken. Hierdoor biedt het bescherming tegen hart- en vaatziekten, darmkanker en huidaandoeningen [10].

Havermout is de juiste bron van koolhydraten

Havermout past goed in een koolhydraatarm dieet, ondanks dat het grotendeels uit koolhydraten bestaat (61%).

Havermout bevat namelijk complexe koolhydraten, ook wel langzame koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten worden langzaam in je lichaam omgezet in energie, waardoor je langer vol zit en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft (wat de kans op lekkere trek en eetbuien verkleint).

 Tip: Havermout heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. In ons artikel over havermout lees je er alles over.

Hoeveel gram havermout als ontbijt?

Als je ontbijt met havermout, neem dan 30-50 gram havermout per persoon. Dit geeft je genoeg energie om de ochtend productief door te komen.

Heb je een kantoorbaan? Dan is 30 gram genoeg. Ga je na het ontbijt sporten of heb je een lichamelijk zwaar beroep? Dan kun je ervoor kiezen om 50 gram havermout te nemen, zodat je wat extra energie hebt.

Havermout maken kan op oneindig veel manieren. Hieronder geven we je 15 havermout recepten waarmee jij in een handomdraai pannenkoeken, pap en wraps op tafel zet.

Havermout ontbijt recepten

We hebben 15 lekkere havermout ontbijt recepten voor je gemaakt. Het eerste recept is het basis havermoutpap recept. Dat is het simpelste recept en kun je aanpassen naar jouw wensen.

Verderop vind je nog vele andere havermout recepten, zoals havermout muffins, havermout ontbijtbrood en havermout granola.

Havermout maken is erg makkelijk én smakelijk met deze recepten!

1. Havermoutpap (basis havermoutpap recept)

Dit is het meest standaard havermoutpap recept. Je kunt er in dit recept voor kiezen om de havermout met water te maken, maar je kunt ook kiezen voor ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk, havermelk of kokosdrink.

We adviseren je om niet te kiezen voor koemelk. Het kan zijn dat je lichaam niet goed tegen de lactose (melksuiker) in koemelk kan. Dit kan problemen geven, zoals darmklachten en een opgeblazen gevoel.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 30-50 gram havermout
  • 150-300 ml water of ongezoete plantaardige melk
  • 100 gram fruit (zoals aardbeien, blauwe bessen of frambozen)
  • Toppings (zoals noten, zaden, kokosrasp of cacaonibs)
  • Optioneel: kaneelpoeder en/of pure stevia

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout en het water of de plantaardige melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Laat de havermout koken (circa 3 minuten), totdat er havermoutpap ontstaat. Vind je de havermoutpap te dik? Voeg dan wat extra water of plantaardige melk toe.
  3. Schep de havermoutpap in een kommetje.
  4. Optioneel: roer een snuf kaneelpoeder en/of een paar druppels of mespuntje pure stevia door de havermoutpap om deze wat zoeter te maken.
  5. Garneer met het fruit en de toppings naar keuze.

2. Appeltaart havermoutpap

Havermout met appel en kaneel: een heerlijke combinatie die smaakt naar appeltaart. Dit is één van onze favoriete havermout recepten!

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 30-50 gram havermout
  • 150-300 ml water of ongezoete plantaardige melk
  • 1 appel
  • 10 gram ongezouten amandelen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Optioneel: rozijnen en/of pure stevia

Bereidingswijze

  1. Snijd de appel in stukjes (schillen is niet nodig).
  2. Doe de appel, de havermout, het kaneelpoeder en het water of de plantaardige melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
  3. Laat de havermout koken (circa 3 minuten), totdat er havermoutpap ontstaat. Vind je de havermoutpap te dik? Voeg dan wat extra water of plantaardige melk toe.
  4. Hak ondertussen de amandelen grof.
  5. Schep de havermoutpap in een kommetje.
  6. Optioneel: roer een paar rozijnen en/of een paar druppels of mespuntje pure stevia door de havermoutpap om deze wat zoeter te maken.
  7. Garneer met de amandelen.

3. Havermout met banaan en notenpasta

In dit recept combineren we havermout met banaan en notenpasta. De notenpasta maakt de havermoutpap lekker romig en de banaan geeft het een zoete smaak. Dit havermout ontbijt geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om de ochtend vol energie door te komen.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 30-50 gram havermout
  • 200-300 ml water of ongezoete plantaardige melk
  • ½ banaan
  • 1 el suikervrije amandel- of cashewpasta*
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • Optioneel: (rauw) cacaopoeder en/of pure stevia

*Heb je geen amandel- of cashewpasta in huis? Dan kun je ook voor suikervrije pindakaas kiezen.

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout, het lijnzaad en het water of de plantaardige melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Laat de havermout koken (circa 3 minuten), totdat er havermoutpap ontstaat. Vind je de havermoutpap te dik? Voeg dan wat extra water of plantaardige melk toe.
  3. Snijd ondertussen de halve banaan in plakjes.
  4. Schep de havermoutpap in een kommetje en roer de amandel- of cashewpasta erdoor.
  5. Optioneel: roer een snuf cacaopoeder en/of een paar druppels of mespuntje pure stevia door de havermoutpap.
  6. Garneer met de plakjes banaan.

4. Carrotcake havermoutpap

Met dit gezonde havermout ontbijt krijg je ‘s ochtends al groente binnen, zonder dat je dat doorhebt. Dit lekkere ontbijtje is een goede start van je dag en houdt je lang verzadigd.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 30-50 gram havermout
  • 200-300 ml water of ongezoete plantaardige melk
  • 75 gram wortel
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 15 gram walnoten
  • 1 tl gebroken lijnzaad
  • 1 tl rozijnen
  • 1 tl (rauwe) honing
  • Snuf kaneelpoeder of speculaas/koekkruiden

Bereidingswijze

  1. Rasp de wortel.
  2. Doe de wortel, de havermout, het lijnzaad en het water of de plantaardige melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
  3. Laat de wortel en de havermout koken (circa 5 minuten), totdat er havermoutpap ontstaat en de wortel zacht is. Vind je de havermoutpap te dik? Voeg dan wat extra water of plantaardige melk toe.
  4. Hak ondertussen de walnoten grof.
  5. Schep de havermoutpap in een kommetje en roer de Griekse yoghurt, de honing en het kaneelpoeder of de speculaas/koekkruiden erdoor.
  6. Garneer met de walnoten en de rozijnen.

5. Overnight oats

Overnight oats is een perfect havermout recept voor op een haastige ochtend. Je maakt het ’s avonds in enkele minuten klaar, zet het in de koelkast en laat het daar een nacht staan. ’s Ochtends hoef je het enkel nog uit de koelkast te pakken en door te roeren.

Een snel, simpel en lekker havermout ontbijt recept!

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 40 gram havermout
  • 200 ml ongezoete plantaardige melk
  • 100 gram blauwe bessen (of fruit naar keuze)
  • 15 gram ongezouten noten
  • 1 el chiazaad of gebroken lijnzaad
  • Optioneel: snuf kaneelpoeder en/of paar druppels of mespuntje pure stevia

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door.
  2. Dek het kommetje af en zet deze een nacht in de koelkast.
  3. Pak het kommetje ‘s ochtends uit de koelkast en roer de overnight oats door.
  4. Je kunt direct eten!

Hier vind je nog 2 extra overnight oats recepten:

6. Havermout pannenkoekjes met aardbeiensaus

Dit ontbijt met havermout is lekker, gezond en feestelijk. En: deze havermout pannenkoekjes zijn niet moeilijk om te maken.

Vervang de aardbeien ook eens door een fruitsoort naar keuze (zoals frambozen of bramen). Zo heb je gelijk meerdere havermout recepten die je aan je verzameling kunt toevoegen.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 40 gram havermout
  • 40 ml ongezoete plantaardige melk
  • 1 ei
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 100 gram aardbeien
  • 10 gram ongezouten noten
  • Extra vierge kokosolie

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout, de plantaardige melk, het ei en het kaneelpoeder in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad beslag. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken.
  2. Doe de aardbeien in een steelpannetje, voeg een klein scheutje water toe en breng aan de kook.
  3. Laat de aardbeien circa 5 minuten pruttelen, totdat ze zacht zijn. Ga ondertussen verder met het recept.
  4. Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en bak kleine havermout pannenkoekjes, totdat het beslag op is.
  5. Prak ondertussen de aardbeien met een vork tot saus en hak de noten grof.
  6. Leg de havermout pannenkoekjes op een bord, giet de aardbeiensaus erover en garneer met de noten.

7. Hartige bieten havermout wrap

Als je van een hartig ontbijt houdt is deze bieten havermout wrap wat voor jou!

In dit recept beleggen we de wrap met hummus, veldsla en gerookte zalm, maar je kunt de havermout wrap ook beleggen met ingrediënten naar keuze. Zo is de combinatie van Hüttenkäse en avocado erg lekker, maar gerookte kipfilet en tomaat is ook een goede optie!

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 50 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 kleine voorgekookte rode biet
  • 75 ml water
  • 1-2 el suikervrije hummus
  • Handje veldsla
  • 40 gram gerookte zalm
  • Zeezout en zwarte peper
  • Extra vierge kokosolie

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout, het ei, de rode biet, het water en een snuf zeezout en zwarte peper in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad beslag. Is het beslag te dik? Voeg dan een klein scheutje water toe.
  2. Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en giet het beslag in de pan.
  3. Bak de havermout wrap om en om enkele minuten, totdat deze gaar is.
  4. Besmeer de havermout wrap met de hummus en verdeel de veldsla en de gerookte zalm erover.
  5. Rol de havermout wrap op.

8. Havermout granola

Als je deze havermout granola maakt, heb je voor meerdere dagen een heerlijk havermout ontbijt. Bewaar de granola in een goed afsluitbare trommel om deze zo lang mogelijk knapperig te houden.

Strooi wat van deze lekkere havermout granola over je bakje kwark of yoghurt en voeg fruit naar keuze toe. Zo heb je een gezond ontbijt waar je lang verzadigd van bent.

Ingrediënten (voor meerdere porties)

  • 150 gram havermout
  • 100 gram ongezouten noten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 3 el honing
  • 3 el extra vierge kokosolie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Snuf zeezout
  • Optioneel: (rauw) cacaopoeder of speculaas/koekkruiden

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de noten grof.
  3. Doe de havermout, de noten, de pompoenpitten, de zonnebloempitten, het kaneelpoeder en het zeezout in een kom en hussel door elkaar.
  4. Optioneel: voeg een flinke snuf cacaopoeder of speculaas/koekkruiden toe en roer goed door.
  5. Verwarm de honing en de kokosolie in een steelpannetje, totdat het een vloeibaar geheel is.
  6. Voeg de inhoud van het steelpannetje aan de kom toe en roer goed door.
  7. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  8. Bak de havermout granola 15 à 25 minuten, totdat deze goudbruin en knapperig is. Schep halverwege de baktijd om.
  9. Haal de bakplaat uit de oven en laat de havermout granola volledig afkoelen, zodat deze nóg knapperiger wordt.

9. Havermout ontbijtmuffins

Gezonde havermout ontbijtmuffins mochten niet ontbreken in deze lijst met havermout ontbijt recepten. Eet 1 of 2 muffins als ontbijt en vries de rest in: zo heb je altijd een lekker en gezond havermout ontbijt in huis.

Schep eventueel wat Griekse yoghurt of kwark bovenop je muffin en garneer met een snufje kaneelpoeder. Extra feestelijk!

Ingrediënten (voor 6 muffins)

  • 150 gram havermout
  • 2 eieren
  • 2 dadels (ontpit)
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • 50 gram ongezouten noten
  • 150 ml ongezoete plantaardige melk
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl bakpoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de havermout, de eieren, de dadels, de banaan, de plantaardige melk en het kaneelpoeder in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad beslag.
  3. Snijd de appel in kleine stukjes en hak de noten grof. Roer door het beslag.
  4. Verdeel het beslag over 6 (siliconen) muffinvormpjes.
  5. Schuif de muffinvormpjes in de oven en bak de havermout muffins in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

10. Havermout ontbijtbrood

Dit havermout ontbijtbrood is makkelijk om te maken en bevat gezonde, voedzame ingrediënten. Eet 1 of 2 plakjes als ontbijt.

Op zichzelf is dit havermout brood al erg smaakvol, maar je kunt er ook voor kiezen om de plakjes te besmeren met Griekse yoghurt, Hüttenkäse, hummus of suikervrije notenpasta. Of beleg ze eens met gerookte kipfilet, avocado of ei.

Ingrediënten (voor meerdere porties)

  • 250 gram havermout
  • 2 eieren
  • 2 wortels
  • 1 banaan
  • 30 gram gebroken lijnzaad
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 30 gram kokosrasp
  • 180 ml water of ongezoete plantaardige melk
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Optioneel: speculaas/koekkruiden

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de havermout, de eieren, de banaan, het lijnzaad en het water of de plantaardige melk in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad beslag.
  3. Rasp de wortel en roer samen met de zonnebloempitten, de kokosrasp en het kaneelpoeder door het beslag.
  4. Optioneel: voeg een theelepel speculaas/koekkruiden toe en roer goed door.
  5. Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag in de cakevorm.
  6. Schuif de cakevorm in de oven en bak het havermout brood in circa 40 minuten goudbruin en gaar.
  7. Laat het havermout brood volledig afkoelen.
  8. Bewaar het havermout brood in een luchtdichte bak of vries het in plakjes in.

11. Havermout ontbijtreep

Maak deze lekkere havermout ontbijtrepen wanneer het jou uitkomt en vries de repen afzonderlijk in. Haal ’s avonds een reep uit de vriezer als je weet dat je de volgende ochtend weinig tijd hebt om je ontbijt klaar te maken. Op die manier kun je direct ontbijten met havermout, zonder dat je daar tijd aan kwijt bent!

Hier vind je het recept voor havermout ontbijtrepen.

12. Havermout ontbijttaart

Wie wil er nou niet ontbijten met taart? Deze smakelijke havermout ontbijttaart is super feestelijk én gezond. Maak dit recept in het weekend, als je iets te vieren hebt of gewoon doordeweeks als je zin hebt om van je ontbijt een feestje te maken.

Hier vind je het recept voor havermout ontbijttaart.

13. Havermout crackers

Havermout crackers zijn een goed alternatief voor boterhammen. Deze crackers bevatten gezonde koolhydraten, zijn lekker knapperig en zijn gemaakt van voedzame, natuurlijke ingrediënten.

Hier vind je het recept voor havermout crackers.

14. Havermout smoothie

Havermout en smoothies zijn een fantastische combinatie. Door havermout aan je smoothie toe te voegen krijgt deze een wat dikkere structuur en geef je je lichaam een goede stoot gezonde voedingsstoffen, zoals langzame koolhydraten, vezels en mineralen.

Hier vind je een lekker recept voor een havermoutsmoothie met banaan, dadels en kaneel.

15. Mugcake met havermout

Met havermout kun je een heerlijke mugcake maken, oftewel: cake uit een mok. Dit is een supersnel en gezond havermout ontbijt recept en kun je gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak.

Dit recept voor mugcake is gemaakt met banaan. Hou je niet van banaan? Vervang deze dan door bijvoorbeeld mango, blauwe bessen of aardbeien. Ook erg lekker!

Conclusie en advies

Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten.

Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel. Handig wanneer je gewicht wilt verliezen.

Let op: Ondanks dat havermout goede koolhydraten bevat, adviseren we je om het met mate te eten als je wilt afvallen. Wanneer je dagelijks te veel koolhydraten eet, bemoeilijkt dit namelijk het afvalproces.

Het beste is om havermout te combineren met koolhydraatarme producten als je gewicht wilt verliezen. In onze gratis Afslank Boodschappenlijst vind je alle koolhydraatarme producten die geschikt zijn om te eten tijdens het afvallen.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang de Afslank Boodschappenlijst direct in je mailbox.