Gezonde ontbijttaart met haver, kokos en Griekse yoghurt
Er is geen betere manier om de dag te starten dan met deze ontbijttaart. En het leuke is dat deze heerlijke taart ook nog eens super gezond is.
Dit recept voor gezonde ontbijttaart is goed voor 4-6 personen.
Ingrediënten voor 1 ontbijttaart (4-6 personen)
Voor de bodem:
- 150 gram havervlokken
- 50 gram ongezouten noten
- 50 gram geraspte kokos
- 50 ml honing
- 1 eiwit
- Extra vierge kokosolie
Voor de vulling:
- 300 gram Griekse yoghurt*
- 1 limoen
- Fruit naar keuze, ik heb gekozen voor:
– Pakje bramen (diepvries)
– Pakje aardbeien (diepvries)
– Handje druiven
– Handje Kaapse goudbessen
*Als je last hebt van een lactose-intolerantie of niet goed tegen zuivel kunt, maak dan gebruik van ongezoete plantaardige yoghurt, zoals kokosyoghurt of amandelyoghurt.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Hak de noten grof.
- Meng alle ingrediënten van de bodem door elkaar, tot er een kruimelig deeg ontstaat.
- Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met kokosolie. Wij hebben voor deze foto een springvorm van 24 cm gebruikt.
- Verdeel het deeg over de springvorm en druk goed aan. Zorg dat er een klein opstaand randje aan zijkant ontstaat, zodat de vulling er niet uitloopt.
- Schuif de springvorm in de oven en bak de bodem in circa 20 minuten goudbruin. Houd in de gaten dat het niet verbrandt.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Rasp de limoen en roer de limoenrasp door de Griekse yoghurt.
- Verdeel de yoghurt over de bodem van de taart.
- Verdeel het fruit over de gezonde ontbijttaart en strooi er eventueel een beetje kokosrasp over ter decoratie.
Tip: Heb je ander fruit in huis? Geen probleem! Je kunt alle fruitsoorten die je lekker vindt gebruiken voor dit recept.
Deze smaakvolle en vullende gerookte kipsalade vormt een gezonde, koolhydraatarme lunch (met veel eiwitten).
Borrelnootjes passen niet in een koolhydraatarm dieet, maar deze gezonde borrelnootjes (oftewel: geroosterde kikkererwten)…
Courgette caprese: een koolhydraatarm en verantwoord alternatief voor een pistoletje caprese. Deze heerlijke lunch…
Deze smaakvolle Italiaanse maaltijdsoep vult én voedt. Het gerecht zit namelijk boordevol vezels, eiwitten,…
Deze vezelrijke salade to go maak je thuis op een rustig moment (bijvoorbeeld ‘s…
Deze koolhydraatarme slabootjes zijn heerlijk om te eten als lunch, maar misstaan ook niet…
Heerlijk. Hoeveel kokosolie is nodig voor de bodem? En weten jullie hoeveel calorieën een stuk bevat?
De kokosolie is voor het insmeren van de springvorm, dat kun je een beetje op gevoel doen.
Op basis van 300 gram Griekse yoghurt (10% vet), 125 gram bramen, 125 gram aardbeien en 50 gram druiven is de totale voedingswaarden van de taart:
1958 kcal
169 gram koolhydraten
51 gram eiwit
29 gram vezels
88 gram vetten
Als je de voedingswaarden per stuk wilt weten? Dan kun je de hoeveelheden delen door het aantal stukken dat je de taart snijd.
Dag,
De oven moet worden voorverwarmd op 175 graden.
Wat is de baktijd en op hoeveel graden?
Maakt het gebruik van havervlokken qua baktijd enig verschil met het gebruik van havermout?
De baktijd van de bodem is 20 minuten en je kunt de oven op 175 graden laten staan. Het gebruik van havermout maak niet uit, de bodem moet mooi goudbruin worden, dus houd in de gaten dat het niet verbrandt. 😉