Zijn druiven gezond? Ontdek de 9 voordelen + 1 Smoothierecept

Druiven werden in het jaar 5000 voor Christus voor het eerst ontdekt. Doordat het vanaf het eerste moment al een geliefde fruitsoort is, wordt deze zelfs genoemd in de Bijbel. In die tijd stond de druif nog bekend als ‘het fruit van de wijnstok’. Jaren later verspreidden Europese reizigers de druif over de hele wereld [1,2].

Hierdoor worden er tegenwoordig heel veel druiven gegeten en worden ze ook wel de ‘koningin van het fruit’ genoemd. Doordat er veel verschillende soorten bestaan, groene, rode en zelfs zwarte, is het aanbod ontzettend groot. Er wordt ieder jaar wel 72 miljoen ton druiven geproduceerd [1,2,3].

In dit artikel lees je hoe gezond druiven zijn en welke potentiële gezondheidsvoordelen ze bieden, zoals een verminderde kans op kanker, positieve effecten op diabetes en een vermindering van allergieklachten.

Verder lees je of druiven je helpen (of juist tegenwerken) als je 5 of 10 kilo wilt afvallen.

Waarom de druif gezond is

Bescherming tegen kanker: Verschillende soorten kanker kunnen worden voorkomen of vertraagd wanneer je genoeg polyfenolen, een soort antioxidanten, binnenkrijgt. Druiven zijn rijk aan deze stof. Door voldoende druiven te eten, verklein je de kans op verschillende soorten kanker [2].

Het polyfenol resveratrol komt voor in rode druiven. Er is bewijs gevonden dat deze antioxidant de kans op kanker verder kan verkleinen. Ook is aangetoond dat deze stof de huid kan beschermen tegen schade door UV-straling. Hierdoor wordt de kans op huidkanker kleiner [2,4].

Hou er rekening mee dat het voorkomen van kanker niet alleen bestaat uit voeding. Andere factoren zoals stress, nachtrust, medicatie en blootstelling met toxische stoffen spelen ook een rol.

Smoothie recept: mix 100 gram pitloze druiven, 1 banaan, 2 handjes spinazie, 1 tl gebroken lijnzaad en water in een blender

Smoothie recept: mix 100 gram pitloze druiven, 1 banaan, 2 handjes spinazie, 1 tl gebroken lijnzaad en water in een blender

Vermindert allergieklachten: Door het eten van druiven zou je de klachten van een allergie kunnen verminderen. Quercetine, te vinden in druiven, heeft namelijk een ontstekingsremmend effect, waardoor een loopneus, brandende ogen en netelroos tegengegaan kunnen worden [2].

Heeft positieve effecten op diabetes: Resveratrol kan positieve effecten hebben voor mensen met diabetes. Een onderzoek met mensen die zich in de voorfase van diabetes bevinden, uitgevoerd aan het Albert Einstein College of Medicine, heeft dit aangetoond. Doordat de testpersonen resveratrol binnenkregen, zakte hun bloedsuikergehalte met wel 10%.

Andere studies hebben aangetoond dat het binnenkrijgen van resveratrol nog meer positieve effecten kan hebben voor mensen met diabetes. Resveratrol blijkt namelijk bescherming te bieden tegen neuropathie (zenuwschade) en retinopathie (aantasting van het netvlies). Deze aandoeningen kunnen ontstaan doordat iemand diabetes heeft [2].

Beschermt het lichaam tegen straling: De stof resveratrol kan zelfs nog meer voordelen bieden. Er is namelijk aangetoond dat deze stof het lichaam kan beschermen in geval van bestraling tegen kanker [4].

Helpt alzheimer te voorkomen: Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor de hersenen en kunnen alzheimer veroorzaken. Een onderzoek aan de University of Switzerland heeft uitgewezen dat resveratrol in druiven deze schadelijke stoffen kan opruimen. Deze stof helpt dus mee om de hersenen te beschermen [4].

Kan nieraandoeningen voorkomen: Het eten van druiven kan ervoor zorgen dat er minder druk op de nieren komt. Dit is mogelijk doordat druiven de zuurgraad van het urinezuur kunnen verminderen of soms zelfs laten verdwijnen [3,5].

Verbetert de gezondheid van de huid: Door druiven te eten krijg je verschillende stoffen binnen die erg goed zijn voor je huid. Vitamine C is één van deze stoffen. Door hier genoeg van binnen te krijgen, kan je veroudering van de huid door vrije radicalen voorkomen en terugdraaien. Ook kun je het vruchtvlees van druiven over de huid te wrijven en 20 minuten laten intrekken. Dit zorgt voor een vermindering van rimpels [3,6].

Druiven kunnen bijdragen aan het verjongen van de huid. De vitamine C in deze fruitsoort draagt namelijk bij aan de aanmaak van collageen. Collageen zorgt ervoor dat er nieuwe cellen en bloedvaten worden aangemaakt, en verstevigt de huid [3].

Door groene druiven te eten kun je de stofwisseling versnellen. Ook dit geeft de huid een jongere uitstraling [3,7].

Kan de hartfunctie verbeteren: Druiven bevorderen de gezondheid van het hart op verschillende manieren. Zo zorgt het hoge polyfenolgehalte ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten minder wordt. Dit is mogelijk doordat polyfenol ervoor kan zorgen dat de bloeddruk daalt. Ook stapelen er hierdoor minder bloedplaatjes op, waardoor de kans op een bloedprop kleiner is [1,2].

Ook is gebleken dat het polyfenol resveratrol kan bijdragen aan de verwijding van bloedvaten. Zo kan het bloed gemakkelijker naar en door het hart stromen, waardoor zuurstof en andere voedingsstoffen eenvoudiger de cellen kunnen bereiken. Ongeveer 10 milligram resveratrol kan de kans op een hartaanval al sterk verminderen [4].

Volgens Mark Houston, een professor aan de Vanderbilt Medical School en de directeur van het Hypertension Institute in Tennessee, kan je de kans op hart- en vaatziekten verder verminderen door voldoende kalium binnen te krijgen en de inname van natrium te beperken. Druiven zijn een goede bron van kalium.

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een dood door een hartziekte met 49% werd verkleind als iemand iedere dag 4069 milligram kalium binnenkreeg, in vergelijking met andere testpersonen die minder kalium binnenkregen.

Quercetine, een andere antioxidant, kan ook bijdragen aan de gezondheid van het hart. Deze stof komt in druiven voor en werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer. Door quercetine binnen te krijgen wordt de kans op schade aan het hart door aderverkalking en slecht cholesterol minder [2].

Helpt tegen migraine: Vroeger was druivensap een bekend middel tegen migraine. Er werd beweerd dat je migraine kan tegengaan door ’s ochtends vers druivensap te drinken [3,8].

Voedingswaarde van druiven

Een portie druiven van 151 gram bevat de volgende voedingswaarde [9]:

 • 104 calorieën
 • 27 gram koolhydraten, waarvan
  • 23 gram suiker
  • 1 gram vezels
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 2% ADH
 • Vitamine C: 6% ADH
 • Vitamine E: 1% ADH
 • Vitamine K: 28% ADH
 • Calcium: 2% ADH
 • Foliumzuur: 1% ADH
 • Magnesium: 3% ADH
 • Kalium: 8% ADH
 • Koper: 10% ADH
 • Mangaan: 5% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie druiven kleine hoeveelheden vitamine B2, vitamine B6, ijzer en zink. Ook zijn druiven rijk aan vocht. Een portie druiven bevat ongeveer 70 milliliter water [2].

Druiven eten tijdens het afvallen

Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Om deze redenen zijn druiven geschikt om te eten wanneer je graag wilt afvallen.

Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht probeert te verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit het gewichtsverlies in de weg kunnen staan. Druiven zijn daarom geschikt als toevoeging aan een koolhydraatarm dieet of eiwitdieet als je ze met mate consumeert.

Probeer voldoende af te wisselen met andere gezonde voedingsmiddelen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel fruitsuikers binnenkrijgt. Wil je af en toe een portie druiven eten? Voeg ze eens toe aan een salade, eet ze gestoofd bij een warme maaltijd of pluk ze zo van het takje als tussendoortje.