Havermout crackers met sesamzaad recept

Deze heerlijke havermout crackers zijn niet moeilijk om te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en waarschijnlijk heb je deze allemaal al in huis!

Het voordeel van zelfgemaakte crackers is dat je precies weet wat erin zit. Deze havermout crackers bevatten geen suikers of onnodige toevoegingen. Ze bevatten enkel pure voedingsmiddelen.

Voedingswaarden van dit recept

Totaal / per cracker

Energie: 888 kcal / 88,8 kcal (calorieën)
Eiwitten: 15 gram / 1,5 gram
Koolhydraten: 63 gram / 6,3 gram
Vetten: 62 gram / 6,2 gram
Vezels: 8 gram / 0,8 gram

Ingrediënten voor 10 crackers

  • 100 gram havermeel (of havermout)
  • 60 ml water
  • 10 gram sesamzaad (of maanzaad)
  • 3 el extra vierge kokosolie (gesmolten)
  • Zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: gedroogde kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, Italiaanse kruiden, etc.

Bereidingswijze

  1. Haal het rooster uit de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Gebruik je havermout in plaats van havermeel? Maal het dan tot havermeel met behulp van een keukenmachine, blender of koffiemolen.
  3. Doe het havermeel in een kom, voeg een snufje zeezout en zwarte peper toe en roer door.
  4. Optioneel: voeg een snufje gedroogde kruiden naar keuze toe en roer door.
  5. Voeg het water en de gesmolten kokosolie aan de kom toe en roer/kneed tot een stevige deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra water toe.
  6. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en stort de deegbal op het bakpapier.
  7. Druk de deegbal plat en leg een tweede vel bakpapier op het deeg.
  8. Rol het deeg uit met behulp van een deegroller, totdat het een dunne plak deeg is van circa 3 mm dik.
  9. Leg het uitgerolde deeg op het rooster van de oven en haal het bovenste vel bakpapier eraf.
  10. Smeer de bovenkant van de plak deeg in met een dun laagje kokosolie.
  11. Strooi de sesamzaadjes over het deeg en druk lichtjes aan.
  12. Schuif het rooster in de oven en bak de havermout crackers circa 20 minuten, totdat ze lichtbruin en krokant zijn.
  13. Haal het rooster uit de oven en laat de havermout crackers volledig afkoelen.
  14. Breek in tien gelijke stukken.

Tip: Bewaar de havermout crackers in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze enkele dagen knapperig en vers.