✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug |

✓ Gratis verzending |

Ontdek PuurFiguur Premium >> Ontdek Premium >>
Wetenschappelijk onderbouwd

Ik wil afvallen. Hoeveel koolhydraten kan ik per dag eten?

In dit artikel lees je hoeveel koolhydraten je per dag kunt eten om snel en gezond af te vallen. Met de tips uit dit artikel voorkom je hongergevoel en futloosheid tijdens het afvallen.

Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Belangrijk om te weten is dat niet alle koolhydraten je vijand zijn. Sommige koolhydraten, zoals vezels, heeft je lichaam dagelijks hard nodig. Voorkom dat je te veel (of te weinig) koolhydraten eet tijdens het afvallen door de simpele tips uit dit artikel op te volgen.

Onderaan dit artikel vind je 3 afslank dagmenu’s en een gratis boodschappenlijst.

Inhoud:

We leggen je eerst uit wat koolhydraten zijn en waarom koolhydraatarm eten zo effectief is om gewicht te verliezen.

👉 Klik hier om gelijk door te gaan naar het advies over hoeveel koolhydraten per dag geschikt is om af te vallen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten krijg je binnen via je voeding en voorzien je lichaam van energie. Tijdens de spijsvertering worden de koolhydraten uit je voeding afgebroken tot glucose. Dit gaat je bloedbaan in en wordt naar je cellen gebracht, zodat je organen zijn werk kunnen doen en jij kunt praten, bewegen, etc.

Maar: het teveel aan koolhydraten wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Er zijn verschillende soorten koolhydraten. Elk soort heeft een ander effect op je gezondheid en afslankproces. We lichten ze hieronder toe.

Welke soorten koolhydraten zijn er?

Je kunt koolhydraten in twee groepen verdelen:

  • Enkelvoudige koolhydraten
  • Complexe koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten worden snel verteerd door je lichaam en worden daarom ook wel ‘snelle koolhydraten’ genoemd. Ze zijn de grootste oorzaak van overgewicht en buikvet, en veroorzaken energiedipjes later op de dag. Probeer deze koolhydraten zo veel mogelijk te vermijden.

Producten met enkelvoudige koolhydraten:

  • Snoep, koek en chocolade
  • Chips en toastjes
  • Cruesli en muesli
  • Witbrood
  • Witte rijst
  • Witte pasta

Complexe koolhydraten

Dit zijn de gezonde koolhydraten, ook wel bekend als ‘langzame koolhydraten’. Je lichaam heeft langer de tijd nodig om deze koolhydraten af te breken, waardoor je minder snel weer trek hebt.

Complexe koolhydraten zijn van belang voor een goede gezondheid en een slank lijf. Ze bevatten namelijk vezels, vitamines en mineralen. Vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit, stimuleren je vetverbranding en verbeteren je stoelgang.

Producten met complexe koolhydraten:

  • Groente
  • Fruit
  • Havermout
  • Quinoa
  • Boekweit
  • Zoete aardappel
  • Peulvruchten

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over snelle en langzame koolhydraten.

Probeer vooral complexe koolhydraten (langzame koolhydraten) te eten tijdens het afvallen en de enkelvoudige koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik hiervoor de dagmenu’s uit dit artikel of gebruik onze gratis Afslank Boodschappenlijst.

Samenvatting: Koolhydraten zijn een energiebron voor je lichaam. Je kunt koolhydraten onderverdelen in enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten.

 

snelle koolhydraten vermijden is net zo belangrijk als hoeveel koolhydraten per dag

Waarom een koolhydraatarm dieet effectief is

Lange tijd werd gedacht dat vooral vetten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van overgewicht. Gelukkig is dat beeld door de wetenschap gecorrigeerd.

Juist de gezonde vetten, die je onder andere vindt in olijfolie, noten en zalm, helpen je met afvallen [1,2]. Je lichaam heeft vet nodig om normaal te kunnen functioneren. Door het eten van gezonde vetten weet je lichaam dat er voldoende vet beschikbaar is, waardoor je gemakkelijker lichaamsvet verliest.

Om af te vallen is het beter om minder koolhydraten te eten. Je lichaam zal dan namelijk overschakelen op het verbranden van lichaamsvet om aan energie te komen, in plaats van het verbranden van koolhydraten.

Vooral het vermijden van enkelvoudige koolhydraten helpt je om makkelijker gewicht te verliezen.

Wil je meer weten over de effectiviteit van koolhydraatarm eten? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet, dat is onderbouwd met vele wetenschappelijke onderzoeken.

Hoeveel koolhydraten per dag?

De hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks nodig hebt is afhankelijk van diverse factoren, zoals je leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en bewegingspatroon.

In de PuurFiguur Methode adviseren wij de volgende richtlijnen om snel en gezond af te vallen:

Doel Hoeveel koolhydraten per dag?
Snel afvallen 50 tot 70 gram
Normaal afvallen 70 tot 100 gram
Langzaam afvallen 100 tot 150 gram

Maar let op: ieder lichaam is anders. Een sporter of iemand met een zeer actieve levensstijl zal meer koolhydraten nodig hebben dan een gemiddeld persoon. Het lichaam van een sporter verbruikt dagelijks meer energie en heeft dus ook meer energie nodig.

De dagmenu’s in dit artikel zijn hierop aangepast. Ze bevatten koolhydraten in verschillende hoeveelheden, afgestemd op jouw levensstijl. Klik hier om direct naar de dagmenu’s te gaan.

Mag het ook wat minder?

Het eten van minder dan 50 gram koolhydraten per dag is af te raden. Koolhydraten zijn onder meer van belang voor een goede werking van het centraal zenuwstelsel.

Te weinig koolhydraten eten kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Welke dat zijn, hebben we hieronder opgesomd.

Potentiële gevolgen van het eten van minder dan 50 gram koolhydraten per dag:

Korte termijn (3 tot 5 dagen):

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaar

Lange termijn:

  • Futloosheid
  • Lagere weerstand
  • Stemmingswisselingen
  • Depressie
  • Desoriëntatie
  • Eetbuien

De symptomen van het eten van minder dan 50 gram koolhydraten per dag zijn per persoon verschillend.

Het is niet erg om op sommige dagen minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten, zolang het wekelijks gemiddelde maar boven de 50 gram koolhydraten per dag ligt.

Hoe tel je koolhydraten?

Als je precies wilt weten hoeveel koolhydraten je per dag eet, is het van belang dat je aan de slag gaat met koolhydraten tellen. Hiervoor kun je het beste de etiketten lezen. Als een product geen etiket heeft, dan kun je de voedingswaarde opzoeken via de voedingswaardetabel of de NEVO-tabel.

Technisch gezien zijn vezels ook koolhydraten. Vezels zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam, maar omdat ze geen calorieën bevatten tel je ze niet mee als je koolhydraten gaat tellen.

Een rekenvoorbeeld: Op een verpakking staat dat het product per portie 10 gram koolhydraten bevat, waarvan 3 gram vezels. De vezels tel je dan niet mee. Wanneer je één portie van dit product eet, krijg je dus 7 gram koolhydraten binnen.

Vezels tellen niet mee als koolhydraten, maar dit betekent niet dat ze onbelangrijk zijn. Vezels zorgen voor een goede stoelgang, reinigen je darmen, stabiliseren je bloedsuikerspiegel en helpen je om sneller af te vallen.

Ik raad je aan om een paar dagen koolhydraten te tellen. Zo word je bewust van je voedingspatroon. Koolhydraten tellen zal je op een gegeven moment steeds makkelijker afgaan. Ook zal het je waarschijnlijk verbazen aan hoeveel producten onnodige koolhydraten zijn toegevoegd (zoals suikers en zetmeel).

Belangrijk: Als je koolhydraatarm gaat eten is het van belang dat je extra vetten en eiwitten eet. De onderstaande dagmenu’s bevatten de juiste verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten om op een gezonde manier en zonder honger af te vallen.

hoeveel koolhydraten per dag voor afvallen

3 dagmenu’s voor afvallen

We hebben drie verschillende dagmenu’s voor je gemaakt. Ieder dagmenu bevat een andere hoeveelheid koolhydraten. De koolhydraten die je eet, zijn de juiste koolhydraten: complexe koolhydraten die je gezondheid en afslankproces ten goede komen.

Kies het dagmenu dat het beste bij jouw leefstijl past.

💡 Dagmenu 1: Koolhydraatarm

Met dit dagmenu val je snel af zonder hongergevoel. Geschikt voor mensen die niet sporten en weinig bewegen.

💡 Dagmenu 2: Koolhydraatbeperkt

Met dit dagmenu val je af op een gemiddeld tempo als je niet sport of weinig beweegt. Als je een actief leven leidt, val je met dit dagmenu snel af.

💡 Dagmenu 3: Gebalanceerde hoeveelheid koolhydraten

Met dit dagmenu val je langzaam af als je niet aan sport doet en niet veel lichamelijke inspanning verricht gedurende de dag. Als je veel sport of een zeer actieve leefstijl hebt, val je met dit dagmenu snel af.

Dagmenu 1: Koolhydraatarm (55 gram koolhydraten)

Ontbijt: 250 gram volle kwark met 100 gram frambozen, 10 gram walnoten en kaneel (14 gram kh)
Snack: 150 gram aardbeien (8 gram kh)
Lunch: Omelet van 2 eieren, 200 gram groenten en 50 gram fetakaas (6 gram kh)
Snack: 200 gram worteltjes met 30 gram suikervrije hummus als dip (12 gram kh)
Diner: 200 gram kipfilet, 300 gram gestoomde groenten en 50 gram kikkererwten (15 gram koolhydraten)

Dagmenu 2: Koolhydraatbeperkt (85 gram koolhydraten)

Ontbijt: 4 rijstwafels met 150 gram hüttenkäse en ½ avocado (26 gram kh)
Snack: Handje ongezouten noten (2 gram kh)
Lunch: Salade van 75 gram sla, 2 eieren, 1 appel, ½ komkommer, 15 gram walnoten en limoensap (24 gram kh)
Snack: 150 gram frambozen (7 gram kh)
Diner: Wokschotel van 150 gram kabeljauw, 400 gram wokgroenten, 80 gram linzen, 20 gram cashewnoten en sojasaus (26 gram kh)

Dagmenu 3: Gebalanceerde hoeveelheid koolhydraten (125 gram koolhydraten)

Ontbijt: Smoothie van 1 banaan, 50 gram spinazie, 25 gram zonnebloempitten, 10 gram lijnzaad en 250 ml ongezoete amandelmelk (31 gram kh)
Snack: Handje ongezouten noten (2 gram kh)
Lunch: 250 gram volle kwark met 1 peer, 20 gram havermout, 15 gram amandelen en kaneel (43 gram kh)
Snack: 2 rijstwafels met 1 gekookt ei en 1 tomaat (14 gram kh)
Diner: Biefstuk met 100 gram zoete aardappel, 300 gram groente en zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus van 50 gram Griekse yoghurt, knoflook, zout en peper (35 gram kh)

Gratis Afslank Boodschappenlijst (pdf)

Gebruik de Afslank Boodschappenlijst om ervan verzekerd te zijn dat je de juiste koolhydraten eet tijdens het afvallen.

Eet uitsluitend voeding die op de boodschappenlijst staat en voorzie je lichaam van gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten, waardoor je tot 2 kilo per week kunt afvallen (in week 1 mogelijk zelfs meer).

Download hier de Gratis Afslank Boodschappenlijst.

Veelgestelde vragen

Hoeveel koolhydraten eten om af te vallen?

Hoeveel koolhydraten je per dag moet eten om af te vallen hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, leefstijl en gewicht. Dit kun je als gemiddelden aanhouden:

  • Snel afvallen: 50 tot 70 gram koolhydraten per dag
  • Normaal afvallen: 70 tot 100 gram koolhydraten per dag
  • Langzaam afvallen: 100 tot 150 gram koolhydraten per dag
Hoeveel koolhydraten mag je bij een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet mag je 50 tot 100 gram koolhydraten per dag eten. Als je snel wilt afvallen kun je een maximum van 70 gram koolhydraten per dag aanhouden. Als je een actief beroep hebt of veel sport kun je wat meer koolhydraten eten.

Hoeveel koolhydraten per kilo lichaamsgewicht?

Als je wilt afvallen kun je het beste een maximum van 100 gram koolhydraten per dag aanhouden. Dit draagt bij aan gewichtsverlies, of je nu 70 of 100 kilo weegt en of je nu 5, 10 of 30 kilo wilt verliezen.

Hoe weet je of je te veel koolhydraten eet?

Als je gedurende de dag last hebt van energiedips en je vaak hunkert naar koolhydraatrijke producten (zoals snoep, chips of brood), eet je waarschijnlijk te veel koolhydraten. Ook gewichtstoename en niet kunnen afvallen zijn signalen dat je te veel koolhydraten eet.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (22) Verberg reacties Toon alle reacties
Marion van Unen
3 maart 2024
Reageren

Ik heb het boek Leven zonder buikvet. Ik wil morgen begonnen. Maar heb een vraag. Zijn de recepten allemaal voor 1 portie?
Groetjes Marion

    Susanne Chrispijn
    5 maart 2024
    Reageren

    Leuk Marion dat je gaat starten. De recepten zijn voor 1 persoon, geniet ervan en veel succes.
    Mocht je gaandeweg vragen hebben, dan kun je ons ook altijd mailen. (info@puurfiguur.nl)

Mar
18 september 2023
Reageren

Ik ben een lastige eter , wat kip en biefstuk lust ik wel , en de standaard groentes , geen dingen zoals kikkererwten , zoete aardappel humus fetta ect . Ik eet als ontbijt een omelet of wat Griekse yoghurt .Lunch .`b.v gekookt eitje vleeswaren e/o kaas . wat komkommer tomaat .Diner stukje kip /vlees en groenten 1 x per week stukje vis . Tussendoor wat rood fruit . Ik red geen 300 gram groentes .

    Susanne Chrispijn
    6 oktober 2023
    Reageren

    En als je groente verwerkt in een smoothie? Dan krijg je toch extra groente binnen, maar hoef je het niet zo op te eten? Op onze website kun je verschillende, lekkere recepten vinden. Klik hier voor een aantal opties.

Cas
6 april 2023
Reageren

Val je ook af als je te veel goede koolhydraten en goede vetten eet?

    Susanne Chrispijn
    17 april 2023
    Reageren

    Wat is teveel? Het gaat om balans en de juiste samenstelling van je gerecht. Daaraan moet je ook wat eiwitten toevoegen. Als je vragen hebt, dan kun je ons ook altijd mailen. (info@puurfiguur.nl)

Noortje
9 maart 2023
Reageren

Wat is een geschikte vervanger voor zuivel?

    Susanne Chrispijn
    14 maart 2023
    Reageren

    In plaats van koemelk kun je amandelmelk, havermelk of kokosmelk gebruiken.

astrid
31 juli 2020
Reageren

ik ben benieuwd wat de verhouding is tussen
koolhydraten,eiwitten en vetten en of je ook calorieeen telt?

    Bianca Ochse
    1 september 2020
    Reageren

    Hoi Astrid, in onze plannen hebben we dit helemaal voor je uitgerekend, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en nergens meer aan hoeft te denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen