Slank, gezond en energiek met groene smoothies

In dit artikel vind je het gratis 5-daagse groene smoothie schema. Je krijgt 5 speciale groente smoothies die je vetverbranding activeren, energieniveau verhogen en algemene gezondheid bevorderen.

Vitamines staan centraal bij de 5 groene smoothie recepten uit dit artikel. Een tekort aan een enkele vitamine kan tientallen ziektes veroorzaken. Het tegenovergestelde is ook waar: door alle vitamines binnen te krijgen, kun je veel ziektes voorkomen en genezen. Daarnaast helpen de smoothies uit dit artikel je om (buik)vet te verbranden.

Zet een belangrijke stap naar een slank, energiek en gezond lichaam door de aankomende 5 dagen elke dag één van de groene smoothies uit dit artikel als ontbijt, lunch of tussendoortje te drinken.

Begin niet met het drinken van smoothies voordat je dit artikel hebt gelezen. Een smoothie met de verkeerde ingrediënten of verhoudingen kan voor ongewenste vetopslag en futloosheid zorgen. Gebruik dit artikel daarom als handleiding, zodat je bent verzekerd van een gezonde groene smoothie.

Inhoud:

Laten we direct beginnen!

Waarom groene smoothies?

Laat je allereerst niet afschrikken door de kleur: groene smoothies zijn net zo lekker en zoet als elke andere kleur smoothie. De groene teint geeft wél aan dat er rauwe, groene groenten in zijn verwerkt. Juist dat maakt ze zo gezond.

Waarom rauw?

Als je alles uit je dag wilt halen, dan is een goede portie rauwe groenten een must. Koken of (roer)bakken verandert namelijk de structuur, de voedingswaarde, de verteerbaarheid en de samenstelling van vitamines en mineralen van groenten.

De kwaliteit wordt over het algemeen minder: er gaan belangrijke enzymen en vitamines verloren wanneer je groenten kookt of bakt. Gekookte groenten hebben over het algemeen minder vezels en vitamine C. Ook gestoomde groenten verliezen vezels en vitamines [1,2,3].

In rauwe groenten zijn alle vitamines, mineralen en vezels nog voor 100% aanwezig. Ook verzadigen rauwe groenten meer, doordat de celwanden nog intact zijn en de onoplosbare vezels nog beschikbaar zijn [4].

Hoe meer rauwe groenten je binnenkrijgt, hoe beter. En dan met name de rauwe groene bladgroenten, vanwege de hoge concentratie unieke voedingsstoffen die ze bevatten.

Rauwe groene bladgroenten

Groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool) bevatten per 100 gram zoveel vitamines, mineralen en vezels, dat deze met volle overtuiging de gezondste voedingsmiddelen op aarde genoemd mogen worden.

Ze zijn zeer rijk aan foliumzuur, ijzer, kalium, vitamine C en antioxidanten. Van alle groenten zijn de groene bladgroenten het laagst in calorieën.

Helaas eten de meeste Nederlanders maar een zeer kleine portie rauwe, groene bladgroenten, namelijk alleen wanneer zij een salade eten. Bovendien weegt een handje sla slechts 30 gram, waardoor je maar relatief weinig bladgroenten binnenkrijgt.

Een groene smoothie is de perfecte uitkomst. Smoothies lenen zich uitstekend om grote porties rauwe, groene bladgroenten in te verwerken. Wie groene groente smoothies drinkt profiteert van alle gezondheidsvoordelen die rauwe bladgroenten te bieden hebben.

Voordelen van groene smoothies

Groene smoothies kunnen kankerremmend werken

Groenten hebben een sterk kankerremmende werking. Zo hebben mensen die veel groente en fruit eten een lager risico om darmkanker te ontwikkelen. Het eten van groene bladgroenten zorgt ervoor dat je minder kans loopt om longkanker te krijgen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het met name de rauwe groenten zijn die kanker kunnen voorkomen [5,6,7]. Door het drinken van smoothies die veel rauwe, groene bladgroenten bevatten verklein je dus de kans om kanker te ontwikkelen.

Groene smoothies zijn goed voor hart en bloedvaten

Keer op keer bewijzen wetenschappers dat mensen die veel groente en fruit eten minder last van hart- en vaatziekten hebben [8,9]. Fruit en groente zijn rijk aan vezels en kalium, die bloeddrukverlagend werken [10,11,12].

Volgens onderzoeken verlagen de vezels in fruit en groente zowel het totale als het ‘slechte’ LDL-cholesterol, wat zich uit in een significant lager risico op hart- en vaatziekten [13,14,15].

Groente smoothies maken je slank en mooi

Rauwe bladgroenten zitten vol met voedingsstoffen en zijn arm aan calorieën. 100 gram sla of spinazie bevat bijvoorbeeld maar zo’n 15 calorieën. Je kunt ze dus onbeperkt aan je smoothie toevoegen, zolang jij het lekker vindt smaken. Hoe meer hoe beter!

De grote hoeveelheid vocht en vezels in de groenten zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft en voorkomt een piek in je bloedsuikerspiegel. Zo verklein je de eetlust en heb je minder behoefte aan een tussendoortje.

Ten slotte kunnen groene smoothies je mooier maken: de vitamines en het vocht in de smoothie doen wonderen voor je huid, haar en nagels. Groene smoothies verminderen ontstekingen en acne. Dit komt waarschijnlijk door de combinatie van de grote hoeveelheid vitamine A in groene smoothies en het feit dat je minder bewerkte voedingsmiddelen eet als je een groene smoothie drinkt.

Groene smoothies helpen je te ontgiften

Je lichaam is zelf prima in staat om gifstoffen te verwerken en af te voeren. Maar tegenwoordig komen we wel erg veel in aanraking met onnatuurlijke, schadelijke stoffen. Van uitlaatgassen tot make-up: ons lichaam krijgt dagelijks te maken met een meer dan gezonde portie gifstoffen.

Deze stoffen worden via de lever en de nieren onschadelijk gemaakt. Om hun werk goed te doen, hebben deze organen de hulp van gezonde voeding nodig. Groene smoothies met groenten helpen je om gifstoffen te absorberen en verhogen tevens de aanmaak van gal (waarmee gifstoffen worden afgevoerd).

Ook neutraliseren donkere bladgroenten zware metalen en pesticiden die je lichaam binnenkrijgt. Door het drinken van groene smoothies met bladgroenten help je je lichaam dus om te ontgiften.

Groene smoothies zitten vol antioxidanten

Vrije radicalen veroorzaken schade aan je DNA en weefsels, waardoor kanker kan ontstaan, je organen sneller verouderen en je hart- en bloedvaten beschadigen [16,17]. We kunnen het ontstaan van vrije radicalen niet helemaal voorkomen, maar we kunnen wel de schadelijke effecten ervan drastisch verminderen door voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat antioxidanten verantwoordelijk zijn voor een verlaging van 20% van het aantal sterfgevallen door toedoen van hart- en vaatziekten [18].

Antioxidanten zijn te vinden in verse groenten, fruit en noten, in de vorm van vitamine A, vitamine C en vitamine E. Donkere bladgroenten, voornamelijk boerenkool en spinazie, bevatten een groot aantal antioxidanten.

Ook fruitsoorten zoals pruimen, blauwe bessen, bramen en rozijnen zijn hoog in antioxidanten. Door deze groente- en fruitsoorten in je groene smoothie te verwerken maak je vrije radicalen op een lekkere manier onschadelijk en verklein je de kans op gevaarlijke ziektes.

Hoe maak je een groene smoothie?

Alles wat je nodig hebt is een goede blender, een snijplank, een mes en verse ingrediënten. Deze ingrediënten zijn fruit, groene bladgroenten, water of plantaardige melk en eventueel gedroogd fruit, honing, noten, zaden of havermout. De beste verhouding voor een groene groente smoothie is:

1 tot 2 stuks fruit
Gebruik bij voorkeur altijd 1 banaan, aangevuld met 1 extra portie fruit. Denk hierbij aan een handje blauwe bessen, een nectarine, een kleine appel of een handje aardbeien. Al het fruit is mogelijk, maar gebruik niet te veel.

Minstens 1 grote hand rauwe, groene bladgroenten
Onder groene bladgroenten vallen:

 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Andijvie
 • Paksoi
 • Sla
 • Raapstelen
 • Postelein

Hoe meer groene bladgroenten je wilt toevoegen, hoe beter. Als het maar lekker blijft.

Gezonde toevoegingen
Zoals enkele eetlepels noten, zaden of havermout, of een handje gedroogd fruit. Ook kun je honing toevoegen als je de smoothie zoeter wilt maken. Probeer ook eens een theelepel kaneel of cacaopoeder. Hierdoor wordt je smoothie bruin, maar deze smaakt gegarandeerd net zo lekker.

200 ml vocht
Voeg ongeveer 200 ml water of plantaardige melk toe, zodat de smoothie in de blender een mooie, gladde textuur krijgt. Voeg minder vocht toe wanneer je een dikkere smoothie wilt en voeg meer vocht toe voor een vloeibare smoothie.

Tip: met wat extra ijsblokjes wordt je smoothie heerlijk koel!

Het 5-daagse groene smoothies schema

Om van alle gezondheidsvoordelen van smoothies te profiteren, raden wij aan om voor een langere tijd smoothies te drinken. Daarom hebben wij onlangs het nieuwe 21-daagse Smoothieplan gelanceerd. Met het 21-daagse Smoothieplan krijg je meer energie, verbrand je overtollig lichaamsvet en verbeter je jouw algemene gezondheid.

Om je een voorproefje te geven, hebben wij hieronder een gratis smoothie schema voor je opgesteld. Met dit schema krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen die je aan een slank en gezond lichaam helpen.

Het gratis smoothie schema duurt 5 dagen.

Dit zijn de spelregels:

 1. Drink elke dag één van de 5 onderstaande smoothies als ontbijt, lunch of tussendoortje.
 2. Probeer te variëren. Drink niet meer dan 2 keer achter elkaar dezelfde smoothie.

Het is handig om op maandag te beginnen en op vrijdag te eindigen. Zodra je de eerste gezondheidseffecten van groene smoothies ervaart, wil je waarschijnlijk doorgaan. Wij raden je aan om dan verder te gaan met het 21-daagse Smoothieplan (meer informatie).

1. Zachte Kiwi Smoothie

Ingrediënten:

 • 1 kiwi
 • 1 peer
 • ¼ avocado
 • 1 hand (50 g) boerenkool
 • 1 dadel
 • 100 ml kokosmelk
 • 100 ml water

2. Mango Munt Smoothie

Mangomunt-smoothieplan

Ingrediënten:

 • 1 kleine of 1/2 grote mango (175 g)
 • 1/3 avocado
 • 1 hand (50 g) spinazie
 • 10 blaadjes munt
 • 1 el honing
 • 200 ml water

3. Antioxidant-rijke Smoothie

Ingrediënten:

 • 1 hand (50 g) boerenkool
 • 100 g blauwe bessen
 • 1 verse pruim, ontpit
 • 1 banaan
 • 1 handje rozijnen
 • 20 g amandelen
 • 200 ml amandelmelk

4. Ananas Kokos Smoothie

Ingrediënten:

 • 1 banaan
 • 2 ananasschijfjes (125 gram)
 • 1 hand (50 g) spinazie (of boerenkool)
 • 150 ml kokosmelk uit pak
 • 100 ml water

5. Mango Boerenkool Smoothie

Ingrediënten:

 • ½ mango
 • 1 banaan
 • 1 hand (50 g) boerenkool (of spinazie)
 • 100 ml kokosmelk uit pak
 • 150 ml water

Conclusie en tips

In dit artikel heb je kunnen lezen dat groene groente smoothies een zeer gezonde aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon zijn. Als je regelmatig een groene smoothie met rauwe, groene bladgroenten drinkt, help je je lichaam om kanker te bestrijden, de kans op hart- en vaatziekten te verminderen en om van overtollig gewicht en huidproblemen af te komen.

Als je optimaal wilt profiteren van groene smoothies, dan raden wij je aan om het 21-daagse Smoothieplan eens te bekijken. Het 21-daagse Smoothieplan bestaat voor 100% uit heerlijke, groene smoothies die je vetverbranding activeren en je meer energie geven.

Op deze pagina lees je alles over de prijs, garantievoorwaarden en gratis bonussen van het 21-daagse Smoothieplan.

Download nu de gratis Smoothiewijzer

Met de Smoothiewijzer ben je altijd verzekerd van een lekkere, gezonde en frisse smoothie. Gebruik de smoothie boodschappenlijst om de lekkerste smoothies te maken.