Ik sta altijd verbaasd van de gigantische hoeveelheden: meer dan 900 gram voor 1 persoon voor 1 maaltijd. Dat is meer dan 2 keer het gewicht van mijn pre-PuurFiguur maaltijden. Is het echt de bedoeling dat allemaal in een keer op te eten?
Andijviestamppot met gehaktballetjes
Bij deze andijviestamppot gebruik je bloemkool in plaats van aardappel.
Het gerecht bevat daardoor weinig koolhydraten en veel vitamines, mineralen en vezels.
Ook is deze maaltijd eiwitrijk, wat ervoor zorgt dat je lang verzadigd blijft.
Voedingswaarden van dit recept
- 531 kcal
- Eiwitten: 48 gram
- Koolhydraten: 21 gram
- Vetten: 25 gram
- Vezels: 18 gram
Ingrediënten (voor 1 persoon)
Voor de stamppot:
- 500 gram bloemkool
- 250 gram andijvie (gesneden)
- ½ groentebouillonblokje (gist- en suikervrij)
- Nootmuskaatpoeder
- Zeezout en zwarte peper
Voor de gehaktballetjes:
- 150 gram mager rundergehakt
- ¼ ui (fijngesneden)
- ½ geklutst ei
- 3 gram kokosmeel
- 5 gram mosterd
- ¼ tl knoflookpoeder
- Zeezout en zwarte peper
- ½ tl extra vierge kokosolie
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool in stukjes. Vul een grote pan met water en breng het water aan de kook. Voeg de bloemkool en het halve bouillonblokje toe en kook de bloemkool in circa 10 minuten gaar.
- Doe in de tussentijd het gehakt, de ui, het geklutste ei, het kokosmeel, de mosterd, het knoflookpoeder en een snufje zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen goed door. Draai er 3 of 4 kleine gehaktballetjes van.
- Verhit de kokosolie in een koekenplan en bak de gehaktballetjes in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.
- Schep de gare bloemkool met een schuimspaan uit de pan en doe in een kom. Voeg de andijvie aan de pan toe en kook de andijvie in hetzelfde water in circa 4 minuten gaar.
- Pureer de bloemkool tot puree met behulp van een stamper of staafmixer.
- Giet de andijvie af en schep door de bloemkoolpuree.
- Breng de andijviestamppot op smaak met nootmuskaatpoeder, zeezout en zwarte peper.
- Schep de andijviestamppot op een bord en leg de gehaktballetjes er bovenop.
- Druppel de overgebleven jus uit de koekenpan over het geheel.
- Optioneel: eet de stamppot met wat extra mosterd.
Tip: Als je het lekker vindt kun je er ook voor kiezen om de andijvie rauw te gebruiken.
De andijviestampot met bloemkool en gehaktballetjes ga ik deze week maken.
Vreemd dat hierbij geen vegetarische optie genoemd wordt
Hoezo maak je van 150 gram gehakt maar 3 of 4 balletjes? Of is dat een foutje?
Deze koolhydraatarme erwtensoep lijkt erg op de traditionele variant. Doordat er in deze snert…
Met dit recept maak je gezonde hartige wafels met hüttenkäse, avocado en gerookte zalm.…
Hmmm, gezonde carrotcake! Met dit recept maak je de verantwoorde variant op de klassieke…
Zin in risotto, maar dan koolhydraatarm? Ga dan aan de slag met deze koolhydraatarme…
Ben jij dol op pannenkoeken en crêpes, maar eet je graag koolhydraatarm en gezond?…
Zin in een warm, voedzaam ontbijt dat jou lange tijd een verzadigd gevoel geeft?…
Deel dit artikel: