Andijviestamppot met gehaktballetjes

Bij deze andijviestamppot gebruik je bloemkool in plaats van aardappel.

Het gerecht bevat daardoor weinig koolhydraten en veel vitamines, mineralen en vezels. Ook is deze maaltijd eiwitrijk, wat ervoor zorgt dat je lang verzadigd blijft.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 531 kcal
Eiwitten: 48 gram
Koolhydraten: 21 gram
Vetten: 25 gram
Vezels: 18 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Voor de stamppot:

  • 500 gram bloemkool
  • 250 gram andijvie (gesneden)
  • ½ groentebouillonblokje (gist- en suikervrij)
  • Nootmuskaatpoeder
  • Zeezout en zwarte peper

Voor de gehaktballetjes:

  • 150 gram mager rundergehakt
  • ¼ ui (fijngesneden)
  • ½ geklutst ei
  • 3 gram kokosmeel
  • 5 gram mosterd
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • Zeezout en zwarte peper
  • ½ tl extra vierge kokosolie

Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool in stukjes. Vul een grote pan met water en breng het water aan de kook. Voeg de bloemkool en het halve bouillonblokje toe en kook de bloemkool in circa 10 minuten gaar.
  2. Doe in de tussentijd het gehakt, de ui, het geklutste ei, het kokosmeel, de mosterd, het knoflookpoeder en een snufje zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen goed door. Draai er 3 of 4 kleine gehaktballetjes van.
  3. Verhit de kokosolie in een koekenplan en bak de gehaktballetjes in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.
  4. Schep de gare bloemkool met een schuimspaan uit de pan en doe in een kom. Voeg de andijvie aan de pan toe en kook de andijvie in hetzelfde water in circa 4 minuten gaar.
  5. Pureer de bloemkool tot puree met behulp van een stamper of staafmixer.
  6. Giet de andijvie af en schep door de bloemkoolpuree.
  7. Breng de andijviestamppot op smaak met nootmuskaatpoeder, zeezout en zwarte peper.
  8. Schep de andijviestamppot op een bord en leg de gehaktballetjes er bovenop.
  9. Druppel de overgebleven jus uit de koekenpan over het geheel.
  10. Optioneel: eet de stamppot met wat extra mosterd.

Tip: Als je het lekker vindt kun je er ook voor kiezen om de andijvie rauw te gebruiken.