Kipgehaktballen met Indische sperziebonenrijst en kokosrasp
Met dit recept zet je een heerlijke, verantwoorde en koolhydraatarme avondmaaltijd op tafel.
Eet je partner en/of kind(eren) mee? Voeg voor hen dan een portie langzame koolhydraten toe, zoals zilvervliesrijst, quinoa of boekweit.
Dit recept komt uit de Buikvet Challenge. Met dit afslankplan werk je met behulp van 5 weekmenu’s met 90 lekkere recepten aan een slanker lijf, een plattere buik en een betere gezondheid.
Laat het je smaken!
Voedingswaarden van dit recept
- 598 kcal
- Eiwitten: 36 gram
- Koolhydraten: 27,5 gram
- Vetten: 33,5 gram
- Vezels: 19 gram
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 150 gram kipgehakt
- 250 gram sperziebonen
- 200 gram bloemkoolrijst
- 1 ui (100 gram)
- Stukje verse gember (1 cm)
- 10 gram kokosrasp
- 2 el tamari sojasaus
- 1 tl sambal
- ½ tl korianderpoeder
- Kurkumapoeder
- Zeezout en zwarte peper
- Extra vierge kokosolie
Bereidingswijze
- Optioneel: rooster de kokosrasp in een droge koekenpan. Zet even opzij.
- Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd de sperziebonen doormidden.
- Stoom of kook de sperziebonen circa 6 minuten, totdat ze bijna gaar zijn. Ga ondertussen verder met het recept.
- Snipper de ui en rasp de gember.
- Doe het kipgehakt in een kom en voeg de sambal, het korianderpoeder, een derde van de ui, de helft van de sojasaus en een snufje kurkumapoeder en zwarte peper toe. Kneed door en vorm met je handen tot drie gehaktballen.
- Verhit een theelepel kokosolie in een kleine koekenpan en bak de kipgehaktballen 8 à 10 minuten, totdat ze gaar zijn. Ga ondertussen verder met het recept.
- Giet de sperziebonen af.
- Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en fruit de overgebleven ui aan.
- Voeg de sperziebonen en de gember toe en bak circa 3 minuten mee.
- Voeg de bloemkoolrijst, de overgebleven sojasaus en een snufje zwarte peper toe en bak circa 2 minuten mee, totdat de bloemkoolrijst naar wens gaar is.
- Schep de Indische sperziebonenrijst op een bord en leg de kipgehaktballen er bovenop.
- Garneer met de (geroosterde) kokosrasp.
Budgettip: Kies voor sperziebonen uit de diepvries en/of vervang de bloemkoolrijst door 200 gram bloemkool en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp.
Variatietip: Vervang het kipgehakt door 125 gram mager rundergehakt en/of vervang de sperziebonen door snijbonen.
Vegetarische optie: Vervang de kipgehaktballen door een pittige cashew-bonenburger. Pureer hiervoor 100 gram voorgekookte zwarte bonen (uitgelekt), 15 gram ongezouten cashewnoten, 1 tl sambal, 1 tl sojasaus, 1 tl korianderpoeder en een snuf kurkumapoeder met een staafmixer, keukenmachine of blender. Doe in een kom en voeg 15 gram havermeel en een snufje zeezout en zwarte peper toe. Kneed door en vorm met je handen tot een platte burger. Bak de burger om en om circa 8 minuten.
Meer van dit? De Buikvet Challenge bevat (naast dit recept) nog 89 andere lekkere recepten die bijdragen aan gewichtsverlies.
👉 Klik hier voor meer informatie over de Buikvet Challenge.
Zoek je inspiratie voor een uitgebreid diner? In dit artikel vind je een compleet…
Stoofperen zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze eten als bijgerecht bij je diner, maar…
Met dit Sinterklaas chai latte recept trakteer je jezelf op een heerlijk warm drankje…
Deze kruidnoten passen prima in een koolhydraatarm dieet en kun je gerust eens nemen…
Koolhydraatarm marsepein, bestaat dat? Jazeker! En je maakt het gemakkelijk zelf met onderstaand recept.
Ben je gek op speculaas? Ga dan aan de slag met dit recept voor…
Deel dit artikel: