Tja als vegetariër ben ik natuurlijk teleurgesteld dat vlees en vis het menu versieren en dat er geen vegetarisch kerstdiner wordt gegeven. Misschien komt dat nog?
Gezond en feestelijk 3-gangen diner
Zoek je inspiratie voor een uitgebreid diner? In dit artikel vind je een compleet receptenplan voor een gezond en feestelijk 3-gangen diner.
Dit 3-gangen diner is gebaseerd op de adviezen uit de PuurFiguur Methode. Volg je de PuurFiguur Methode om af te vallen en buikvet te verliezen, dan kun je dit 3-gangen diner als een gewone avondmaaltijd en extra tussendoortje zien.
De recepten zijn voor 4 personen.
Voorgerecht: Bietencarpaccio met gerookte zalm en venkel
Ingrediënten
- 4 voorgekookte rode bieten
- 200 gram gerookte zalm
- 1 venkel
- 1 rode ui
- 2 el citroensap
- 2 el rode wijnazijn
- Zeezout en zwarte peper
- Optioneel: kappertjes
Bereidingswijze
- Schaaf of snijd de bieten in flinterdunne plakjes. Je kunt hier een mandoline, dunschiller, kaasschaaf of mes voor gebruiken. Als de plakjes maar zo dun mogelijk worden.
- Marineer de bietenplakjes in 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zeezout. Laat even staan.
- Snijd de ui in dunne ringen. Marineer deze ook in 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zeezout. Laat even staan.
- Snijd de venkel over de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Schaaf of snijd er flinterdunne plakjes van. Marineer de venkelplakjes in de citroensap en laat even staan.
- Maak vlak voor het opdienen de borden op: verdeel de plakjes biet over de borden en leg de plakjes venkel erop. Verdeel de helft van de uienringen erover.
- Verdeel de gerookte zalm erover en de rest leg de rest van de uienringen erop.
- Breng het gerecht op smaak met zwarte peper.
- Optioneel: garneer met kappertjes.
Hoofdgerecht: Biefstuk met rode uien jus, zoete aardappeltoefjes en gekarameliseerde worteltjes
Ingrediënten
Uienjus:
- 3 rode uien
- 100 ml rode wijn
- 1 blokje groentebouillon
- 2 tl tijm (gedroogd of vers)
- Extra vierge kokosolie
- Zeezout en zwarte peper
Zoete aardappeltoefjes:
- Spuitzak met een gekarteld mondstukje (te koop in de meeste supermarkten)
- 600 gram zoete aardappel
- 2 eieren
- Zeezout en zwarte peper
Gekarameliseerde worteltjes:
- 1 bos worteltjes
- 200 ml groentebouillon (overgebleven van de uienjus)
- 1 el (rauwe) honing
- Extra vierge kokosolie
- Paar takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
- Zeezout en zwarte peper
Biefstuk:
- 4 kogelbiefstukken
- Roomboter
- Zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze
Uienjus:
- Snijd de rode uien in halve ringen.
- Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan, voeg de uien, de tijm en een snufje zeezout toe en bak circa 10 minuten op laag vuur.
- Los ondertussen het bouillonblokje op in 500 ml heet water.
- Blus de uien af met de rode wijn en 200 ml bouillon en laat de saus inkoken totdat er een dikke jus ontstaat.
- Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Schenk de jus in een kannetje.
- Bewaar de rest van de bouillon voor de gekarameliseerde worteltjes.
Zoete aardappeltoefjes:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappelen en snijd in stukjes.
- Kook de zoete aardappelblokjes in 10 à 15 minuten gaar.
- Giet de zoete aardappel af en stamp tot puree.
- Voeg het eigeel van twee eieren toe (dus zonder het eiwit) en roer door de puree.
- Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Schep de zoete aardappelpuree in de spuitzak.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit toefjes van circa 3 cm.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de zoete aardappeltoefjes in circa 25 minuten goudbruin.
- Serveer op een mooi, groot bord.
Gekarameliseerde worteltjes:
- Maak de wortelen goed schoon: schil ze met een dunschiller, schrob ze met een schuursponsje of schraap ze met een mes. Laat een stukje van het loof eraan zitten.
- Smelt een eetlepel kokosolie in een grote koekenpan en leg de wortelen naast elkaar in de pan (niet over elkaar heen). Rol de wortelen kort door de olie, zodat ze geheel zijn bedekt met een laagje olie.
- Schenk de bouillon (overgebleven van de jus) en de honing erbij, en doe de deksel op de pan.
- Stoof de wortelen in circa 10 minuten gaar.
- Haal de deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat het vocht al roerend verdampen.
- Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en tijm.
- Serveer op een mooie, grote schaal.
Biefstuk:
- Zorg ervoor dat de biefstuk minimaal 30 minuten op kamertemperatuur is gekomen.
- Verhit een klontje roomboter in een koekenpan.
- Breng de biefstuk op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Bak de biefstuk om en om op hoog vuur in 1 minuut goudbruin en zet het vuur lager.
- Laat de biefstuk op laag vuur nog 3 minuten rustig braden voor een medium gebakken resultaat.
- Leg de biefstuk ongesneden op een bord, bedek met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.
- Snijd de biefstuk in plakken en serveer direct.
Nagerecht: Chocolademousse
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado’s
- 100 gram pure chocolade (minimaal 85% cacao)
- 1 el (rauwe) honing
- Zeezout
- Toppings naar keuze: noten, zaden, gojibessen, kokosrasp, rood fruit, etc.
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade au bain-marie: plaats een kom bovenop een pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Leg de chocolade in de kom en roer af en toe, totdat de chocolade volledig is gesmolten.
- Voeg de honing toe en roer goed door.
- Doe het vruchtvlees van de avocado’s in een blender of keukenmachine en pureer deze glad. Schep de avocadopuree in een kom.
- Voeg de gesmolten chocolade aan de avocadopuree toe en roer goed door.
- Voeg een klein snufje zeezout toe.
- Verdeel de chocolademousse over 4 kleine glaasjes en versier met toppings naar keuze.
Stoofperen zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze eten als bijgerecht bij je diner, maar…
Met dit Sinterklaas chai latte recept trakteer je jezelf op een heerlijk warm drankje…
Deze kruidnoten passen prima in een koolhydraatarm dieet en kun je gerust eens nemen…
Koolhydraatarm marsepein, bestaat dat? Jazeker! En je maakt het gemakkelijk zelf met onderstaand recept.
Ben je gek op speculaas? Ga dan aan de slag met dit recept voor…
Deze koolhydraatarme erwtensoep lijkt erg op de traditionele variant. Doordat er in deze snert…
Deel dit artikel: