✓ Gratis verzending vanaf €40 | Voor 23.00 besteld, morgen in huis | Succesvol afvallen in januari?

✓ Start 2025 gezond

Meer info >> Ontdek meer

Gezond en feestelijk 3-gangen diner

Zoek je inspiratie voor een uitgebreid diner? In dit artikel vind je een compleet receptenplan voor een gezond en feestelijk 3-gangen diner.

Dit 3-gangen diner is gebaseerd op de adviezen uit de PuurFiguur Methode. Volg je de PuurFiguur Methode om af te vallen en buikvet te verliezen, dan kun je dit 3-gangen diner als een gewone avondmaaltijd en extra tussendoortje zien.

De recepten zijn voor 4 personen.

Voorgerecht: Bietencarpaccio met gerookte zalm en venkel

Ingrediënten

  • 4 voorgekookte rode bieten
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 venkel
  • 1 rode ui
  • 2 el citroensap
  • 2 el rode wijnazijn
  • Zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: kappertjes

Bereidingswijze

  1. Schaaf of snijd de bieten in flinterdunne plakjes. Je kunt hier een mandoline, dunschiller, kaasschaaf of mes voor gebruiken. Als de plakjes maar zo dun mogelijk worden.
  2. Marineer de bietenplakjes in 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zeezout. Laat even staan.
  3. Snijd de ui in dunne ringen. Marineer deze ook in 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zeezout. Laat even staan.
  4. Snijd de venkel over de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Schaaf of snijd er flinterdunne plakjes van. Marineer de venkelplakjes in de citroensap en laat even staan.
  5. Maak vlak voor het opdienen de borden op: verdeel de plakjes biet over de borden en leg de plakjes venkel erop. Verdeel de helft van de uienringen erover.
  6. Verdeel de gerookte zalm erover en de rest leg de rest van de uienringen erop.
  7. Breng het gerecht op smaak met zwarte peper.
  8. Optioneel: garneer met kappertjes.

Hoofdgerecht: Biefstuk met rode uien jus, zoete aardappeltoefjes en gekarameliseerde worteltjes

Ingrediënten

Uienjus:

  • 3 rode uien
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 tl tijm (gedroogd of vers)
  • Extra vierge kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Zoete aardappeltoefjes:

  • Spuitzak met een gekarteld mondstukje (te koop in de meeste supermarkten)
  • 600 gram zoete aardappel
  • 2 eieren
  • Zeezout en zwarte peper

Gekarameliseerde worteltjes:

  • 1 bos worteltjes
  • 200 ml groentebouillon (overgebleven van de uienjus)
  • 1 el (rauwe) honing
  • Extra vierge kokosolie
  • Paar takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • Zeezout en zwarte peper

Biefstuk:

  • 4 kogelbiefstukken
  • Roomboter
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

Uienjus:

  1. Snijd de rode uien in halve ringen.
  2. Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan, voeg de uien, de tijm en een snufje zeezout toe en bak circa 10 minuten op laag vuur.
  3. Los ondertussen het bouillonblokje op in 500 ml heet water.
  4. Blus de uien af met de rode wijn en 200 ml bouillon en laat de saus inkoken totdat er een dikke jus ontstaat.
  5. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  6. Schenk de jus in een kannetje.
  7. Bewaar de rest van de bouillon voor de gekarameliseerde worteltjes.

Zoete aardappeltoefjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd in stukjes.
  3. Kook de zoete aardappelblokjes in 10 à 15 minuten gaar.
  4. Giet de zoete aardappel af en stamp tot puree.
  5. Voeg het eigeel van twee eieren toe (dus zonder het eiwit) en roer door de puree.
  6. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  7. Schep de zoete aardappelpuree in de spuitzak.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit toefjes van circa 3 cm.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en bak de zoete aardappeltoefjes in circa 25 minuten goudbruin.
  10. Serveer op een mooi, groot bord.

Gekarameliseerde worteltjes:

  1. Maak de wortelen goed schoon: schil ze met een dunschiller, schrob ze met een schuursponsje of schraap ze met een mes. Laat een stukje van het loof eraan zitten.
  2. Smelt een eetlepel kokosolie in een grote koekenpan en leg de wortelen naast elkaar in de pan (niet over elkaar heen). Rol de wortelen kort door de olie, zodat ze geheel zijn bedekt met een laagje olie.
  3. Schenk de bouillon (overgebleven van de jus) en de honing erbij, en doe de deksel op de pan.
  4. Stoof de wortelen in circa 10 minuten gaar.
  5. Haal de deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat het vocht al roerend verdampen.
  6. Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en tijm.
  7. Serveer op een mooie, grote schaal.

Biefstuk:

  1. Zorg ervoor dat de biefstuk minimaal 30 minuten op kamertemperatuur is gekomen.
  2. Verhit een klontje roomboter in een koekenpan.
  3. Breng de biefstuk op smaak met zeezout en zwarte peper.
  4. Bak de biefstuk om en om op hoog vuur in 1 minuut goudbruin en zet het vuur lager.
  5. Laat de biefstuk op laag vuur nog 3 minuten rustig braden voor een medium gebakken resultaat.
  6. Leg de biefstuk ongesneden op een bord, bedek met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.
  7. Snijd de biefstuk in plakken en serveer direct.

Nagerecht: Chocolademousse

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 gram pure chocolade (minimaal 85% cacao)
  • 1 el (rauwe) honing
  • Zeezout
  • Toppings naar keuze: noten, zaden, gojibessen, kokosrasp, rood fruit, etc.

Bereidingswijze

  1. Smelt de chocolade au bain-marie: plaats een kom bovenop een pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Leg de chocolade in de kom en roer af en toe, totdat de chocolade volledig is gesmolten.
  2. Voeg de honing toe en roer goed door.
  3. Doe het vruchtvlees van de avocado’s in een blender of keukenmachine en pureer deze glad. Schep de avocadopuree in een kom.
  4. Voeg de gesmolten chocolade aan de avocadopuree toe en roer goed door.
  5. Voeg een klein snufje zeezout toe.
  6. Verdeel de chocolademousse over 4 kleine glaasjes en versier met toppings naar keuze.
Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (2) Verberg reacties Toon alle reacties
Ineke Kruidhof
20 december 2024
Reageren

Tja als vegetariër ben ik natuurlijk teleurgesteld dat vlees en vis het menu versieren en dat er geen vegetarisch kerstdiner wordt gegeven. Misschien komt dat nog?

    Annemiek van der Krogt
    20 december 2024
    Reageren

    Goede vraag Ineke! Het kerstdiner op onze site is een voorbeeld, maar als je een PuurFiguur Premium abonnement hebt, kun je uit de vele vegetarische recepten een lekkere optie kiezen. Als je Premium hebt, kun je ook aan Jaimy (onze AI voedingscoach) om een vegetarisch kerstdiner of compleet vega kerstmenu vragen. Dan krijg je vele opties. Ben je nog geen PuurFiguur Premium abonnee, dan kan je dit 7 dagen gratis proberen. Ik deel graag de link met je waar je je voor een gratis proefversie kunt opgeven: https://www.puurfiguur.nl/abonnementen/ Nog een optie is om een ander lekker vegetarisch recept te maken met de vele vegetarische recepten van onze site. Zie hiervoor: https://www.puurfiguur.nl/vegetarische-recepten/ Hopelijk bied dit genoeg opties voor een heerlijke vegetarische kerst! Geniet ervan en gezonde groet, Team PuurFiguur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarme tussendoortjes
Stoofperen zonder toegevoegde suikers

Stoofperen zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze eten als bijgerecht bij je diner, maar…

Recepten
Sinterklaas chai latte

Met dit Sinterklaas chai latte recept trakteer je jezelf op een heerlijk warm drankje…

Koolhydraatarme tussendoortjes
Koolhydraatarme kruidnoten

Deze kruidnoten passen prima in een koolhydraatarm dieet en kun je gerust eens nemen…

Koolhydraatarme recepten
Koolhydraatarm marsepein

Koolhydraatarm marsepein, bestaat dat? Jazeker! En je maakt het gemakkelijk zelf met onderstaand recept.

Koolhydraatarme recepten
Koolhydraatarm speculaas (lekker en gezond)

Ben je gek op speculaas? Ga dan aan de slag met dit recept voor…

met dit recept maak je koolhydraatarme erwtensoep oftewel koolhydraatarme snert
Recepten
Koolhydraatarme erwtensoep (snert)

Deze koolhydraatarme erwtensoep lijkt erg op de traditionele variant. Doordat er in deze snert…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen