Gezond en feestelijk 3-gangen diner

Zoek je inspiratie voor een uitgebreid diner? In dit artikel vind je een compleet receptenplan voor een gezond, maar feestelijk 3-gangen diner.

Dit 3-gangen diner is gebaseerd op de adviezen uit de PuurFiguur Methode. Volg je de PuurFiguur Methode om af te vallen en buikvet te verliezen, dan kun je dit 3-gangen diner als een gewone avondmaaltijd en extra tussendoortje zien.

De recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Voorgerecht: Carpaccio van bietjes, venkel en gerookte zalm

Ingrediënten:

  • 4 voorgekookte rode bieten
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 venkel
  • 1 rode ui
  • 2 el citroensap
  • Extra vierge olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • Zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: kappertjes

Bereidingswijze:

  1. Schaaf of snijd de bieten in flinterdunne plakjes. Je kunt hier een mandoline, dunschiller, kaasschaaf of mes voor gebruiken. Als de plakjes maar zo dun mogelijk worden.
  2. Marineer de bietenplakjes in 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zeezout. Laat even staan.
  3. Snijd de ui in dunne ringen. Marineer deze ook in 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zeezout. Laat even staan.
  4. Snijd de venkel over de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Schaaf of snijd er flinterdunne plakjes van. Marineer de venkelplakjes in de citroensap en laat even staan.
  5. Maak vlak voor het opdienen de borden op: verdeel de plakjes biet over de borden en leg de plakjes venkel erop. Verdeel de helft van de uienringen erover.
  6. Besprenkel het gerecht met een scheutje olijfolie.
  7. Verdeel de zalm erover en de rest leg de rest van de uienringen erop.
  8. Breng het gerecht op smaak met zwarte peper.
  9. Optioneel: garneer met de kappertjes.

Hoofdgerecht: Gebakken biefstuk met rode uien jus, zoete aardappeltoefjes en gekarameliseerde worteltjes

Ingrediënten:

Uienjus:

  • 3 rode uien
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 tl tijm (gedroogd of vers)
  • Kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Zoete aardappeltoefjes:

  • Spuitzak met een gekarteld mondstukje (te koop in de meeste supermarkten)
  • 700 gram zoete aardappel
  • 2 eieren
  • Kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Gekarameliseerde worteltjes:

  • 1 bos worteltjes
  • 200 ml groentebouillon (overgebleven van de uienjus)
  • 1 el (rauwe) honing
  • Kokosolie
  • Paar takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • Zeezout en zwarte peper

Biefstuk:

  • 4 kogelbiefstukken
  • Klontje roomboter
  • Kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Uienjus:

  1. Snijd de rode uien in halve ringen.
  2. Verhit een eetlepel kokosolie in een koekenpan, voeg de uien en de tijm toe en bak circa 10 minuten op laag vuur.
  3. Los ondertussen het bouillonblokje op in 500 ml kokend water.
  4. Blus de uien af met de rode wijn en 200 ml bouillon en laat de saus inkoken totdat er een dikke jus ontstaat.
  5. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  6. Schenk de jus in een kannetje.
  7. Bewaar de rest van de bouillon voor de gekarameliseerde worteltjes.

 

Zoete aardappeltoefjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd in stukjes.
  3. Kook de zoete aardappelblokjes in 10 -15 minuten gaar.
  4. Stamp tot een puree en voeg een eetlepel gesmolten kokosolie toe om het smeuïger te maken.
  5. Voeg het eigeel van twee eieren toe (dus zonder het eiwit) en roer door de puree.
  6. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  7. Schep de zoete aardappelpuree in de spuitzak.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit toefjes van circa 3 cm.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en bak de zoete aardappeltoefjes in circa 25 minuten goudbruin.
  10. Serveer op een mooi, groot bord.

 

Gekarameliseerde worteltjes:

  1. Maak de wortelen goed schoon: schil ze met een dunschiller, schrob ze met een schuursponsje of schraap ze met een mes. Laat een stukje van het loof eraan zitten.
  2. Smelt twee eetlepels kokosolie in een grote koekenpan en leg de wortelen naast elkaar in de pan (niet over elkaar heen). Rol de wortelen kort door de olie, zodat ze geheel zijn bedekt met een laagje olie.
  3. Schenk de bouillon (overgebleven van de jus) en de honing erbij, en doe de deksel op de pan.
  4. Stoof de wortelen in circa 8 minuten gaar.
  5. Haal de deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat het vocht al roerend verdampen.
  6. Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en tijm.
  7. Serveer op een mooie, grote schaal.

 

Biefstuk:

  1. Zorg ervoor dat de biefstuk minimaal 30 minuten op kamertemperatuur is gekomen.
  2. Verhit een klontje roomboter en een klein beetje kokosolie in een koekenpan.
  3. Breng de biefstuk op smaak met zeezout en zwarte peper.
  4. Bak de biefstuk om en om op hoog vuur in 1 minuut goudbruin en zet het vuur lager.
  5. Laat de biefstuk op laag vuur nog 3 minuten rustig braden voor een medium gebakken resultaat.
  6. Leg de biefstuk ongesneden op een bord, bedek met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.
  7. Snijd de biefstuk in plakken en serveer direct.

Nagerecht: Chocolademousse

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 150 gram pure chocolade (minimaal 85% cacao)
  • 1 el kokosolie
  • 1 el (rauwe) honing
  • Zeezout
  • Toppings naar keuze: noten, zaden, gojibessen, kokosrasp, rood fruit, etc.

Bereidingswijze:

  1. Smelt de chocolade au bain-marie: plaats een kom bovenop een pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Leg de chocolade in de kom en roer af en toe, totdat de chocolade volledig is gesmolten.
  2. Voeg de kokosolie en de honing aan de gesmolten chocolade toe en roer goed door.
  3. Doe het vruchtvlees van de avocado’s in een blender of keukenmachine en pureer deze glad. Schep de avocadopuree in een kom.
  4. Voeg de gesmolten chocolade aan de avocadopuree toe en roer goed door.
  5. Voeg een klein snufje zeezout toe.
  6. Verdeel de chocolademousse over 4 kleine glaasjes en versier deze met toppings naar keuze.