Gehaktbrood uit de oven (met vega alternatief)

Dit heerlijke gehaktbrood is koolhydraatarm en rijk aan eiwitten, waardoor het goed vult en je je lang verzadigd voelt.

Dit recept is geschikt voor 4 personen of 4 porties.

Wil je een deel bewaren en invriezen? Laat het gehaktbrood dan na het bakken volledig afkoelen, snijd het in stukken en vries de stukken afzonderlijk in.

Onderaan het recept vind je een lekker vegetarisch alternatief.

Voedingswaarden van dit recept (per portie/persoon)

Energie: 317 kcal
Eiwitten: 26,5 gram
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 18,5 gram
Vezels: 3,5 gram

Ingrediënten (voor 4 porties/personen)

  • 400 gram mager rundergehakt
  • 125 gram champignons
  • 100 gram cherrytomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui (100 gram)
  • 1 ei
  • 30 gram ongezouten pistachenoten
  • 30 gram tomatenpuree
  • 30 gram havermeel
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • ½ tl nootmuskaatpoeder
  • Extra vierge kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de champignons in stukjes, pers de knoflook en snipper de ui.
  3. Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en bak de champignons, de knoflook en de ui circa 4 minuten.
  4. Snijd ondertussen de cherrytomaten in vieren en hak de pistachenoten grof.
  5. Voeg de tomatenpuree en de gedroogde oregano aan de pan toe en bak 1 minuut mee.
  6. Breek het ei in een grote kom.
  7. Voeg de inhoud van de pan, het gehakt, het havermeel, het (gerookt) paprikapoeder, het nootmuskaatpoeder en een flinke snuf zeezout en zwarte peper aan de kom toe en roer de ingrediënten goed door elkaar.
  8. Bekleed een cakevorm met bakpapier en schep het gehaktmengsel in de cakevorm.
  9. Verdeel de cherrytomaten en de pistachenoten over het gehaktbrood en druk voorzichtig aan.
  10. Schuif de cakevorm in de oven en bak het gehaktbrood 30 à 40 minuten, totdat het goudbruin en gaar is.
  11. Haal de cakevorm uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen.
  12. Leg het gehaktbrood op een mooie schaal en snijd het in plakken.


Serveertip:
Serveer het gehaktbrood met een lekkere salade en eventueel wat zoete aardappel frietjes.

Vegetarische optie: Vervang het gehaktbrood door een vegetarisch gehaktbrood

  1. Kook 160 gram quinoa (ongekookt gewicht).
  2. Snijd 175 gram wortel, 100 gram champignons en 30 gram zure augurken in stukjes, pers 2 tenen knoflook, snipper 1 ui (100 gram), hak 25 gram ongezouten pistachenoten grof en rits de blaadjes van 2 takjes verse tijm.
  3. Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en bak de wortel, de champignons, de knoflook en de ui circa 4 minuten, totdat de wortel wat zachter is geworden.
  4. Voeg de tijm en 40 gram tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
  5. Schep de inhoud van de koekenpan in een keukenmachine of blender, voeg de quinoa, de augurken, 150 gram voorgekookte zwarte bonen, 50 gram havermout, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl (gerookt) paprikapoeder, ½ tl nootmuskaatpoeder en een flinke snuf zeezout en zwarte peper toe en pureer het geheel.
  6. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm en verdeel de pistachenoten erover.
  7. Schuif de cakevorm in de oven en bak het vegetarische gehaktbrood circa 45 minuten.