✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug |

✓ Gratis verzending |

Ontdek PuurFiguur Premium >> Ontdek Premium >>

De 9 gezondheidsvoordelen van knoflook (+1 waarschuwing)

Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker, maar is ook bekend vanwege zijn sterke geneeskrachtige werking.

In dit artikel lees je de 9 gezondheidsvoordelen van knoflook die de wetenschap heeft aangetoond.

Zo helpt knoflook om plak aan de binnenkant van je bloedvaten op te ruimen en heeft het zelfs een ontgiftende werking. Lees snel verder om erachter te komen wat de andere redenen zijn waarom knoflook gezond is!

Inhoud:

Wat is knoflook?

Knoflook is een plant uit de alliumfamilie, een ander woord voor uien. Knoflook is dan ook nauw verwant aan groenten zoals uien, bieslook en prei.

Als je een knoflook pelt, ontdek je dat de bol uit kleine segmenten bestaat. Deze worden ‘teentjes’ genoemd. In een gemiddelde knoflookbol zitten 10 tot 20 teentjes.

Over de hele wereld wordt knoflook gebruikt. Het is een populair ingrediënt dankzij zijn sterke aromatische geur en smaak. Maar knoflook is niet alleen geliefd in de keuken. Knoflook heeft een rijk verleden en staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen [1]. Ook de wetenschap komt er steeds vaker achter dat knoflook gezond is en het gebruik ervan voordelen oplevert voor de gezondheid.

Hieronder lees je de negen sterkste gezondheidsvoordelen van knoflook.

De 9 gezondheidsvoordelen van knoflook

1. Ontstekingsremmend

Het bekendste gezondheidsvoordeel van knoflook is waarschijnlijk zijn ontstekingsremmende werking. Knoflook bevat namelijk zeer veel allicine, een stof die ontstekingen kan voorkomen, verminderen en zelfs genezen [2].

Hier is echter één ‘maar’ aan verbonden: alleen rauwe knoflook heeft deze ontstekingsremmende eigenschappen. Als knoflook wordt verhit, bijvoorbeeld in een koekenpan, verliest het de stof allicine [2]. Ook wordt allicine snel afgebroken, dus hoe eerder je de rauwe knoflook eet, hoe beter.

Pers daarom regelmatig een teentje rauwe knoflook en verwerk het in een gezonde dip zoals hummus of zelfgemaakte tzatziki (gemaakt van Griekse yoghurt en komkommer), of gebruik het in een zelfgemaakte saladedressing.

Samenvatting: Rauwe knoflook kan ontstekingen voorkomen, verminderen en zelfs genezen.

2. Bron van vitamines en mineralen

Knoflook bevat per gram zoveel goede voedingsstoffen dat het eigenlijk wel een superfood mag heten. Dit zijn de voedingswaarden van 100 gram knoflook [3]:

  • Energie: 149 kcal (calorieën)
  • Mangaan: 84% ADH
  • Vitamine B6: 62% ADH
  • Vitamine C: 52% ADH
  • Selenium: 20% ADH
  • Calcium: 18% ADH

Natuurlijk gebruik je meestal geen 100 gram knoflook, maar slechts één of twee teentjes. Dit komt neer op ongeveer 5-10 gram. Dat zijn toch nog veel voedingsstoffen voor zo weinig calorieën!

Samenvatting: Knoflook bevat diverse vitamines en mineralen.

3. Voorkomt ophopingen van cholesterol

Knoflook kan bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, omdat het helpt om je cholesterol op een gezond niveau te houden [4].

Knoflook verlaagt het slechte LDL-cholesterol in je bloed. Dit slechte cholesterol plakt aan de wanden van je bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit kan op den duur blokkades veroorzaken met een hartaanval als resultaat.

Uit onderzoek blijkt dat knoflook het cholesterol met 12% kan verlagen [4]. Dit lijkt niet veel, maar een cholesterolverlaging van 8% leidt al tot 38% minder risico op hart- en vaatziekten [5].

Samenvatting: Knoflook heeft een cholesterolverlagende werking.

4. Beschermt bloedvaten tegen scheurtjes

Knoflook verlaagt de bloeddruk en voorkomt hiermee dat je bloedvaten beschadigen [6]. Als je bloeddruk te hoog is, kunnen er minuscule scheurtjes in de wanden van je bloedvaten ontstaan. Deze zwakke plekken kunnen in de toekomst gevaarlijk worden, omdat er littekenweefsel ontstaat en er plaque kan ophopen.

Door regelmatig knoflook te eten kun je jezelf tegen deze gevaren beschermen, doordat je langer een gezond vaatstelsel behoudt.

Samenvatting: Knoflook kan beschadiging aan je bloedvaten helpen voorkomen.

5. Minder last van griep en verkoudheid

Knoflook versterkt je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor het griepvirus en verkoudheid.

Uit onderzoek bleek dat mensen die een knoflooksupplement namen wel 63% minder last hadden van verkoudheid dan mensen die dat niet deden [7]. Wie knoflook kreeg en toch verkouden werd, was maar liefst 70% sneller weer de oude. Ander onderzoek laat zien dat knoflook ook kan voorkomen dat je griep krijgt [8].

Samenvatting: Knoflook versterkt je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid.

6. Knoflook helpt je ontgiften

De slechte adem die je van knoflook krijgt heb je met name te danken aan het zwavel dat knoflook bevat. Geen zorgen: dit is niet gevaarlijk. Integendeel. Het heeft juist een ontgiftende werking op je lichaam.

Zwavel kan je organen beschermen tegen beschadigingen doordat het zware metalen aan zich bindt. En er is verrassend onderzoek dat hier bewijs voor levert.

Uit een studie onder mensen die in een autobatterijfabriek werkten, waarbij zij in hoge mate werden blootgesteld aan lood, bleek dat knoflook zorgde voor een vermindering van 19% lood in hun bloed. Het verminderde ook veel symptomen van vergiftiging, zoals hoofdpijn en een hoge bloeddruk [9].

Knoflook is zo effectief in het ontgiften dat dit onderzoek uitwees dat drie porties knoflook zelfs beter werkte tegen de symptomen dan het medicijn D-penicillamine.

Samenvatting: Knoflook heeft een ontgiftende werking.

7. Langer leven met knoflook

Hoewel er nog geen studies zijn bij mensen die een verband laten zien tussen het gebruik van knoflook en levensverwachting, is het zeer waarschijnlijk dat het mee kan helpen aan een lang en gezond leven. Dit komt doordat knoflook…

  1. De gezondheid van je bloedvaten kan verbeteren (zie punt 3 en 4)
  2. Ziekten en ontstekingen kan helpen voorkomen en genezen (zie punt 1 en 5)

Dit zijn eigenschappen die met name oudere mensen kunnen helpen om zich te wapenen tegen ziekten.

Samenvatting: Knoflook draagt bij aan een gezond leven.

8. Knoflook verbetert je sportprestaties

De Oude Grieken waren ervan overtuigd dat knoflook de sportprestaties kan verbeteren, en gaven het daarom te eten aan de Olympische atleten in hun tijd. Een goed idee, want wetenschappers hebben een sterk vermoeden dat knoflook inderdaad het uithoudingsvermogen verbetert [14].

Dieronderzoek onder ratten heeft aangetoond dat knoflook een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen [15]. Bovendien blijkt uit onderzoek onder mensen met hartproblemen dat zij een 12% lagere piekhartslag hadden nadat zij 6 weken lang knoflookolie hadden genomen. Hierdoor konden zij het sporten langer volhouden [16].

Samenvatting: Wetenschappers hebben het vermoeden dat knoflook het uithoudingsvermogen verbetert.

9. Knoflook voor sterkere botten

Het risico op botafbraak, oftewel osteoporose, is groter bij vrouwen na de menopauze. Dit komt doordat hun niveau van oestrogeen daalt, en oestrogeen helpt bij het behoud van gezonde, sterke botten.

Knoflook kan helpen je botten te beschermen door het oestrogeenniveau op peil te houden.

In een onderzoek onder vrouwen na de overgang werd gevonden dat knoflookpoeder ervoor zorgde dat er minder stoffen in het bloed aanwezig waren die duidden op een verlaging van oestrogeen [17].

Hoewel er nog geen onderzoek onder mensen bestaat dat een direct verband aantoont tussen knoflook en het behoud van sterke botten, werd bij onderzoek onder ratten inderdaad gevonden dat de olie uit knoflook osteoporose tegengaat, doordat het oestrogeenniveau van de ratten verhoogde [18,19].

Bovendien kan knoflook (net als ui) het risico op osteoartritis verlagen [20].

Samenvatting: Uit onderzoek met ratten bleek dat de olie uit knoflook osteoporose tegengaat. Verder onderzoek is nodig om aan te tonen of dit bij mensen ook het geval is.

Waarschuwing: veel knoflook is niet gezond voor iedereen

Over het algemeen is knoflook een gezond product met weinig bijwerkingen. Toch is het voor mensen die bloedverdunners slikken of gevoelig zijn voor uien aan te raden om voorzichtig te zijn met knoflook.

Als je bloedverdunners slikt raden we sterk aan om eerst contact op te nemen met je huisarts voordat je meer knoflook gaat eten. Knoflook heeft namelijk een bloedverdunnend effect en kan de werking van je medicijnen versterken.

Ook mensen die gevoelig zijn voor uien moeten oppassen met knoflook. Het kan leiden tot brandend maagzuur, misselijkheid en winderigheid.

5 recepten met knoflook

Behoor je niet tot deze risicogroepen? Probeer dan vooral eens onze recepten met knoflook, zoals…

Voeg gerust wat meer knoflook toe dan de aangegeven hoeveelheid.

Met deze gezonde recepten profiteer vandaag nog van alle gezondheidsvoordelen die dit knolletje je geeft. Eet smakelijk!

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (10) Verberg reacties Toon alle reacties
E.J Rijfkogel Hoop
13 april 2023
Reageren

hoeveel knoflook mag je per dag eten?

    Susanne Chrispijn
    17 april 2023
    Reageren

    Een teentje rauwe knoflook heeft de ontstekingsremmende eigenschappen.

Natasja
28 februari 2023
Reageren

Ik heb meer een vraag aan jullie ik eet wel knoflook maar dat zit ik zon potje met azijn achtig iets is dat dan ook goed om los te eten Carbonell Knoflookteentjes #AlbertHeijn

    Susanne Chrispijn
    1 maart 2023
    Reageren

    De voorkeur gaat uit naar rauwe verse knoflook.

Rob Hahn
17 december 2022
Reageren

Ik slik een teentje knoflook dagelijks,, geen last meer van hoge bloeddruk!

    Rob Mevissen
    28 februari 2023
    Reageren

    Hi Rob,

    Hoe eet je de knoflook, waar doe je het in? Is gerookte knoflook ook ok?
    Alvast bedankt.

    Rob Mevissen

      Susanne Chrispijn
      1 maart 2023

      De voorkeur gaat uit naar rauwe verse knoflook. Je kunt de knoflook persen en bijvoorbeeld verwerking in een gezonde dip zoals hummus of zelfgemaakte tzatziki (gemaakt van Griekse yoghurt en komkommer), of gebruik het in een zelfgemaakte saladedressing.
      Alleen rauwe knoflook heeft de ontstekingsremmende eigenschappen.

    Susanne Chrispijn
    20 december 2022
    Reageren

    Wat fijn, dat je zoveel voordelen hiervan ervaart.

Jendy
2 april 2021
Reageren

Heel jammer want ik ben overgevoelig voor knoflook en kan dat eigenlijk niet eten. Ik vind knoflook wel heel lekker en af en toe “zondig” ik wel maar daar heb ik dan wel een paar dagen last van. Gelukkig dat ik nu weet dat het van knoflook komt, want voedselovergevoeligheid is een hele moeilijke zoektocht. Ik ben niet overgevoelig voor uien, prei etc.

Suzanne
25 juni 2020
Reageren

Bedankt voor de informatie! Allemaal informaties dat een ieder moet weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen