Recept voor verse tomatensoep

Verse, zelfgemaakte tomatensoep smaakt vaak beter dan kant-en-klare soepen uit blik. In dit recept maken we gebruik van boekweit, knoflook, ui en peterselie om heerlijke, verse tomatensoep te bereiden.

Dit recept is geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Een kommetje tomatensoep bevat ca. 16,2 gram koolhydraten.

Geschatte voedingswaarde van dit recept:

Per kom:

Energie: 106,5 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 16,2 gram
Vezels: 4,2 gram
Suikers: 11,5 gram
Eiwitten: 3,5 gram
Vetten: 1 gram

Totaal:

Energie: 426 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 65 gram
Vezels: 17 gram
Suikers: 46 gram
Eiwitten: 14 gram
Vetten: 4 gram

Ingrediënten voor 4 kommen soep:

  • 2 afgestreken eetlepels boekweitmeel
  • 2 blokjes runderbouillon (of groente/kipbouillon)
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 750 gram romatomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • Kokosolie
  • Gedroogde of verse peterselie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook 1 liter water en los de bouillonblokjes er in op.
  2. Snipper de uien, verwarm een klontje kokosolie in een grote soeppan en fruit de uien aan.
  3. Pers de knoflook, voeg deze aan de pan toe en bak één minuut mee.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  5. Voeg het boekweitmeel aan de soeppan toe en bak het al roerend gaar.
  6. Zet het vuur laag en voeg circa 750 ml bouillon toe.
  7. Snijd de tomaten in stukken en voeg deze aan de soep toe.
  8. Kook de soep circa 5 minuten en pureer deze vervolgens met een staafmixer. Voeg eventueel extra bouillon toe om de juiste dikte te creëren.
  9. Laat de soep op laag vuur pruttelen en voeg peper en zout naar smaak toe.
  10. Schep de soep in een kommetje en garneer met wat peterselie.

Optioneel: Rooster de tomaten circa 30 minuten in de oven (200 graden) voordat je ze aan de soep toevoegt. Op deze manier krijgt de soep meer smaak.

Tip: Je kunt ervoor kiezen om na het pureren van de soep gehaktballetjes toe te voegen.