Recept voor verse tomatensoep

Verse, zelfgemaakte tomatensoep smaakt vaak beter dan kant-en-klare soepen uit blik of zak. In dit recept maken we gebruik van boekweit, knoflook, ui en peterselie om heerlijke, verse tomatensoep te bereiden.

Dit recept is geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Een kommetje tomatensoep bevat ca. 17,3 gram koolhydraten.

Voedingswaarden van dit recept

Totaal / per kom:

Energie: 545 kcal / 136,3 kcal (calorieën)
Eiwitten: 18 gram / 4,5 gram
Koolhydraten: 69 gram / 17,3 gram
Vetten: 17 gram / 4,3 gram
Vezels: 19 gram / 4,8 gram

Ingrediënten voor 4 kommen soep

  • 750 gram romatomaten
  • 20 gram boekweitmeel
  • 70 gram tomatenpuree
  • 3 uien (300 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 bouillonblokjes
  • Olijf- of kokosolie
  • Gedroogde of verse peterselie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Kook 1 liter water en los de bouillonblokjes er in op.
  2. Snipper de uien en pers de knoflook.
  3. Verhit een eetlepel olie in een grote (soep)pan en fruit de uien aan.
  4. Voeg de knoflook toe en bak één minuut mee.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak twee minuten mee.
  6. Voeg het boekweitmeel toe en bak al roerend gaar.
  7. Zet het vuur laag en voeg 750 ml bouillon toe.
  8. Snijd de tomaten in stukken en voeg deze aan de soep toe.
  9. Kook de soep 5-10 minuten en pureer deze vervolgens met een staafmixer. Voeg eventueel extra bouillon toe om de juiste dikte te creëren.
  10. Laat de soep op laag vuur pruttelen en voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe.
  11. Schep de soep in een kommetje en garneer met de peterselie.

Optioneel: Rooster de tomaten circa 30 minuten in de oven (op 200 graden), voordat je ze aan de soep toevoegt. Op deze manier krijgt de soep meer smaak.

Tip: Je kunt ervoor kiezen om na het pureren van de soep zelfgemaakte gehaktballetjes toe te voegen.