Recept voor verse tomatensoep

Verse, zelfgemaakte tomatensoep smaakt vaak beter dan kant-en-klare soepen uit blik. In dit recept maken we gebruik van boekweit, knoflook, ui en peterselie om heerlijke, verse tomatensoep te bereiden.

Dit recept is geschikt voor mensen die het koolhydraatarme dieet volgen. Een kommetje tomatensoep bevat ca. 16,2 gram koolhydraten.

Geschatte voedingswaarde van dit recept:

Per kom:

Energie: 106,5 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 16,2 gram
Vezels: 4,2 gram
Suikers: 11,5 gram
Eiwitten: 3,5 gram
Vetten: 1 gram

Totaal:

Energie: 426 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 65 gram
Vezels: 17 gram
Suikers: 46 gram
Eiwitten: 14 gram
Vetten: 4 gram

Ingrediënten voor 4 kommen soep:

  • 2 afgestreken eetlepels boekweitmeel
  • 2 blokjes runderbouillon (of groente/kipbouillon)
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 750 gram roma tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • Kokosolie
  • Gedroogde of verse peterselie
  • Zeezout
  • Peper

Bereidingswijze:

  1. Kook 1 liter water en los de 2 bouillonblokjes er in op.
  2. Snipper de uien, verwarm een klontje kokosolie in een grote soeppan en fruit de uien aan.
  3. Pers vervolgens de knoflook erbij en bak één minuut mee.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  5. Voeg het boekweitmeel aan de soeppan toe en bak het gaar.
  6. Zet het vuur laag en voeg circa 750 ml bouillon toe.
  7. Voeg de tomaten toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel extra bouillon toe om de juiste dikte te creëren.
  8. Laat vervolgens op laag vuur pruttelen en voeg peper en zout naar smaak toe.
  9. Serveer de soep met wat peterselie.

Optioneel: Rooster de tomaten op 200 graden voor circa 30 minuten om de soep meer smaak te geven.

Tip: Je kunt ervoor kiezen om na het pureren van de soep gehaktballen toe te voegen.