✓ Gratis verzending | Vandaag besteld, volgende werkdag in huis |

✓ Gratis verzending |

BLACK FRIDAY SALE BLACK FRIDAY SALE

Het ziekenhuisdieet: een crash dieet met serieuze risico’s

In dit artikel lees je wat het ziekenhuisdieet is, hoe het ziekenhuisdieet menu eruitziet en wat de voor- en nadelen zijn van dit dieet.

Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Na het lezen van het artikel weet je wat de risico’s zijn van het ziekenhuisdieet. Daarom geven we je aan het eind een 3-stappenplan waarmee je snel gewicht verliest op een gezonde manier.

Inhoud:

Wat is het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet is een crash dieet met als doel: 5 kilo afvallen in 1 week. Deze manier van eten is bedacht om patiënten voor een medische ingreep in korte tijd enkele kilo’s te laten afvallen. Patiënten vergroten hiermee de slagingskans van een operatie.

Het verhaal doet de ronde dat deze manier van eten zo goed werkte, dat patiënten die erdoor zijn afgevallen het dieet naar buiten hebben gebracht. Sindsdien zijn steeds meer mensen het ziekenhuisdieet gaan volgen om (zonder medische redenen) af te vallen.

Het ziekenhuisdieet duurt meestal 5 dagen en wordt daarom ook wel het ‘5-dagen dieet’ of ‘het crash dieet’ genoemd.

Belangrijk om te weten is dat het ziekenhuisdieet geen officiële instantie of auteur heeft. De voedingsschema’s die op het internet te vinden zijn, zijn niet geverifieerd en wijken mogelijk af van het echte ziekenhuisdieet.

Een ziekenhuisdieet is persoonsafhankelijk. Het is afgestemd op de patiënt in kwestie en verschilt dus per situatie. Het ziekenhuisdieet is bedoeld om onder begeleiding te volgen, niet zoals het nu wordt gebruikt om af te vallen.

Samenvatting: Het ziekenhuisdieet is een 5-daags crash dieet dat is bedoeld om onder begeleiding te volgen.

Ziekenhuisdieet menu

Dit is een voorbeeld van hoe een ziekenhuisdieet menu eruit kan zien.

Dagelijks ontbijt

  • 1 sinaasappel of grapefruit
  • 1 geroosterde boterham of beschuitje

Maandag

Lunch Diner
1 gekookt ei
1 sinaasappel of grapefruit
2 geroosterde boterhammen of beschuitjes
2 bekers volle of halfvolle yoghurt
2 eieren
1 kleine kom sla
2 tomaten
2 geroosterde boterhammen of beschuitjes
1 beker volle of halfvolle yoghurt

Dinsdag

Lunch Diner
1 gekookt ei
1 sinaasappel of grapefruit
2 geroosterde boterhammen of beschuitjes
2 bekers volle of halfvolle yoghurt
1 tartaartje
1 tomaat
1 sinaasappel of grapefruit
1 geroosterde boterham of beschuitje
1 beker volle of halfvolle yoghurt

Woensdag

Lunch Diner
1 gekookt ei
1 sinaasappel of grapefruit
2 geroosterde boterhammen of beschuitjes
2 bekers volle of halfvolle yoghurt
1 kleine biefstuk
1 sinaasappel of grapefruit
1 beker volle of halfvolle yoghurt
1 geroosterde boterham of beschuitje

Donderdag

Lunch Diner
1 klein kommetje kwark
1 tomaat
1 zure augurk
1 geroosterde boterham of beschuitje
1 tartaartje
1 appel
2 tomaten
1 geroosterde boterham of beschuitje

Vrijdag

Lunch Diner
200 gram vis (niet gefrituurd)
1 tomaat
1 geroosterde boterham of beschuitje
1 ei
1 tomaat
1 kleine kom sla

Het ziekenhuisdieet is een vetvrij dieet waarbij je onbeperkt water, koffie en/of thee zonder suiker of melk kunt drinken.

Voor het gemak kun je het ziekenhuis crash dieet schema hier downloaden als pdf.

Waarschuwing: Het ziekenhuisdieet is niet te adviseren als methode om gezond af te vallen. Raadpleeg je arts voordat je begint aan het ziekenhuisdieet.

De voor- en nadelen van het ziekenhuisdieet

We zullen er niet omheen draaien: het ziekenhuis dieet is niet gezond. Het enige voordeel van dit crash dieet is dat je in een korte tijd enkele kilo’s kunt afvallen. Een crash dieet heeft echter serieuze gevolgen voor je gezondheid en het is ook niet altijd succesvol.

Hieronder lees je de nadelen van het ziekenhuis dieet en vertellen we waarom wij dit crash dieet dus niet aanraden.

Nadeel #1 – Grote kans op het jojo-effect

Door het ziekenhuis dieet kan het hormoon leptine in je lichaam uit balans raken, waardoor je juist aankomt. Leptine is een krachtig vetverbrandingshormoon dat het hongergevoel uitschakelt, de stofwisseling versnelt en bepaalt hoeveel vet je kunt verbranden [1,2].

Als je gezond eet, is het leptine hormoon netjes in balans. Hierdoor verbrand je ook die kilo’s die normaal gesproken niet weg lijken te gaan.

Bij een ongezond voedingspatroon, zoals een crash dieet, kan het hormoon leptine uit balans raken. Hierdoor verandert de biochemie in je lichaam, waardoor de kilo’s er direct weer aan komen zodra je stopt met het ziekenhuis dieet.

Uit onderzoek blijkt dat crashdiëten vooral op de korte termijn werken. 81% van de mensen verloor 12,5% van hun lichaamsgewicht met behulp van een crashdieet. 3 jaar later was 71% weer op zijn oude gewicht [3].

Samenvatting: Het ziekenhuis dieet (crash dieet) verstoort de hormoonbalans in je lichaam, waardoor je hoogstwaarschijnlijk last krijgt van het jojo-effect.

Nadeel #2 – Tekort aan voedingsstoffen

Met het ziekenhuisdieet krijg je erg weinig binnen – ook weinig voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn belangrijk. Krijg je ze niet of beperkt binnen, dan gaat dat ten koste van je gezondheid. Zo verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten [4], en vergroot je de kans op slapeloosheid [5] en een slechte adem [6].

Je zult de tekorten ook terugzien in je uiterlijk. Uit een onderzoek van de Journal of the American College of Nutrition blijkt dat het eten van vis en schaal- en schelpdieren rimpels kan voorkomen [7]. Omega 3-vetzuren uit vis, noten, zaden en schaal- en schelpdieren helpen om deze rimpels te voorkomen. Tijdens het ziekenhuisdieet krijg je te weinig omega 3-vetzuren binnen.

Uit een ander interessant onderzoek blijkt dat het dagelijks drinken van een vers fruit- en groentesapje je gezicht meer kleur geeft [8]. Tijdens het ziekenhuisdieet krijg je te weinig fruit en groente binnen, waardoor je huid bleek kan worden.

Ondanks dat het ziekenhuisdieet een kort dieet is (5-dagendieet), moet gezegd worden dat deze manier van eten je gezondheid en uiterlijk kan aantasten.

Samenvatting: Met het ziekenhuisdieet krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, wat kan leiden tot lichamelijke ongemakken, rimpels en een bleke huid.

Nadeel #3 – Grote kans op eetbuien

Het ziekenhuisdieet is een zeer caloriearm dieet dat weinig voedingsstoffen bevat en strenge regels kent. Deze combinatie vergroot de kans op eetbuien, wat kan leiden tot toename van je gewicht.

De hongergevoelens, het gebrek aan voedingsstoffen en het niet zelf mogen kiezen wat je wilt eten zijn hiervan de oorzaak.

Zo toont onderzoek aan dat wanneer je extreme beperkingen hebt op wat je mag eten, dit leidt tot de zogenoemde ‘cravings’ [9]. Hierbij hunker je enorm naar bepaalde voedingsmiddelen (vaak de ongezonde producten). Dit oergevoel is moeilijk te onderdrukken en vergroot de kans dat je grote hoeveelheden ongezond voedsel eet in een korte tijd, wat je gewicht doet stijgen.

Samenvatting: Het ziekenhuisdieet vergroot de kans op eetbuien, wat kan leiden tot gewichtstoename.

En verder…

Op lange termijn kan een crash dieet leiden tot verzwakte botten [10], een verminderde vruchtbaarheid [11] en een blijvend lagere stofwisseling [12]. Daarnaast is er een mogelijk verband met een verhoogde kans op galstenen [13].

Conclusie

De negatieve gevolgen van het ziekenhuisdieet zijn groter dan de voordelen. En de kans dat 5 kilo afvallen in 1 week realiteit is, is klein. Met dit crash dieet verlies je voornamelijk vocht. Wanneer je met het ziekenhuisdieet stopt, komt deze vochtmassa er direct weer aan.

Het ziekenhuis dieet is ontwikkeld om onder begeleiding te volgen en is niet bedoeld om zelfstandig uit te voeren. Bovendien zijn de voordelen van deze manier van eten nooit officieel bevestigd door een arts of medische instelling.

Afvallen met het ziekenhuisdieet gaat vaak samen met hongergevoel. Ook kan dit dieet de kans op eetbuien vergroten en kan het zelfs leiden tot slapeloosheid en een slechte adem. Als je dit crash dieet langere tijd volgt, kan je tevens last krijgen van verzwakte botten, een verminderde vruchtbaarheid en een blijvend lagere stofwisseling.

Kortom: Het ziekenhuisdieet is af te raden als methode om af te vallen.

Snel afvallen is niet alleen haalbaar met een crash dieet. Het is ook mogelijk op een gezonde manier. Hieronder lees je hoe je dat doet.

3-stappenplan voor snel én gezond afvallen

Snel afvallen doe je niet door minder te eten, maar door anders te eten. Je hoeft jezelf dus niet te verhongeren om gewicht te verliezen.

Met het onderstaande stappenplan val je snel af op een gezonde manier, zonder last te krijgen van het jojo-effect.

Volg de 3 stappen tegelijkertijd voor het beste resultaat.

Stap 1: Beperk koolhydraten en zout

Eet minder koolhydraten (50-75 gram per dag) en beperk zout. Koolhydraten en zout zorgen er namelijk voor dat je lichaam vocht vasthoudt [14].

Onderzoek toont aan dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten dan door minder vetten te eten [15]. Daarnaast helpt een koolhydraatarm dieet tegen ongewenst buikvet en een vette lever [16,17]. Een koolhydraatarm dieet is dus effectief om snel af te vallen [18,19].

Je kunt in de eerste week tot wel 4 kilo afvallen als je koolhydraatarm eet en daarbij je zoutinname beperkt.

Bij een koolhydraatarm dieet vervang je koolhydraten (zoals brood, pasta en suiker) grotendeels door:

Stap 2: Eet eiwitten, gezonde vetten en groenten

Onderzoek toont aan dat het eten van voldoende eiwitten helpt om sneller af te vallen [20,21]. Eiwitten geven je lang een verzadigd gevoel, wat je eetlust doet verlagen [22]. Hierdoor eet je zonder moeite automatisch minder op een dag. Daarnaast verlies je geen waardevolle spiermassa als je voldoende eiwitten eet [23].

Eiwitten vind je voornamelijk in:

  • Vlees
  • Vis
  • Eieren
  • Zuivel
  • Peulvruchten
  • Tempeh
  • Noten, zaden en pitten

Ook gezonde vetten helpen je om snel af te vallen. Zo verminderen omega 3-vetten hongergevoelens en versnellen ze je stofwisseling [24,25].

Gezonde vetten zitten onder andere in:

  • Vette vis
  • Avocado
  • Eieren
  • Noten, zaden en pitten
  • Olijven
  • Olijfolie
  • Kokosolie

Daarnaast is het van belang om voldoende groenten te eten als je wilt afvallen. Groenten bevatten weinig calorieën en veel vezels (die je een vol gevoel geven). Ook zijn ze rijk aan belangrijke voedingsstoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid en je hormonen in balans houden.

Om je op weg te helpen hebben we 5 gezonde recepten voor je die vol zitten met eiwitten, gezonde vetten en groenten:

Stap 3: Start, hou vol en ontvang onze support

Starten met een koolhydraatarm voedingspatroon kan lastig zijn, maar daar helpen wij je graag bij. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de PuurFiguur Afslank Boodschappenlijst. Hierop staan meer dan 250 gezonde producten die goed in een koolhydraatarm dieet passen.

Met de boodschappenlijst weet je precies welke producten je helpen met afvallen en hoef je niet meer na te denken over wat je in huis moet halen om je streefgewicht te bereiken.

In onze nieuwsbrief delen we wekelijks lekkere recepten en handige tips die je helpen om op een gezonde manier snel af te vallen.

Schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang de PuurFiguur Afslank Boodschappenlijst direct in je inbox.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (2) Verberg reacties Toon alle reacties
Tamara
24 juni 2024
Reageren

Is er ook een vegan “dieet” waarbij staat hoeveel vitamine (en vooral welke) je erbij moet nemen? Dus eigenlijk waar je op moet letten zodat er geen nadelige effecten ontstaan voor je gezondheid.

    Susanne Chrispijn
    26 juni 2024
    Reageren

    Wij hebben een vegetarisch boek waarvan je de recepten vegan kunt maken. In het boek kun je naast de 5 complete weekmenu’s wat informatie vinden over vitamines en mineralen. Mocht je meer informatie willen ontvangen, dan kun je ons ook altijd mailen: info@puurfiguur.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

ontdek hoeveel calorieen per dag goed is voor afvallen met onze calorie calculator
Afvallen
Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig?

Met de kcal-calculator in dit artikel bereken je eenvoudig hoeveel calorieën je per dag…

Afvallen
Dieet schema voor snel en gezond afvallen

In dit artikel vind je een compleet dieet schema met recepten, uitleg en tussendoortjes.…

in dit artikel lees je hoe het keto dieet werkt en vind je keto dieet recepten
Dieet
Afvallen met het keto dieet

Ontdek hier hoe het keto dieet werkt, wat je kunt eten en wat de…

afvallen zonder sporten is mogelijk met de tips uit dit artikel
Afvallen
Afvallen zonder sporten: 7 tips waarmee het wél lukt

Afvallen zonder te sporten is mogelijk, mits je het op de juiste manier aanpakt.…

in dit artikel lees je hoe je visceraal vet kunt verminderen en wat visceraal vet is
Afvallen
Visceraal vet: wat is het en hoe raak je het kwijt?

Visceraal vet is het buikvet dat zich in je buikholte bevindt. In dit artikel…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen